tomasz2018 Napisano 5 lutego 2018 Udostępnij Napisano 5 lutego 2018 (edytowany) Dobry wieczór, poszukuję dobrych monitorów do salonu około 20 - 23 m2. Posiadam wzmacniacz Marantz PM 8005, do który obecnie podłączone są kolumny podłogowe Dali Zensor 7. Zestaw Dali Zensor 5.0 kupiłem dwa lata temu do kina domowego i amplitunera SR 7010. Obecnie PM 8005 działa jako "końcówka mocy" w kinie, ale planuje dokupić oddzielne monitory tylko do stereo i chcę odłączyć wzmacniacz od amplitunera. Mój odtwarzacz strumieniowy to Node 2 od Bluesound, do płyt używam Marantz CD6006. Słucham raczej dość "spokojnej" muzyki: minimalizm, klasyczna kameralna, instrumentalna, folk; ulubieni artyści: P. Glass, Olafur Arnalds, Diana Krall, Adele, Lavinia Meijer, Satie, Richter, Daniel Hope, RIOPY, Tori Amos). Nie lubię przesadnego basu. Szukam dobrych monitorów (budżet to około 7000 - 8000 tyś. za parę), o klasę wyżej niż Dali Zensor 7 - czy to możliwe do osiągnięcia w tym budżecie ? Proszę o sugestie. Edytowano 5 lutego 2018 przez tomasz2018 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 6 lutego 2018 Udostępnij Napisano 6 lutego 2018 Dzień dobry. Biorąc pod uwagę Twoje preferencje zaproponowałbym odsłuch monitorów System Audio Pandion 5. Wiem, wiem że to wyższa kwota, jest to jednak flagowa seria kolumn SA, brzmieniowo myślę że powinny Cię w pełni usatysfakcjonować. To taka propozycja bezkompromisowa. W niższych cenach niespodzianką może okazać się Kef R300. To kolumna, która świetnie sprawdzi się w Twoim systemie, oferując bardzo plastyczny, dociążony dźwięk ze świetną sceną. Proponowałbym także posłuchać dwóch brytyjskich konstrukcji, każda o innym brzmieniu. To produkty wywodzące się z rynku studyjnego. Spójrz proszę na ATC SCM11 lub Harbeth Compact 7ES-3. Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oraz specjalnej oferty cenowej dla forumowicza, oczywiście służę pomocą. Zapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych konfiguracji. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 6 lutego 2018 Udostępnij Napisano 6 lutego 2018 Witaj, Jest to do zrobienia Polecam ci rewelacyjne monitory pmc model albo gold albo twenty 22. To co te monitorki potrafią zrobić w salonie jest nie do wiary. Dlatego polecam ci wypożyczyć je od nas i sprawdzić u siebie w domu. Uważam że przy tej kwocie jest to konieczność. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi Szczecin Napisano 6 lutego 2018 Udostępnij Napisano 6 lutego 2018 Koniecznie sprawdź Gato Audio FM-8. https://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-podstawkowe/gato-audio-fm-8-czarny.html Wyjątkowy monitor, przez wielu nazwany "perełką" zeszłorocznego audio-show. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 6 lutego 2018 Udostępnij Napisano 6 lutego 2018 (edytowany) A może autor wątku wrzuci zdjęcie i szkic swojego pokoju odsłuchowego? Będzie łatwiej coś zaproponować pod kątem gabarytów i akustyki. Edytowano 6 lutego 2018 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 6 lutego 2018 Udostępnij Napisano 6 lutego 2018 A ja bym radził posłuchać kolumn KEF LS50 mimo że są w cenach sporo poniżej zakładanego budżetu. Warto do nich podłączyć znacznie bardziej wyrafinowaną elektronikę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chlorofil Napisano 6 lutego 2018 Udostępnij Napisano 6 lutego 2018 (edytowany) A ja bym wybrał stare ale jare: Tannoy 67-71r., JBL L100, L112, Pioneer HPM 100 lub S-910. Pewnie nowe ale za 40 tys i w górę,będą lepsze? Edytowano 6 lutego 2018 przez Chlorofil Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 7 lutego 2018 Udostępnij Napisano 7 lutego 2018 No i idealnie. Każdy by wybrał co innego Forum działa. Nie zostaje Ci nic innego jak sprawdzanie Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts