Fafniak Napisano 5 grudnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 5 grudnia 2018 Wy się kablami bawicie a mi szafka na winyle się "skończyła" Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 5 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 5 grudnia 2018 16 minut temu, Fafniak napisał: Wy się kablami bawicie a mi szafka na winyle się "skończyła" Bogaci to tak mają , gdzieś o tym czytałem A ja moje trzy płyty..... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 5 grudnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 5 grudnia 2018 pitu pitu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 5 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 5 grudnia 2018 4 godziny temu, tomek4446 napisał: Może tak być ? Hmm, w zasadzie nie widzę przeciwwskazań. Choć z drugiej strony wydaje mi się, że taki zabieg zwiekszy pojemność tego interkonektu. A tak w ogóle to wiadomo jaka jest pojemność tego Neotecha? 4 godziny temu, Fafniak napisał: a mi szafka na winyle się "skończyła" Gratuluję! Ja układam na podłodze i też narzekam na brak miejsca. W planach jest zrobienie półek na jednej ze ścian. Tak od podłogi po sam sufit (niecałe 4m wysokości). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 5 grudnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 5 grudnia 2018 (edytowany) "Muszę" wymienić headshella - ten który dotarł do mnie z gramofonem jest taki bardzo... ekhm... cienki jakoś w sensie że nie wzbudza zaufania. kupiłem niedawno sony 135 (chyba - nie pamietam tych wszystkich numerków0 https://allegro.pl/headshell-aluminiowy-sony-i7675054502.html?snapshot=MjAxOC0xMS0yNlQxMDozNzowNFo7YnV5ZXI7NmM2NTY2YjA0ZDRhOGVhNzcwYTQyZTM5OWU2MzI5NGQ5MjY3MDNkMjllYzJmZTNjOTU2ZTViNjMyN2VhM2YxMw%3D%3D Ale myślę że wkładka nagaoka zasługuje na lepszy ? Edytowano 5 grudnia 2018 przez Fafniak Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 5 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 5 grudnia 2018 2 godziny temu, Fafniak napisał: Ale myślę że wkładka nagaoka zasługuje na lepszy ? Ależ oczywiście Widzę , że wpadłeś aż po uszy , ja do dzisiaj nie potrafię powiedzieć stop. 3 godziny temu, Audio Autonomy napisał: A tak w ogóle to wiadomo jaka jest pojemność tego Neotecha? Sam , chciałbym wiedzieć , wszędzie przewija się ten sam opis, ale nie ma słowa o pojemności. Ale dzisiaj zrobiłem IC z Sommer Cable SC- Club Series MK II i tu już wiadomo , że 58 pF /m. Bardzo elastyczny , naprawdę dobry kabel. Piszę o tych kablach, nie dlatego aby się chwalić, lecz by pokazać , że można mieć dobry kabel niekoniecznie wydając fortunę. https://muzyczny.pl/147294_Sommer-Club-Series-MKII-2000051-kabel-mikrofonowy-czarny.html Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 11 grudnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 11 grudnia 2018 To właściwie nie akcesorium ale serce... Ale muszę się pochwalić OJ na dłuuuugi czas koniec kupowania.... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pboczek Napisano 11 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 11 grudnia 2018 Wysokie MM kupujesz i piniondze na cd wydajesz? Szaleństwa uprawiasz. Superowa wkładeczka. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 12 grudnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 12 grudnia 2018 14 godzin temu, Pboczek napisał: Wysokie MM kupujesz i piniondze na cd wydajesz? Szaleństwa uprawiasz. Superowa wkładeczka. inni wydaja tysiące na kabelki i inne pierdoły... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 12 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 12 grudnia 2018 Nooo Panie, przyszalałeś widzę Koniecznie daj znać jak Ci to zagrało @Fafniak. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 12 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 12 grudnia 2018 1 godzinę temu, Fafniak napisał: inni wydaja tysiące na kabelki i inne pierdoły... To ja majstruje kabelki po 4,70 za metr a tu.... A czy można prosić o kontakt do Twojego Mikołaja ,bo ja mam chyba do jakiegoś niewłaściwego ? A poważnie to gratuluję , gratuluję wkładki , podejścia do audio, pasji. Od recenzji się nie wykręcisz Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 12 grudnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 12 grudnia 2018 na szczęście dzieki człowiekowi z forum winyl.net dostałem linka do aukcji na ebay-u Koszt znaaacznie niższy niż to co w kraju nam oferują No hmmm tego... Przestrzeń / powietrze +++ Kontrola niskich tonów ++++ Średnica - tu mam największy kłopot z określeniem - nie chodzi o to że jest dobrze. Bo jest bardzo dobrze ale... "klarownie, czysto...? Wysokie ? - dotąd nie miałem gładkich wysokich tonów i czystych Kontrola ,atak, ++++ To moje subiektywne wrażenia w konfrontacji z SHURem i SONY i AT 95EX Płyty "metalowe" to niestety DRAMAT Oddam w dobre ręce 3 albumy IRON MAIDEN Odbiór tylko osobisty Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 13 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 13 grudnia 2018 Dnia 12.12.2018 o 20:42, Fafniak napisał: Płyty "metalowe" to niestety DRAMAT Oddam w dobre ręce 3 albumy IRON MAIDEN Odbiór tylko osobisty A co dokładnie się dzieje ? Płyty biorę Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 13 grudnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 13 grudnia 2018 No niestety różnice w realizacji są cholernie widoczne Jest płasko... Jeden z albumów jest Tonpresu - to nawet nie próbowałem Ale Killers i Piece of Mind to jakieś chyba zachodnie wydawnictwa. Ale to niewiele zmienia Za to Erroll G. "Up in Erroll's room" -piknie... wszystko jest... A trąbki .....ehhh Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 13 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 13 grudnia 2018 17 minut temu, Fafniak napisał: No niestety różnice w realizacji są cholernie widoczne To jest niestety wada przeskoczenia kilka poziomów wyżej , jak grałem na AT91 BL wszystko brzmiało piknie , jak zdobyłem Shura M91 ED to odpadło połowa płyt z Biedronki, a jak założyłem ADC to odpadł Empik, i muszę zasuwać do komisu po stare oryginalne wydania Ale i tak zazdroszczę Ci tej wkładki , jest piękna i ten kolor Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 14 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 14 grudnia 2018 Dnia 12.12.2018 o 20:42, Fafniak napisał: Płyty "metalowe" to niestety DRAMAT Tak to już niestety jest zazwyczaj. Spróbuj może trochę poeksperymentować z siłą nacisku. Może da się jakoś posłuchać tych "szarpidrutów" ☠️ Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 14 grudnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 14 grudnia 2018 tam jest 1.5-2.0 g nacisku ja mam "po środku" 1.8 - nie wiem czy dociągniecie do 2g nie jest przesadą. Niby producent dopuszcza takie wartości, ale ja zawsze stosowalem ustawienie środkowe Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 14 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 14 grudnia 2018 @Fafniak, ja z kolei zwykle trzymam się blisko górnej granicy. Mierzysz nacisk wagą, czy ustawiasz według skali na ramieniu? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 15 grudnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 15 grudnia 2018 18 godzin temu, Audio Autonomy napisał: @Fafniak, ja z kolei zwykle trzymam się blisko górnej granicy. Mierzysz nacisk wagą, czy ustawiasz według skali na ramieniu? Mam taka wagę którą kupiłem dawno temu https://north.pl/promo/waga-do-kalibracji-wkladek-do-gramofonu-analogis--1lv-t7-cl2r-03d-,1LV-T7-CL2R-03D.html?gclid=Cj0KCQiA6dLgBRDoARIsAJgoM4vqmVDfVGQ8WlXxr3BiHNl3BvRW5_LBGtoMfAT7Ds1z2n3l5nUX8y4aAnHnEALw_wcB Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 15 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 15 grudnia 2018 Dnia 12.12.2018 o 09:53, Fafniak napisał: inni wydaja tysiące na kabelki i inne pierdoły... Tylko nie "pierdoły"... Tylko nie "pierdoły"! Kabelki i owszem! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 15 grudnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 15 grudnia 2018 3 godziny temu, wpszoniak napisał: Tylko nie "pierdoły"... Tylko nie "pierdoły"! Kabelki i owszem! ??? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 15 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 15 grudnia 2018 @Fafniak... Dla jednego "pierdołą" będzie platforma (nie ta przewidziana do wydobywania złóż naturalnych) a dla innych żołnierz co dal się zabić na polu walki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pboczek Napisano 15 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 15 grudnia 2018 @wpszoniak skoro zawitałeś do wątku gramofonowego, napisz proszę jaki miałeś ten tor, kiedy zdecydowałeś się na Cd. Znam Twoje zdanie na temat większej uniwersalności CD, jako nośnika jakości w różnogatunkowej muzyce. Czy to był powód zrezygnowania z sekcji gramofonowej? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 16 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 16 grudnia 2018 9 godzin temu, Pboczek napisał: Znam Twoje zdanie na temat większej uniwersalności CD, jako nośnika jakości w różnogatunkowej muzyce. Czy to był powód zrezygnowania z sekcji gramofonowej? Przez długie lata (jakieś 25) kolekcjonowałem LP... Ale bardzo mnie drażniło to, że trzaski były nieodłączną "przyjemnością" słuchania muzyki. Nie drażniły mnie trzaski u innych kolekcjonerów z którym miałem i mam kontakt (do dziś uważam je za przynależne temu formatowi z natury) ale w moim pokoju wkurzały mnie mocno, więc gdy coraz bardziej CD się popularyzowała to dałem się nowej fali ponieść. I tak już zostało. Tak więc dobrze mi się słucha LP u kogoś, czy na pokazach, ale u siebie przywykłem do innego grania. Jest jeszcze pewien problem związany z LP- dostępność do nagrań jakie mnie obecnie bardzo rajcują.... LP nie daje takich dużych możliwości jak CD. I zauważam też to co Wy- jeśli CD jest gorzej nagrany to nie jest to taka tragedia jak w przypadku niedobrze zrealizowanej płyty winylowej, a dokładniej- LP z muzyką jazzową i klasyką w składach nie wieloosobowych znacznie przewyższają jakością inne, no.... Na przykład duże składy orkiestrowe, albo muzyka heavy-metal i pokrewne (ale może nie miałem szczęścia słyszeć podobnych płyt na wybitnych urządzeniach.... Tego akurat nie wiem) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 14 marca 2019 Udostępnij Napisano 14 marca 2019 (edytowany) Za jakiś czas kupuje Sony PS j20. Pierwszy zakup to nowa igła. Co tam będę jeszcze potrzebował by zrobić pierwsze ustawienia?? Myjka trochę później. Szczoteczka? Waga?? Szablony?? Proszę pomóżcie co konkretnie pod ten gramofon. Dziękuję i pozdrawiam PS. Mam nadzieję że kolega @Fafniak się nie obrazi, że piszę w jego temacie. Edytowano 14 marca 2019 przez 1Ender Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts