Fafniak Napisano 9 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 9 sierpnia 2018 Od dość dawna zastanawiam się nad adaptacją sufitu. Rozpraszające elementy - myśle że skyline (tym bardziej po rozmowie z pewnym pracownikiem firmy wykonującej adaptacje) Czy znacie może sposób w miarę bezinwazyjnego zaaplikowania takich elementów na sufit? W sensie aby spróbować czy to faktycznie coś daje ? Jedyne co przyszło mi do głowy to użycie taki rozpór oświetleniowych https://dcfoto.pl/kolumna-rozporowa-manfrotto-autopole-2-432-37b-p2726.html mam takie dwie i powiedzmy dwie kolejne mogę pożyczyć.... czyli mógłbym unieruchomić pod sufitem w sumie 4 panele skyline Jakieś sugestie ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 16 sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 16 sierpnia 2018 No łał Sugestii i rad od śmiertelnego groma Nie wiadomo w czym wybierać Może sprecyzuję jak to miałoby wyglądać Założenie jest takie że muszę znaleźć sposób aby "pochodzić" z ustrojem "po suficie" i zobaczyć czy jest sens ładowac się w zakup Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 16 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 16 sierpnia 2018 (edytowany) Genialnie to wymyśliłeś. Co tu jeszcze doradzać? PS jak już będziesz miał ustroje, to sprawdź, jak się zachowają na tylnej ścianie. Czyli miejsce odsłuchowe w pozycji "tu jest OK" i ustroje za nim. Edytowano 16 sierpnia 2018 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 16 sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 16 sierpnia 2018 6 minut temu, Kraft napisał: PS jak już będziesz miał ustroje, to sprawdź, jak się zachowają na tylnej ścianie. Czyli miejsce odsłuchowe w pozycji "tu jest OK" i ustroje za nim. No niestety z przyczyn absolutnie fizycznych - po prostu nie da rady - tam nie ma miejsca. Ja nie narysowałem tutaj (zapomniałem) ale tuż za i trochę nad głową na calej ścianie mam taki "ustrój" i tego nie zmienię (przynajmniej do czasu generalnego remontu ) - bo po prostu przy dwóch osobach które mają rozległe hobby, brakuje nam miejsca w chacie Natomiast rozpory mają stopki dość szerokie i tu jest problem czy na skylinie znajdę miejsce do podparcie stopka ma 9cm średnicy... dzisiaj postaram się zadzwonic do firmy i dowiedzieć jakiej szerokości są wieżowce w skylinie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 16 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 16 sierpnia 2018 (edytowany) Jakiej by nie były, to możesz oprzeć podporę o wystający klocek. Nie musi wchodzić do środka i opierać się o najniższy element. Z jakiej firmy te skyline? PS ten Twój "ustrój" za plecami to BESTÅ? Jeśli tak, to ja mam na tylnej ścianie identyczny dyfuzor;) Edytowano 16 sierpnia 2018 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 16 sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 16 sierpnia 2018 Wystający o ile będzie mniej więcej "pośrodku" Tak to BESTA - jest opcja przeniesć tu książki ale obawiam się że w efekcie będzie zbyt duże tłumienie (ostatnio robiłem zdjęcia w archiwum między regałami - no efekt niesamowity, przypominało to trochę pracę w komorze bezechowej ) Linkowałeś ostatnio jakiś sklep... (spdam do roboty : ) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 16 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 16 sierpnia 2018 @Fafniak, a nie uważasz, że rozpory zaburzą obraz dźwiękowy, który chcesz usłyszeć? Kup lekkie panele, przylep na rzepach w miejscu pierwszego odbicia i zapomnij o montażu. Na pewno będzie lepiej niż w przypadku gołego sufitu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 16 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 16 sierpnia 2018 Jeden rząd skyline w punkcie pierwszego odbicia to za mało. Sufit powinno sie robić w calosci w skyline. Jesli chcesz zniwelować pierwsze odbicie na suficie to lepiej zastosować pochłaniacze. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 16 sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 16 sierpnia 2018 obwaiam się zbyt dużej powierzchni pochłaniajacej. Moje pierwotne plany to było ułożenie takiego swoistego kwadratu dookoła lampy ze sky line-ów Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pboczek Napisano 17 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 17 sierpnia 2018 Gdyby mnie naszła taka ochota, to sprawdzałbym modele z lakierowanego tworzywa. Lekkie, żeby nie myśleć o wierceniu stropu i wykańczać się przy pasowaniu lokalizacji. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 17 sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 17 sierpnia 2018 6 godzin temu, Pboczek napisał: Gdyby mnie naszła taka ochota, to sprawdzałbym modele z lakierowanego tworzywa. Lekkie, żeby nie myśleć o wierceniu stropu i wykańczać się przy pasowaniu lokalizacji. Czy skuteczność jest identyczna/bardzo podobna ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 17 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 17 sierpnia 2018 (edytowany) 40 minut temu, Fafniak napisał: Czy skuteczność jest identyczna/bardzo podobna ? Zdania są podzielone. Niektórzy wykazują na przykładzie testów konkretnych dyfuzorów, że drewno i styropian rozpraszają podobnie. Inni, że styropian jednak dość wcześnie zaczyna pochłaniać i efekt rozpraszający jest mniejszy (lub żaden) w wyższych częstotliwościach. Można znaleźć w sieci poważnie wyglądające argumenty przemawiające za jedną i drugą opcją. Na innym forum zamieściłem kiedyś porównanie dyfuzorów z drewna i styropianu (co doprowadziło do zamknięcia wątku, bo moderacja wyznawała odmienny pogląd na temat ich skuteczności - ależ ta dyfuzja budzi emocje;). Zestawiłem na jednym wykresie odpowiednie parametry dwóch dyfuzorów typu skyline z oferty firmy Vicoustic - drewnianego i styropianowego. Dane wskazują na to, że dyfuzor styropianowy nie tylko nie ustępuje drewnianemu, ale nawet nieznacznie go przewyższa. Dyfuzory mają nieco inną głębokość - drewniany jest o 1 cm płytszy (procentowo, to jednak niewiele). Dyfuzor styropianowy jest złożony z większej liczby węższych elementów, co zapewne ma przełożenie na jego właściwości akustyczne. Czy możemy wierzyć zamieszczonym pomiarom? Wszystkie pochodzą za strony producenta, więc trudno zakładać, że faworyzuje jeden ze swych produktów kosztem drugiego. Znalazłem też w sieci taki filmik: Edytowano 17 sierpnia 2018 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 17 sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 17 sierpnia 2018 Cóż.. 'ojce założyciele' zagryzą i wygryzą ludzików co inne zdanie mają Dzięki za info Czy ten sonixsound - to fimra godna polecenia - masz coś z ich oferty ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 17 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 17 sierpnia 2018 Z Sonixsounda nic jeszcze nie kupowałem (ale tego nie wykluczam). Z usług Bluetone.pl i Mega-acoustic.pl korzystałem i mogę ich polecić (mimo pewnych potknięć). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pboczek Napisano 17 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 17 sierpnia 2018 Myślę że lakierowane tworzywo, na "zdrowy rozum", nie powinno niczego pochłaniać, może tylko rozpraszać, więc czym miałoby się różnić od drewna? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 17 sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 17 sierpnia 2018 (edytowany) 12 godzin temu, Pboczek napisał: Myślę że lakierowane tworzywo, na "zdrowy rozum", nie powinno niczego pochłaniać, może tylko rozpraszać, więc czym miałoby się różnić od drewna? No wybacz ale "na zdrowy rozum" to w audio niewiele działa przynajmniej według słyszących różne ustrojstwa Mało tego według pomiarów coś co powinno "nie działać" to według "słyszących" działa, więc na coś trza by się zdecydować. To troszkę jak sytuacja wpszoniaka na sąsiednim forum - "on słyszał" że są zmiany (chyba dyfuzor z pianki) a kolega ociec założyciel negował to...bo z wyliczeń wychodziło że nie powinno działać . Choć gdzieś tam sam twierdził że najważniejsza metodą jest odsłuch a nie pomiary/obliczenia... no taki to niestabilny wszechświat audio... No nic - trzeb poszukać opinii a najlepiej wypożyczyć https://www.mega-acoustic.pl/obliczenia-akustyczne-z-wykorzystaniem-kalkulatora-mega-acoustic-instrukcja/ Ciekawe - szkoda tylko że nie ma choćby uproszczonej symulacji działania paneli... Edytowano 18 sierpnia 2018 przez Fafniak Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pboczek Napisano 18 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 18 sierpnia 2018 12 godzin temu, Fafniak napisał: No wybacz ale "na zdrowy rozum" to w audio niewiele działa Zauważam istotną zmianę kierunku Twojego myślenia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 18 sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 18 sierpnia 2018 Wybacz ale to co napisałem to raczej obserwacja zachowań i wrażeń "słyszących" oraz moje rozbawienie w związku z pewną taką "niekonsekwencją" Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pboczek Napisano 18 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 18 sierpnia 2018 No to oczywiście zdaj relacje z porównania drewna i tworzywa na suficie. Może w tej płaszczyźnie różnice będą najbardziej wyraźne i pozwolą coś rozstrzygnąć. 23 godziny temu, Fafniak napisał: No nic - trzeb poszukać opinii a najlepiej wypożyczyć Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 18 sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 18 sierpnia 2018 Boję się że zaangażowania wystarczy mi na test tylko jednego rodzaju ustroju. Problematycznosc umieszczania tego na suficie jest jednak duża Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 20 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 20 sierpnia 2018 Dnia 17 sierpnia 2018 o 17:50, Kraft napisał: Na innym forum zamieściłem kiedyś porównanie dyfuzorów z drewna i styropianu (co doprowadziło do zamknięcia wątku, bo moderacja wyznawała odmienny pogląd na temat ich skuteczności - ależ ta dyfuzja budzi emocje;). Proszę bez odnoszenia się do innego forum i uszczypliwości na temat osób tam piszących czy nim zarządzających! I nie ma znaczenia, że nie wymieniłeś jego nazwy... To może raczej Twoje zachowanie na innym Forum budziło emocje i doprowadziło do "bana" dla Ciebie i w efekcie do zamknięcia konta... Warto się nad tym zastanowić. Dnia 17 sierpnia 2018 o 17:54, Fafniak napisał: Cóż.. 'ojce założyciele' zagryzą i wygryzą ludzików co inne zdanie mają Proszę BEZ ALUZJI I ZŁOŚLIWOŚCI w stosunku do osób z innego forum! Sporo osób wie kogo i jakie forum miałeś na myśli. Pozdrawiam PS. Nie ma zgody by na Forum AUDIO ktoś obrażał inne osoby-również te, które piszą na innych forach! Po raz kolejny powtarzam: jeśli ktoś nie zgadza się z Regulaminem Forum i zwyczajami tu panującymi- to obecność na Forum AUDIO nie jest obowiązkowa. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 20 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 20 sierpnia 2018 13 minut temu, RoRo napisał: To może raczej Twoje zachowanie na innym Forum budziło emocje i doprowadziło do "bana" i w efekcie do zamknięcia konta... Proszę bez odnoszenia się do innego forum i uszczypliwości na temat osób tam piszących;) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 20 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 20 sierpnia 2018 Nie wspominając już o tym, że to niegrzeczne mowic żle o nieobecnych. To nadal nasi koledzy i zwyczajnie nie ma przyzwolenia na insynsynuacje czy dziecinadę. Np po wyrzuceniu występowanie pod innym nickiem. Wstyd... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 20 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 20 sierpnia 2018 (edytowany) @audiowit, dla ścisłości- nikt nie usunął Krafta! Sam poprosił o zlikwidowanie konta Ja równiż poprosiłem o likwidację konta na forum, o którym tu mówimy, tyle że parę tygodni później. Poza tym ci koledzy, jak ich określasz, wypisują paszkwile na swoim portalu, które nijak mi jakoś nie pasują do koleżeńskiego traktowania... Dokładnie mojej osoby. A czy ja jestem użytkownikiem tego forum? No, chyba tak... Według mnie, ich poczynania (a nie ja/my zacząłem/zaczęliśmy) zwalniają z obowiązku bycia koleżeńskim.... Ja na pewno takim nie będę w stosunku do byłych moich kolegów. Edytowano 20 sierpnia 2018 przez Gość Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 21 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 21 sierpnia 2018 Więc zachowajcie swoje komentarze na prv lub maile i nie wrzucajcie ich na ogólny. Chyba nie chcemy niepotrzebnych konfliktów. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts