Skocz do zawartości

Kraft

Recommended Posts

7 godzin temu, Kraft napisał:

Na razie przysposobiłem trzy szafki. Mam wrażenie, że wpłynęły korzystnie. Za jakiś czas pomierzę, ale na razie nie mam do tego głowy. Wolę sobie w wolnym czasie słuchać;).

Mam jeszcze parę innych pomysłów. Jak skończę, to może się okzać, że na adaptację wydałem więcej niż na kolumny. Ale tak trzeba. To właściwa droga.

Łap kalkulator. Ćwiczyłem w domu pułapki z regałów Ikea, ale jako membrany używałem MLV (EPDM_- można ku;pić na allegro.  Stroiłem na ok 50hz- oczywiście chwytały szerszy zakres. Bartek polecał zamiast wiotkiej membany bardziej sztywną (sklejkę/mdf). Warunkiem takich pułapek jest szczelność, ale pewnie taka szafka też w jakiś sposób zadziała. Powiem Ci, że na te eksperymenty trochę kasy wydałem, ale czego się dowiedziałem to moje. Zobacz sobie też fajny film na youtube. Materiał Tecsound jest dostępny w Polsce- trzeba tylko zakupić całą rolkę- cena coś ok 300-500 zł.

http://www.acousticmodelling.com/membrane.php

Zielony przed wstawieniem pułapek, niebieski po. Miałem takie 4 szt.

unnamed2.png

unnamed.jpg

Edytowano przez Maciek12325

na urlopie byłem, a znowu popsuły mi się powiadomienia i nie dostałem że jakieś wspomnienia tu są

Pułapki @Kraft - generalnie to nie jestem w stanie powiedzieć Ci nic pewnego bo nie da się zastosować żadnego sensownego modelu do tego co zrobiłeś. Najwięcej sensu mają raczej całkiem otwarte szafki, bo wtedy działa to tak jak mówiłeś, absorber szerokopasmowy, dużo materiału więc i niskie częstotliwości zje. Jak otwarte - no to niby jest szczelina, ale pamiętajcie że jakiekolwiek układy rezonansowe typu otwór albo szczelina zakładają, że ścianki tego układu są idealnie sztywne... a jak to są całkowicie ruchome elementy bo drzwiczki na zawiasach, to oczywiście nie są sztywne. Więc pewnie trochę działa jak szczelina, a trochę nie, natomiast zysk byłby z tego taki gdyby działało "bardzo" jak szczelina w niskich częstotliwościach czyli tam gdzie sztywność jest już bezwzględnie wymagana. To się raczej nie dzieje. 

Jeżeli by próbować je przeanalizować jako układ płytowy czyli tak jakby szafka była zamknięta, to ma więcej sensu bo powiedzmy że jakoś opiera się na tym zamknięciu i własnej masie i może jest sztywniejsza. Wtedy można próbować myśleć że to absorber płytowy, wypełnienie wełną itd... ale ponownie - sztywność mała.

To samo mniej więcej wykazywały moje eksperymenty, ale tam była jedna istotna różnica - jak badałem szafę z wypełnieniem, to ona leżała na plecach tak więc grawitacja powodowała że była zamknięta i usztywniona swoim ciężarem. Więc efekty były lepsze, bardziej "płytowe". Takie stojących normalnie, żeby drzwi były luźne, niestety nie badałem

Odnośnie @Maciek12325 - EPDM i inna guma to jest trochę inna historia o czym film który podałeś i kalkulator tam podlinkowany nie wspomina. Jeżeli jest to jakaś wiotka guma, to pojawia się inny problem - to jest rzeczywiście membrana, nie płyta. Literatura polska bardzo mocno to rozróżnia, co jest membraną a co płytą, ale zagraniczna niekoniecznie, więc w tym wypadku trzeba oddać prym polskiej. Płyta to coś idealnie sztywnego co ma parametr masy powierzchniowej, tak więc te wszystkie obliczenia i wyjaśnienia dotyczą absorbera płytowego, a faktycznie wykonany jest membranowy. Membrana oprócz masy ma jeszcze napięcie. Jak zastosujesz gumę, to możesz ją napiąć w różny sposób i w ten sposób diametralnie zmienić częstotliwość rezonansową układu, dlatego ja mówiłem o płytach typu sklejka mdf i inne bo to jest po prostu dużo łatwiejsze i to wystarczy przyspawać na bokach czymś solidnym i będzie ok. W warunkach domowych nie jesteś w stanie uzyskać kontrolowanego napięcia pułapki, więc takie wszelkie gumy są po prostu mniej praktyczne i nigdy nie wiesz jaka częstotliwość Ci wyjdzie. Nie przeczę że to mogło komuś zadziałać bo nie ma w tym nic dziwnego, ale raczej na pewno nie miało to takich parametrów jak zakładane

A i tak jak mówiłem, każda pułapka membranowa czy płytowa - musi być szczelność

Dzięki @Bartek Chojnacki za wyjaśnienia. To może zapytam tak. Rozumiem, że z w pełni otwartymi drzwiczkami jest teoretycznie ok. Czy z takimi niedomkniętymi też będzie działać? Nie jako ustrój płytowy, ale zwykły absorber. W pełni otwarte sprawiają pewne problemy natury praktycznej. Tylko uchylone byłyby wygodniejsze w użyciu. 

Na zdrowy rozum, to do szafki z tylko uchylonym drzwiczkami dźwięk też wpadnie. 

Dodam jeszcze, że ze względu na umiejscowienie, wyższe częstotliwości nie mają szansy do tych szafek dotrzeć, więc chodzi mi tylko o pochłanianie niższych tonów. Czy wtedy szczelina jest wystarczająca? 

Edytowano przez Kraft