Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Pożyczyć Ci telefunkena? Duze zwarcie basu. Tylko wysylka w przyszlym tyg, bo od jutra już pracuję. No chyba, ze zona mi wysle.

Mam wolną parkę ribbed plated. Po jednej kwadrze ribbed i smooth muszę sobie zostawić.

Napisano (edytowany)

Podmieniłem 83 na te od Maca i są lepsze, Brimar mi buczy (Oxygene 3) i ma przygaszoną górę, a tak ogólnie żadnej znaczącej różnicy pomiędzy nimi nie słychać. Zanim orzeknę że to ecc81 są ważniejsze, jeszcze poczekam, sporo poczekam.

Edytowano przez Bogusław Kożyczkowski
Napisano

Niech pograją z 30h chociaż przez parę dni , i nie tylko o wygrzanie lamp chodzi. Co nie zmienia faktu ,że o ile na odwracaczu fazy się sprawdziły to w sterujących nie koniecznie Brimar musi być dobry. Może pożycz też od Witolda tfk ;) 

Napisano

Ciekawe czy wymienili napęd na znacznie lepszy?

image.thumb.png.6d72538690acb9dbacb837a9759b5ad1.png

Z cd player nie mogę tego zrobić, ale z iRiver i Tidal da się i myślę by to zrobić, pomimo że zysk chyba żaden, no.... może poza tym że DAC dostaje więcej  danych do zamiany D/A

....CD TL2N...

Obok wyświetlacza, na niebiesko, podświetlane są komunikaty dotyczące pracy urządzenia. Dwa z nich dotyczą upsamplingu. Sygnał cyfrowy dostępny na trzech wyjściach – RCA, TOSLink i AES/EBU – może zostać upsamplowany do 24 bitów i 88,2 lub 176,4 kHz.

Upsampling | Dlaczego nie 96 i 192 kHz, jak to robią inni? To wybór na poły techniczny, a na poły filozoficzny. Technicznie to wybór uzasadniony tym, że upsamplujemy sygnał z płyt CD, a więc o częstotliwości próbkowania 44,1 kHz, a 88,2 i 176,4 kHz to proste mnożniki, przez 2 i przez 4. W tym przypadku mówimy o upsamplingu synchronicznym.

Filozoficzny, bo inni inżynierowie uważają, że lepiej upsamplować sygnał w sposób asynchroniczny. Do jego przeprowadzenia potrzebne są wprawdzie skomplikowane algorytmy matematyczne i każda z firm ma własne, dlatego każdy taki upsampler brzmi inaczej, ale technicznie da się to sensownie uzasadnić koniecznością przetaktowania sygnału. Wybór pomiędzy jednym i drugim sposobem zależy więc bardziej od osobistych preferencji i przyjętej optyki – także w technice wybory to codzienność.

Napisano
37 minut temu, Bogusław Kożyczkowski napisał:

Avengers: Koniec gry,  bluray 3d juz zamówiony. 

To się ładnie rozczarujesz 3 godzinną stratą czasu :D to coś jak Gra o Tron , a tak naprawdę masz poprzednie Avengers kopiuj wklej + pierdoły , dawno się tak nie wynudziłem :P  

Napisano

Mnie Marconi się już chyba lekko wygrzały , wczoraj zastanawiałem się czy mi się suroundy "wzbudzają" w rogach :D 

Bogusławie sprawdź Darie Zawiałow - czy ty słyszysz mnie ? , jak wchodzi na refren to robi się efekt jak w KD 5.0 , nie wiem na czym polega ten fenomen iż potrafi dźwięk być tak jakby zatrzymany w tylnych rogach.

Napisano

Może być że mają coś wspólnego, niech grają dalej. pod nazwą cd czeka one song

Brimar ecc81 teraz ma lekko nadmiar niskich, TYLKO.... teraz mogę słuchać muzy w tle , na niskim poziomie, a słyszę cały zakres tonowy.

------

Stanisław z S4 dzwonił że głośnikowe będą u mnie czwartek-piątek. hip-hip! hura! 

Napisano

Bogusławie a co to za kable znów zamówiłeś ?

Przydałby się jakiś schemat blokowy w jakich zestawieniach jak to brzmi :D

A pamiętam jak początkowo patrzyłem na jakieś yaqiny gdzie jest 10-14 lamp i się cieszyłem jak to fajnie ,że tyle ich ... teraz bym zwariował :P 

Napisano (edytowany)
17 minut temu, Kubakk napisał:

Licytacja zakończona , mogłeś mieć fajne lampy za 188zł + przesyłka :D

Przepraszam Ciebie, ale mam dystans do tanich rzeczy, można wyjść na plus i można wtopić kasę.  Jeśli nie trafię i tak wydam się na nie potrzebnych parę kompletów to lepiej dołożyć do pewniaka  

Inna sprawa, sądzę że u mnie jest inaczej z graniem bo mam końcówki na tranzystorach.

Edytowano przez Bogusław Kożyczkowski
Napisano
48 minut temu, Bogusław Kożyczkowski napisał:

Przepraszam Ciebie, ale mam dystans do tanich rzeczy, można wyjść na plus i można wtopić kasę.  Jeśli nie trafię i tak wydam się na nie potrzebnych parę kompletów to lepiej dołożyć do pewniaka  

Inna sprawa, sądzę że u mnie jest inaczej z graniem bo mam końcówki na tranzystorach.

Też tak mi się wydaje , iż jedynie wymiana wzmaka na pełną lampę mogłaby Cię poratować :) 

Zabawa z lampami to może być tak jak rewitalizacja czołgów t-72 , może mcintosh nie zgrywa się z hecusami

Napisano
28 minut temu, Kubakk napisał:

Też tak mi się wydaje , iż jedynie wymiana wzmaka na pełną lampę mogłaby Cię poratować :) 

Zabawa z lampami to może być tak jak rewitalizacja czołgów t-72 , może mcintosh nie zgrywa się z hecusami

Lampce słyszałem w ilości jednej dłoni,  w salonie Kezard w pokoju do grania stał Ayon Spirit, nie wiem dokładnie jaki model, cena około 20k, a było to 2lata temu. 

Zrobił na mnie duże wrażenie.  

@MobyDick  Heco są specjalnie ustawione na granie z lampą.  Wedle nienieckiej zaleceń,  lampa 40-50W

Skuteczność 93dB. Z tyłu na zaciska możliwość podbicia wysokich o 2dB, można też obniżyć średnie o 2dB,  dlatego tam jest tyle wejść głośnikowych, można zastosować 3 wzmacniacze i jeszcze ta regulacja o 2dB.      U mnie jest na liniowych ustawieniach i pod niskie podpięty kabel, 

Napisano

No skuteczność kolumn dobra by dać się napędzić wszystkim ;) Hmm jak jest taka regulacja to może warto też tym się pobawić ? 2dB to spora regulacja

Pamiętajmy iż cena nie zawsze ma wiele wspólnego z jakością , zazwyczaj koszt produkcji to ~1/4 ceny finalnej a powyżej pewnej granicy to już dodatkowo "podatek od luksusu" :)