S4Home Napisano 1 października 2018 Udostępnij Napisano 1 października 2018 Panowie pomału. Testujemy najpierw RN 803. Ale też jestem ciekaw ? zaznsczsm że ja i tak nie dam się przekonać ? Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomszar Napisano 20 listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 20 listopada 2018 wasze zdanie DENON PMA-720AE czy marantz pm6006? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 20 listopada 2018 Udostępnij Napisano 20 listopada 2018 Pm6006 to znacznie wyższy i lepiej grający model od 720tki. Nie znajdziesz osoby która uważa inaczej. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Riflus Napisano 6 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 6 kwietnia 2019 Dnia 24.09.2018 o 08:14, S4Home napisał: Do TV wystarczy Ci dac Fioo za 100 zł. I tak z telewizora nie wyciągniesz nic więcej. Więc chyba lepiej mieć lepszy wzmak ? Piotrek Ja tu się nie zgodzę. Mam podpięty TV optykiem do Dacmagica 100 i dzwięk jest bardzo ale to bardzo dobry. Spotify z TV przez Dacmagic jest dużo lepszy niż z WXAD-10. Porównywałem z CD DCD-720 i oczywiście jest różnica na korzyść CD, ale nie aż tak duża. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 8 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 8 kwietnia 2019 Nie musisz się zgadzać. Każdy przecież ma swoje zdanie. Ja mojego zdania ci do puszczania muzyki z tv nie zmienię. Jeśli tobie to wystarczy to przecież ok. Ty tego słuchasz Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 8 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 8 kwietnia 2019 Dnia 7.04.2019 o 01:39, Riflus napisał: Ja tu się nie zgodzę. Mam podpięty TV optykiem do Dacmagica 100 i dzwięk jest bardzo ale to bardzo dobry. Spotify z TV przez Dacmagic jest dużo lepszy niż z WXAD-10. Porównywałem z CD DCD-720 i oczywiście jest różnica na korzyść CD, ale nie aż tak duża. I włączasz TV za każdym razem jak chcesz posłuchać muzyki ze spotify czy tidal ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowy123 Napisano 8 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 8 kwietnia 2019 Z tv może nie jest źle, sam tak słuchałem i myślałem że lepiej nie będzie dopóki nie złożyłem maliny na karcie hifiberry, dźwięk z miejsca stał się bardzo rasowy i otwarty. No i można bez włączania tv posłuchać muzyki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 8 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 8 kwietnia 2019 Dokładnie. Dwie wiadomości które totalnie deklasują tv jako źródło muzyki. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Whiplash Napisano 9 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 9 kwietnia 2019 Ale przecież TV mają wyjścia optyczne - cyfrowe więc przepuszczając dzwiek przez TV jego strata będzie marginalna. Co innego jak by to byl sygnal analogowy, wtedy TV z racji swoich podlej jakości podzespołów dzwiękowych psuł by dzwiek ale w przypadku cyfry? Mam podłączony TV do wzmacniacza Yamahy po optyku (TV zbiera dzwięk z ps4 i dekodera tv) a blu ray mam podłączony bezpośrednio coaxialem do wzmacniacza. Jak ogladam cos z blu ray to sygnal audio wysylany jest również po hdmi do tv a potem optykiem do wzmacniacza więc moge porównać dzwiek bezposrednio z odtwarzacza>coax>wzmacniacz a Odtwarzacz>TV>Optyk>wzmacniacz. Roznica jest marginalna, dzwiek przepuszczony przez TV jest delikatnie bardziej płytki, przytlumiony nic wiecej. Ale tu dochodzi też konwersja sygnalu elektrycznego na optyczny i odwrotnie więc S4home przy sygnale cyfrowym przesylanie go przez rózne urzadzenia nie powoduje to tak drastycznego pogorszenia jakosci jak opisujesz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 10 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 10 kwietnia 2019 No nie do końca. Bo coś ten sygnał musi do złącza optycznego pchnąć. Idąc tym torem wygląda na to że wszystkie transporty grają tak samo. Tak wygląda z twojej odpowiedzi. Jaka jest więc różnica między Cambridgem cxc a esotericiem ? Oprócz ceny razy 10. Co róż słyszymy że " sygnał z tv jest cichy i bez dynamiki". Ale ja się klucic nie będę. Z tv korzystać do muzyki też nie. To wasze systemy. Wy tego słuchacie Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Whiplash Napisano 10 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 10 kwietnia 2019 Ja tez nie slucham tak muzyki ale z ciekawości testowałem i jakiegoś dramatu nie ma. Trzeba też poszperać w menu TV bo czesto gesto ukryte są rożnego rodzaju kompresory dynamiki które włączone sa fabrycznie. To też wpływa na dzwiek. Np. w moim Sony HX750 kompresje dynamiki, która działa na wszystkich złączach wyłącza się nie w zakladce Dzwięk tylko ustawienia cyfrowe DVBT. W sprzęcie klasy budżetowej doszukiwanie się różnic miedzy transportami sygnału uważam za przegiecie. Słyszysz je a nie słyszysz różnicy miedzy wzmacniaczami? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 11 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 11 kwietnia 2019 Słyszę różnice między wzmacniaczami. I słyszę różnice między źródłem tv a malinka Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowy123 Napisano 14 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 14 kwietnia 2019 Każdy ma przecież inny słuch jedni słyszą różnicę inni nie mojej żonie np.zajedno czy muzyka leci przez wzmacniacz i kolumny czy z głośnika telefonu ale niby różnice słyszy. Ja słuchałem kilka wzmacniaczy "budżetowych" z przedziału nowy 2.5-4 tys.i każdy grał inaczej miedzy niektórymi była przepaść to samo było z transportami, każdy zagrał różnie, tego się nie da zakwestionować, chyba że ma się nie wrażliwy słuch. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 15 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2019 Dokładnie tak. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inferno Napisano 15 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2019 Według mnie odpowiedzią na pytanie dlaczego TV nie do końca nadaje się na sensowne źródło muzyczne są kolejne pytania i odpowiedzi na nie. Po co mamy TV? Chodzi o słuchanie muzyki czy oglądanie, czy jednak większy nacisk przy produkcji telewizora został położony na obraz aniżeli wkładanie wysokiej jakości komponentów audio? Oczywiście nie neguje możliwości istnienia odbiornika TV który poradzi sobie z tym czy z owym bo oczywiście nie znam wszystkich konstrukcji. Moje, oczywiście subiektywne zdanie poparte jest tylko własnym doświadczeniem i wiedzą na temat może kilkunastu czy kilkudziesięciu konstrukcji z jakimi miałem do czynienia. Niestety żaden nie prezentował ponadprzeciętnych możliwości w świecie audio. Mało tego każde źródło nawet niepozorny zewnętrzny Chromecast audio był w stanie zagrać dużo lepiej niż telewizor (włącznie ze zwyczajnym transportowaniem sygnału)Przypomnę koszt Chromecast Audio teraz około 100PLN - 500 plus wystarczy na 5 urządzeń !😜 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 15 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2019 Po pierwsze : jaki jest sens żeby tv chodził jak słuchamy muzyki. Co ma wyświetlać? Artystę i czas? Bez sensu Po drugie: w tv nie ma praktycznie żadnego komponentu audio. W tv cię ja są znacznie większe niż w grupie audio. Więc tam ma wyświetlać obraz i tyle. Po trzecie: pomijając sama kwestie jakości takowego dźwięku. Obsługa jest do niczego. Malina za 500 zł rozwiązuje wszystkie te sprawy Ja jestem na nie w połączeniu tv z muzyką. Bliżej mi do pomysłu z przed lat. Gdzie Pioneer produkował ekrany plazmowe kuro bez jakiegokolwiek audio. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Stec Napisano 24 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 24 kwietnia 2019 Jeżeli dobrze zrozumiałem to odbiór dźwięku z tv po optyku to niezbyt dobry pomysł. A co jeżeli źródłem jest dekoder satelitarny a telewizor wyświetla sam obraz z hdmi a dźwięk wyślę optykiem bezpośrednio z dekodera na dac we wzmacniaczu? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 25 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 25 kwietnia 2019 To samo. Może ułamek lepiej To urządzenia do obróki obrazu. Audio jest tam do uzupełnienia. Jeśli chcesz słuchać muzyki to na pewno nie z TEGO. Do tego są urządzenia do Audio. Nie bardzo rozumiem ten jednak martwiący mnie trend. Nie jesteś jedyny który słucha z YT albo Spotify z telewizora Ale gdzie w tym wygoda? Gdzie jakość? Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piękny Marian Napisano 3 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 3 stycznia 2020 Panowie co to jest ta malinka, malina????? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 3 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 3 stycznia 2020 Owoc. Roślinka taka. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 3 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 3 stycznia 2020 Owoc. Roślinka taka. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 3 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 3 stycznia 2020 5 godzin temu, Piękny Marian napisał: Panowie co to jest ta malinka, malina????? Rassbery pi Mini komputer służący albo do odtwarzania audio albo video. Raczej nie łączy się tych rzeczy. I atakujesz odpowiedni system j śmigasz. Ciągła aktualizacja i wsparcie. Poczytaj o tym. Do tego masz wszelkie moduły rozszerzeń. Wyjścia analogowe, nakładki cyfrowe. No czad Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 3 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 3 stycznia 2020 1 godzinę temu, S4Home napisał: Do tego masz wszelkie moduły rozszerzeń. Wyjścia analogowe, nakładki cyfrowe. No czad Czad pod warunkiem, że ktoś ma zacięcie techniczne 🙂. Dla wielu osób zabawa z tym sprzętem może nie być aż tak wielka przyjemnością. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mar Ka Napisano 3 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 3 stycznia 2020 Niekoniecznie tylko dla tych z zacięciem technicznym.Są gotowe,kompletne zestawy oparte na pi. Na pewno warto spróbować,to malutkie cudeńko potrafi dobrze zagrać deklasując konkurencję w swojej cenie. Jak ktoś nie chce dużo wydać i chce prościej,to jest jeszcze Chromecast audio.Tu jest prosto,tanio i bez wysiłku.No i w tej cenie absolutnie nic nie podskoczy😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 3 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 3 stycznia 2020 42 minuty temu, seba3002 napisał: Czad pod warunkiem, że ktoś ma zacięcie techniczne 🙂. Dla wielu osób zabawa z tym sprzętem może nie być aż tak wielka przyjemnością. Tu się akurat zgadzam. Trzeba mieć do tego cierpliwość. Zacięcie techniczne jeszcze przejdzie. Ale bez cierpliwości nie przejdzie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts