Fafniak Napisano 27 września 2017 Udostępnij Napisano 27 września 2017 Oczywiście nie takie samochodowe. Jest taki technics z pięknymi wycieraczkami - choćby takie SE a5 Kiedyś chciałem cos takiego zrobić ale kończyło się tylko na pomyśle. Od strony technicznej - czy jest szansa na kupno jakiegoś uszkodzonego , odłączenie wzmocnienia i podłączenia zasilania tylko do wycieraczek i podświetlenia? Wiem ze mogę kupić korektor i podłączyć go jako "wyświetlacz" ale wycieraczki jednak wyglądają bardziej rasowo A dwa że... nawet te korektory które są na alledrogo - nie są jakoś specjalnie atrakcyjne optycznie... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 28 września 2017 Udostępnij Napisano 28 września 2017 Fafniak, wszystko da się zrobić ? Możesz zastosować wskaźniki wysterowania ze starego urządzenia lub kupić nowe i dorobić do nich układ sterowania. Chcesz tego użyć do budowy jakiegoś wzmacniacza? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 28 września 2017 Autor Udostępnij Napisano 28 września 2017 Absolutnie nie ! To są sprawy dla zawodowców Ja chciałbym tylko doprowadzić sygnał audio przewodami RCA a wycieraczki mają sie ładnie bujać w rytm muzyki Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 28 września 2017 Udostępnij Napisano 28 września 2017 Można to zrobić, ale będzie to wymagało trochę kombinowania. Trzeba jakoś pociągnąć kablami sygnał ze wzmacniacza do obudowy, w której by były wskaźniki VU. Jak lubisz majsterkować to możesz się w to pobawić Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janusz44 Napisano 2 października 2017 Udostępnij Napisano 2 października 2017 (edytowany) Można zastosować wskaźniki sygnału wyjściowego na diodach np gotowe z amplitunera Radmor, dwa kanały w jednym, wymaga tylko podłączenia sygnału i napięcia. Zdjęcie przedstawia dwa komplety na dole, świecą w zielonym kolorze. Edytowano 2 października 2017 przez RoRo Odpowiadając na post bezpośrednio po nim nie ma sensu cytować go w całości. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 2 października 2017 Udostępnij Napisano 2 października 2017 Tak, tylko kolega Fafniak chce "wycieraczki", a nie wskaźniki na diodach. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 2 października 2017 Udostępnij Napisano 2 października 2017 Dnia 28.09.2017 o 09:36, Audio Autonomy napisał: Trzeba jakoś pociągnąć kablami sygnał ze wzmacniacza do obudowy, w której by były wskaźniki VU. Jak lubisz majsterkować to możesz się w to pobawić Audio Autonomy, A mógłbyś trochę bardziej rozwinąć ten temat? U siebie tego nie zrobię, ale warto wiedzieć. Pozdrawiam PS. Pomysł Janusza44 by dać diody zamiast "wycieraczek" nie będzie tu chyba zbyt popularny Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 2 października 2017 Autor Udostępnij Napisano 2 października 2017 Przyznam ze na razie to kupiłem sobie korektor AIWA - będzie sobie mrygał Największy problem to jak zwykle - jak sie do czegos takiego zabrać. Na rynku znalazłem tylko dosć małe wskaźniki wychyłowe, więc wchodzi w grę tylko kupno jakiegoś zepsutego wzmacniacza.. i jego przerobienie ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janusz44 Napisano 2 października 2017 Udostępnij Napisano 2 października 2017 1 godzinę temu, RoRo napisał: Audio Autonomy, A mógłbyś trochę bardziej rozwinąć ten temat? U siebie tego nie zrobię, ale warto wiedzieć. Pozdrawiam PS. Pomysł Janusza44 by dać diody zamiast "wycieraczek" nie będzie tu chyba zbyt popularny Trochę pomyślałem o powrocie do lat kiedy takie wskaźniki diodowe były modne, nadal stosowane są przeważnie w urządzeniach profesjonalnych. Wskaźniki wychylne powinny być w miarę duże i przejrzyste i podświetlone, szczególnie kiedy będą pracować osobno. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 3 października 2017 Udostępnij Napisano 3 października 2017 10 godzin temu, RoRo napisał: Audio Autonomy, A mógłbyś trochę bardziej rozwinąć ten temat? U siebie tego nie zrobię, ale warto wiedzieć. Bazując na przytoczonym przez Fafniaka Technicsie SE A5 można to zrobić w następujący sposób: - trzeba zlokalizować we wzmacniaczu płytkę sterującą wskaźniki (widoczna jest od spodu), są tam dwa układy SVITA7318P sterujące pracą wskaźników, - trzeba się wpiąć z sygnałem zaczerpniętym z naszej działającej końcówki, w miejsce gdzie wchodzi on na płytkę technicsa (zdaje się, że są to piny nr 215, 216), - teraz przewody, które wpieliśmy w płytkę ciągniemy do terminali RCA Technicsa (odpinając z nich uprzednio oryginalne przewody), - do gniazd RCA możemy się teraz wpiąć interkonektem ze swojego wzmacniacza... i tutaj zaczynają się schody, bo trzeba jakoś ten sygnał z wnętrza wzmacniacza wyciągnąć na zewnątrz; można w tym celu spróbować się wpiąć przewodami między pre a końcówką mocy naszego wzmacniacza i pociągnąć sygnał przewodami do któregoś z nieużywanych gniazd RCA (tylko trzeba je oczywiście uprzednio odłączyć od selektora); wtedy to "dostosowane" gniazdo łączymy interkonektem z Technicsem. Trochę to pokręcone, bo do tego trzeba by było jeszcze dostosować czułość układu wysterowania do sygnału z naszego wzmacniacza. Chodzi o to żeby wskazówki poruszały się po całym zakresie wskaźnika i żeby przynajmniej mniej więcej odzwierciedlały faktyczny stan wysterowania końcówki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 3 października 2017 Autor Udostępnij Napisano 3 października 2017 Tia....yyyyy...eeee... no tak to w sumie dosyć proste Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 4 października 2017 Udostępnij Napisano 4 października 2017 No niestety nie mówiłem, że będzie to proste. Starałem się opisać taki zabieg jak najdokładniej, ale wiele rzeczy pewnie jeszcze by wyszło "w praniu" ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Kurek Napisano 2 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 2 stycznia 2018 Ja zastosowalem takie w swoim wzmacniaczu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 2 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 2 stycznia 2018 To te? Wlasnie szukam wskaźników ale bardziej interesują mnie okrągłe i podswietlone na biało lub pomarańczowo. Skad swoje braleś? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 2 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 2 stycznia 2018 (edytowany) To może nie są typowe wycieraczki ale wyświetlacz oled z możliwością wyświetlania różnych tego typu migających wskaźników : https://pl.aliexpress.com/item/OLED-Music-Audio-Spectrum-indicator-Desktop-MP3-PC-Amplifier-Speed-Adjustable-AGC-Mode-15-level/32786681063.html? Wystarczy doprowadzić sygnał na złącze jack i zasilanie z USB lub inne 5V. Edytowano 2 stycznia 2018 przez MobyDick Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 2 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 2 stycznia 2018 Ciekawe rozwiazanie...Ciekawe czy nie sieje. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 2 stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 2 stycznia 2018 jak podłączysz „obok” toru to nie powinno to mieć znaczenia Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 2 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 2 stycznia 2018 Bedzie we wzmacniaczu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 2 stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 2 stycznia 2018 Ale nadal chyba można zrealizować to na tyle obok + jakas odgroda... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 2 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 2 stycznia 2018 Odseparowany sygnał. Już się konsultuję z konstruktorem. Sam pomysł podoba mi się. Konstruktor sceptycznie nastawiony. Bardziej analogowo...:) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Kurek Napisano 2 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 2 stycznia 2018 (edytowany) 2 godziny temu, audiowit napisał: To te? Wlasnie szukam wskaźników ale bardziej interesują mnie okrągłe i podswietlone na biało lub pomarańczowo. Skad swoje braleś? Dokładnie te same 128mm kupowałem z modushop. Jedyna ich wada to taka że tej wskazówki prawie nie widać. I coraz bardziej dochodzę do wniosku że mogłem wziąć takie w stylu accuphase. Edytowano 2 stycznia 2018 przez Andrzej Kurek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 2 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 2 stycznia 2018 Też szukalem w modushop. Ja nie przepadam za niebieskimi poświetleniami wiec pewnie wybralbym te czarne w stylu Accu. Chyba jednak zostanę przy okraglych, tylko przydalyby się wieksze bo narazie mam na oku takie 35mm. Malutkie... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Kurek Napisano 2 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 2 stycznia 2018 1 godzinę temu, audiowit napisał: Też szukalem w modushop. Ja nie przepadam za niebieskimi poświetleniami wiec pewnie wybralbym te czarne w stylu Accu. Chyba jednak zostanę przy okraglych, tylko przydalyby się wieksze bo narazie mam na oku takie 35mm. Malutkie... No obawiam się że większych nie znajdziesz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 2 stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 2 stycznia 2018 5 godzin temu, Andrzej Kurek napisał: Ja zastosowalem takie w swoim wzmacniaczu Wyczytałem w tym sklepie że jest tam moduł do sterowania wycieraczkami. Czy to jest może taki moduł dla przygłupów? Wystarczy podłączyć sygnał audio czy jednak trzeba sie babrać w dodatkowe układy jakieś? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 2 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 2 stycznia 2018 Widzę problem bo przewertowałem Alli i polskie strony. Jakby co to ten 35mm jest ladny, a optycznie powiekszę go pierscieniem ozdobnym, nawiązujacym do pozostałych w pre i amp. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts