Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam, jak w temacie poszukuje nowych kolumn (chcę na raty) w kwocie do 3,500 zł. Aktualnie posiadam STX F-200

Poniżej małe info :

1. sprzęt ma być  nowy.

2. Posiadam wzmacniacz AA x-i60 i CD Yamaha CDX-460

3. Powierzchnia pokoju 30 m2, udoskonalam go akustycznie. Zakupiłem spory dywan i czekam na dostawę 3 paneli akustycznych ( 50cm x 50 cm)

4. Nie za bardzo potrafię określić jaki dźwięk oczekuje. Wydaje mi się że chciałbym dość szczegółowy i dobrze wypełniony z głębokim basem. Słucham prawie wszystkiego od hip-hopu do Blusa. (Amy Winehouse, Imany, Florence and the Machine, Tabu, Muzyka z filmów Quentina Taratnio itp. )

Na pewno wybiorę się na odsłuchy ale narazie chciałbym wiedzieć czego szukać :)
Słuchałem raz STX FX-300  z moim wzmacniaczem szału nie było, brakowało mi góry i jakby basu. Fakt że pokój był kiepski pod względem akustycznym, blisko do kolumn i za głową ściana.

Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc !

• Odpowiedzi 55
  • Created
  • Ostatnia odpowiedź

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Napisano

Jeśli lubisz potężne, dociążone brzmienie bez ostrości, raczej z duża swobodą grania, warto spojrzeć na Heco Aurora. Model Aurora 1000 to naprawdę potężna kolumna, ale na pewno potęgi, efektu nie zabraknie. Model mniejszy Aurora 700 także sobie z Twoim salonem poradzi.

Warto na pewno posłuchać Dynavoice DF-6, to bardziej efektowne granie tzn. z wyraźniej eksponowanymi skrajami pasma. Kolumny wyróżniają się bardzo dobrym wstęgowym głośnikiem wysokotonowym. Z takich bezpiecznych wyborów na pewno warto spojrzeć na Monitor Audio Bronze 6 oraz z AA można spróbować posłuchać Klipsch Rp-260F. Klipsch to bardzo wyraźna góra i mocny, szybki energiczny bas. To kolumny skuteczne, co w Twoim salonie może także być zaletą.

Napisano (edytowany)

Jeszcze jedna sprawa, wylot br chyba musi być z przodu, kolumny stoją przed wnękami ( załączam zdjęcie ) jakby był br z tyłu bas mógłby się tam dusić ??

Czy moj AA poradzi sobie z takimi kolumnami jak proponuje q21 ?

Moc wyjściowa: 2 x 60 W/8 Ω

Pobór mocy max.: <220 W

IMG_20180310_133356.jpg

Edytowano przez maniu
Napisano (edytowany)

Kwestia duszenia się kolumn z tunelem br gdy stoją niedaleko tylnej ściany z tyłu to idiotyczny mit. To już raczej należy unikać stawiania takich kolumn bardzo daleko od tylnej ściany. Inną sprawą jest kwestia tego, jakie są zalecane ( zwykle minimalne ) odległości od ścian w przypadku danych kolumn. Bywają kolumny które trzeba ustawiać daleko od ścian nawet jeśli mają tunel br z przodu. Tak samo bywają kolumny z br z tyłu do ustawienia blisko tylnej ściany. Przy większym budżecie radził bym Focale Chorusy.

Umieszczenie tunelu br z tyłu rozwiązuje w dużej mierze problemy z szumami na skutek turbulencji i wydobywającymi się z tunelu dźwiękami reprodukowanymi przez tylna stronę membrany podlegające rezonansowi falowemu w tym odcinku rurki ( efekt piszczałki ) i częstotliwości wyższych.

Umieszczenie z przodu tunelu br czyni kolumnę nieco mniej wrażliwa na zmiany brzmienia na skutek zmian odległości od ścian.

Dla przykładu kolumny Quadral Aurum 5 . To są 3-drożne kolumny z br i głośnikiem basowym z tyłu, przewidziane do ustawienia dość blisko tylnej ściany.

Edytowano przez MobyDick
Napisano (edytowany)

Bierz Aurory 700 :) ja mam i szczerze polecam! I nie znam nikogo kto by się zawiódł:) 

Są łatwe do wysterowania- nie wymagają jakiegoś super wzmacniacza a grają jak trzeba:) u mnie z Rn-602 zatrzasly 35 m2, dużo ciepła dynamiki przestrzeni:) fajne kolumny. 

A co do br z tylu to mają 2 tunele które wcale mocno nie dmuchaja więc bez obaw:)

20180228_145502.jpg

Edytowano przez chemik1989
Napisano

Ta wnęka może stwarzać problemy również gdy tunel będzie z przodu. Trudno to przewidzieć bez prób. Jednak unikał bym wstawiania do niej kolumn które miały by z niej grać. Jeśli maja stać tak jak na zdjęciu to chyba będzie położenie graniczne. Dobrze by było wysunąć ją choć nieco bardziej do przodu i do środka.

Napisano
15 godzin temu, strzecharz napisał:

JBL ma potężny dźwięk, brak zniekształceń przy bardzo głośnych odsłuchach,

Bo mają te zniekształcenia od najniższych poziomów głośności. Dlatego tak jest. :)

Piotrek

Napisano
1 godzinę temu, S4Home napisał:

Bo mają te zniekształcenia od najniższych poziomów głośności. Dlatego tak jest. :)

Piotrek

Niektórzy forumowicze szukają takiej "jakości" dźwięku , więc nie ma co deprecjonować ;) sam mam sporo sprzętu z jbl-a i wg mnie bardzo fajne granie szczególnie w KD

Napisano (edytowany)

No te jbl nie mają podejścia do focala , ale ogólnie stare jbl nie były takie kiepskie w swoim budżecie ;)

Edytowano przez RoRo
Odpowiadając na post bezpośrednio po nim nie ma sensu cytować go w całości.
Napisano

Ale skoro Maniu może wydać 3 tysiące na parę kolumn podłogowych, to nie ma co proponować kolumn które są obecnie warte 1000-1500zł i grają tak jak kosztują (choć wolałbym E80 od np. TAGA 606 czy Jamo S606). Poza tym w tej cenie można kupić np. duuużo lepsze od nich Jamo D570 czy 507, albo z nowszych E870/E875
Kończmy już te rozważania o serii Northridge i o kolumnach do półtora tysiąca i wracajmy do meritum!

Pozdrawiam
PS. Maniu - chcesz nowe kolumny z uwagi na raty... ale może lepiej nie odpuszczać używanych i choćby wziąć jakiś nieduży kredyt na ten cel?

Napisano
11 godzin temu, RoRo napisał:

Pozdrawiam
PS. Maniu - chcesz nowe kolumny z uwagi na raty... ale może lepiej nie odpuszczać używanych i choćby wziąć jakiś nieduży kredyt na ten cel?

Myślałem nad tym, ale narazie (soory s4 ale jednak wolę kontakt na miejscu i transport osobsty, ale dziękuję bardzo za propozycję i pomoc !) jadę na odsłuch Aurory 700 i być może z nimi wrócę. Chyba że nie zgrają się kompletnie z moim AA x-i60. Jednak myślę że ten wzmacniacz aż taki zły nie jest i chyba można go jakościowo porównać do Yamahy RN-602 z która podobno świetnie sobie z nimi razi. Choć AA podobno jest dość ciemnym wzmacniaczem, zobaczymy. Może w przyszłości go sprzedam i wtedy kupię coś idealnie pod te kolumny :)