Mikelas76 Napisano 17 marca Udostępnij Napisano 17 marca Bardziej chodzi o to, czy takie cos rozproszy cos z wysokich. Sama kanpka pet/basotect umieszczona w miejscu 1 odbicia na jednej ze scian, daje swietny wykres rt60. Gdy w tym miejscu dam myrona poglos nie jest idealny, ale za to cala reszta tak. Chcialem pogodzic rozpraszanie z pochlanianiem. A zamowilem ten panelik. Sprawdze przy okazji mikrofonem jak sie taka hybryda DIY ma, do hybrydy ze sklepu. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek Kostrzewski Napisano 17 marca Udostępnij Napisano 17 marca Jeśli pokój jest wąski to raczej do śmiechu nie ma co .Bo taki panel o grubości 10cm to już widać jak zajmuje miejsce i jest za blisko kolumn. To jakimi panelami zastąpić, aby tylko zastosować maximum 6cm ?.Odrazu pierwsze odbicia zyskają trochę na odległości. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek Kostrzewski Napisano 17 marca Udostępnij Napisano 17 marca Czy tą wełną, można by zastąpić te grubsze panele 10cm?. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek Kostrzewski Napisano 19 marca Udostępnij Napisano 19 marca Mam pytanie do pana Bartka.Jesli bardziej znikomo dyfuzory 1d grd nadają się na pierwsze boczne odbicia,to jak trzeba to brać pod uwagę?.Jeśli naprzykład Lewa kolumna ,kieruje odbicie na prawy dyfuzor, zbajdujacy się na prawej ścianie, a tam no właśnie mamy bardzo dobre odbicie ,bo prawie wykorzystuje wtedy mniej szkodliwy kąt padania, choć przyznam że jest to dalsze pierwsze odbicia ale jednak jest i dlaczego dyfuzory na bocznych odbiciach pana Bartka są mało korzystne jak te jest w miarę dobrze trafiłeś na odbicie od dyfuzora? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek Chojnacki Napisano 19 marca Udostępnij Napisano 19 marca niestety nie będę odpowiadał na pytania formułowane w ten sposób bo nie rozumiem ich treści, napisane nie po polsku poprzednie też, nie będę 2x odpowiadał na to samo skoro napisałem że nie da się panelem 6 cm zastąpić paneli 10 cm to się nie da. Jak nie chcesz 10 cm, to zrób 6 cm, będzie po prostu gorszy... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek Kostrzewski Napisano 19 marca Udostępnij Napisano 19 marca Dobrze postaram się to zilustrować. Na zdjęciu widać jak niebieska linia pierwszego odbicia tworzy mniejszy kąt rozwarty na dyfuzorach 1d.Czyli jest to w miarę dobre zastosowanie tych dyfuzorów w tym miejscu.A moje pytanie sprowadza się dlaczego nie powinno się stosować dyfuzorów 1d na bocznych odbiciach jak w tej sytuacji mamy dobry kąt padania .A Pan Bartek powiedział że w tym miejscu dyfuzory mają znikome zastosowanie. No powinno się stosować absorbery akustyczne to już Pana Bartka odpowiedź taka była. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof_Jarzyna Napisano 19 marca Udostępnij Napisano 19 marca Takie pytanie z mojej strony Czy można realnie zredukować pogłos poniżej 100Hz a nawet w moim przypadku bardziej poniżej 60Hz? Wszystkie pułapki basowe już na 125Hz pochłaniają w okolicach 0.6α a poniżej spada to dosyć drastycznie. Czy w takim przypadku tylko rezonatory strojone? W miejscu siedzenia doskwiera spory mod osiowy około 40Hz którego amplitudę obniżam za pomocą DSP ale czy pogłosem na basie jeszcze warto się zająć? Pokój ma cały sufit podwieszony z wełną 10cm i trzy absorbery 10cm. Wrzucam screena z zakładki RT60 Decay oraz wodospad. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek Kostrzewski Napisano 19 marca Udostępnij Napisano 19 marca Ja to odbieram że niekoniecznie trzeba a może powinno się raczej częściej stosować rozpraszanie na bocznych ścianach. No i te tłumienia na bocznych ścianach to raczej przerost formy nad treścią. I zastanawiam komu jest to bardziej potrzebne..... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 19 marca Autor Udostępnij Napisano 19 marca 6 godzin temu, Radek Kostrzewski napisał: Na zdjęciu widać jak niebieska linia pierwszego odbicia tworzy mniejszy kąt rozwarty na dyfuzorach 1d.Czyli jest to w miarę dobre zastosowanie tych dyfuzorów w tym miejscu. A moje pytanie sprowadza się dlaczego nie powinno się stosować dyfuzorów 1d na bocznych odbiciach jak w tej sytuacji mamy dobry kąt padania . Wydaje się, że dlatego, iż pierwsze odbicie od dalszej ściany jest mniej istotne - opóźnienie tak odbitego dźwięku jest znacznie większe niż od bliższej ściany, więc nasz mózg potrafi je pominąć w procesie obróbki sygnałów docierających do naszych uszu. Nie przeszkadzają one tak bardzo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek Kostrzewski Napisano 19 marca Udostępnij Napisano 19 marca Bo ja wiem ja ci mogę mega hi-edowych pokoju audio wysłać i tam zawsze raczej macali profesjonaliści że zdjęciami z dyfuzorami 1d na bocznych ścianach, mega miliony takich zdjęć, chyba nikt tam dla frajdy ich nie wieszał tak????? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 19 marca Autor Udostępnij Napisano 19 marca Na pewno nie zaszkodzą. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 20 marca Udostępnij Napisano 20 marca 12 godzin temu, Radek Kostrzewski napisał: Bo ja wiem ja ci mogę mega hi-edowych pokoju audio wysłać i tam zawsze raczej macali profesjonaliści że zdjęciami z dyfuzorami 1d na bocznych ścianach, mega miliony takich zdjęć, chyba nikt tam dla frajdy ich nie wieszał tak????? Byłem kiedyś u gościa na budowie. On mnie pyta ,czy ma wybudować w chałupie basen. Pytam go : " a pływa Pan ? " , " no nie , odpowiada. To po co panu basen ? Bo inni mają i nie chce by pomyśleli , że mnie nie stać - rzekł. Może z tymi dyfuzorami podobnie 3 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek Kostrzewski Napisano 20 marca Udostępnij Napisano 20 marca Nie raczej nie Nie sądzę ktoś w internecie też raczej piszą że jedni dyfuzory i potem panele.Ale najczęściej Dyfuzory i trochę wygluszenia i chyba bardziej w to wierzę.Ale same panele absorbacyjne to trochę moim zdaniem za mało aby stworzyć obraz przestrzenny w pomieszczeniu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 20 marca Udostępnij Napisano 20 marca 6 godzin temu, Radek Kostrzewski napisał: Nie raczej nie Nie sądzę ktoś w internecie też raczej piszą że jedni dyfuzory i potem panele.Ale najczęściej Dyfuzory i trochę wygluszenia i chyba bardziej w to wierzę.Ale same panele absorbacyjne to trochę moim zdaniem za mało aby stworzyć obraz przestrzenny w pomieszczeniu. Kolego. Jeśli chcesz, żeby ktokolwiek odniósł się do Twoich wpisów, zadbaj o język polski. Ciężko zrozumieć cokolwiek z tego co piszesz. Pozdrawiam 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek Kostrzewski Napisano 20 marca Udostępnij Napisano 20 marca Ja napisałem jasno , jak nie rozumiesz to nie pisz .Widocznie mam rację .To tak jak w polityce, każdy mądrzejszy a merytorycznej odpowiedzi nie ma.Piszę wyraźnie że nigdzie nie jest opisane kto ma rację .Jak się z tym nie zgadzasz to uzasadnij mi dlaczego?. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek333 Napisano 20 marca Udostępnij Napisano 20 marca (edytowany) Niestety Radku, nie napisałeś tamtego postu po polsku. Bez ładu i składu zdania, nie mówiąc już o interpunkcji. Jesteś Polakiem ? Kopia Twojego wpisu: 7 godzin temu, Radek Kostrzewski napisał: Nie raczej nie Nie sądzę ktoś w internecie też raczej piszą że jedni dyfuzory i potem panele.Ale najczęściej Dyfuzory i trochę wygluszenia i chyba bardziej w to wierzę.Ale same panele absorbacyjne to trochę moim zdaniem za mało aby stworzyć obraz przestrzenny w pomieszczeniu. Edytowano 20 marca przez Marek333 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 21 marca Udostępnij Napisano 21 marca Dnia 19.03.2025 o 21:20, Radek Kostrzewski napisał: zdjęciami z dyfuzorami 1d na bocznych ścianach Radku, rozumiem, że miałeś przed oczami wiele zdjęć pokojów, gdzie adaptacją zajęli się fachowcy. Zachęcam Cie, byś i Ty skorzystał z tej szansy. Telefon, mail i jedna wizyta takiego fachowca w konkretnym miejscu/sweet spot u Ciebie i dostaniesz odpowiedzi na wszystkie pytania. Mam prośbę. Podziel się z nami wrażeniami brzmienia, gdy już tam ostatecznie powiesisz te dyfuzory/wełna i no tak po koleżeńsku- dziękuję z góry. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek Kostrzewski Napisano 21 marca Udostępnij Napisano 21 marca Jeszcze jedno z absorberami ,muszę zrobić. Ale wedle mojego ucha jest lepiej z dyfuzorami. Kiedyś miałem na bocznych ścianach absorbery ,ale dawno temu. Już nie pamiętam trzeba znowu ,zobaczyć jak z nimi gra. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 21 marca Udostępnij Napisano 21 marca 7 minut temu, Radek Kostrzewski napisał: wedle mojego ucha Ooo i już zrobiłeś mi dzień. Tak trzymaj. Uszami słuchasz, uszami oceniaj. Dawaj proszę zawsze znać, jak wrażenia. Bez wrażeń to tu szkoda czasu na puste dyskusje. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek Kostrzewski Napisano 21 marca Udostępnij Napisano 21 marca Znalazłem stare zdjęcie, ale tu ci nie powiem co jest lepiej. Muszę posłuchać, wtedy coś napiszę 2 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 21 marca Autor Udostępnij Napisano 21 marca Tylko te poziome ustroje po bokach, to trudno nazwać pełnymi absorberami. Być może te dyfuzory, które masz teraz pochłaniają w wyższych pasmach więcej niż one. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 21 marca Udostępnij Napisano 21 marca Nie ma ogromniastego telewizora 50cm za linią bazy. Super. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pairtick Napisano 21 marca Udostępnij Napisano 21 marca Dnia 17.03.2025 o 20:21, Radek Kostrzewski napisał: Jeśli pokój jest wąski To nie stawiamy kolumn na krótszej ścianie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 21 marca Udostępnij Napisano 21 marca A na końcu wylądujemy na słuchawkach. Wełna nie będzie pylić. Dyfuzory pochłaniać. Żona zadowolona, bo sufit bez stalaktytów. Subów nie trzeba itp. I pierwszy wrzucę niezależny test moich słuchawek. Kto za? 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 21 marca Udostępnij Napisano 21 marca Dla mnie słuchawki nigdy nie zastąpią systemu stereo. Fajnie mieć nauszniki (mam) ale mając wybór zawsze wolę słuchać na systemie stereo (nawet jak akustyka pokoju jest wyjątkowym szkodnikiem). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts