tomek4446 Napisano 30 marca 2021 Udostępnij Napisano 30 marca 2021 2 godziny temu, Dedal75 napisał: Jeśli opieka nad dwójką małych dzieci to tak -24h kurde ja myślałem , że to ja mam przerąbane Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 30 marca 2021 Udostępnij Napisano 30 marca 2021 (edytowany) Zresztą czy pandemia czy nie z jednym z nich mam dużo roboty , ale cóż życie .Pzdr Edytowano 30 marca 2021 przez Dedal75 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 8 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 8 kwietnia 2021 (edytowany) Od ostatniego pomiaru minęło ... dużo czasu, w międzyczasie wymieniłem tapicerkę co prócz poprzednich, znanych mi modów (40-80Hz) pomieszczenia dołożyło jeszcze jeden i to nie mały, ogólnie .. bałagan na basie niebieski - lewy czerwony - prawa zieleń - oba Teraz bałagan jest X3 Edytowano 8 kwietnia 2021 przez Bogusław Kożyczkowski Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 8 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 8 kwietnia 2021 3 minuty temu, Bogusław Kożyczkowski napisał: w międzyczasie wymieniłem tapicerkę Meble? Najlepiej wrzuć pomiar L, R i oba razem. 75dB ustaw na L+R, a potem zmierz 3 po kolei bez zmiany głośności i zapisz w jednym pliku Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 8 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 8 kwietnia 2021 9 minut temu, marcinmarcin napisał: Meble? Najlepiej wrzuć pomiar L, R i oba razem. 75dB ustaw na L+R, a potem zmierz 3 po kolei bez zmiany głośności i zapisz w jednym pliku zmieniłem obrazek w poprzednim poście. Poziom właściwy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 8 kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 8 kwietnia 2021 (edytowany) 31 minut temu, Bogusław Kożyczkowski napisał: Od ostatniego pomiaru minęło ... dużo czasu, w międzyczasie wymieniłem tapicerkę co prócz poprzednich, znanych mi modów (40-80Hz) pomieszczenia dołożyło jeszcze jeden i to nie mały, ogólnie .. bałagan na basie niebieski - lewy czerwony - prawa zieleń - oba Teraz bałagan jest X3 Czy mikrofon miałeś ustawiony dokładnie w miejscu w którym masz głowę podczas odsłuchu? Pytam, bo kiedyś był z tym zdaje się problem. Czy wykres ma zadane jakieś wygładzanie? Może zobacz, jak będzie wyglądał przy wygładzaniu psychoakustycznym. Edytowano 8 kwietnia 2021 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 8 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 8 kwietnia 2021 20 minut temu, Bogusław Kożyczkowski napisał: zmieniłem obrazek w poprzednim poście. Poziom właściwy. Plik wrzuc jeszcze, może wspólnie coś wymyślimy 12 minut temu, Kraft napisał: Czy wykres ma zadane jakieś wygładzanie? Var? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 8 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 8 kwietnia 2021 (edytowany) 54 minuty temu, Kraft napisał: Czy mikrofon miałeś ustawiony dokładnie w miejscu w którym masz głowę podczas odsłuchu? Pytam, bo kiedyś był z tym zdaje się problem. Czy wykres ma zadane jakieś wygładzanie? Może zobacz, jak będzie wyglądał przy wygładzaniu psychoakustycznym. Nie. Tak tylko postawiłem sobie na stole. Do słusznego miejsca musze przedłużyć usb. Ale to nic, tapicerka teraz jest większa i moze dlatego inaczej niż poprzednio, no i kolumny całkiem pod ścianą. To pomieszczeniu już mnie nie interesuje, ten pomiar to tak tylko ... walka z nudą. @marcinmarcin A -- i widać jak niebieska linia pokazuje zablokowaną kolumnę fotelem. Edytowano 8 kwietnia 2021 przez Bogusław Kożyczkowski Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 8 kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 8 kwietnia 2021 (edytowany) 9 minut temu, Bogusław Kożyczkowski napisał: Nie. Tak tylko postawiłem sobie na stole. Do słusznego miejsca musze przedłużyć usb. To tylko informacyjnie napiszę, że w takim razie ten pomiar absolutnie nie odzwierciedla tego, co dociera do Twoich uszu podczas słuchania muzyki. Jak z nudów to rozumiem, ale sensownych wniosków się z niego nie da wyciągnąć. Edytowano 8 kwietnia 2021 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 8 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 8 kwietnia 2021 4 minuty temu, Kraft napisał: Jak z nudów to rozumiem, ale sensownych wniosków się z niego nie da wyciągnąć. 👍 14 minut temu, Bogusław Kożyczkowski napisał: no i kolumny całkiem pod ścianą. 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 8 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 8 kwietnia 2021 Tak, to prawda, ten pomiar wart niewiele Zobaczymy co to się zadzieje we właściwym pomieszczeniu? foto Wykładzina już leży, trzeba będzie pomyśleć na jakiej ścianie się zagospodarować + zaopatrzyć w odpowiednie panele. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 8 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 8 kwietnia 2021 2 godziny temu, Bogusław Kożyczkowski napisał: Wykładzina już leży, trzeba będzie pomyśleć na jakiej ścianie się zagospodarować + zaopatrzyć w odpowiednie panele. Ale żeś se Pan robił ! Wiesz co Bogusław widzę przede wszystkim na tym zdjęciu ? WYDATKI I zazdroszczę . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 8 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 8 kwietnia 2021 (edytowany) Wydatki ..... to będą, jak zabiorę się za adaptacje panelami, już się boje, na początek to mnie interesuje https://www.primacoustic.com/cumulus/ Ale to nie miejsce na takie tematy, tu wklejamy pomiary. Edytowano 8 kwietnia 2021 przez Bogusław Kożyczkowski Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kenobi Napisano 8 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 8 kwietnia 2021 Umik czy jakis inny mikrofon USB jest polecany aby podpiąć do PC? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 8 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 8 kwietnia 2021 Do domowych pomiarów wystarczy UMiK , jest wygodny z własnym plikiem kalibracyjnym , nie potrzebuje zasilania fantomowego . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kenobi Napisano 8 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 8 kwietnia 2021 (edytowany) Dzięki. A jeszcze Umik 1 czy umik 2 ? Edytowano 8 kwietnia 2021 przez Kenobi Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 8 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 8 kwietnia 2021 Mam jedynkę ale jak będziesz kupował to już dwójkę , to różnice ; " UMIK-2 to także znaczące ulepszenie wydajności i funkcjonalności. Większa 1/2-calowa kapsuła mikrofonowa zapewnia niższy poziom szumów i mniejsze zniekształcenia, które są zachowane przez 32-bitowy przetwornik ADC (konwerter analogowo-cyfrowy) wbudowany w obudowę mikrofonu. Ponadto częstotliwości próbkowania można wybierać w zakresie od 44,1 do 192 kHz w celu zapewnienia zgodności z najszerszym możliwym zakresem oprogramowania do pomiarów i nagrywania. " Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kenobi Napisano 8 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 8 kwietnia 2021 (edytowany) Dzieki , to szukam dwojki Edytowano 8 kwietnia 2021 przez Kenobi Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 8 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 8 kwietnia 2021 2 minuty temu, Kenobi napisał: Dzieki , to szukam dwojki 2 jest x2 cena... Do domowych pomiarów 1 wystarczy. A ja mam nowy obiekt do pomierzenia 🤗😁 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 8 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 8 kwietnia 2021 Umik-2, pliki kalibracyjne i oprogramowanie Diraca jeszcze dwa miesiące temu miały sporo błędów. Nie wiem czy udało się już to poprawić. Na forach jeszcze huczą o tym Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 8 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 8 kwietnia 2021 Kurde faktycznie , różnica spora . Polecam zakup w kraju , swój ściągnąłem z Hongkongu , dowalili mi cło i wyszło drożej niż tu https://www.blackdotaudio.eu/minidsp-umik-1-mikrofon-pomiarowy-usb-z-plikiem-kalibracyjnym-p-5053.html Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kenobi Napisano 8 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 8 kwietnia 2021 (edytowany) Ostatnia sztuke dwojki ma audiophonics fr Diraca nie planuje używać. Raczej same pomiary, jaki wplyw beda miec panele tlumiace w zaleznosci od rozmieszcenia i grubosci . Z innymi programami tez moze byc problem ? Edytowano 8 kwietnia 2021 przez Kenobi Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 8 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 8 kwietnia 2021 Mariusz dzięki za cynk , nie wiedziałem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 8 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 8 kwietnia 2021 10 minut temu, tomek4446 napisał: Mariusz dzięki za cynk , nie wiedziałem. Kilka dni temu zamówiłem Umika-1 ale nawet gdyby była dwójka już poprawiona to bym nie brał. Na domowe warunki do kilku pomiarów to i tak wypas jest. 12 minut temu, Kenobi napisał: Raczej same pomiary, jaki wplyw beda miec panele tlumiace w zaleznosci od rozmieszcenia i grubosci . Pokaż pomieszczenie i pomiary to doświadczeni koledzy coś podpowiedzą. Opcji poprawiania akustyki jest sporo i nie jest to takie proste by w kilku zdaniach odpowiedzieć Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 8 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 8 kwietnia 2021 (edytowany) 2 minuty temu, MariuszZ napisał: Kilka dni temu zamówiłem Umika-1 ale nawet gdyby była dwójka już poprawiona to bym nie brał. Na domowe warunki do kilku pomiarów to i tak wypas jest. 👍doskonały sprzęt, to 48 nie jest ograniczeniem, bo nie zauważyłem żadnych błędów nawet jak system jest ustawiony na 88,2 czy 96 (wszystkie pomiary wychodzą identyczne jak przy ustawieniu 48) Edytowano 8 kwietnia 2021 przez marcinmarcin Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts