Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Tak jak już napisałem. Najlepiej używać wyjścia cyfrowego. Jeśli brak jest takiej możliwości to wyjście na rejestrator powinno być dobre. Z wyjściami słuchawkowymi bywa różnie. Jeśli jest ono podłączone przez rezystory z końcówką mocy, a impedancja wejściowa transmitera jest wysoka, wtedy mogą być problemy. Jeśli jest to wyjście do słuchawek o niskiej impedancji z własnym układem wzmacniającym może być ok. Wtedy czasem można użyć funkcji amplitunera dla wyjścia słuchawkowego.

• 2 weeks later...
Napisano

Witam.

Pytanie do użytkowników Yamah z MultiCast.

Modele Pioneer i Onkyo mają wbudowany ChromeCast. Domyślam się, że działa to jak na TV z Androidem, czyli jak chcę coś puścić z komórki na TV wciskam symbol monitorka i sprawa załatwiona (np. jakaś muzyczka z YouTube).

Czy coś podobnego ma Yamaha? Czy żeby coś na szybkiego puścić na Yamahę?

Napisano
47 minut temu, nowicjusz72 napisał:

Witam.

Pytanie do użytkowników Yamah z MultiCast.

Modele Pioneer i Onkyo mają wbudowany ChromeCast. Domyślam się, że działa to jak na TV z Androidem, czyli jak chcę coś puścić z komórki na TV wciskam symbol monitorka i sprawa załatwiona (np. jakaś muzyczka z YouTube).

Czy coś podobnego ma Yamaha? Czy żeby coś na szybkiego puścić na Yamahę?

Tidala obslugujesz z aplikacji na komórce. Spotify działa przez connect.
wszelkie inne po prostu zmieniasz wyjście głosu na Bluetooth. 

Napisano
33 minuty temu, Tomasz S. napisał:

Spotify Connect.  W spotify klikasz głośniczek i wybierasz Yamaha. Inne marki też to mają. Jeżeli chcesz tak zrobic z Tidala to urządzenie musi obsługiwać Chromecast, np Onkyo

Swoją drogą pytanie dlaczego Yamaha nie dała ChromeCast-a do swojego sprzętu?

Może jest szansa na jakąś aktualizacje oprogramowania?

Napisano

Dokładnie. Są firmy które w chodzą w płatne rozwiązania jak Chromecast czy audyssey a są takie które rozwijają swoje rozwiązania jak musiccast, ypao czy mcacc.

Kazfo razowo firmy jednak starają się zachować pełny serwis i dostępność do platformy i rozwiązań. Inaczej były by przegrane. W twoim przypadku nie ma żadnej różnicy która wybierzesz.

Pozdrawiam

Napisano

Poruszyłem ten temat bo przymierzam się do zakupu amplitunera sieciowego bądź all in one (z CD) i chciałbym tej sieciowej funkcjonalności jak najdłużej.

Żona zgadza się na zakup pod warunkiem, że nie będę zmieniał przez co najmniej 10 lat :)

Raczej zostaje wybór między Yamaha i Onkyo/Pioneer.

Druga sprawa to czy nie powinno być w tym roku jakiś nowości? Obecne modele mają już trochę lat.

Napisano
7 godzin temu, nowicjusz72 napisał:

Żona zgadza się na zakup pod warunkiem, że nie będę zmieniał przez co najmniej 10 lat :)

To już ci mówię że to jest niemożliwe. Na pewno nie jeśli chodzi o sieć.

Sprzęt przetrwa,. prawdopodobnie, ale za 10 lat bankowo będzie inna możliwość streamowania.

Napisano (edytowany)

Cześć wszystkim forumowiczom. Nie znalazłem wątku powitalnego, zatem chciałem przywitać się w poście problemowym.

Chodzi o to, jakich nośników pamięci (pendrive'ów, SSD, itp.) używacie do przechowywania i odtwarzania plików FLAC w Waszych cudeńkach? Posiadam od 2 dni Onkyo tx-8250, który wg instrukcji dopuszcza używanie NAS, dysków twardych (podpiętych z tyłu, z odrębnym zasilaniem) lub pendrive'ów. Wymaganie jest, by system plików był Fat/Fat32.

Mam pytania, bo prochu nie wymyślę już, na które mam nadzieję wy, posiadacze podobnych/ identycznych urządzeń, odpowiecie:

1) pendrive- tylko do 32GB czy pojemniejszy 64/128GB z przeforsowaniem exFat na Fat32? Jakie marki najpewniejsze? A może karta SDXC poprzez czytnik?

2) SSD 128GB- podpięty z tyłu, przeforsować NTFS na Fat32 i zadziała, o ile da się to zrobić?

3) inna sprawdzona metoda- jaka?

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Edytowano przez Bartosz Gawlik
Literówka
Napisano

1 i 2 bym połączył. Nie mierzyłem dokładnie ale nie wiem czy 64 albo 128 to nie maks dla niego.

Myślę że mało kto tyle magazynuje jako że używasz do niego TIdala HiFi i jest z głowy.

3. NAS po sieci może być w NTFS

Pozdrawiam

Napisano (edytowany)
28 minut temu, S4Home napisał:

...czy 64 albo 128 to nie maks dla niego.

Myślę że mało kto tyle magazynuje jako że używasz do niego TIdala HiFi i jest z głowy.

3. NAS po sieci może być w NTFS

Pozdrawiam

Dzięki za odpowiedź @S4Home

Chciałbym mieć wielostopniowe struktury katalogów i wszystko w 1 miejscu z natychmiastowym dostępem. Wiem, niby łatwo zmienić pendrive'y, ale jednak pamiętać jaki album na jakim penie...

Tidal HiFi - brzmi nieźle, ale czy wszystko na nim jest? No i kwestia transferu, jak się ma internet z GSM, to trochę lipa z e zjadaniem miesięcznego transferu, nie?

Może ktoś coś jeszcze doda?

Edytowano przez Bartosz Gawlik
Literówka
Napisano

Nie no z GSM to nie wchodzi w gre ale taki domowy tak.

Moim zdaniem to lepsze szybsze dojście niż pendrive. Ustalmy też drugą kwestie. Posiadane pliki są z neta prawda? A tam FLAC nie koniecznie musi być FLACIEM to częsty przypadek :P

Napisano

Obaj macie rację. Powiem na dziś jak jest: pendrive czarno- żółty adata 64gb sformatowalem mikro programem Fat32 format do tego systemu i działa. Nie wypełniłem całego a tylko 5 albumów ale ampli widzi pena i to cieszy. 64 nominalne, faktycznie 57gb dostępne. Do tego tylne wejście USB i już można szaleć (jakoś dab+ nie łapie mi stacji, może to wina nierozwiniętej anteny). Poczytam jeszcze o formatowaniu SSD do Fat32 i dam znać.

Napisano

Wreszcie ogarnąłem temat, dla potomnych. Amplituner widzi SSD plextor m6pro 128gb, struktura katalogów 5 stopni ok, odtwarzanie plików ok. Dysk sformatowany do Fat32 tym samym softem co pendrive. Dysk połączony 30cm kablem niebieskim USB 3.0, dysk siedzi w kieszeni USB 3.0 Gembird, jest zasilany z tylnego gniazda wzmacniacza, bo SSD nie wymaga dużo prądu. 🙂