szef #1 Napisano 19 lutego 2018 Dzień dobry zaczynam składać system 5.1 i prosiłbym o pomoc w wyborze kolumn przednich do Yamahy RX-A3010 pomieszczenie to salon z aneksem kuchennym o wymiarach 420cm x 620cm przy czym sofa wraz z całym zestawem miałaby mieścić się na powierzchni mniej więcej 200cm x 420cm czyli w poprzek długości pomieszczenia wzdłuż jednej ze ścian (okien) nie ma żadnych ścianek działowych między salonem i aneksem tylko stół po środku nie jest to najszczęśliwsze rozwiązanie ale takie mi pasuje będe słuchał na tym muzyki, koncertów i filmów w takiej kolejności a najczęściej będzie lecieć Judas Priest, Iron maiden (gdzie jest ostra góra) Motorhead (gdzie jest sporo basu), Depeche Mode i jakieś stare rockowe kapele też zastanawiałem się nad B&W 683 S2 , Aurora 700 lub 1000 ,ELAC FS 78 nie chciałbym wydać więcej niż 6tyś za dwie a najbardziej chciałbym wydać jak najmniej i być zadowolony za pomoc z góry dziękuję Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Q21 #2 Napisano 19 lutego 2018 Musisz szukać kolumn o brzmieniu dociążonym, plastycznym, gęstym z dobrą podstawą basową i równą górą. Na pewno nie możemy zastosować kolumn o suchym i analitycznym brzmieniu, będzie ostro, jasno, technicznie. Z podanych przez Ciebie modeli najlepiej sprawdzi się Heco Aurora, natomiast z mojej strony zdecydowanie zaproponowałbym Ci dwie świetne konstrukcje. Przede wszystkim Dynaudio Emit M30. To gęste, dociążone granie ze świetnym basem. To optymalne połączenie z Twoim amplitunerem. Drugą opcją jest System Audio Saxo 40. To bardzo swobodne, równe z do rą podstawą basową granie, świetna muzykalność oraz ogromna przyjemność odsłuchu muzyki. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
maciek72 #3 Napisano 19 lutego 2018 Jak nie przeszkadzają Tobie używki proponuję Tannoy M4 lub M5 . Będzie mocno Aby , jest upiększyć, możesz je okleić ciekawą folią . A , za oszczędzone 4k pojechać na wakacje Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
S4Home #4 Napisano 20 lutego 2018 Cześć Z nowych aurora 700 oraz elac uni fi u5. Zapraszam pożyczę ci obie konstrukcję do domu i sprawdzisz która jest ci bliższa. Nie łączy bowersa seri 6 z Yamaha. Piotrek Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Top Hi-Fi Szczecin #5 Napisano 20 lutego 2018 Zdecydowanie polecam ELAC Uni-Fi FS U5. W tych pieniądzach bajka. https://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-wolnostojace/uni-fi-fs-u5.html Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
tomek4446 #6 Napisano 20 lutego 2018 Witam. Mam RX-A 3030 więc prawie to samo co Ty. Polecam, Dali Grand ale pod warunkiem , że puścisz sygnał z Pre Out Front amp. przez zewnętrzną końcówkę mocy. Końcówki mocy tego jak i większości amp. KD nie są zbyt wydajne Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
szef #7 Napisano 20 lutego 2018 dzięki za podpowiedzi zależałoby mi na nowych głośnikach (ew mogły by być powystawowe w bdb stanie po solidnym rabacie) , które grały by od razu dobrze na tym amplitunerze z wyglądu najbardziej podobają mi się te Emity Dynaudio , ktoś może porównywał je z tymi Aurorami ? ew same Aurory 700 i 1000 ze sobą? chodzi mi o słyszalne różnice Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Big_boy #8 Napisano 20 lutego 2018 Podpisami się pod temat ... Czeka mne to samo co autora ? Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
S4Home #9 Napisano 21 lutego 2018 Amplituner nie uciagnie dynaudio emit. 700 są mocne. Dobre basowo. Z kolei 1000 zyskują na swobodzie i lekkości grania. Ale są znacznie większe. Do większych pomieszczeń. Piotrek Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
tomek4446 #10 Napisano 22 lutego 2018 Dnia 21.02.2018 o 10:54, S4Home napisał: Amplituner nie uciagnie dynaudio emit. Piotrek ma zdecydowanie racje, te kolumny mają efektywność 86 dB a więc potrzebują mocnego wzmacniacza. Obawiam się , że końcówki Yamahy są po prostu za słabe. Jeżeli nie przewidujesz zewnętrznego wzmacniacza, szukaj kolumn od 90dB w górę. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
szef #11 Napisano 23 lutego 2018 a które serie z Monitor Audio , Klipsch, Pylon Audio by pasowaly wg was? ew inne typy poza Heco Aurora i tym Elac uni-fi u5? Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
S4Home #12 Napisano 27 lutego 2018 Pylony nie bardzo do kina. Klipsche to seria RP nie R. Z monitor audio seria silver 6g. Np model 500. Piotrek Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
rms.pl #13 Napisano 28 lutego 2018 Jak szukasz czegoś z basem petarda i wykopem to zerknij na kolumny półaktywne, wyposażone w aktywne głosniki niskotonowe: https://sklep.rms.pl/definitive-technology-bp-8040st-bp8040st-kolumny-podlogowe-bipolarne-z-wbudowanym-aktywnym-subwooferem-2szt Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach