matlej Napisano 17 lipca 2018 Udostępnij Napisano 17 lipca 2018 Doradzcie proszę czy to ma rację bytu... szukam potwierdzenia dla tego, że wizualnie spodobały mi sie kolumny Heco Celan 702 i noszę sie z zamiarem zakupu. Wzmacniacz który obednie posiadam to Yamaha 803D, muzyka której słucham to głównie jakieś jazzy z kontrabasem, żeńskie wokale, bałkańskie klimaty, wyczynania niszowych artystów oraz muzyka symfoniczna (nie elektronika i nie heavy metal). Przez 2 tygodnie miałem na testach STX neutrino, ale to było zbyt sterylne granie i nie pasowało mi do moich przyzwyczajeń. Poza tym wydawało mi sie, że słyszę jakieś metaliczne rezonanse. Pomieszczenie, czyli salon z kuchnią ma 22m2. Co by dobrać do tego? nie ukrywam, że podobają mi sie Celany...bo pasują do reszty pomieszczenia. Czy Celan daje duży zysk jakościowy w stosunku do Aleva 602 lub Aurora 700? Czy te kolumny nie będą dusiły sie w tym metrażu? mogę odsunąć ~ 30 cm od tylnej ściany i po 50-60 od bocznych nie słucham zbyt głośno, bardziej zależy mi na pełnym paśmie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturas Napisano 18 lipca 2018 Udostępnij Napisano 18 lipca 2018 Kolumny nie będą się dusiły,zbyt głośno nie słuchasz więc bez obaw,z takich dużych kolumn będziesz miał większą przestrzeń :-) po drugie 803d to nie wzmacniacz tylko amplituner,po trzecie celany grają bardziej sztywno i konturowo niż ciepłe Aurora,najlepiej żebyś przesłuchał czy tym amplitunerem taki dźwięk Ci pasuje w tej konfiguracji,mowie szczerze,zeby tu zonk nie wyszedł -pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 18 lipca 2018 Udostępnij Napisano 18 lipca 2018 Cześć, Celan GT to znacznie wyższa seria od Aurory czy Alevy. Oczywiscie podejdą do RN803D ale nie wykorzystasz ich pełnego potencjału. To kolumny które mogą zagrać dużo lepiej przy lepszej elektronice. Ale ją już masz. Na obecnym RN803 i tak usłyszysz różnice w klasie. Możemy wypożyczyć do odsłuchu. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matlej Napisano 18 lipca 2018 Autor Udostępnij Napisano 18 lipca 2018 Na szczęście 803D nie jest ze mną tak mocno emocjonalnie związany, żebyśmy nie mogli sie rozstać. Lubie to pudełeczko, bo to fajne i ładne dla leniwców. Natomiast na razie u mnie jest taki właśnie amplituner. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 18 lipca 2018 Udostępnij Napisano 18 lipca 2018 Witaj, R-N803 to amplituner więc zawsze jest to jakiś kompromis między jakością a użytecznością. Należy jednak podkreślić, że jest to obecnie jeden z najlepszych (jak nie najlepszy) amplitunerów stereo na rynku z funkcjami sieciowymi więc na pewno jakiś potencjał ma. Potwierdzam to co napisali przedmówcy. Heco w wyższych seriach brzmią szybciej, dokładniej niż lekko ocieplona seria Aurora ale nadal jest to dźwięk muzykalny, barwny i bez agresywności. Do Yamahy może być całkiem fajnie. Od siebie poleciłbym jeszcze coś innego np. Kef R700 lub R500 - znakomite zgranie z szybko i jasno brzmiąca Yamahą. Kapitalny bas. Można też rozważyć coś z Dynaudio np. stosunkowo niedrogie ale udane Emit M30. Na pewno warto skorzystać z możliwości odsłuchu. Jeśli będziesz czymś bliżej zainteresowany, pomożemy to zorganizować Pozdrawiam, Michał. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matlej Napisano 18 lipca 2018 Autor Udostępnij Napisano 18 lipca 2018 Dzięki za wszystkie cenne wskazówki i sugestie. Na razie spróbuje / zaryzykuje z tymi Celanami :-) opisze wrażenia. Jeśli nie uda sie, to wówczas będę szukał innych rozwiązań. Kefów się boje ze wględu na te metaliczne membrany...jakoś tak te STXy zostawiły mnie z traumą Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 19 lipca 2018 Udostępnij Napisano 19 lipca 2018 Stx na pewno odstają tu nie ma się co oszukiwać. Ale kefy q950 możesz sprawdzić. Możemy do ciebie wysłać jedne i drugie na palecie to sobie zobaczysz w domowych warunkach. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matlej Napisano 7 września 2018 Autor Udostępnij Napisano 7 września 2018 Dzięki za wszelkie sugestie. Na razie Heco Celan 702 zostają na dłużej! Ponad miesiąc testowania i nadal jestem zadowolony. Piszę, bo wiele wątków z doborem urywa się bez zakończenia tematu... Tak więc na razie zostaje przy sprzęcie z obrazka Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 7 września 2018 Udostępnij Napisano 7 września 2018 Świetne kolumny. Kiedyś wyciągniesz z nich więcej wymieniając wzmacniacz. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matlej Napisano 7 września 2018 Autor Udostępnij Napisano 7 września 2018 25 minut temu, S4Home napisał: Świetne kolumny. Kiedyś wyciągniesz z nich więcej wymieniając wzmacniacz. Piotrek Taki plan. Powoli. Na razie dawkuje sobie przyjemności! Piotr, dziękuję jeszcze raz za konsultacje Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ars_Poland Napisano 20 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 20 kwietnia 2019 Witam. Nie chcę zakładać nowego tematu ma pytanko odnośnie głośników Heco celan 700. Czy te glosniki są wystarczające do pomieszczenia 35-40m2 ? Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadżitsu Napisano 17 lipca 2021 Udostępnij Napisano 17 lipca 2021 A ja mam pytanie jak nisko zejdą na basie Celan 702? Wg producenta pasma zaczyna się od 22Hz ale nie podaje spadku. Chciałbym się dowiedzieć czy podczas odsłuchu można usłyszeć powiedzmy te 30Hz (wiadomo sporadyczne dźwięki) ale czy te kolumny to potrafią ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miras23 Napisano 17 lipca 2021 Udostępnij Napisano 17 lipca 2021 6 godzin temu, Tadżitsu napisał: A ja mam pytanie jak nisko zejdą na basie Celan 702? Wg producenta pasma zaczyna się od 22Hz ale nie podaje spadku. Chciałbym się dowiedzieć czy podczas odsłuchu można usłyszeć powiedzmy te 30Hz (wiadomo sporadyczne dźwięki) ale czy te kolumny to potrafią ? 22 Hz w przypadku takich kolumn, to podejrzewam, że -6dB... Po drugie, takie wartości otrzymać będzie trudno: -przez akustykę -przez samą realizację nagrań Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadżitsu Napisano 17 lipca 2021 Udostępnij Napisano 17 lipca 2021 8 minut temu, Miras23 napisał: 22 Hz w przypadku takich kolumn, to podejrzewam, że -6dB... Podejrzewam że nawet i mniej -10db 22Hz . Pasma przenoszenia są dziwnie mierzone albo wręcz celowo zawyżane . Model Celan 701 mierzony w Audio miał -6db 35Hz .... szkoda , że nowszej wersji nie mieli na testach. dlaczego pytam ? Ponieważ szukam kolumn które przeniosą możliwie najszersze pasmo abstrahując od akustyki . Niektóre utwory mają niskie dźwięki , które można usłyszeć i nie chcę kupić kolumn które tego nie odtworzą . Wtedy będę sfrustrowany , że czegoś nie słyszę w znanych mi utworach . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miras23 Napisano 17 lipca 2021 Udostępnij Napisano 17 lipca 2021 10 minut temu, Tadżitsu napisał: Podejrzewam że nawet i mniej -10db 22Hz . Pasma przenoszenia są dziwnie mierzone albo wręcz celowo zawyżane . Model Celan 701 mierzony w Audio miał -6db 35Hz .... szkoda , że nowszej wersji nie mieli na testach. dlaczego pytam ? Ponieważ szukam kolumn które przeniosą możliwie najszersze pasmo abstrahując od akustyki . Niektóre utwory mają niskie dźwięki , które można usłyszeć i nie chcę kupić kolumn które tego nie odtworzą . Wtedy będę sfrustrowany , że czegoś nie słyszę w znanych mi utworach . Źle podchodzisz do sprawy, bo: -co Ci po kolumnach które fizycznie osiągną bardzo niskie herce, skoro w miejscu odsłuchowym akustyka "może wyciąć" ten dół i wtedy nie usłyszysz nic? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadżitsu Napisano 17 lipca 2021 Udostępnij Napisano 17 lipca 2021 Ost kolumny które miałem grały bardzo nisko. W audio zmierzone 25hz i w moim pomieszczeniu było słychać te niskie zejścia . Dla odmiany w tym samym systemie miałem Monitor Audio Rx8 (43Hz mierzone w audio) i tych Rx nie dało się słuchac . Brzmienie upośledzone , wycięte kawał pasma ... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miras23 Napisano 17 lipca 2021 Udostępnij Napisano 17 lipca 2021 czy w trakcie osłuchu jesteś w stanie rozróżnić bas powiedzmy na 25 Hz i 40 Hz? Najczęściej nam się wydaje, że jak słyszymy niski bas, to jest 30 Hz, a w rzeczywistości jest to 70 Hz Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 17 lipca 2021 Udostępnij Napisano 17 lipca 2021 2 godziny temu, Tadżitsu napisał: dlaczego pytam ? Ponieważ szukam kolumn które przeniosą możliwie najszersze pasmo abstrahując od akustyki Skąd jesteś? Jak coś to zapraszam do Opola na kawę 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadżitsu Napisano 18 lipca 2021 Udostępnij Napisano 18 lipca 2021 @marcinmarcin do Opola mam ok 400km , dzięki za zaproszenie ale nie dam rady w najbliższym czasie 😞 @Miras23 istnieją takie płyty testowe , na których są nagrane sample od bodaj 20Hz . Słychać różnice między 30 a 70Hz 😉 w utworach elektro można odczuć brak niższego basu . Tak czy inaczej , mi chodzi o te sporadyczne zejścia w najniższe rejony . Nie i ładowanie non stop basem +- 30-40Hz 😉 Miałem nadzieję , że właściciel Heco się odezwie ponieważ są takie kolumny do sprzedania (4,3k trochę drogo) a ja szukam czegoś z niskim zejściem . Pozdrawiam , Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadżitsu Napisano 18 lipca 2021 Udostępnij Napisano 18 lipca 2021 12 minut temu, MarekB napisał: Tadek... Marku , właśnie to dobre stereo nic poza tym. Chciałbym kupić coś lepszego na dłuższy czas , a nie zmieniać co miesiąc 😞 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gienas Napisano 18 lipca 2021 Udostępnij Napisano 18 lipca 2021 Możesz sam sobie zrobić testowy dźwięk jaki chcesz Zainstaluj Foobar, uruchom go i potem: Ctr +U i tam wpisz : tone://xxxx,yyy xxxx - to częstotliwość w Hz yyy - to czas w sekundach dodajesz tyle wpisów ile Ci trzeba. Teraz masz domowy generator dźwięków . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miras23 Napisano 18 lipca 2021 Udostępnij Napisano 18 lipca 2021 co tam te wszystkie parametry.... Bierz na odsłuchy, wstawiaj, słuchaj. Jeżeli już, jakieś głośniki Heco Ci odpowiadały, to sobie posłuchaj. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 19 lipca 2021 Udostępnij Napisano 19 lipca 2021 To są świetna kolumny. Ale co daje Ci ta wiedza? Faktycznie za bardzo tego nie uzyskasz. A jeśli Twój wybór polega na tym że wybór A ma 22HZ a wybór B ma 27 HZ i tylko tym decydujesz to nie tedy droga. Te pasma są mierzone w laboratoriach. Nie osiągniesz tego w domu. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadżitsu Napisano 31 lipca 2021 Udostępnij Napisano 31 lipca 2021 Dnia 19.07.2021 o 07:46, S4Home napisał: To są świetna kolumny. Do ilu Hz schodzą ? Może je mierzyliście? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 2 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 2 sierpnia 2021 Jak? Kolumny są mierzone w laboratoriach. Czasem ktoś pokazuje jeszcze zejście przy danych Hercach. Ale pomieszczenie tutaj robi znaczną robotę. Cała linia Quantum to akurat kolumny które potrafią umiejętnie zejść na dole. Do ilu? Do wartości odpowiednich dla słuchania muzyki. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts