Fortepiano Napisano 3 czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 3 czerwca 2020 (edytowany) Rozwiązaniem dla niskiej intensywności zmian tonalnych w systemie okazało się jego odwibrowanie. Uzyskałem wysoką czytelność nut, akordów, tonacji zawartych w utworach. Ponadto barwa stała się naturalna i bardzo czysta. Muzyka gra płynnie, spokojnie z kulturą. Bas jest kontrolowany i niedudniący. Scena stereo stała się czytelna i głęboka. Dynamika, mikrodynamika, czytelność niuansów , szybkość i rytmika dźwięku bardzo się poprawiły. Nie zmieniając wzmacniacza, monitorów, źródła system zagrał kilka razy lepiej. Korekcja Apo którą wcześniej używałem podbijała tylko średnicę i nie odmieniała tak diametralnie brzmienia jak antywibracja. Teraz dźwięk odsłonił się ze zbędnego brudu więc średnica jest bardzo dobrze eksponowana i korektor jest mi niepotrzebny. Melodyjność bardzo wzrosła. Edytowano 3 czerwca 2020 przez Fortepiano Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 4 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 4 czerwca 2020 Dnia 3.06.2020 o 12:01, Fortepiano napisał: Nie zmieniając wzmacniacza, monitorów, źródła system zagrał kilka razy lepiej 2 , 3 razy lepiej ? Wszedł do hajendu ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fortepiano Napisano 4 czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 4 czerwca 2020 (edytowany) Nie odpowiem Ci na to pytanie dokładnie. Spełniłem swoje brzmieniowe oczekiwanie które mam dosyć wygórowane. Edytowano 4 czerwca 2020 przez Fortepiano Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 4 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 4 czerwca 2020 ahhh no sformułowanie kilka razy lepiej świadczy o wręcz fundamentalnych wręcz strukturalnych zmianach !!! Z systemu za "3 tysie" (przykład nie wycena twojego systemu)zrobiłeś coś za 6... 12 czy 24 tysiące ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fortepiano Napisano 4 czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 4 czerwca 2020 (edytowany) Zmiany takie są ale przeliczania tego na pieniadze się nie podejmę. Edytowano 4 czerwca 2020 przez Fortepiano Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 4 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 4 czerwca 2020 (edytowany) a jaki to wzmacniacz ? Edytowano 4 czerwca 2020 przez Fafniak Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fortepiano Napisano 4 czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 4 czerwca 2020 (edytowany) Na każdym systemie usłyszysz duży skok jakościowy po jego odwibrowaniu. Swój wzmacniacz też możesz odwibrować. Edytowano 4 czerwca 2020 przez Fortepiano Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 12 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 12 czerwca 2020 @Fortepiano dzień dobry, a tak potrafisz tam u siebie na klawiszach? Przepraszam za OT ale takiego czegoś nie widziałem i nie mogłem się oprzeć pokusie i nie pokazać Ci Jest moc!!! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fortepiano Napisano 12 czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 12 czerwca 2020 (edytowany) Tak nie potrafię, JohnDoe jesteś niezorientowany z obecnej technice. Z dzisiejszą technologią VST i DAW mogę zagrać tak, Edytowano 12 czerwca 2020 przez Fortepiano Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fortepiano Napisano 12 czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 12 czerwca 2020 (edytowany) Problem niemelodyjnego, nierealistycznego brzmienia systemów nagłaśniających sądzę nie wynika tak z braku możliwości technologicznych czy słabej jakości sampli, jak z braku świadomości znaczenia negatywnego wpływu wibracji na brzmienie. Edytowano 12 czerwca 2020 przez Fortepiano Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 12 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 12 czerwca 2020 5 godzin temu, JohnDoe napisał: Jest moc!!! Mistrzostwo Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fortepiano Napisano 12 czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 12 czerwca 2020 (edytowany) Trolujecie osoby które starają się podzielić swoimi odkryciami na tym forum dla dobra innych zainteresowanych tym tematem. Dodatkowo tych którzy piszą o prostych i tanich sposobach na odmianę brzmienia. To się nazywa głupota. JohnDoe sam pisałeś, że nie masz odwagi napisać na forum o swoich odsłuchach. Przez takie działania Ci co coś odkryją nie napiszą tu o tym, bo po co narażać się na wyśmiewanie i zachowają to dla siebie. Wpisy robię z myślą o innych podobnych do mnie szukających sposobu na dobre brzmienie. Dzięki wpisom na forum Nowego 78 który zechciał podzielić się z nami swoimi odkryciami antywibracyjnymi zawdzięczam uzyskanie melodyjnego brzmienia w nagłośnieniu. Edytowano 12 czerwca 2020 przez Fortepiano Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 12 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 12 czerwca 2020 O maszszsz.... Ja nikogo nie troluję. Ten film to żart zwykły, bez złośliwości ani podtekstów. Ale może ja mam inne poczucie humoru. Niepotrzebnie to wrzuciłem widocznie. 1 godzinę temu, Fortepiano napisał: JohnDoe sam pisałeś, że nie masz odwagi napisać na forum o swoich odsłuchach. Nie to, że nie mam odwagi przed innymi ale nie bardzo lubię tworzyć poezje na temat dźwięków które słyszę. Potem bywa, że sam siebie nie lubię czytać, lub zmienia mi się zdanie o czymś... po czasie. Ja nie mam nic przeciwko Twojej pracy i eksperymentom. Nie mam też zamiaru nikogo zniechęcać. Sam czasem coś kombinuję i testuję 🙂 No, ale dobra, już milczę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fortepiano Napisano 12 czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 12 czerwca 2020 (edytowany) Tu chodzi o wyczucie. Sądzę, że większość kiedy przekazuje ważne wg niego informacje nie będzię zadowolona z żartów kpiących pod swymi wpisami. Są tu niepotrzebne. Mogłeś nie mieć złej intencji ale żart można tak odebrać. Edytowano 12 czerwca 2020 przez Fortepiano Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fortepiano Napisano 12 czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 12 czerwca 2020 Sam film natomiast dla mnie jest zabawny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 13 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 13 czerwca 2020 Dnia 4.06.2020 o 21:16, Fortepiano napisał: Na każdym systemie usłyszysz duży skok jakościowy po jego odwibrowaniu. Swój wzmacniacz też możesz odwibrować. Owszem, jednak nadal mam duże wątpliwości czy te zmiany są rzeczywiste. Dodatkowo gdy słyszę że "wzmacniacz zagrał kilka razy lepiej" te wątpliwości znacznie sie pogłębiają. Brak dystansu i realnej możliwości skonfrontowania tych DIY dokonań powoduje że mam znaczny dystans do tych rewelacji. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fortepiano Napisano 13 czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 13 czerwca 2020 (edytowany) Nie ma innej rady aby je rozwiać jak przetestować u siebie. Wszystko opisane jest dokładnie w wątku wibracje i drgania. Uzyskałem odmianę brzmienia przez dokładanie kolejnych warstw kawałków sprężystej gumy lateksowej i gumy uszczelkowej pod monitorami, wzmacniaczem, dac, listwą zasilającą ( w końcu z niej zrezygnowałem wpinając bezpośrednio wzmacniacz tak by jego kabel wisiał). Miękka guma lateksowa u mnie sprawdza się bardzo dobrze pod lekkimi elementami (około 5kg) . Generalnie im usunież lepiej wibracje z systemu ( z każdego elementu, również wewnątrz urządzeń) tym uzyskasz lepszy dźwięk w każdym aspekcie prezentacji brzmieniowej. To jest droga do realizmu brzmieniowego. U mnie każda kolejna warstwa pod urządzeniem to kolejny krok jakościowy. Nowy 78 zaleca gumę odpowiednio dociętą a przede wszystkim sprężyny które mam zamiar zastosować. Na razie z powodzeniem warstwuję gumę i myślę o dołożeniu kolejnych tak tylko by "wierza" się nie zawaliła. Idealną sytuacja byłoby gdyby system nie miał kontaktu z powierzchniami drgającymi. Ważne by nie zrażać się do tematu pierwszymi odsłuchami z powodu przyzwyczajenia do zawibrowanego brzmienia lub próbami ze słabą izolacją. Edytowano 13 czerwca 2020 przez Fortepiano Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 13 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 13 czerwca 2020 Napisałem to co napisałem, bo również "jestem po" odwibrowaniu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fortepiano Napisano 13 czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 13 czerwca 2020 (edytowany) Ty nie wierzysz we wszystko co słyszysz i co czytasz na tym forum. Nie będę się twoim problemem zajmował. Edytowano 13 czerwca 2020 przez Fortepiano Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 13 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 13 czerwca 2020 39 minut temu, Fortepiano napisał: Ty nie wierzysz we wszystko co słyszysz i co czytasz na tym forum Ja wierzę w prawa fizyki, jeżeli wytłumaczysz jak to ma się do praw fizyki to uwierzę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fortepiano Napisano 13 czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 13 czerwca 2020 (edytowany) Karol, twoimi wierzeniami też nie będę się zajmował. Edytowano 13 czerwca 2020 przez Fortepiano Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 13 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 13 czerwca 2020 45 minut temu, Fortepiano napisał: Karol, twoimi wierzeniami też nie będę się zajmował. no ale to są twoje wierzenia, właśnie dlatego proszę Cibie o wytłumaczenie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fortepiano Napisano 13 czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 13 czerwca 2020 (edytowany) Karolu ja to wiem a uwierzyć to możesz Ty bądź nie w moje słowa. Nie wytłumaczę Ci gdyż nie jestem fizykiem. Poszukaj forum gdzie dyskutują fizycy o drganiach i ich zapytaj. Edytowano 13 czerwca 2020 przez Fortepiano Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 13 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 13 czerwca 2020 12 godzin temu, Fortepiano napisał: Ty nie wierzysz we wszystko co słyszysz i co czytasz na tym forum. Nie będę się twoim problemem zajmował. Cóż.. sceptycyzm jest jednak znacznie zdrowszy niż akceptacja każdej obserwacji. Weryfikacja jest narzędziem które pozwala w podstawowym stopniu pokazać czy to co obserwujemy nie jest ułudą Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fortepiano Napisano 14 czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 14 czerwca 2020 (edytowany) Jeżeli masz problemy z własnymi obserwacjami to zweryfikuj je przez odsłuch drugiej osoby. Ponadto możesz wrzucić w wątek wibracje i drgania zdjęcia swoich działań antywibracyjnych aby zweryfikować poprawność tego co zrobiłeś. Co do moich rewelacji mogę tylko dodać, że było już u mnie kilka osób które były pod wrażeniem odmiany brzmienia. Edytowano 14 czerwca 2020 przez Fortepiano Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts