Rega Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu Możliwe, że lampy. Po pięciu latach słuchania mogły się już zestarzeć. A jakie to lampy? Odpisz, cytując
Łowczy Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu (edytowany) Słucham od 2 do 4 godzin codziennie. Muszę sprawdzic ale mam go już ok 5 lat. Zawsze mam podobnie ustawioną głośność: spotify na max i wyjście z laptota na ok 30%. Wtedy na MR ok -25-20 db i tak w większości słucham. W pewnym momencie zorientowałem się że jest za cicho ale nie pamiętam czy to było w trakcie słuchania czy po załączeniu. Nie było żadnych zakłóceń ani trzasków. Jest tak od około tygodnia. Wczoraj czytałem posty związane z wymianą lamp i pomyślałem żeby może kupić dwie szt i podmienić. Lampy fabryczne ale nie zaglądałem. Rozkręcę i dam znać. I jeszcze jedno. Wcześniej przy obracaniu potencjometru wyraźnie zwiększała się głośność a teraz potencjometr ma dużą "bezwładność". Mała korekta , mam go od marca 2022. Kupiony w Q21. Edytowano 4 godziny temu przez Łowczy Odpisz, cytując
Rega Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Czyli lampy mają ok 5 tys godzin przebiegu. Może się mylę, ale powinieneś się już rozglądać za nowymi. Mozliwe, że dzieje się coś z biasem. Proponowałbym oddać do sewisu. Tam pomierzą Ci lampy i stwierdzą co jest przyczyna. PS Obecnie produkowane lampy są daleko w tyle, jesli chodzi o trwałość. No, ale to TYLKO lampy ( jeśli to lampy). Zawsze można wymienić. Odpisz, cytując
Łowczy Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu (edytowany) Zerknąłem do środka. Wizualnie ok, kondensatory nie popuchnięte. Chyba zamówię najpierw lampy z allegro i podmienię. https://allegro.pl/oferta/lampa-rft-ecc81-nos-14915298066 Lampy fabryczne siedzą PSVANE Edytowano 3 godziny temu przez Łowczy Odpisz, cytując
Palmos Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 1 godzinę temu, Łowczy napisał: Lampy fabryczne siedzą PSVANE 😳? Moj jest z grudnia 21 też z @Q21 i były tam JJ. Czyżby zaczęli później montować inne lampy? Słyszałem że oryginalnie były montowane pswane ale nie u nas tylko w Niemczech. 1 godzinę temu, Rega napisał: No, ale to TYLKO lampy ( jeśli to lampy). Zawsze można wymienić. Roman. A czy zamiana miejscami coś da? Kiedyś gdzieś pisałeś (jeśli się nie mylę) że w ecc81 działa tylko połowa lampy. Odpisz, cytując
Rega Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu To nie jest tak, że tylko w ecc81. Lampa o oznaczeniu ECC to podwójna trioda. W schematach bardzo często uzywa się zaledwie połowy tej lampy. Zamiana miejscami powoduje najczęściej używanie drugiej połowy, bo drugi kanał jest lustrzanym odbiciem. Widać to kiedy przyjrzsz się kabelkom przylutowanym do gniazda lampy. Jeśli przylutowane są do wszystkich wyprowadzeń gniazda , to oznacza , że używane są obie połowy lampy i zamiana miejscami nic nie zmieni, natomiast, jeśli uzywane nie są wszystkie wyprowadzenia, wtedy moze się okazać , że zamiana lamp miejscami moze przynieść poprawę, bo zacznie się użycie połowy lampy , wcześniej nieużywanej. To tak w duzym uproszczeniu. Odpisz, cytując
Łowczy Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Nie odkręcałem podświetlenia i ekranu lamp ale zdecydowanie widzę świecąc latarką przez szybę, że na boku jest na czerwono symbol-znak lamp PSVANE Odpisz, cytując
Rega Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowany) Lampy chińskie do trwałych nie należą. Poza tym jest Psvane i Psvane. Niektóre lampy Psvane można kupić za 30 zł , a niektóre za kilka tysięcy. W tym wypadku lampy sterujące nie mają aż takiej rozbieżności cen, ale też są różnej jakości i w różnych cenach. Jak myslisz, czy producent wstawia najdroższe?😋 Nie twierdzę, że w Twoim przypadku przyczyną są lampy, ale od nich zacząłbym sprawdzanie. Poza tym, jeśli nigdy nie miałeś styczności z lampami, to lepeij będzie jeśli zrobi to serwisant. Edytowano 2 godziny temu przez Rega Odpisz, cytując
Palmos Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 6 minut temu, Rega napisał: Poza tym, jeśli nigdy nie miałeś styczności z lampami, to lepeij będzie jeśli zrobi to serwisant. Same wyjście i włożenie lamp to nie jest coś trudnego (wiadomo że trzeba delikatnie i uważać) problem to zdjęcie a raczej założenie osłony lampy- można uszkodzić złącza diod podświetlających. 2 godziny temu, Łowczy napisał: I jeszcze jedno. Wcześniej przy obracaniu potencjometru wyraźnie zwiększała się głośność a teraz potencjometr ma dużą "bezwładność". A z pilota jak jest? Odpisz, cytując
Rega Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu (edytowany) 1 minutę temu, Palmos napisał: można uszkodzić złącza diod podświetlających. To, akurat, tylko ozdoba, nie wpływająca na jakość brzmienia. ALe właśnie dlatego, ze można coś uszkodzić , to lepiej , aby obejrzał to serwisant , bo może to nie lampy. Edytowano 1 godzinę temu przez Rega Odpisz, cytując
Palmos Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Ja bym jeszcze sprawdził źródło- wystarczy np z telefonu po bt. Przed chwilą, Rega napisał: ozdoba, nie wpływająca na jakość brzmienia. Zgadza się ale niektórych może denerwować że coś nie jest sprawne. Generalnie to nawet niedawno gadalem z firmą która prowadzi autoryzowany serwis Magnatow I powiedzieli mi że bez obaw może on działać bez obaw bez tej osłony. Odpisz, cytując
Łowczy Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu (edytowany) Zdjąłem podświetlenie, zamieniłem miejscami lampy. Gra tak samo. Regulacja volume z pilota działa tak jak potencjometr. Załączam zdjęcia lampy. Edytowano 1 godzinę temu przez Łowczy Odpisz, cytując
Palmos Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Ok. Super. To jeszcze dla pewności puść z telefonu po bt. Odpisz, cytując
Łowczy Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu (edytowany) 20 minut temu, Palmos napisał: Ja bym jeszcze sprawdził źródło- wystarczy np z telefonu po bt. To nie wina zródła, sprawdzałem Edytowano 1 godzinę temu przez Łowczy Odpisz, cytując
Łowczy Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Głośność kiedyś na -20db to dziś 5 db. 3 minuty temu, Palmos napisał: Skąd jesteś? okolice Radom - Pionki Odpisz, cytując
Palmos Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu W Warszawie masz firmę Elco-Exim - oficjalny serwis, możesz też do nich zadzwonić Odpisz, cytując
Łowczy Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 1 minutę temu, Palmos napisał: W Warszawie masz firmę Elco-Exim - oficjalny serwis, możesz też do nich zadzwonić Dzięki za pomoc. Przemyślę temat. Może spróbuję z innymi lampami a jak nie da rady to podjadę do serwisu. Odpisz, cytując
Rega Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Tylko pamiętaj, że musisz wstawiać lampy o takim samym oznaczeniu. Nie muszą być Psvane, ale muszą być ecc81, jeśli takie tam są. Odpisz, cytując
Łowczy Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Ok, dzięki ale aż takim laikiem nie jestem. Odpisz, cytując
Rega Napisano 42 minuty temu Napisano 42 minuty temu Lepiej dmuchać na zimne. Przepraszam, jesli uraziłem, ale zdarzyło mi się widzieć łapiącego za gorące lampy gołymi palcami. Odpisz, cytując
Palmos Napisano 39 minut temu Napisano 39 minut temu 3 minuty temu, Rega napisał: Lepiej dmuchać na zimne 3 minuty temu, Rega napisał: zdarzyło mi się widzieć łapiącego za gorące lampy gołymi palcami. Czyli nawet nie podmuchał na gorące 😁 1 Odpisz, cytując
Recommended Posts