Skocz do zawartości

Magnat mr780

Nowy123

Recommended Posts

Słowo "outlet" może tu być kluczem. Może właśnie ktoś oddał bo brumiło i nie powiedział @Q21? Nie wiem, trzeba by zapytać. A ty jak oddawałeś to powiedziałeś dlaczego? Jeśli tak to co oni zrobili?

42 minuty temu, d00 napisał:

Zwróciłem

I bardzo dobrze.

Edytowano przez Palmos

1 godzinę temu, Palmos napisał:

A ty jak oddawałeś to powiedziałeś dlaczego? Jeśli tak to co oni zrobili?

No pewnie. Całość przez Allegro się działa. Napisałem co i jak. W odpowiedzi dostałem info, że najwyraźniej mam problem z prądem stałym i że rozwiązaniem może być DC Blocker.

4 godziny temu, d00 napisał:

No pewnie. Całość przez Allegro się działa. Napisałem co i jak. W odpowiedzi dostałem info, że najwyraźniej mam problem z prądem stałym i że rozwiązaniem może być DC Blocker.

W sumie może być w tym trochę racji. Mieszkam w 40 letnim bloku i ta instalacja jest jaka jest. 

4 godziny temu, d00 napisał:

W odpowiedzi dostałem info, że najwyraźniej mam problem z prądem stałym

Nie wiedziałem że w audio jest coś w rodzaju "konfliktu serologicznego" bo rozumiem że u nich ten Audiolab nie brumi tak jak i u Ciebie Twoja Yamaha. Dziwne to trochę. 

12 godzin temu, Wito76 napisał:

Zjawisko magnetostrykcji czyli przemagnesowanie rdzenia trafo. W sieci mamy 50Hz więc ten brum jest 50Hz czyli słyszalny dla nas. 

Piszczenie to raczej nie 50Hz. 

Ciężko mi opisać ten dźwięk nie do końca jest to piszczenie. Jest to coś w rodzaju ultradźwięku. 

Przesadzasz. Czy ten pisk przeszkadza Ci w słuchaniu, czy raczej Twojej podświadomości? Jeśli zasilenie jest dwoma przewodami, to widocznie ten trzeci nie jest potrzebny. Skoro słychać go jedynie przy przyłożeniu ucha do obudowy to nie ma problemu. Gdyby było to coś związanego z prądem to pewnie byłoby też słychać w kolumnach. Dużo sprzętów wydaje lekki dźwięk przy pracy.  

Edytowano przez Rega

Dnia 18.03.2025 o 20:45, Rega napisał:

Gdyby było to coś związanego z prądem to pewnie byłoby też słychać w kolumnach.

Oj niekoniecznie byłoby słychać 😀. Miałem kiedyś trefny zasilacz w kompie co piszczał. U znajomych piszczał piekarnik. I wiele takich przykładów można znaleźć, każdy coś tam miałby do opowiedzenia.