T Z6 Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu 4 minuty temu, Rega napisał: A więc obracasz się cały czas w podobnym zakresie lamp stopnia końcowego. Dużych zmian nie będzie. Proponuję raczej zająć się lampami sterującymi. To one, w głównej mierze odpowiadają za brzmienie wzmacniacza. Lampy stopnia końcowego odpowiadają za to w znacznie mniejszym stopniu. I raczej wymiana z JJ na Psvane niewiele tu pomoże. Jakie JJ?U mnie mowa o innym wzmacniaczu.Sterujace zmieniałem juz wiele razy.Od Psvane przez Mullardy, Siemensy, Telefunkeny, Clear Topy po RFT.Oczywiscie 12AU7.Zmian nie slyszałem.Mój wzmacniacz jest na to nieczuły.Kazde lampy pracowaly po około 120 godzin.Teraz zostawilem Clear Top i kt77 w stopniu mocy.Póki ich nie zajezdze to raczej juz nie bede sie bawił w kolejne zmiany.Chyba ze gdzies znajde el34 RFT.Ale wątpie.Ok.Zasmiecilismy troche temat Magnata lampami do innego wzmacniacza.Moze juz wystarczy. Odpisz, cytując
Wito76 Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu 20 godzin temu, Rega napisał: Odnośnie wspomnianych GE - jeśli ktoś się na nie decyduje to sugeruje szukać z serii JAN. Na Aliexpress swego czasu sporo tego widziałem Oczywiście wszędzie dopisek że oryginał z USA. Ciekawe czy ebay to nie to samo źródło. Odpisz, cytując
Rega Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu (edytowany) Na Aliexpres można znaleźć też Telefunkeny lub Philipsy. Pytanie ile jest Telefunkena lub Philipsaw takiej lampie. Poza tym ich ceny są porównywalne z cenami w Europie. Nic taniej. No i właśnie dlatego odradzam zakup lamp na e-bay. Niejeden się przejechał. Lepiej kupić tańsze lampy w sklepie niż to samo na e-bay z wypasionym nadrukiem z cena kilkakrotnie wyższa. Kupując na e-bay trzeba znać choć podstawowe cechy i wygląd lamp danej firmy.. Nie sztuka jest kupić JJ z nadrukiem TFK. Oszuści nie śpią. Edytowano 13 godzin temu przez Rega Odpisz, cytując
Wito76 Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu (edytowany) Dnia 4.06.2025 o 20:40, Rega napisał: O długości żywota lampy decyduje nie tyle siła emisji, ile krzywa pochylenia. Nawet lampa o sile emisji 70-80% może działać jeszcze tysiące godzin. Dlatego trochę łatwiej jest w projektach DIY gdzie rezystorami katodowymi i anodowymi można ustalić sobie prawidłowy, bezpieczny punkt pracy po środku charakterystyki. Oczywiście to takie dobieranie pod konkretny egzemplarz, ale jak ktoś wywalił sporo hajsu na jakieś drogie NOSy to warto. Innym problemem jest niestety napięcie zasilania w naszej sieci. Właśnie można powiedzieć walczę z tym tematem, bo mam 245V w gniazdku, piszę pisma do PGE. Kwestia zasilacza i stabilizacji napięcia żarnika, ale bywa że zamiast modelowych 6,3V mamy w górnych widełkach i wtedy emisyjność też szybko leci na łeb na szyję. Edytowano 13 godzin temu przez Wito76 Odpisz, cytując
Rega Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu (edytowany) 245V to przy wzmakach lampowych może stanowić już mały problem. Tu tolerancja jet mniejsza niż przy tranzystorowych. Napięcia na lampach są ustawiane bardzo dokładnie i każda zmiana powoduje zmianę charakterystyki lampy, a tym samym całego wzmacniacza. Nie bez powodu większość lamp ma napięcie zarzenia 6,3V, a nie np 6V lub 6,5V. Podwyzszone napięcie zasilania nie wychodzi tym lampom na zdrowie. U mnie na ogół jest 225-228V. Bardzo rzadko osiąga 230V. Edytowano 12 godzin temu przez Rega Odpisz, cytując
Recommended Posts