Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Też chcialem takie. Odpowiedniej wielkości, oczywiście. Znalazłem tylko z otworami na wkręty. @audiowit - Kefy ważą swoje i z tych na wkręty polecam trochę wieksze. Te małe, które ja zastosowalem są chyba za male i przy tym ciężarze czasem się zacinają. Chyba zmienię na większe. Kupowałem w Mrówce. 

Napisano

Nie ma problemu z przemieszczanem się tych kolumn, ważących ok 50 kg/szt. To może być problemem przy kolumnach ważących poniżej 20 kg. Natomiast kółka sa dobrym rozwiązaniem w momencie przsuwania lub przenoszenia takich ciężkich kolumn. Czasem trzeba je przesunąć i @slaw0001 wyobraź sobie jak wyglądałaby podłoga drewniana po takim zabiegu, gdyby stały np na kolcach, nawet gdyby i kolce stały na podstawkach.  Jeśli nie są umieszczone na specjanych podstawach to samym swoim  ciężarem potrafią się ,,lekko zagłębić,,w podlogę. Mina żony, w takim wypadku, powiedzialaby wszystko na temat tego co sądzi o naszym hobby:D.

Napisano
24 minuty temu, nowy78 napisał:

Moje stoją na sprężynach i nie uciekają ;) Różnica mas kolumny i membrany to jakieś 3 rzędy :) 

Sprężyny mówisz... No taaak, przekonałeś mnie :D

7 minut temu, Rega napisał:

Nie ma problemu z przemieszczanem się tych kolumn, ważących ok 50 kg/szt. To może być problemem przy kolumnach ważących poniżej 20 kg. Natomiast kółka sa dobrym rozwiązaniem w momencie przsuwania lub przenoszenia takich ciężkich kolumn. Czasem trzeba je przesunąć i @slaw0001 wyobraź sobie jak wyglądałaby podłoga drewniana po takim zabiegu, gdyby stały np na kolcach, nawet gdyby i kolce stały na podstawkach.  Jeśli nie są umieszczone na specjanych podstawach to samym swoim  ciężarem potrafią się ,,lekko zagłębić,,w podlogę. Mina żony, w takim wypadku, powiedzialaby wszystko na temat tego co sądzi o naszym hobby

jestem w stanie wyobrazić sobie po co to, tak tylko ździwiłem się kto o to pytał :10_wink:

Napisano (edytowany)

Ja też początkowo miałem pewne obawy. Oryginalnie w tych kolumnach są nóżki z twardej gumy. Kółka założylem z podobnej. Nie zauważyłem róznicy w odtwarzaniu, natomiast jest ogromna w przypadku potrzeby przesunięcia. Może to niezbyt audiofilskie rozwiazanie, ale bardzo skuteczne. 

Edytowano przez Rega
Napisano (edytowany)
5 godzin temu, slaw0001 napisał:

Sprężyny mówisz... No taaak, przekonałeś mnie :D

Pisałem poważnie. Rozwiązanie jest naprawdę proste i tanie, wręcz groszowe sprawy, gdy się wykona samodzielnie - zachęcam do wypróbowania. Myślę, że gdybyś je tam umieścił, zostałyby na dłużej :). Dlaczego właśnie sprężyny napisałem jakiś czas temu w wątku "Wibracje i drgania" ( https://forum.audio.com.pl/topic/49052-wibracje-i-drgania/?page=2&tab=comments#comment-224646   )

spr1.jpg

Właściwie to mam tego więcej. Uzależniłem się :D

SprWzm.jpg

ZwrotnicaLP.jpg

Edytowano przez nowy78
Napisano
9 godzin temu, nowy78 napisał:

Pisałem poważnie

Źle mnie zrozumiałeś. Co do Twoich rozwiązań to pełen SZACUN! :89_clap: Za wykonanie a przed wszystkim, za to jak do tego dochodziłeś (metodologia itp.) Odczytałem tylko Twój wpsi jako lekki żarcik vs. rozwiązanie na kółkach. A propos nie chciałbyś zrobić czegos takiego na zamówienie za godna opłatą? :29_smirk:

Napisano

Dzięki.

Ostatnio, ze względu na małe dziecko, trudno mi znaleźć czas na cokolwiek :| Robię to zwykle po nocach i zaczynam wykazywać zmęczenie materiału. A chodzi o sprężynowe podstawki, czy zawieszenie zwrotnic? Może coś podpowiem?

Napisano (edytowany)
14 godzin temu, slaw0001 napisał:

Chodzi o sprężynowe podstawki, ale nie widzę opcji żebym zrobił to tak profesjonalnie.

Trochę wiary w siebie !!! Zresztą... , nie ma się co brać za grubszą robotę, jeżeli się nie sprawdzi, czy to ma sens. Ja na początku użyłem samych sprężyn (coś tam w warsztacie znalazłem), bez tych tulejek ze zdjęcia. Zadbałem jedynie, by nie wyrządziły krzywdy kolumnom (podkładki z gumy). Ponieważ efekt był bardzo dobry, kombinowałem dalej. Sprężyny zwinąłem sam (na pręcie pomiędzy dwoma deskami umieszczonymi w imadle), ale z łatwością można kupić na allegro podchodzące. Widziałem nawet możliwość wykonania na zamówienie. Wykonanie tulejek także zleciłem na allegro (już chyba wygląda, jakbym tam pracował :| ). Najlepiej rozesłać zapytania w kilka miejsc. Za 16 górnych i 16 dolnych z ocynkiem zapłaciłem ok 250 zł, ale miałem także ofertę (z okolic Warszawy) 1500 zł - spora różnica :). 

3 godziny temu, Inferno napisał:

Oglądałem i poczytałem o tych Usher’ach, te 718 fajne kolumienki bardzo mi się podoba port basu szczelinowy. I powiedz po tych „sprezynkowych” aktualizacjach zmiana do usłyszenia ? 

Mnie się podobały od kiedy się pojawiły :) Przy czym chodzi bardziej o dźwięk (niestety tylko w wyobrażeniach na podstawie lektury testów). Czytając recenzje myślałem sobie - o, wreszcie ktoś zrobił kolumny dla mnie ;) Niestety nie miałem wtedy w planach wydania takiej kwoty na audio. Czaiłem się od jakiegoś czasu na używane, no i w końcu trafiłem :D Nie zawiodłem się - są świetne. Chyba dużo zawdzięczają berylowej kopułce wysokotonowej.

Jeżeli chodzi o sprężyny - te pod kolumnami łatwo sprawdzić samemu. Wg mnie robią robotę. Myślę, że zmianę usłyszałby nawet największy sceptyk. Zwrotnice podwiesiłem już w drugich. Mam jeszcze Ushery V-601, w których to testowałem. Efekt był bardzo dobry. Ponieważ tam się sprawdziło, tu upgrade robiłem już "w ciemno", od razu w całości: kondensatory, kable i właśnie zawieszenie. Teraz są jeszcze lepsze. Jak dla mnie, wielkie wow! :) 

Edytowano przez nowy78
Napisano (edytowany)

Prosze o pomoc:) chcialbym glosnik centralny znajdujacy sie pod TV ustawic pod katem, tak by byl skierowany na twarz. Poki co podlozylem pod przednia czesc ksiazke,ale wyglada to jak wyglada:)czy sa jakies mile dla oka podkladki, ktorymi moge wyregulowac taki kat czy sa jakies inne patenty by tego dokonac?bardzo prosze o porade:)

chodzi mi o efekt jak na tym filmie,ale zupelnie nie wiem co uzyl na tyl i czy ten przod jest regulowany.

Mniejsza o wiekszosc,ale taki efekt chcialbym osiagnac:)Prosze o pomoc i konkretne linki:)

Edytowano przez Arek T
Napisano

Taki efekt łatwo uzyskać używając kolce lub stożki o rożnej wysokości. Z tyłu można dać niskie podkładki przyklejone bez regulacji wysokości. Moim zdaniem takie coś lepiej zamocować do podstawki na której to będzie stało z ostrzami skierowanym ku górze. Aby coś takiego dobrać trzeba znać geometrię i trzeba to pomierzyć. Bez problemu znajdziesz odpowiednie akcesoria na portalach aukcyjnych.

Napisano

Nie bardzo moge uzyc czyste kolce na szkle:)stad zapewne jakis komplet z podstawka. Rozumiem,ze na tyle moga zostac standardowe gumki a na przod mam zmierzyc odpowiedni kat i na taka wysokosc szukac kolcy?Nie za bardzo wiem jaka podstawke zastosowac zeby nie psuc estetyki. Dlatego ten filmik znalazlem;)