djmuody Napisano 7 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 7 stycznia 2018 Witam Was serdecznie. Posiadam aktualnie taki zestaw: Kolumny: Monitor Audio BX2, wzmacniacz AMC XIA i odtwarzacz ONKYO C-N7050, wszystko spiete przewodami Melodika Purple. Otóż po osłuchaniu się z tymi kolumnami, chciałbym czegoś lepszego. BX2 graja jakoś tak płasko analitycznie i ta góra... Góra jest taka jakby nazwać taka metalowa talerzowa...I jakby to ująć te BX2 są głośne...Bardzo mnie zaintersowaly Dali Zensor 3. Potrzebuje stonowanej góry, ale takiej wiecie detaliczniej, zeby bylo krystalicznie i te soprany brzmiały tak gładziutko i żeby niskie tony tak ladnie schodzily nisko. Niby mówią ze Dali Zensor 3 dadzą to czego oczekuje, to prawda? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 7 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 7 stycznia 2018 No to ktoś sobie z Ciebie robił jaja chyba .W Zensorach na pewno góra nie jest stonowana. DYNAUDIO EMIT 20 są droższe i nie jestem pewien jak sobie z nimi poradzi Twój wzmacniacz, ale myślę że warto spróbować. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djmuody Napisano 7 stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 7 stycznia 2018 Przed chwilą, MobyDick napisał: No to ktoś sobie z Ciebie robił jaja chyba .W Zensorach na pewno góra nie jest stonowana. a co byś polecił z kolumn podstawkowych? Nie mówię, ze ma być też nie wiadomo jak ciepło, ma być fajnie, tak ze jak zakładam słuchawki AKG 240 MKII, to ma być tak na kolumnach. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 7 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 7 stycznia 2018 (edytowany) No to nie wiem do czego podłączyłeś te słuchawki bo one są detaliczne do bólu, choć mają niezły bas. W końcu to monitory studyjne. Z tymi DYNAUDIO EMIT 20 może być ciekawie. Jeśli chodzi o podobieństwo do K 240 to radził bym posłuchać KEF Q300 lub nowsze Q350. Edytowano 7 stycznia 2018 przez MobyDick Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djmuody Napisano 7 stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 7 stycznia 2018 2 minuty temu, MobyDick napisał: No to nie wiem do czego podłączyłeś te słuchawki bo one są detaliczne do bólu, choć mają niezły bas. W końcu to monitory studyjne. Z tymi DYNAUDIO EMIT 20 może być ciekawie. Jeśli chodzi o podobieństwo do K 240 to radził bym posłuchać KEF Q300 lub nowsze Q350. A widzisz analityczne, ale nie męczą.. Dynaudio Emit 20 są świetne tylko za drogie dla mnie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djmuody Napisano 8 stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 8 stycznia 2018 Dzisiaj zadzwoniłem do jednego salonu. Pan z salonu powiedział, ze nie musze zmieniac kolumn, poniewaz to co oczekuje osiagne jesli zmienie kable na Melodika BSC2330. Serio kable maja taki wpływa na jakosc czy to tylko takie voodoo? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 8 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 8 stycznia 2018 Zachowaj daleko idącą ostrożność. Moim zdaniem kable nie mają szans zmienić góry BX-ów. Nie masz przypadkiem pod ręką jakiegoś starego przewodu głośnikowego? Wepnij go zamiast Melodiki i zobacz, czy góra się zmieniła. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 8 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 8 stycznia 2018 Kable mają duze znaczenie na efekt końcowy ale przed zakupem musisz sprawdzić w SWOIM systemie czy osiagniesz efekt jaki zamierzaleś. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 8 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 8 stycznia 2018 (edytowany) Zmiana może być w dobrym kierunku lecz bardzo niewielka i niewystarczająca. Edytowano 8 stycznia 2018 przez MobyDick Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 8 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 8 stycznia 2018 Jaja? A słuchałes Bronze a Zensor 3? W porównaniu do Bronze one są stosowane. Możesz także iść w kierunku kolumn Elac B6. Te mają więcej basu i są łagodniejsze na górze pasma. Emit do RN602 to nieco ryzyko. Te kolumny na pewno pokażą klasę dopiero przy lepszym wzmaku. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 8 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 8 stycznia 2018 Jeśli AKG K240 są wystarczająco łagodne na górze pasma to Dali Zensor 3 mogą się okazać zbyt łagodne . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 8 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 8 stycznia 2018 Czekaj bo się zgubiłem. Najpierw piszesz, że ktoś sobie z niego robi jaja, że są łagodne a teraz, że będą za łagodne. Nie było mnie trochę czasu, coś przegapiłem? Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 8 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 8 stycznia 2018 (edytowany) To było zanim napisał że wzorcem brzmieniowym są studyjne monitory AKG K240 Mk II. Dla ścisłości to jest model tożsamy z K240 Studio. K240 Monitor to zupełnie inne brzmienie. Edytowano 8 stycznia 2018 przez MobyDick Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ald890 Napisano 10 lutego 2018 Udostępnij Napisano 10 lutego 2018 Dnia 7.01.2018 o 19:56, djmuody napisał: Witam Was serdecznie. Posiadam aktualnie taki zestaw: Kolumny: Monitor Audio BX2, wzmacniacz AMC XIA i odtwarzacz ONKYO C-N7050, wszystko spiete przewodami Melodika Purple. Otóż po osłuchaniu się z tymi kolumnami, chciałbym czegoś lepszego. BX2 graja jakoś tak płasko analitycznie i ta góra... Góra jest taka jakby nazwać taka metalowa talerzowa...I jakby to ująć te BX2 są głośne...Bardzo mnie zaintersowaly Dali Zensor 3. Potrzebuje stonowanej góry, ale takiej wiecie detaliczniej, zeby bylo krystalicznie i te soprany brzmiały tak gładziutko i żeby niskie tony tak ladnie schodzily nisko. Niby mówią ze Dali Zensor 3 dadzą to czego oczekuje, to prawda? Posiadacz Dali Zensor 3 z tej strony, miałem podobne problemy na starcie i ostatecznie dużo dała wymiana kabli RCA na Melodika. https://www.ceneo.pl/16784900 Byłem zaskoczony, ale fajnie wyrównały górę, w przypadku tak analitycznych głośników, trzeba się pozbyć wszystkich wąskich gardeł Dodatkowo trzeba dać im trochę czasu żeby się wygrzały. Możesz jeszcze spróbować wymienić zworki na melodike, ponieważ twój wzmacniacz oferuje taką opcję. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djmuody Napisano 16 lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 16 lutego 2018 Dnia 10.02.2018 o 17:10, ald890 napisał: Posiadacz Dali Zensor 3 z tej strony, miałem podobne problemy na starcie i ostatecznie dużo dała wymiana kabli RCA na Melodika. https://www.ceneo.pl/16784900 Byłem zaskoczony, ale fajnie wyrównały górę, w przypadku tak analitycznych głośników, trzeba się pozbyć wszystkich wąskich gardeł Dodatkowo trzeba dać im trochę czasu żeby się wygrzały. Możesz jeszcze spróbować wymienić zworki na melodike, ponieważ twój wzmacniacz oferuje taką opcję. I takie RCA mam od samego poczatku, dokladnie ten sam model. Przewody do kolumn tez melodika. Tylko zworki oryginalne metalowe. Ale jakos nie chce mi sie wierzyc, ze wymiana zworek by pomogla... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ald890 Napisano 17 lutego 2018 Udostępnij Napisano 17 lutego 2018 Dnia 16.02.2018 o 12:40, djmuody napisał: I takie RCA mam od samego poczatku, dokladnie ten sam model. Przewody do kolumn tez melodika. Tylko zworki oryginalne metalowe. Ale jakos nie chce mi sie wierzyc, ze wymiana zworek by pomogla... No tak tylko, że ja posiadam Dali Zensor 3, a ty dopiero je planujesz kupić trochę nie doczytałem Miałeś już okazję ich słuchać? Dodam jeszcze, że mój wzmacniacz to NAD c352 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek75 Napisano 17 lutego 2018 Udostępnij Napisano 17 lutego 2018 Według mnie Dali zensor 3 są bardziej dojrzałe brzmieniowo od Monitor Audio BX2. Owszem góra Dali 3 nie jest super łagodna, ma dużo informacji, no ale nie jest tak metaliczna jak ta w MA. Pytanie co masz, bo w tekście pojawiły się też Monitor Audio bronze 2, a to nie to samo co BX2, nowsze bronze 2, grają bardziej sucho twardo, precyzyjniej od swych poprzedników-BX2. Jeśli masz MA bronze2 to zmiana na Dali zensor 3 to przeskok stylu i charakteru brzmienia. Obawiam się że kabel Melodika BSC2330 względem obecnego PR na takim zestawie nie wniesie efektu wow, także nie wniesie to czego chcesz- nie utemperuje góry, po nawet Melodika którą masz i tak nieco łagodzi przekaz, oczywiście w skali niuansów brzmieniowych. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djmuody Napisano 19 lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 19 lutego 2018 Sposób na ocieplenie dźwięku. Wtedy pojawia sie ta ciepłota. Strasznie zimne te BX2 sa....Jak wracam na tryb direct, to jestem w szoku ze moglem tak sluchac..Pewnie zaraz wiekszosc audiofili sie przyczepi ze tylko tryb direct sie liczy itd...A jednak takie ustawienie zbalansowalo kolumny Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 20 lutego 2018 Udostępnij Napisano 20 lutego 2018 No to ja audiofilem nie jestem. Po to producenci to robią żeby korzystać. Nie widzę w tym nic złego Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djmuody Napisano 20 lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 20 lutego 2018 1 godzinę temu, S4Home napisał: No to ja audiofilem nie jestem. Po to producenci to robią żeby korzystać. Nie widzę w tym nic złego Hehe, wiec po co kupować przewody za tysiace zlotych??! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 20 lutego 2018 Udostępnij Napisano 20 lutego 2018 Żeby móc się tym pochwalić że się takie ma . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts