Grzegorz Medoń Napisano 14 września 2021 Udostępnij Napisano 14 września 2021 8 godzin temu, S4Home napisał: Według mnie jednak o to właśnie. Zaznaczam że trigger nie wyłącza suba. On się gasi przy braku sygnału. Chyba że jakiś sub instalacyjny to nie wiem. Jak to nie wyłacza? Podłączając suba do Yamahy 803D kablem z wyjścia sub i triggerem. Jeżeli wylacze amplituner to on automatycznie gasi subwoofer i nie da się włączyć suuba niezależnie dopóki albo nie włączę ampli albo nie odłączę triggera od suba. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 15 września 2021 Autor Udostępnij Napisano 15 września 2021 A jaki to sub? Tak czy siak nie podłączaj suba do dwóch źródeł. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenfilip Napisano 22 września 2021 Udostępnij Napisano 22 września 2021 (edytowany) Mam taki setup: Shield tv/Chromecast 3 -> Denon x3500h ->Epson TW5300 Chce wpiac miedzy shield a reszte toru DR HDMI 4k, zeby Shield myslal,ze ma 4k na wyjsciu (a wiec i netflix bedzie serwowal lepsze zrodlo), a zeby de facto do rzutnika (czy nawet juz do ampli) szlo fullhd po downscalingu. Czy tym pudelkiem da sie to zrobic? Nic nie ogarniam z ich materialow, a udalo mi sie to kupic za ok 200 zl i kombinuje, na co wiecej sie to przyda niz wzmacniacz sygnalu. Edytowano 22 września 2021 przez Tenfilip Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 23 września 2021 Autor Udostępnij Napisano 23 września 2021 Nie rozumiem Shield TV ma puścić 4K po to żeby to urządzenie obniżyło jakość do 1080p? I to ma być lepsze niż od razu Ful HD z shielda? Ale dlaczego? Pytam z ciekawości? Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenfilip Napisano 23 września 2021 Udostępnij Napisano 23 września 2021 1 godzinę temu, S4Home napisał: Nie rozumiem Shield TV ma puścić 4K po to żeby to urządzenie obniżyło jakość do 1080p? I to ma być lepsze niż od razu Ful HD z shielda? Ale dlaczego? Pytam z ciekawości? Piotr Hej! Chodzi o to,ze o ile na yt jestes w stanie wymusic 4k na urzadzeniu full hd (i uzyskac kilka razy wyzszy bitrate), na netflixie nie. Dlatego chce "oszukac" aplikacje netflixa,ze odbiornik (rzutnik) jest 4k i zeby serwowala mi kilka razy wyzszy bitrate. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 24 września 2021 Autor Udostępnij Napisano 24 września 2021 Nie wiem czy to sie uda. Ja nigdy tego nie testowałem w ten sposób. Daj znać o wnioskach Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 24 września 2021 Udostępnij Napisano 24 września 2021 Dnia 23.09.2021 o 09:01, Tenfilip napisał: Hej! Chodzi o to,ze o ile na yt jestes w stanie wymusic 4k na urzadzeniu full hd (i uzyskac kilka razy wyzszy bitrate), na netflixie nie. Dlatego chce "oszukac" aplikacje netflixa,ze odbiornik (rzutnik) jest 4k i zeby serwowala mi kilka razy wyzszy bitrate. Tylko czy w ten sposób uzyskasz lepszej jakości obraz? Czy tylko obciążysz system większą ilością danych? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 24 września 2021 Udostępnij Napisano 24 września 2021 Teoretycznie jest to bardzo dobra droga. Trochę jak w gopro- materiał nagrany w 4K i na montażu przeskalowany do fHD - bajka Natomiast fHD bezpośrednio z gopro - dramat Pytanie jest tylko takie. Czy wyższy bitrate w przypadku opisanym wynika także z lepszego kodowania czy tylko z wiekszej rozdzielczości Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenfilip Napisano 24 września 2021 Udostępnij Napisano 24 września 2021 3 godziny temu, MobyDick napisał: Tylko czy w ten sposób uzyskasz lepszej jakości obraz? Czy tylko obciążysz system większą ilością danych? Na YT jest lepiej, wiec czemu na Netflix mialoby byc gorzej? Zreszta, po to sa dekodery sprzetowe,zeby sie nie martwic obciazeniem systemu. 2 godziny temu, Fafniak napisał: Teoretycznie jest to bardzo dobra droga. Trochę jak w gopro- materiał nagrany w 4K i na montażu przeskalowany do fHD - bajka Natomiast fHD bezpośrednio z gopro - dramat Pytanie jest tylko takie. Czy wyższy bitrate w przypadku opisanym wynika także z lepszego kodowania czy tylko z wiekszej rozdzielczości Praktycznie tez, wystarczy sobie zobaczyc na yt film w 1080p vs 4k na wyswietlaczu 1080p. Dobrze, ale wracajac do pytania - czy ktos z Was ogarnia, jak tego cudenka uzyc? I czy to mozliwe? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 24 września 2021 Udostępnij Napisano 24 września 2021 33 minuty temu, Tenfilip napisał: Praktycznie tez, To ja wiem że praktycznie też. Materiał filmowy 4K jest obłędny. Problem jest jednak gdzie indziej. Banding barwowy choćby, który jest wynikiem agresywnych algorytmów kompresyjnych w streamingu albo zbyt mała głębia bitowa na przejściach tonalnych (już niestety w materiale źródłowym - - niestety też sie zdarza) - choć to fajnie dałoby sie obejść zaszumieniem ale ludzie sraczki dostają na samo hasło "szum" Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qbus88 Napisano 28 września 2021 Udostępnij Napisano 28 września 2021 Witam, mam wzmacniacz Marantz PM5004 i odtwarzacz Marantz CD5004, do tego planuję dokupić dwie kolumny no i wszystko by grało, tylko że chciałbym do tego zestawu podłączyć jeszcze TV (Samsung UE50RU7472U). Czy takie coś jest możliwe i jak podłączyć? Druga opcja jest taka żeby zamiast kolumn dokupić soundbar i wtedy zapewne rezygnacja ze wzmacniacza. Czy takie coś jest możliwe i jak podłączyć? Jeśli obie opcje są możliwe to co byłoby lepsze pod względem jakości dźwięku? Chodzi głównie o oglądanie filmów i co jakiś czas słuchanie muzyki z CD. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 28 września 2021 Udostępnij Napisano 28 września 2021 (edytowany) Ja mam podłączone kablem z tv przez wyjscie sluchawkowe " jack 3.5mm 》 rca" pod wejscie tuner w wzmacniaczu. Głośność w tv ustawiłem sobie np. Na 30%. Głośność systemu reguluje wzmacniaczem, głośność w tv ustawiam raz na zawsze wedlug preferencji. Pozdr. Edytowano 28 września 2021 przez Chyba Miro 84 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 29 września 2021 Autor Udostępnij Napisano 29 września 2021 21 godzin temu, qbus88 napisał: Druga opcja jest taka żeby zamiast kolumn dokupić soundbar i wtedy zapewne rezygnacja ze wzmacniacza. Herezja! To co napisał kolega albo kupujesz tani DAc Fioo Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qbus88 Napisano 29 września 2021 Udostępnij Napisano 29 września 2021 Wielkie dzięki, spróbuję najpierw z wyjściem słuchawkowym. A ewentualnie tani konwerter to czy warto taki z allegro za 119 PLN czy jednak trzeba dołożyć? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qbus88 Napisano 29 września 2021 Udostępnij Napisano 29 września 2021 I jeszcze w takim razie jakie kolumny do tego polecacie? Budżet 1500 zł za komplet, w grę wchodzą jakieś mniejsze (od TV do końca rtv mam jakieś 30 cm z każdej strony) i nowe kolumny. Podłogowe na pewno odpadają, na ścianie też nic nie powieszę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 30 września 2021 Autor Udostępnij Napisano 30 września 2021 Do samego tv dźwięku z tv ten tani ci wystarczy. Ale jeśli kupisz jakiś lepszy to będzie lepiej i on ci się może przydać. Jaki budżet na kolumny? Set 5.1 czy 2.0 Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qbus88 Napisano 30 września 2021 Udostępnij Napisano 30 września 2021 1500 zł, 2.0 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 1 października 2021 Autor Udostępnij Napisano 1 października 2021 ELAC B6, Magnat Signature 503, QAcustic 3020i Zapraszam po wyceny Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenfilip Napisano 1 października 2021 Udostępnij Napisano 1 października 2021 Ok, czyli nikt nie wie w sumie jak mi pomoc z wymuszeniem 4k i zejsciem do fullhd? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 4 października 2021 Autor Udostępnij Napisano 4 października 2021 No ja pisałem że nie wiem. Czekam na Twój ruch. Testy? Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenfilip Napisano 4 października 2021 Udostępnij Napisano 4 października 2021 1 godzinę temu, S4Home napisał: No ja pisałem że nie wiem. Czekam na Twój ruch. Testy? Piotr Z testow mi wyszlo,ze nie ogarniam tego urzadzenia, niestety. Napisalem na adres podany w opakawaniu, moze odpisza. W najgorszym wypadku bede mial wzmacniacz sygnalu i tyle Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenfilip Napisano 9 października 2021 Udostępnij Napisano 9 października 2021 Tyle sie dowiedzialem: " No you cannot. You need the vertex, integral 2 if you have a windows pc. Or the arcana, vertex 2 or diva to do this. " Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gas Napisano 4 listopada 2021 Udostępnij Napisano 4 listopada 2021 Cześć, mam pytanie, które dla większości z Was na pewno wyda się banalne. Mam TV Sony xh9096 z hdmi earc. Czy puszczając na TV z usb pliki mkv (kodi) z zapisaną ścieżką dźwiękową np. Dolby TrueHD/DTS-HD Master Audio i mając wpięty w TV kabel hdmi do earc'a uzyskam dźwięk Dolby TrueHD/DTS-HD Master Audio na amplitunerze Denon AVR-3808? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 5 listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 5 listopada 2021 15 godzin temu, Gas napisał: Cześć, mam pytanie, które dla większości z Was na pewno wyda się banalne. Mam TV Sony xh9096 z hdmi earc. Czy puszczając na TV z usb pliki mkv (kodi) z zapisaną ścieżką dźwiękową np. Dolby TrueHD/DTS-HD Master Audio i mając wpięty w TV kabel hdmi do earc'a uzyskam dźwięk Dolby TrueHD/DTS-HD Master Audio na amplitunerze Denon AVR-3808? NIE. Bo ten amplituner nie ma HDMI ani eARC ani ARC. I tu kropka Ale skoro juz o tym mowa to jest jeszcze druga sprawa może sięprzyda innym. Nie kazdy TV robi jako pass thru takiego sygnału. Nawet jesli ma eARC. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robertson Napisano 14 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 14 grudnia 2021 Witam czy opóźnienie dzwięku jest dopuszczalne jeśli podłączę dekoder i bluray osobno przez konwerter? Jak podłączę kabel optyczny bezpośrednio do tv Samsung to dzwięk jest ok Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts