Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Dirac Live?  nie wiem jak u Was z połączeniem, bo ja nie wiem, gdzie (w którym miejscu) miał bym go podłączyć w tor audio u siebie, nawet gdybym skorzystał z lepszej wersji 22D. Inna sprawa że mam trochę możliwości lokalowych, wiec to tez argument by nie inwestować w DL. Luźno poustawiane panele też mi jakoś nie pasują. Byłem u gościa, który na ścianach w miejscu pierwszych odbić, ustawił materace pionowo (dziwne, że się nie przełamują/przewracają) i nie wywarło to na mnie pozytywnego wrażenia wiec powiedziałem sobie "żadnej prowizorki, żadnych półśrodków" albo zrobię coś porządnie, albo wcale. A do tego czasu ... ogarniam sobie sprzęt.

Napisano
Dnia 13.09.2020 o 08:58, Bogusław Kożyczkowski napisał:

Dirac Live?  nie wiem jak u Was z połączeniem, bo ja nie wiem, gdzie (w którym miejscu) miał bym go podłączyć

Wpożycz NADa C658 i sprawdź jak się ma DAC z DL vs Moon Neo. To na poczatek, chyba najprostsze rozwiązanie.

Napisano

nie wiem jak u Was z połączeniem, bo ja nie wiem, gdzie (w którym miejscu) miał bym go podłączyć w tor audio u siebie,

Ja mam między przedwzmacniaczem a monoblokami , fakt , że nie masz u siebie rozdzielonych sekcji pre i końcówki . Pozostaje źródła do DAC-a , DAC-a do 22D , 22D do wzmacniacza.

"żadnej prowizorki, żadnych półśrodków" albo zrobię coś porządnie, albo wcale.

Jestem podobnego zdania , w życiu codziennym pedantem nie jestem , ale audio to inna historia :) Kolumienki ustawione co do milimetra pod laserówkę , kąt dogięcia co do minuty :) Jak , bym tak rozstawiał i składał panele akustyczne, to zawsze bym miał z tyłu głowy , że a nóż postawiłem parę centymetrów w lewo , czy w prawo względem pomiarów . Nie mógłbym z tym żyć :)

Napisano
1 godzinę temu, tomek4446 napisał:

Jak , bym tak rozstawiał i składał panele akustyczne, to zawsze bym miał z tyłu głowy , że a nóż postawiłem parę centymetrów w lewo , czy w prawo względem pomiarów . Nie mógłbym z tym żyć :)

Rozumiem. Ja rozstawiam panele różnie. Czasem wyciągam wszystkie, czasem tylko niektóre. Doszedłem do wniosku, że w przypadku akustyki bardziej liczy się masa, niż precyzja. Jak paneli jest odpowiednia powierzchnia, to centymetry w tą, czy w tamtą, a nawet, czy się ustawi tu, czy tam (w ramach pewnych zasad), nie ma większego znaczenia.

Napisano

Tak jest, centymetry w usytuowaniu ustrojów wiele nie zmienią. Podobnie zresztą jak super dokładna orientacja kolumn, oraz wysokość na jakiej znajduje się głowa słuchacza względem gwizdków - nie ma się co zbytnio stresować wysokością taboretu odsłuchowego ;) .

7 godzin temu, tomek4446 napisał:

Ja mam między przedwzmacniaczem a monoblokami

Ale to 😲 Z całym szacunkiem Tomek, ale dla mnie to profanacja, a jak wiadomo nie jestem jakimś wielkim pasjonatem lamp. MiniDSP pasuje tam jak przysłowiowa pięść do nosa :) Lampowe pre -> MiniDSP -> lampowe monobloki - toż to zabijasz walory wzmacniacza, który posiadasz (i nie przekonasz mnie, że nie - sam słyszałem ;)  )  . Nie lepiej byłoby wpasować pomiędzy CD a pre, używając CD tylko jako transport? Zawsze to dwie konwersje (DA i AD) mniej.

Napisano (edytowany)
11 godzin temu, nowy78 napisał:

Z całym szacunkiem Tomek, ale dla mnie to profanacja,

Z całym szacunkiem Piotrek, ale dla mnie profanacją jest / nie mówię o Tobie, tylko tak ogólnie/eliminować wpływ pomieszczenia kablami zasilającymi czy IC :) Jak coś / bas / dudni , a nie można przebudować pokoju to pozostaje kompromis. Po Twojej wizycie przez dwa tygodnie zrezygnowałem z DDRC-24 i sorry, ale nie słyszałem magii lampy, tylko dokuczliwy bas. A czy przypadkiem , po na szybko zrobionych pomiarach i podpięciu DL z basikiem u Ciebie nie było ciut lepiej ? :)

11 godzin temu, nowy78 napisał:

Nie lepiej byłoby wpasować pomiędzy CD a pre, używając CD tylko jako transport?

Dzisiaj spróbuję po raz kolejny , połączę tak jak jak piszesz , problem u mnie polega na tym , że źródeł mam więcej / malina , gramofon , magnetofon, CD , tuner / i wszystkiego pod DDRC nie podłączę .

Edytowano przez tomek4446
Napisano (edytowany)
55 minut temu, tomek4446 napisał:

Z całym szacunkiem Piotrek, ale dla mnie profanacją jest / nie mówię o Tobie, tylko tak ogólnie/eliminować wpływ pomieszczenia kablami zasilającymi czy IC :)

W pełni się zgadzam z powyższym :)  Dla mnie wpływ pomieszczenia i nazwijmy to ogólnie, zniekształcenia generowane przez elektronikę, to po prostu dwie kompletnie różne rzeczy, w różny sposób oddziałujące na dźwięk. Idąc dalej,

55 minut temu, tomek4446 napisał:

A czy przypadkiem , po na szybko zrobionych pomiarach i podpięciu DL z basikiem u Ciebie nie było ciut lepiej ?

...tak, równowaga tonalna była lepsza. I nawet powiem więcej, niespecjalnie można było zauważyć jakiś negatywny wpływ przejścia z przetwornika DA wbudowanego w mój odtwarzacz CD, który stał się tylko transportem, na przetwornik z MiniDSP (a jak zapewne pamiętasz, poświęciłem temu dłuższą chwilkę). Po prostu jakość DACów była porównywalna. Jednak u Ciebie, już taki wpływ zauważyłem i na moje ucho, nie robił on z dźwiękiem dobrze. Zapewne przyczynił się do tego także sposób połączenia, wymuszający wiele konwersji cyfra-analog i odwrotnie.  Przypuszczam, że gdybym w tej chwili włączył MDSP u siebie, czyli stałoby się DACiem zamiast Toppinga D90, też nie byłoby już tak bezboleśnie jak w przypadku podmianki DACa z Cambridge'a.

I tak doszliśmy do kwestii wyboru, czy bardziej nie do zniesienia są zniekształcenia nieliniowe powodowane przez elektronikę, czyli np spowodowane przez dodatkowe elementy przetwarzające sygnał w torze audio, czy też nie do końca poprawna równowaga tonalna, którą to serwuje nam pomieszczenie. Zapewne mamy różne zdanie w tej kwestii, choćby z uwagi na preferowane gatunki muzyczne. Ja słuchając często "gęstej" muzyki, z mocno przesterowanymi gitarami, jestem w stanie przymknąć oko (ucho? ;) ) na rezonanse pomieszczenia, tym bardziej, że nie jest z tym u mnie najgorzej, byle mi nie piłowało po uszach w "środku" i "na górze" jak tylko zrobię kapkę głośniej. W delikatniejszej muzyce tego typu zniekształcenia są mniej wyraźne, a czasem mogą nawet sprawiać wrażenie większej "detaliczności" w dźwięku i uwaga kierowana jest na inne problemy - np dudniący bas :) . I niestety znowu mamy coś, za coś :/ Tak to mniej więcej widzę :) 

Edytowano przez nowy78
Napisano (edytowany)
25 minut temu, slaw0001 napisał:

Kolejny talent kolegi nowy78 - dyplomacja 👍

🤣

Ale zaraz, zaraz... @slaw0001, czy w takim razie uważasz, że moja wcześniejsza wypowiedź była względem Tomka nazbyt zaczepna? :) Jeżeli tak, to oznajmiam, że nie to było moją intencją i mam również nadzieję, że Tomek wyczuł jej, w moim mniemaniu, nieco żartobliwy ton :) Mimo wszystko chciałem zwrócić uwagę, że stosowanie MiniDSP to także pewne kompromisy.

6 minut temu, tomek4446 napisał:

L.Cohen może być ?

👍:) 

Edytowano przez nowy78
Napisano
1 minutę temu, nowy78 napisał:

Ale zaraz, zaraz... @slaw0001, czy w takim razie uważasz, że moja wcześniejsza wypowiedź była względem Tomka nazbyt zaczepna?

Napisałem kolejny a nie nowy 😉. Zawsze piszesz w sposób absolutnie wyważony, rzeczowy i z pełnym szacunem wobec, nie przymierzając "interlokutora" 😁.

Pojechałem co?😜

Napisano

@nowy78 Piotrek , a wiesz , że Cię nawet lubiłem ? :) Podłączyłem tak jak kazałeś , na razie malinę i CD do DDRC -24 i ...... jest świetnie . W tej chwili źródła są pod DDRC , DDRC pod pre , pre do monobloków. Co się zmieniło? Na malinie / Spotify/ wszystko zależy od realizacji , różnice w masteringu są bardziej zarysowane niż w poprzednim układzie podłączenia. Ale najwięcej zmieniło się w dźwięku CD / po optyku do DDRC/ , detaliczność , stereofonia, dynamika, Kurde, jak bym słuchał nie swoich kolumn. . I na pewno nie mówię tutaj o czymkolwiek na granicy percepcji :) Zastanawiam się czego to jest zasługą ? Na początku myślałem , że DAC-a w DDRC ,ale ..... sprawdzałem wielokrotnie / dzisiaj też/ jaka jest różnica między DAC-iem w CDX-1060 a DDRC , bo miałem podłączone jednocześnie po IC do pre i po optyku do DDRC . Wystarczyło przełączyć źródło . Różnica oczywiście taka , że poprzednio gdy CD był transportem , sygnał z DDRC szedł bezpośrednio na monobloki, a teraz przechodzi przez pre. Wg. mnie dźwięk DAC-a Yamahy był lepszy i nie używałem jej jako transportu.

Na razie sprawdziłem dźwięk tylko na płycie Yello i Diany Krall , ze Spotify poszło Judas Priest , Van Halen , Black Sabbath.

Zostało mi w DDRC jeszcze wolne wejście analogowe , w instrukcji jest napisane , że można tam podłączyć gramofon, a raczej pre gramofonowe / tak mi się zdaje/ , może jutro spróbuje. Choć pachnie mi to profanacją. Na razie tuner , magnetofon i gramofon po Bożemu są podłączone pod pre z pominięciem DDRC.

Piotrek , żyłem sobie spokojnie , słuchałem muzyczki , musiałeś ..........

DDRC-gr.jpg

Napisano

Zgadzam się z kolegą @Felix1. Po pierwsze przy umiejscowieniu MDSP pomiędzy pre a końcówkami, mamy dwie dodatkowe konwersje, tj AD i DA, których można uniknąć. Do tego jak zostało wspomniane, DSP pracuje z bardzo małymi sygnałami (biorąc pod uwagę odsłuchy przy rozsądnych poziomach głośności) wykorzystując tym samym ułamek swoich możliwości jeżeli chodzi o dynamikę. Innymi słowy, zamiast na 24 bitach, sygnał mieści się powiedzmy na kilku.

Także uważam, że najlepszą opcją byłoby użycie DSP pomiędzy transportem a DACiem, czyli stosowanie urządzeń w pełni cyfrowych jak DDRC-22D, lub coś z serii HD. 

Napisano

Opiszę moje wrażenia po wpięciu  gramofonu / ściślej pre phono/  do wejścia analogowego DDRC-24 przy załączonym DL.

NIE DA SIĘ SŁUCHAĆ , zrobiło się tak płasko , że wolę chyba jak dudni :) Dałem radę dwóm płytą i dałem spokój.

Recenzja nie była długa , prawda ? :) 

Napisano

Dirac Live?  nie wiem jak u Was z połączeniem, bo ja nie wiem, gdzie (w którym miejscu) miał bym go podłączyć w tor audio u siebie,

Jest jeszcze opcja DL na PC i wtyczek np. do programu JRiver, który jak pamiętam jest przez Ciebie użytkowany...

Napisano
1 godzinę temu, slaw0001 napisał:

Jest jeszcze opcja DL na PC i wtyczek np. do programu JRiver, który jak pamiętam jest przez Ciebie użytkowany...

Odkąd znów pracuje player cd w systemie, praktycznie nie korzystam z iRivera, mogę odsprzedać klucz. 

Napisano
2 godziny temu, Bogusław Kożyczkowski napisał:

Tej skrzyneczki nie znam, co nie zmienia faktu, że rezygnuje z DL.

Cóż Boguś można powiedzieć... Powodzenia na Twojej drodze do "audioszczęścia", choc żal nie "ptactwa nie usłyszysz" 😉