Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Dzień dobry

zaczynam składać system 5.1 i prosiłbym o pomoc w wyborze kolumn przednich do Yamahy RX-A3010

pomieszczenie to salon z aneksem kuchennym  o wymiarach 420cm x 620cm

przy czym sofa wraz z całym zestawem miałaby mieścić się na powierzchni mniej więcej 200cm x 420cm

czyli w poprzek długości pomieszczenia wzdłuż  jednej ze ścian (okien)

nie ma żadnych ścianek działowych między salonem i aneksem tylko stół po środku

nie jest to najszczęśliwsze rozwiązanie ale takie mi pasuje

będe słuchał na tym muzyki, koncertów i filmów w takiej kolejności

a najczęściej będzie lecieć Judas Priest, Iron maiden (gdzie jest ostra góra) Motorhead (gdzie jest sporo basu), Depeche Mode i jakieś stare rockowe kapele też

zastanawiałem się nad B&W 683 S2 , Aurora 700 lub 1000 ,ELAC FS 78

nie chciałbym wydać więcej niż 6tyś za dwie a najbardziej chciałbym wydać jak najmniej i być zadowolony :)

za pomoc z góry dziękuję

Napisano

Musisz szukać kolumn o brzmieniu dociążonym, plastycznym, gęstym z dobrą podstawą basową i równą górą. Na pewno nie możemy zastosować kolumn o suchym i analitycznym brzmieniu, będzie ostro, jasno, technicznie. Z podanych przez Ciebie modeli najlepiej sprawdzi się Heco Aurora, natomiast z mojej strony zdecydowanie zaproponowałbym Ci dwie świetne konstrukcje. Przede wszystkim Dynaudio Emit M30. To gęste, dociążone granie ze świetnym basem. To optymalne połączenie z Twoim amplitunerem. Drugą opcją jest System Audio Saxo 40. To bardzo swobodne, równe z do rą podstawą basową granie, świetna muzykalność oraz ogromna przyjemność odsłuchu muzyki.

Napisano

Witam.

Mam RX-A 3030 więc prawie to samo co Ty. Polecam, Dali Grand ale pod warunkiem , że puścisz sygnał z Pre Out Front amp. przez zewnętrzną końcówkę mocy. Końcówki mocy tego jak i większości  amp. KD nie są zbyt wydajne :)

Napisano

dzięki za podpowiedzi

zależałoby mi na nowych głośnikach (ew mogły by być powystawowe w bdb stanie po solidnym rabacie)

, które grały by od razu dobrze na tym amplitunerze

z wyglądu najbardziej podobają mi się te Emity Dynaudio , ktoś może porównywał je z tymi Aurorami ?

ew same Aurory 700 i 1000 ze sobą?

chodzi mi o słyszalne różnice :)

Napisano
Dnia 21.02.2018 o 10:54, S4Home napisał:

Amplituner nie uciagnie dynaudio emit.

Piotrek ma zdecydowanie racje, te kolumny mają efektywność 86 dB a więc potrzebują mocnego wzmacniacza. Obawiam się , że końcówki Yamahy są po prostu za słabe.

Jeżeli nie przewidujesz zewnętrznego wzmacniacza, szukaj kolumn od 90dB w górę.