Gargan Napisano 4 października Udostępnij Napisano 4 października @LotusOmega82 Marantz PM-15S1 gra dokładnie tak jak mówisz. Dosładza. Poprawia. Przyprawia. Dużo lepszy od większości starych Onkyo... a sam ma też ok. 20 lat 😁 Teraz mam Rotel A14 Mk2 i też poprawia rzeczywistość. Arcam SA30 bardzo poprawia rzeczywistość... Z resztą to w ogóle "magiczny" sprzęt. Zastanawiam się czy czasem ten Cambridge nie pokazał Ci jak faktycznie brzmią twoje kolumny. W jednym ich teście przeczytałem, że dają zbyt dużo wysokich tonów. Może stąd wrażenie odchudzenia dźwięku? 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LotusOmega82 Napisano 4 października Udostępnij Napisano 4 października (edytowany) @Gargan dzięki za wskazanie 3 modeli chętnie bym spróbował. Z tymże nowe takie wzmacniacze kosztują średnio 6-8 koła. Dla mnie za wysoki budżet. Używanych bałbym się kupować. Pozostaje umówić się na odsłuch np. w Q21, bo to u mnie w mieście akurat. Co do moich kolumn, to jestem nimi zachwycony jak są podłączone do Onkyo. I to już zawsze będzie mój punkt odniesienia. Co do zbyt dużej ilości wysokich tonów, to chyba się nie zgodzę. Grają w sumie dość czysto, żadnych metalicznych naleciałości, czasem może nawet brakuje ciut szczegółowości na górze, ale to już może kwestia wzmacniacza. Chyba stary Denon PMA-980R dość szczegółowo zagrał z nimi, ale był uszkodzony więc oddałem. Szukam dalej @Gargan dzięki Edytowano 4 października przez LotusOmega82 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stach_s Napisano 4 października Udostępnij Napisano 4 października 14 minut temu, LotusOmega82 napisał: Chyba stary Denon PMA-980R dość szczegółowo zagrał z nimi, ale był uszkodzony więc oddałem To na 100% musiał być uszkodzony. Miałem go kiedyś i gra toto cieplutko, z wypełnieniem i potężnym basiorem 😜 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gargan Napisano 4 października Udostępnij Napisano 4 października (edytowany) @LotusOmega82 ale jakie 6 - 8 koła?! Skąd Ty takie ceny znajdujesz? 😀 Arcam SA10 też jest mięczak tak jak lubisz. Edytowano 4 października przez Gargan Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LotusOmega82 Napisano 4 października Udostępnij Napisano 4 października Sprawdziłem cenę Marantza i SA30, i się przeraziłem 4700 to też za dużo dla mnie. Zostaje SA10 z jakimś bezpiecznym zwrotem w razie wu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomasz1w Napisano 4 października Udostępnij Napisano 4 października (edytowany) 2 godziny temu, LotusOmega82 napisał: Używanych bałbym się kupować. Więcej odwagi! Na olx choćby Rotel A14MKII poniżej 3000 zł, idealny, na gwarancji. Czego tu się bać? I będziesz miał dużo lepszy i wydajniejszy wzmacniacz, niż SA10. Rotel ma realnie 2x120W na 8 omach. Zgoda, jakiś wiekowych wzmacniaczy też bym raczej unikał, ale takie prawie nowe? Zadzwonić, pogadać ze sprzedawcą. I z takiej rozmowy można dużo wniosków wyciągnąć. Edytowano 4 października przez tomasz1w 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stach_s Napisano 4 października Udostępnij Napisano 4 października (edytowany) Wiesz co @LotusOmega82 kup sobie Audiolaba 6000A, jest spora szansa że się spodoba, jeśli nie do 14 dni możesz oddać. Brzmienie raczej z tych po cieplejsze stronie. Dodatkowo DAC w gratisie, miałem okazję słuchać i polecam. Cena poniżej 3000 za nówkę Edytowano 4 października przez stach_s Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomasz1w Napisano 4 października Udostępnij Napisano 4 października 1 minutę temu, stach_s napisał: Wiesz co @LotusOmega82 kup sobie Audiolaba 6000A, jest spora szansa że się spodoba, jeśli nie do 14 dni możesz oddać. A ja upieram się przy Rotelu;) 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gargan Napisano 4 października Udostępnij Napisano 4 października 21 minut temu, LotusOmega82 napisał: Zostaje SA10 z jakimś bezpiecznym zwrotem w razie wu. Arcam SA10 jest najbezpieczniejszym wyborem 🙂 Napisz jeszcze jaki masz odtwarzacz? 1 minutę temu, tomasz1w napisał: A ja upieram się przy Rotelu;) Ja też 😁 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
terracan1929 Napisano 4 października Udostępnij Napisano 4 października 8 godzin temu, Kraft napisał: Dorastałem w czasach, gdy soliło się pomidory na kanapkach. Smakowały. Jak już sam zacząłem przygotowywać sobie posiłki, to przestałem solić. I tak poznałem smak pomidora. Epilog. Dalej nie solę. Postscriptum. Zasmakowanie w naturalnym pomidorze, po okresie solenia, wymaga chwili przyzwyczajenia. Zrazu wydaje się nijaki. Jak możesz jeść nieposolonego pomidora? 😳 Frytek też nie solisz ? 😀 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gargan Napisano 4 października Udostępnij Napisano 4 października 8 minut temu, terracan1929 napisał: Jak możesz jeść nieposolonego pomidora? 😳 Frytek też nie solisz ? 😀 Ja nie solę ani pomidora, ani frytek 🍅🍟😀 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 4 października Autor Udostępnij Napisano 4 października Używając języka kulinarnego: uprzejmie proszę s...(chrzani)ać 🤪 z tymi OT o soleniu pomidorów itp. i wrócić do tematu bieżącego wątku. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 5 października Udostępnij Napisano 5 października Arcam SA10, Audiolab 6000A, Cyrus ONe, Xindak 06, Magnat MR780 Niby budżet mały a wybór nawet jest Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lumberjax Napisano 7 października Udostępnij Napisano 7 października Mamy nowego Roksan Caspian po ponad dekadzie! Roksan Caspian G4, w wersji streaming lub bez (jak w Attessie). Design tez mocno oparty o Attesse. Streamigowy £4000 / $5000 / €4500 Integrated £3000 / $3750 / €3500 Piekna maszyna, cena zdecydowanie wyzsza od M2. Roksan’s new-look Caspian hi-fi range includes a feature-packed streaming amplifier | What Hi-Fi? (whathifi.com) 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gargan Napisano 9 października Udostępnij Napisano 9 października Czy ktoś miał już przyjemność (lub nieprzyjemność) użytkować Yamaha RN-2000A? Czy to nadal jest firmowy dźwięk Yamaha? P.s. Srebrna ładniejsza 😀 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomasz1w Napisano 9 października Udostępnij Napisano 9 października Dnia 7.10.2024 o 12:03, Lumberjax napisał: Piekna maszyna, cena zdecydowanie wyzsza od M2. Prawie 20 koła za wersję ze streamingiem... duży ten podatek od nowości. Uważam, że można lepiej spożytkować taki budżet. Moim zdaniem wiele firm wycenia strasznie wysoko swoje nowe maszynki all in one. Rotel, Arcam, teraz Roksan. Za podobne albo I mniejsze pieniądze można zazwyczaj kupić lepszy, mocniejszy wzmacniacz i do tego streamer nie gorszy, niż to co jest na pokładzie wspomnianych maszyn. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Carmion Napisano 9 października Udostępnij Napisano 9 października 2 minuty temu, tomasz1w napisał: Prawie 20 koła za wersję ze streamingiem... duży ten podatek od nowości. Uważam, że można lepiej spożytkować taki budżet. Moim zdaniem wiele firm wycenia strasznie wysoko swoje nowe maszynki all in one. Rotel, Arcam, teraz Roksan. Za podobne albo I mniejsze pieniądze można zazwyczaj kupić lepszy, mocniejszy wzmacniacz i do tego streamer nie gorszy, niż to co jest na pokładzie wspomnianych maszyn. Dla mnie akurat Roksan nie wystrzelił z ceną. Za samą Integre będzie trzeba dać ok. 15tyś. Jeszcze pewnie będzie możliwość dostania jakiegoś rabatu. Za Caspiana M2 bez żadnych promocji było trzeba dać ok 13tyś.. A za Arcama pewnie szybko pojawią się obniżki cen. SA 30 też kiedyś kosztował ok. 13tyś. A wartość pieniądza mocno spadła na przestrzeni tyle lat. Dla mnie np. Łatwiej jest uzbierać 20tyś niż np. 6 lat temu 10tyś. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomasz1w Napisano 9 października Udostępnij Napisano 9 października (edytowany) No fakt, z czegoś trzeba później robić te promocje. Co do integry może i racja. Ale te dopłaty do wersji ze streamingiem strasznie duże. Przecież to jest dużo tańsza produkcja, jedna obudowa, zasilacz, nie ma nawet dodatkowego ekranu, etc. I jeszcze różnie te autorskie platformy działają... 500€ dopłaty do przełknięcia, ale 1000? Edytowano 9 października przez tomasz1w Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lumberjax Napisano 9 października Udostępnij Napisano 9 października 22 minuty temu, tomasz1w napisał: No fakt, z czegoś trzeba później robić te promocje. Co do integry może i racja. Ale te dopłaty do wersji ze streamingiem strasznie duże. Przecież to jest dużo tańsza produkcja, jedna obudowa, zasilacz, nie ma nawet dodatkowego ekranu, etc. I jeszcze różnie te autorskie platformy działają... 500€ dopłaty do przełknięcia, ale 1000? Ale przeciez to fajne newsy dla kazdego, kto chce isc w seperatne systemy. Jestem ciekawy porownania wersji streamingowej do integry z dodatkowym streamerem/daciem za okolo 1000 Euro. Smie twierdzic, ze da druga opcja moze sporo lepiej brzmiec. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stach_s Napisano 9 października Udostępnij Napisano 9 października Wszyscy macie rację, sprzęt audio jest chyba zbyt tani... 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomasz1w Napisano 9 października Udostępnij Napisano 9 października No trochę już wiadomo, skąd ta różnica w cenie. W nowym Caspianie 4G w wersji ze streamingiem zaimplementowali platformę BluOS. Licencja swoje pewnie kosztuje. Ale z tego, co czytałem na różnych forach, jak działa i nie działa apka w Roksan Atessa, poszli w końcu po rozum do głowy. Tylko znowuż te 1000€ dopłaty... Bluesound Node N130 to 440€ i nie sądzę, żeby był gorszy, niż to, co będzie w Caspianie 4G. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chmarski Napisano 9 października Udostępnij Napisano 9 października 4 godziny temu, tomasz1w napisał: Tylko znowuż te 1000€ dopłaty... Bluesound Node N130 to 440€ i nie sądzę, żeby był gorszy, niż to, co będzie w Caspianie 4G. Można myśleć o BS Node Icon w tej cenie. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 11 października Udostępnij Napisano 11 października Dnia 9.10.2024 o 06:42, Gargan napisał: Czy ktoś miał już przyjemność (lub nieprzyjemność) użytkować Yamaha RN-2000A? Czy to nadal jest firmowy dźwięk Yamaha? P.s. Srebrna ładniejsza 😀 Ten osobnik, jest nam dobrze znany od ponad dwóch sezonów On bardzo przypomina, (nie tylko budową ale przede wszystkim dźwiękiem) model AS1200. Wiele osób jest już usatysfakcjonowana takim poziomem. W tej serii nie czuć jazgotu, czy natarczywości na górze pasma. Jest to lekko ocieplone, dość zrównoważone granie. Warto na pewno się temu przyjrzeć bliżej Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stach_s Napisano 12 października Udostępnij Napisano 12 października 10 godzin temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał: W tej serii nie czuć jazgotu, czy natarczywości na górze pasma. Jest to lekko ocieplone, dość zrównoważone granie. Warto na pewno się temu przyjrzeć bliżej Czyli jednak. Sami to potwierdzacie, że niższe modele Yamahy to jazgot i krew z uszu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 12 października Udostępnij Napisano 12 października Dnia 9.10.2024 o 06:42, Gargan napisał: Czy ktoś miał już przyjemność (lub nieprzyjemność) użytkować Yamaha RN-2000A? Czy to nadal jest firmowy dźwięk Yamaha? P.s. Srebrna ładniejsza 😀 Gra dokładnie jak AS1200 Dnia 9.10.2024 o 08:47, Carmion napisał: Dla mnie akurat Roksan nie wystrzelił z ceną. Za samą Integre będzie trzeba dać ok. 15tyś. Jeszcze pewnie będzie możliwość dostania jakiegoś rabatu. Za Caspiana M2 bez żadnych promocji było trzeba dać ok 13tyś.. A za Arcama pewnie szybko pojawią się obniżki cen. SA 30 też kiedyś kosztował ok. 13tyś. A wartość pieniądza mocno spadła na przestrzeni tyle lat. Dla mnie np. Łatwiej jest uzbierać 20tyś niż np. 6 lat temu 10tyś. Dokładnie tak. Model ze Steamerem Bluos jest duzo droższy to sięzgadzam. nie pierwszy raz widzimy że klient chce za to zapłacić ale ten który nie chce? M2 kosztował 13 a nowy 15. Nie ma strzału cenowego. Poza tym jest spora zmiana i to nie tylko designu 85/125 a teraz 105/200@ jednak to będa inne wzmacniacze. Dnia 9.10.2024 o 08:54, tomasz1w napisał: Co do integry może i racja. Ale te dopłaty do wersji ze streamingiem strasznie duże. Przecież to jest dużo tańsza produkcja, jedna obudowa, zasilacz, nie ma nawet dodatkowego ekranu, etc. I jeszcze różnie te autorskie platformy działają... Tu się zgadzam. Jednak ludzie płaca za Streaming w obudowie ... dużo. To masz Moon Ace i 250, Yamaha RN2000 i AS 1200, Rotel S14 i A14, Poszczególna seria nowych Marantz. Dlatego szacunek dla tych wszystkich firm że maja modele bez streamu. Dają wybór klientowi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts