Ja-Bo Napisano 4 listopada 2017 Udostępnij Napisano 4 listopada 2017 Cześć! Zacząłem rozglądać się za mini wieżą do salonu, która ma służyć głównie do odsłuchiwania muzyki i radia, ale czasem mogłaby się przydać do TV (będzie stała pierwotnie pod telewizorem) Mam parę wymagań: 1) Czarna, 2) WiFi, 3) AirPlay (!), 4) Płyty CD, 5) Musi grać najlepiej w swojej klasie cenowej Do tego fajnie jakby miała DAB+. Myślałem o kwocie do ~2000 zł, ale jak naprawdę warto troszkę naciągnąć budżet to będzie ok. Co mi chodzi po głowie: 1) Yamaha MusicCast MCR-N470D PianoCraft (czarny) 2) Pioneer X-HM76-B (czarny) 3) Denon Ceol N9 + SC-N9 Ew. znacznie powyżej budżetu: Yamaha MusicCast MCR-N670D Grand PianoCraft (czarny) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 4 listopada 2017 Udostępnij Napisano 4 listopada 2017 Znacznie lepszym rozwiązaniem będzie zestaw, oparty na amplitunerze sieciowym Pioneer XC-HM86D / Jbl Arena 130 lub kolumnach Indiana Line Nita 260X. Elektronika to bardzo rozbudowany i nowoczesny amplituner sieciowy z CD, oferujący dobry klasowo dźwięk oraz jeden z modeli optymalnie dobranych kolumn - JBL jeśli szukamy bardziej dynamicznego, efektownego, szybkiego grania lub Indiana Line jako opcja spokojniejsza, bardziej plastyczna, ciepła. Obydwa zestawy przekraczają założony budżet, jednak pod względem jakości dżwięku i wyposażenia będą opcją bezkompromisową. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi Szczecin Napisano 4 listopada 2017 Udostępnij Napisano 4 listopada 2017 Warto pomyśleć o tym zestawie PianoCraft z Indiana Line. https://www.tophifi.pl/systemy-mini-101/systemy-mini/yamaha-musiccast-pianocraft-mcr-n470d-indiana-line-nota-240.html Albo lepiej, dozbierać do większej wersji tego zestawu. https://www.tophifi.pl/systemy-mini-101/systemy-mini/yamaha-musiccast-pianocraft-mcr-n670-nota-260.html Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ja-Bo Napisano 5 listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 5 listopada 2017 (edytowany) Ok, bardzo dziękuję za porady. W takim razie, jaka jest ew. przewaga jednego nad drugim (Pioneer XC-HM86D vs. MCR-N670D)? I jak wygląda sprawa "oryginalnych" głośników Yamahy w podstawowym zestawie MCR-N670D? Zastanawiam się jeszcze nad jedną rzeczą. Bo mam (już dość wiekowe, ale na początek wydaje mi się wystarczające) kolumny. Może jednak warto kupić sam amplituner, poużywać na tym co mam i po roku dokupić nowe kolumny. Co możecie polecić do powiedzmy 2,5 tys. zł? Oprócz XC-HM86D. Wymagania jak wyżej. Wtedy pewnie nie musiałby być mini Edytowano 10 listopada 2017 przez RoRo Korzystaj z funkcji EDYTUJ by uzupełnić swój post - zamiast pisać swoje posty jeden po drugim. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 8 listopada 2017 Udostępnij Napisano 8 listopada 2017 No i właśnie tak bym zrobił. Ogólnie słabością gotowych systemów mini są monitory. Więc tu wybór tego pioneera który zresztą jest przez fajny jest bardzo wskazany. No chyba że twoje kokumny to też jakieś szroty. ? Ale tak czy siak punkt 5 twojego założenia spełniają produkty pioneera. Ceol nie i nie i to mocno nie Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ja-Bo Napisano 8 listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 8 listopada 2017 Czyli - XC-HM86D? Czy może NC-50DAB? Pytanie - czym wygrywają z Yamahą (np. MCR-N670D)? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 8 listopada 2017 Udostępnij Napisano 8 listopada 2017 Nc50 zestawil bym z 670. Tyle że 670 bez monitorów seryjnych kupisz tylko w tophifi więc automatycznie Pioneer wygrywa cena Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ja-Bo Napisano 8 listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 8 listopada 2017 NC-50DAB kosztuje ~3300 zł (sam), a MCR-N670D ~3000 z głośnikami seryjnymi. Czy czegoś nie zrozumiałem? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 8 listopada 2017 Udostępnij Napisano 8 listopada 2017 Pioneera dostaniesz z rabatem. A Yamahy bez kolumn raczej nie. No chyba że z kolumnami i je podmienisz. U nas leży ta 670 mogę ci wysłać na testy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ja-Bo Napisano 8 listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 8 listopada 2017 To jaka cena NC-50DAB? Yamahy bez kolumn nie widzę nigdzie. Wydaje mi się też, że ta 670 premierę miała dosyć dawno, więc pytanie czy elektronika nie jest starsza niż w Pioneerze? ps. Jakby zestawić NC-50DAB z MCR-N670D to kto Waszym zdaniem i czym wygrywa? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 9 listopada 2017 Udostępnij Napisano 9 listopada 2017 Wydaje mi się że jesteś na początku drogi dlatego nie di końca wiesz jak działa ta branża. Czyn wygrywa fiat tipo od skody Rapid albo na odwrót? Ta sama klasa. Wielkość bagażnika, pokrętła w innym miejscu i inne pierdoły. Jaką cena? Napisz do nas na maila powolaj się na Piotrka z forum Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ja-Bo Napisano 9 listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 9 listopada 2017 Jasne, że jestem na początku drogi. To miałby być mój pierwszy tego typu sprzęt i chciałbym kupić coś wartego swojej ceny Czyli (zostając w nomenklaturze) XC-HM86D to Fabia, a NC-50DAB - Octavia? Zastanawiam się po prostu, czy kupić np. sam NC-50DAB i za rok dokupić kolumny, czy wziąć XC-HM86D z jakimiś nieseryjnymi od razu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 9 listopada 2017 Udostępnij Napisano 9 listopada 2017 Powiem ci tak. Sama stacyjka zrobi 20 procent dźwięku. Więc to od kolumn zależy jakiś dźwięk uzyskasz. Ja lubię pioneera że względu na ten wyświetlacz i stabilność działania. W mcr od Yamahy jest musiccast więc to też działa dobrze. Nie ma tak że kupisz coś wyraźnie lepszego czy gorszego w tym przypadku. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ja-Bo Napisano 9 listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 9 listopada 2017 Pytam, bo jednak XC-HM86D to (wyjściowo) 2200 zł, a NC-50DAB - 3300 zł. Różnica jak dla mnie jest spora. Dlatego zastanawiam się po prostu, czy odczuję różnicę między tymi dwoma Pioneerami na tyle, żeby kupić NC-50DAB i odkładać na kolumny, czy może kupić XC-HM86D i dobrać od razu coś do zestawu. A może warto "szarpnąć się", kupić R-N803D i zbierać na kolumny oraz odtwarzacz CD. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elizjum7919. Napisano 9 listopada 2017 Udostępnij Napisano 9 listopada 2017 To weź lepiej na początek Pioneer SX-N30,lub Yamaha rn602.Poszukaj w S4HOME Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ja-Bo Napisano 9 listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 9 listopada 2017 4 godziny temu, Elizjum7919. napisał: To weź lepiej na początek Pioneer SX-N30,lub Yamaha rn602.Poszukaj w S4HOME Jak wygląda w stosunku do NC-50DAB? Kosztuje trochę więcej, a ma CD, który i tak w przyszłości chciałbym dokupić. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elizjum7919. Napisano 10 listopada 2017 Udostępnij Napisano 10 listopada 2017 NAPISZ COŚ O BRZMIENIU,MUZYCE JAKIEJ SŁUCHASZ I WIELKOŚCI SALONU? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 10 listopada 2017 Udostępnij Napisano 10 listopada 2017 Dnia 9.11.2017 o 16:15, Ja-Bo napisał: A może warto "szarpnąć się", kupić R-N803D i zbierać na kolumny oraz odtwarzacz CD. No gra zdecydowanie najlepiej. Ale nie ma CD. To w takim przypadku masz sprawę załatwiona. Dnia 9.11.2017 o 17:26, Elizjum7919. napisał: To weź lepiej na początek Pioneer SX-N30,lub Yamaha rn602.Poszukaj w S4HOME Z nami zawsze warto negocjować. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ja-Bo Napisano 10 listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 10 listopada 2017 Zdecydowałem się na Pioneer NC-50Dab + Pylon Pearl 25. Może jest to pewien kompromis, ale myśle, ze na pierwszy zestaw wystarczy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JJBB Napisano 8 lipca 2019 Udostępnij Napisano 8 lipca 2019 Witam wszystkich! Odkopałem temat przypadkiem, ponieważ mam dylemat podobny jak Ja-Bo, Pioneer X-HM76-B vs Yamaha MusicCast MCR-N470D PianoCraft, raczej nie szedłbym w coś większego ze względu na budżet - początkowo zakładałem do 2 tyś, ale jestem skłonny się trochę podnieść w stronę ewentualnych modyfikacji... Lubię słuchać Jazz-u, klasyki, rocka itd, lubię wyraźny bas, zależy mi też na bezprzewodowych "bajerach", Czy rzeczywiście warto podmienić seryjne głośniki w zestawach? Będę wdzięczny za pomoc Pozdrawiam Jacek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fabrizio Lanzon Napisano 4 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 4 stycznia 2022 Dnia 4.11.2017 o 19:48, Q21 napisał: Znacznie lepszym rozwiązaniem będzie zestaw, oparty na amplitunerze sieciowym Pioneer XC-HM86D / Jbl Arena 130 lub kolumnach Indiana Line Nita 260X. Elektronika to bardzo rozbudowany i nowoczesny amplituner sieciowy z CD, oferujący dobry klasowo dźwięk oraz jeden z modeli optymalnie dobranych kolumn - JBL jeśli szukamy bardziej dynamicznego, efektownego, szybkiego grania lub Indiana Line jako opcja spokojniejsza, bardziej plastyczna, ciepła. Obydwa zestawy przekraczają założony budżet, jednak pod względem jakości dżwięku i wyposażenia będą opcją bezkompromisową. Ceol N10 DENON będzie gorszy od Yamaha MCR-N470D ? Można prosić o jakąś aktualną ofertę, budżet 2000-3000 zł. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 4 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 4 stycznia 2022 Delikatnie tak. Co nie jest powiedziane że nie oznacza że Denon bardziej ci podpasuje dźwiękowo. Napisz do mnie na PW to przygtuję Ci wycenę. W cenie 3K mozna polować na lepszy sprzet. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czuczu Napisano 31 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 31 stycznia 2023 (edytowany) Uwielbiam te porady. Przychodzą zwykli ludzie z określonym budżetem, szukają prostej 0/1 odpowiedzi, a wychodzą milion razy bardziej ogłupieni. Bo doradzają im "audiofile,sprzedawcy"itp. Dorzuć tylko stówkę, potem pięć , potem dziesięć - a 99 % i tak nie usłyszy różnicy. Edytowano 31 stycznia 2023 przez Czuczu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 31 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 31 stycznia 2023 22 minuty temu, Czuczu napisał: Uwielbiam te porady. A jak to powinno wyglądać ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 31 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 31 stycznia 2023 Najlepiej zacząć od sprzetu budżetowego z marketu. Niejednemu to wystarczy. Pozniej jesli zechce wiecej/lepiej można juz cos doradzić. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts