rms.pl Napisano 5 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 5 czerwca 2020 Wrzucam jeszcze waterfall - poza wąskim rezonansem na 200Hz wydaje się być ok. I to bez stosowania jakichkolwiek specjalistycznych adaptacji. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tom.O Napisano 6 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 6 czerwca 2020 21 godzin temu, rms.pl napisał: Wrzucam jeszcze waterfall - poza wąskim rezonansem na 200Hz wydaje się być ok. I to bez stosowania jakichkolwiek specjalistycznych adaptacji. Zmień skalę na 50-100dB. Ewentualnie 60-100dB. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rms.pl Napisano 6 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 6 czerwca 2020 No tak, teraz odcinamy szumy pomieszczenia Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojoo Napisano 6 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 6 czerwca 2020 Cześć, Jestem świeżym użytkownikiem Arcama avr550 i od 3 dni bawie sie kalibracja Dirac. Nie ukrywam, myslalem ze to bedzie latwiejsze instrukcja producenta praktycznie nie istnieje a filmy na yt sa na starej wersji (zreszta bardzo okrojone) Na wstepie chcialem podpytac jak ustawic prawidlowo poziomy glosnosci kolumn? Aktualnie wyglada to u mnie tak: A koncowym efektem jest bardzo mocne podbicie db na kanalach: Podpowiedzcie mi czemu tak strasznie podbija wszystkie kanaly? Niestety w takiej konfiguracji przy niektorych piosenkach glosniki trzeszcza a sumarycznie bez diraca gra glosniej niz bez Dodatkowe pytanie... czy ponizsza kalibracja przebiegla prawidlowo? Czy patrzac na wykresy sporo poprawil? Wysłane z mojego SM-G986B przy użyciu Tapatalka Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slaw0001 Napisano 6 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 6 czerwca 2020 47 minut temu, wojoo napisał: Na wstepie chcialem podpytac jak ustawic prawidlowo poziomy glosnosci kolumn? Aktualnie wyglada to u mnie tak: Spróbuj z trochę niższym poziomem głośności. Nie na końcu zielonej linii tylko na jej początku i wtedy sprawdź. Jak miałem ustawiony poziom jak ty to dowiedziałem się jak nisko mogą zejść moje niepozorne kolumny wraz ze szkłem w kredensie. Było zdecydowanie za głośno. Instrukcja mówi, że ma być na zielonym polu lub na komfortowym poziomie dla Ciebie, czyl dopuszczają odstępstwa. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojoo Napisano 6 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 6 czerwca 2020 Czekaj bo nie rozumiem, mam to zmniejszyc skoro po wlaczonej kalibracji mam duzo ciszej niz jest z wylaczona? Po 1 nie jestem wstanie ustawic wszystkich kanalow na tym samym poziomie i tak jak wrzucalem zdjecie po kalibracji dirac podbija dodatkowo o kilka db glosnosc... po co? Dlaczego? Przez to mam trzaski w kolumnach...Wysłane z mojego SM-G986B przy użyciu Tapatalka Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slaw0001 Napisano 6 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 6 czerwca 2020 4 godziny temu, wojoo napisał: Czekaj bo nie rozumiem, mam to zmniejszyc skoro po wlaczonej kalibracji mam duzo ciszej niz jest z wylaczona? Po 1 nie jestem wstanie ustawic wszystkich kanalow na tym samym poziomie i tak jak wrzucalem zdjecie po kalibracji dirac podbija dodatkowo o kilka db glosnosc... po co? Dlaczego? Przez to mam trzaski w kolumnach... Wysłane z mojego SM-G986B przy użyciu Tapatalka Z instrukcji Volume calibration "In this step the output volume of each speaker is set. This is important as too low or high volumes can result in poor or failed measurements, excessive volume could possible even damage the speakers." https://live.dirac.com/content/uploads/2019/05/dirac-live-quick-start-print-version.pdf Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojoo Napisano 6 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 6 czerwca 2020 W takim razie na ile db ustawić wszystkie głosniki? jaki zakres będzie najlepszy? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slaw0001 Napisano 6 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 6 czerwca 2020 9 minut temu, wojoo napisał: W takim razie na ile db ustawić wszystkie głosniki? jaki zakres będzie najlepszy? Tego nie wiem, ale jak jest napisane w instrukcji jak masz suba to trzeba zacząć od niego i resztę kolumn dopasować do tego poziomu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 6 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 6 czerwca 2020 @slaw0001 może Ty to rozgryziesz , 21: 45 min filmu . Pomiar jest robiony normalnie z wysokim poziomem wyjść i czułością mikrofonu , na filmie wersja DL 1.0 ale to nie ma znaczenia , bo zasada ta sama. Nie wiem na jakiej podstawie ten gość na filmie zmniejsza poziomy głośności po kalibracji DL , bo chyba nie dowolnie. Dzisiaj zrobiłem pomiar DL 3.0 i nie dostrzegłem żadnych różnic między 2.0 , przynajmniej na pierwszy rzut ucha , grafika ta sama a i pomiary wyglądają identycznie . Ale sprawdzę REW. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slaw0001 Napisano 6 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 6 czerwca 2020 14 minut temu, tomek4446 napisał: @slaw0001 może Ty to rozgryziesz , 21: 45 min filmu . Pomiar jest robiony normalnie z wysokim poziomem wyjść i czułością mikrofonu , na filmie wersja DL 1.0 ale to nie ma znaczenia , bo zasada ta sama. Nie wiem na jakiej podstawie ten gość na filmie zmniejsza poziomy głośności po kalibracji DL , bo chyba nie dowolnie. 😁 Za mną dwa pierwsze pomiary w systemie 2.0, także tego..., ale moim zdaniem to kwestia jego doświadczenia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 6 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 6 czerwca 2020 Dzisiaj trochę późno , ale jutro testuje krzywą która wynika z odpowiedzi moich kolumn , sporo ludzi poleca na forach , zobaczymy jak się sprawdzi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slaw0001 Napisano 6 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 6 czerwca 2020 U mnie póki co najlepiej brzmi krzywa NAD, ale to jeszcze wszystko do przepracowania. Pewnie będzie trochę jazdy z kolumnami po pokoju jak widać... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 6 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 6 czerwca 2020 Też lubię tą krzywą , bas jest bardziej wyeksponowany niż w krzywej DL ale nie dudni . Z rozstawem kolumn zawsze można powalczyć , nic nie kosztuje a efekty niesamowite Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojoo Napisano 6 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 6 czerwca 2020 Czym sie rozni krzywa NAD od DL? Nie bardzo rozumiem Wysłane z mojego SM-G986B przy użyciu Tapatalka Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 6 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 6 czerwca 2020 W Dirac Live jesteś w sanie zmienić standardową krzywą domową DL na dowolną np. B&K , Olive & Tool , NAD , którąś z krzywych Harmana lub możesz stworzyć własną. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojoo Napisano 6 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 6 czerwca 2020 Czyli inaczej mowiac gotowiec albo samemu sobie przerabiasz wg wlasnych upodoban... Tylko jak to ma sie do kalibracji ktora jest robiona przez dl? Jezeli chcemy cos z NAD to nie robimy jej? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slaw0001 Napisano 6 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 6 czerwca 2020 1 minutę temu, wojoo napisał: Czyli inaczej mowiac gotowiec albo samemu sobie przerabiasz wg wlasnych upodoban... Tylko jak to ma sie do kalibracji ktora jest robiona przez dl? Jezeli chcemy cos z NAD to nie robimy jej? Dalej robimy. Bazą jest pomiar. Później dobierasz sobie krzywą dla której DL wykonuje filtry, które wysyłasz do ampli. W ten sposób kalibrację możesz dostosowywać do swoich gustów, albo zostać przy propozycji DL. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 7 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 7 czerwca 2020 @wojoo nadal mnie intryguje Twój problem i to na podstawie czego ten gość zmieniał po pomiarach DL wartości poziomów. U mnie w RX-A3030 za takie ustawienia jak odległość do kolumn , opóźnienia i POZIOMY GŁOŚNOŚCI poszczególnych kolumn odpowiada system kalibracji amplitunera i nie spotkałem się z tym by robiło to DL. Doczytałem na forum , że kiedyś Arcam miał z tym problemy, bo trzeba było przed kalibracją wyłączyć zarządzanie basami oraz ustawić kolumny na Large a potem wrócić do Small . Ponoć rozwiązał to nowy soft , a'propos aktualizowałeś oprogramowanie ? Poczytaj; https://www.avsforum.com/forum/90-receivers-amps-processors/2194337-arcam-avr-850-arcam-avr-550-a-90.html Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojoo Napisano 7 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 7 czerwca 2020 Moj egzemplarz mial juz wgrany najnowszy dostepny soft fabrycznieNa ta chwile mnie intryguje tylko to, dlaczego finalnie podbija gloanosc kolumn Wysłane z mojego SM-G986B przy użyciu Tapatalka Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 7 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 7 czerwca 2020 Z tego co przeczytałem w instrukcji to ustawiając poziom głośności w DL zaczynasz od subwoofera i taką wartość jaką uzyskasz / wejście na zielone pole - dB/ , przenosisz na resztę kolumn. po pomiarze. Kolejna rzecz ,to choć to jest trochę niejasno napisane pomiar robisz bez Room EQ, a po pomiarze załączasz tą funkcję. A ogólnie to na Twoim miejscu napisałbym do @S4Home , by ten problem rozwikłać. Nie mam fizycznie Twojego amplitunera i tak trochę poruszamy się po omacku. Wiem jedno , te poziomy ze screenu są błędne , aby tak było musiałbyś mieć bardzo duże pomieszczenie i małe kolumny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojoo Napisano 7 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 7 czerwca 2020 Zrobie raz jeszcze pomiar probujac ustawic wszystko pod suba. Dodatkowo podnienie chyba tylne kolumny na wieksze bo nie jestem wstanie uzyskac odpowiednich db wzgledem reszty kolumn(Chyba ze kable sa gdzies uszkodzone i slabszy sygnal dostaja? Nie mam jak ich sprawdzic bo leca w scianie)Wysłane z mojego SM-G986B przy użyciu Tapatalka Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 7 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 7 czerwca 2020 przy pomiarze WSZYSTKIE KOLUMNY NA LARGE Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojoo Napisano 7 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 7 czerwca 2020 Serio? Ok mialem ustawione prawidlowo wzgledem wielkosci (tylko fronty i centralny large)Wysłane z mojego SM-G986B przy użyciu Tapatalka Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 7 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 7 czerwca 2020 Po prostu by pomiar był właściwy wszystko musi grać pełnym pasmem , a od suba pewnie zaczynasz dlatego , że zawsze dla każdego systemu kalibracji jest najbardziej problematyczny i by wszystko było ok. to jest to zwykle bardziej ustawienie manualne niż przez kalibrację amplitunera. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts