Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

CD praktycznie na pewno w ten sposób posłuchasz. Z radiem FM to raczej mało prawdopodobne. Nawet jeśli znajdziesz kogoś kto ma tego Pianocrafta może tego nie wiedzieć, bo wyjście optyczne w takim sprzęcie jest mało użyteczne i jest chyba prawdziwą rzadkością z tego powodu. Dla samego CD kupowanie tej wierzy raczej nie ma sensu. Ja bym do tych kolumn podłączył raczej Chromecasta Audio i streamował muzykę po sieci lokalnej i z netu, masz wtedy też radio internetowej, pod warunkiem dostępu do internetu po sieci wi-fi.

Napisano (edytowany)

Witam

W TV LG serii 9C mam gniazdo wyjściowe cyfrowe audio opisane "AUDIO OUT/ H/P 🎧" według wszystkich znaków na niebie, ziemi i w manualu jest to zwykłe SPDIF COAX RCA - ale jest kwadratowe z wcięciami na rogach,

Jakim kablem to obsłużyć?

SPDIF.png

Edytowano przez Pafnucy
Napisano

Jest to zwykłe SPDIF COAX RCA?

A co to to jest????????????

mi to wygląda na jack może ewentualnie ze współosiowym złączem optycznym do którego potrzebujesz przejściówki.

Coaxial i RCA to nie jest na pewno. :P:P:P:P

Napisano

Witam, mam prośbę o poradę dotycząca podłączenia urządzeń. Mam amplituner Marantz  SR6013, podłączyłem do niego końcówkę mocy Roksan K3 do wyjścia pre-out, ale kiedy włączam aplikację Heos lub TV/SAT Roksan przechodzi w tryb stand-by, natomiast kiedy amplituner jest wyłączony Roksan jest w trybie włączonym. Jak to porawić?

Napisano
Dnia 21.02.2020 o 19:34, Damian D napisał:

Pytanie do posiadaczy Nvidia Shield TV Pro 2019.

Czy z tego urządzenia można przesyłać dźwięk do wbudowanego we wzmacniacz DAC poprzez USB lub Bluetooth? Jeżeli tak to jakiej jest on jakości? 

nie. USB służy do odczytu a BT jest jednokierunkowy,.

Dnia 21.02.2020 o 21:27, Sofo napisał:

Witam, mam prośbę o poradę dotycząca podłączenia urządzeń. Mam amplituner Marantz  SR6013, podłączyłem do niego końcówkę mocy Roksan K3 do wyjścia pre-out, ale kiedy włączam aplikację Heos lub TV/SAT Roksan przechodzi w tryb stand-by, natomiast kiedy amplituner jest wyłączony Roksan jest w trybie włączonym. Jak to porawić?

Czyli mijają się. Ręcznie oba wyłącz. Poczekaj chwile i wtedy włącz.

Napisano (edytowany)
Dnia 21.02.2020 o 17:51, S4Home napisał:

Jest to zwykłe SPDIF COAX RCA?

A co to to jest????????????

mi to wygląda na jack może ewentualnie ze współosiowym złączem optycznym do którego potrzebujesz przejściówki.

Coaxial i RCA to nie jest na pewno. :P:P:P:P

to to to ja rozumiem tak:

SPDIF - standard transmisji

COAX - typ kabla

RCA - typ złącza

A co do mojego pytania to na pewno jest tam jack ale raczej bez optyki, ta jest obok:

gniazda.png.fa2806c336c7c76844b80278899158ab.png

A w instrukcji jest taki obrazek sugerujący kompatybilność z RCA

gniazdo.png.53d23dc3a8f63be0c293a54fc9b48a95.png

Edytowano przez Pafnucy
Napisano

Bardzo wyraźnie widać że jest tam po prostu wyjście jack do podłączenia słuchawek. Nic nie wskazuje na to aby miało to być wyjście cyfrowe i nie ma nic wspólnego z RCA. Skąd pomysł na to że ma to być SPDIF COAX RCA ?

Napisano
22 minuty temu, MobyDick napisał:

Bardzo wyraźnie widać że jest tam po prostu wyjście jack do podłączenia słuchawek. Nic nie wskazuje na to aby miało to być wyjście cyfrowe i nie ma nic wspólnego z RCA. Skąd pomysł na to że ma to być SPDIF COAX RCA ?

Rysunek z instrukcji sugeruje, że podobnej konstrukcji gniazdo jest stosowane w innych modelach TV jako wejście component, więc drogą pokrętnej dedukcji pomyślałem, ze może to jet jakieś tego typu wyjście

Napisano

To musiało być bardzo pokrętne myślenie :)

Opis gniazda na obudowie i objaśnienie w instrukcji są bardzo jednoznaczne.

Od jakiegoś czasu dość często w płaskich TV w taki sposób umieszcza się wyjście analogowe jack 3,5 mm.

Nie widziałem nigdy takiej sytuacji, ale możliwe było by umieszczeni w nim wyjścia cyfrowego optycznego w postaci mobilnej.

W postaci takiego gniazda mogą być realizowane różne złącza elektrycznie, bo pozwala ono na użycie do 4-rech pinów ( w tym jeden masy ).

Wyjście optyczne jest poniżej więc więcej złącz cyfrowych audio tego typu nie można się spodziewać na TV. Pozostają tylko HDMI.

Napisano
Dnia 24.02.2020 o 07:36, S4Home napisał:

nie. USB służy do odczytu a BT jest jednokierunkowy,.

Czyli mijają się. Ręcznie oba wyłącz. Poczekaj chwile i wtedy włącz.

Wyłączyłem ale jakoś nie specjalnie to coś dało. Jeszcze się upewnię, że RCA podłączam do wejścia input w końcówce mocy

Napisano (edytowany)

Witam.

1.Telewizor Samsung zakupiony 8 lat temu .

Posiada przyłącza;

-3 hdmi in

-1hdmi DVI

-pc/dvi audio in

-usb 1 (hdd)

-digital audio out (optical)

-usb 2

2.Tuner satelitarny z przyłączami;

--wyjście hdmi

-usb 3.0

-usb 5v-0,5 A max

3.Amplituner Onkyo tx nr 838 

Jak wykonać podłączenia ,aby ogladając telewizor ,nie zawsze trzeba było włączać amplituner . Z rana wiadomości posłuchać przed pracą itd.

Amplituner chcę włączać tylko do filmów i koncertów .

Edytowano przez rd168
Napisano

Tak zrobiłem wczesniej tylko ,jak zrealizować podgląd na menu amplitunera ?

Troche nieprecyzyjnie się wyraziłem poprzednio .

Jak robie to przez ARC z ampli to telewizora to wyłacza dźwiek w telewizorze .

Napisano (edytowany)

Podłączam się do wątku, bo chcę doprecyzować kilka rzeczy. Mój sprzęt: starszy telewizor plazmowy z obsługą ARC/ HDMI CEC (Viera Link), Yamaha 685 (+ linia Zensor) i dekoder Horizon UPC.

1. Zanim podłączyłem się do UPC miałem NC+ i tu wszystko chodziło jak "Bóg przykazał", dekoder podpięty był do HDMI1 na ampli, telewizor podpięty przez ARC, wciśnięcie "power" na pilocie dekodera odpalało najpierw dekoder i TV, później ampli. Oczywiście miałem wrażenie, że system się uczy, bo od początku tak nie było....po kilku odpaleniach w tej samej sekwencji przyciśnięć pilota system zapamiętał i później wystarczał jedynie pojedynczy przycisk. Tu jestem "głupi", bo rzekomo sprzęt od Canal+/Cyfry też nie wspiera CEC.....ale telewizor włączał się po kliknięciu przycisku zasilania dekodera - więc albo był CEC albo poszły dwie komendy  z pilota...nie mam pojęcia.

2. Z pewnych względów przesiadłem się na UPC, nie doczytawszy, że dekoder Horizon nie obsługuje CEC (żenujące moim zdaniem).

3. Utrzymanie tej samej konfiguracji połączeń co z NC+ przyniosło porażkę w postaci wielokrotnego klikania różnymi pilotami.

4. Aktualnie mam następujący schemat połączenia:

a) telewizor z ampli przez HDMI ARC

b) dekoder UPC do telewizora przez HDMI (in).

Pilot dekodera sparowany z TV. Tak więc włączam dekoder UPC przyciskiem "BOX", następnie włączam telewizor (na tym samym pilocie) przyciskiem "TV". Start telewizora powoduje uruchomienie ampli po linii ARC i po chwili słychać też dźwięk z amplitunera. 

Mimo jako takiego "ogarnięcia" tematu jest kilka problemów.

1. Przyciśnięcie na pilocie amplitunera Yamaha przycisku dostępu do menu (np. konfiguracji głośników - ikona "kółka zębatego") wywala amplituner do jakby innego źródła i po wyjściu z menu jedynym sposobem na ponowne oglądanie treści z UPC jest wyłączenie sprzętu. Restart samego ampli nie pomaga, trzeba go wyłączyć i jeszcze raz od początku odpalić sekwencję (UPC+TV). Pomimo ustawienia konfiguracji SCENE w tym przypadku nie pomaga naduszanie klawisza SCENE (pomaga w przypadku opisanym poniżej).

2. Naciśnięcie przycisku "INPUT" na aplitunerze, np. na TUNER - zapodaje dźwięk z innego źródła, ale nie da się wrócić do źródła sygnału z ARC-a.....chyba, że ustawicie sobie, podczas pracy z kontentem UPC, konfigurację SCENE (co ja zrobiłem). Jak nie macie zrobionej konfiguracji SCENE, to w takim przypadku trzeba restartować sprzęt.

Teraz moje pytania:

1. Czy coś zrobiłem źle? Czy wobec braku CEC-a w dekoderze UPC postąpiłem słusznie podłączając go bezpośrednio do TV jako HDMI-IN? Czy może jednak podpiąć dekoder UPC do ampli i/lub ewentualnie dopiąć jeszcze optyka z wyjścia w TV do wejścia w amplitunerze? (w przypadku połączenia dekodera bezpośrednio z telewizorem przez HDMI)?

2. Dlaczego tryb z ARC-a pokazuje się na wyświetlaczu Yamahy jako "AUDIO1" (tak, wiem, że można zmienić jego nazwę) - myślałem, że ta nazwa odpowiada SPDIF? (dźwięk na pewno nie idzie optykiem) 

3. Czy istnieje jakiś "work-around" względem problemu z dekoderem Horizon? Nie wiem, jakaś przystawka  ....?

4. Czy dekoder Horizon może ew. sterować amplitunerem Yamaha... (programowanie pilota)?

Generalnie chodzi o to, żeby jak najmniej operować pilotem/pilotami. Moja kobieta sobie po prostu z tym nie radzi, a ilość zamieszania jakie w związku z tym wprowadza rośnie wykładniczo do ilości koniecznych kliknięć.

Dziękuję bardzo   

Edytowano przez azymut38
Napisano

Czytam to i jakbym widział układankę LEGO 2 latka. Nie że podłączyłes cóż źle. Tylko że nic nie działa jak trzeba. Mam wrażenie że jesteś w temacie więc raczej robisz to dobrze. Zdalnie ciężko jest powiedzie . Czasem urządzenia nie dogadują się za pomocą HDMI a nawet robią konflikt. Nie wiem czy tak nie jest u ciebie. Być może będziesz skazany na sterowanie kilkoma pilotami i wyłączanie cec wszędzie. 

Pozdrawiam

Napisano (edytowany)

Hehe. Szkoda, że nie miałem LEGO w tym wieku....na wolnym czasie spróbuję jeszcze raz po staremu podłączyć, bo pytanie zasadnicze jest takie - czy amplituner w trybie standby powinien wystartować po podaniu mu sygnału przez HDMI i/lub dodatkowo dźwięku po SPDIF? Teoria jest taka, że chyba powinno tak być...wówczas już nie martwię się o start TV, który powinien odpalić po starcie amplitunera. Połączę więc dekoder UPC z amplitunerem po HDMI i dodatkowo optykiem, a tv z amplitunerem zostawię po HDMI ARC. Zobaczymy. Przetestuję kilkanaście startów systemu, z doświadczenia wiem, że Yamaha potrafi nie zaskoczyć za pierwszym razem.  Nie tylko ja zauważyłem, że wcześniej z dekoderem canal +, po kilkunastu startach system jakby sam się "ustawił"....nie wiem dokładnie co zaszło, ale najwyraźniej ampli zapamiętał powtarzaną sekwencję i już dalej "zapodawał" właściwe tryby. 

Edytowano przez azymut38
Napisano

No to zakładasz coś co w praktyce nie funkcjonuje. Z zasady wzmacniacze nie uruchamiają się gdy dostaną sygnał na wejściu i nie wyłączają gdy go brak. No chyba że ich konstruktorowi przyszedł taki pomysł. Jest to jednak niezwykle rzadkie. CEC powinno dawać takie możliwości przez HDMI, jednak nie zawsze i bywają z tym problemy. Producenci mają swoje wersje tego mechanizmu i nie ma nawet pewności czy jeśli masz urządzenia jednego producenta wszystko zawsze będzie działało bez problemu. Wiele urządzeń uruchamia się automatycznie gdy dostaną zasilanie i chyba tylko taka pozostaje możliwość, czyli włączanie wszystkiego na raz listwą zasilającą która może być zdalnie sterowana.

Napisano
Dnia 2.03.2020 o 08:44, S4Home napisał:

Bo inaczej miałbyś pogłos. Jak idzie przez audio dźwięk to nie idzie przez TV. Tak ma być.

Dzieki opanowałem i funkcjonuje -trzeba było uruchomić wzmacniacz po ,,pre" aby głos uzyskać .Sam, głośnik centralny nie pójdzie.

Napisano
16 godzin temu, MobyDick napisał:

CEC powinno dawać takie możliwości przez HDMI, jednak nie zawsze i bywają z tym problemy. Producenci mają swoje wersje tego mechanizmu i nie ma nawet pewności czy jeśli masz urządzenia jednego producenta wszystko zawsze będzie działało bez problemu. 

Tak problem, że rózni producenci to różnie nazywają - trzeba by w instrukcji poszukać albo pogrzebać w menu i poszukać wszystkiego co ma w nazwie control