michaudio Napisano 21 marca Udostępnij Napisano 21 marca Posłuchaj wzmacniacza słuchawkowego z układem Crossfeed, można sobie domieszać odbić przeciwnych kanałów. Całkiem ciekawy efekt. Oczywiście nie zagra do końca jak typowe stereo, ale mocno się zbliża. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek Chojnacki Napisano 21 marca Udostępnij Napisano 21 marca 2 minuty temu, michaudio napisał: Posłuchaj wzmacniacza słuchawkowego z układem Crossfeed, można sobie domieszać odbić przeciwnych kanałów. Całkiem ciekawy efekt. Oczywiście nie zagra do końca jak typowe stereo, ale mocno się zbliża. do tego trzeba by mieć jeszcze wyznaczonego własnego HRTFa tj. funkcję przejścia głowy ludzkiej, a to nie jest takie proste Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michaudio Napisano 21 marca Udostępnij Napisano 21 marca Dlatego piszę, że się zbliża. Lepsze to, niż tylko dźwięk lewego kanału w lewym uchu i prawego w prawym. To jest właśnie nienaturalne w typowym brzmieniu słuchawek vs. stereo. A jeśli funkcja działa w kilku stopniach, lub jest regulowana płynnie, to i tak lepiej, niż jej brak. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek Chojnacki Napisano 21 marca Udostępnij Napisano 21 marca no to jak już jesteśmy w tym temacie... to zmotywowałeś mnie do podzielenia się pewnym linkiem https://soundway.pl/index.php/listening-test/ Już od pewnego czasu mam na stronie testy odsłuchowe mające na celu badać preferencje uczestników w zakresie akustyki wnętrz. Do zrobienia są 3 testy właściwe i 1 wstępny: 0 - test ABX sprawdzający, czy uczestnik w ogóle słyszy różnice między plikami, czyli są 2 nagrania i trzecie jako referencja, trzeba wskazać czy X to jest to samo co A czy to samo co B, jak się zda ten test na 80% to można robić dalej 1 - porównanie ustrojów na pierwszych odbiciach pochłanianie vs rozpraszanie, warunki dużego pogłosu 2 - to samo co wyżej ale warunki małego pogłosu 3- badanie preferencji pogłosowej, odsłuch tego samego materiału w kilku wariantach pomieszczenia Test koniecznie trzeba wykonać na słuchawkach, bo jest wykonany w technice auralizacji tj. odwzorowania akustyki wnętrza za pomocą słuchawek. Wszystko to co wyżej opisane, czyli uwzględniona przestrzenna odpowiedź pomieszczenia i HRTF więc jest to dość wiernie zrobione na tyle, żeby móc o tym że testujemy różne warianty akustyki wnętrza właśnie na słuchawkach. Proszę NIE SŁUCHAĆ NA STEREO bo to nie ma żadnego sensu. Byłbym wdzięczny gdyby parę osób zdecydowało się te testy zrobić i przysłużyć nauce, a potem jakiejś dyskusji tutaj na temat samego procesu mogę też jakoś skomentować Wasze wyniki jak mi wyślecie screenshoty z nich, ale szczegółowej analizy nie będę i nie mogę na razie robić bo potrzebuję więcej danych 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenfilip Napisano 21 marca Udostępnij Napisano 21 marca 14 minut temu, Bartek Chojnacki napisał: Byłbym wdzięczny gdyby parę osób zdecydowało się te testy zrobić i przysłużyć nauce, a potem jakiejś dyskusji tutaj na temat samego procesu mogę też jakoś skomentować Wasze wyniki jak mi wyślecie screenshoty z nich, ale szczegółowej analizy nie będę i nie mogę na razie robić bo potrzebuję więcej danych A to nie jest to cos co robilismy juz jakis czas temu? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek Chojnacki Napisano 21 marca Udostępnij Napisano 21 marca jeśli tak, to było w wersji totalnie beta, teraz jest już final bo testowałem na studentach i mam od nich sporo wyników że działa dobrze Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fp74 Napisano 21 marca Udostępnij Napisano 21 marca Chciałem zapytać o celowość tych ustrojów pionowych obok kolumn jak na przykładowy zdjeciu: Może Bartek coś wyjaśni. Jaką rolę miałyby spełniać w tym właśnie miejscu (tak wciśnięte tuz przy kolumnach) bo jeżeli absorbcję, to w typowym ukladzie LEDE (nie tu na zdjęciu oczywiście) gdzie wytłumiona jest ściana za kolumnami, więcej absorberów po bokach chyba nie trzeba, jak dyfuzja, to chyba jednak trochę za blisko od głośników...? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek Chojnacki Napisano 21 marca Udostępnij Napisano 21 marca takie panele to głównie pochłanianie, strzelałbym w zakres typu 100-500 Hz, więc sporo energii gdzie są mocne odbicia od kolumny w takiej bliskości takie ustawienie nie ma spełniać żadnego postulatu typu LEDE czy coś, ale ma sporo sensu, właściciel pewnie ustawił je instynktownie bo usłyszał poprawę, i dobrze zrobił. Niemniej, potrzeba ich stosowania wynika z tego że kolumny są bardzo szeroko rozstawione, wiec te odbicia wynikające z bliskości ściany i ściany w polu bliskim kolumny są bardzo silne i mogą sporo zniekształcać dźwięk, więc panel w tym miejscu to kompensuje, tłumi te odbicia i jakby "odsuwa" trochę kolumnę od ściany ale niestety to tylko w zakresie +100Hz raczej, na pewno takie ustawienie wywołuje też bardzo silne pobudzenie pierwszego rezonansu poprzecznego, związanego z szerokością pokoju, więc bas pewnie mocno podbity Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 21 marca Udostępnij Napisano 21 marca 4 godziny temu, michaudio napisał: Dlatego piszę, że się zbliża. Lepsze to, niż tylko dźwięk lewego kanału w lewym uchu i prawego w prawym. Kilka lat temu robiłem pewne próby w kierunku "domieszki" przeciwnych kanałów do odsłuchu słuchawek "otwartych". "Domieszki" były oczywiście w pełni regulowane, jeśli chodzi o efektywność. Jeśli zaciekawiłem Cię i zechciałbyś "rzucić okiem" to tu link do tematu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michaudio Napisano 21 marca Udostępnij Napisano 21 marca Dzięki, poczytam w wolnej chwili. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek Kostrzewski Napisano 21 marca Udostępnij Napisano 21 marca (edytowany) To nie są absorbery tylko rezonatory wielootworowe. A za stolikiem też dwa stoją, one mają spełniać swoje zadania dla danych modów pomieszczenia. Przepraszam nie jest to instynktownie ale policzone według pomiarow. Próbowałem ustawić w pozycji Lede,ale zrobiło się strasznie głucho ...nieakceptowalnie. Edytowano 21 marca przez Radek Kostrzewski Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek Kostrzewski Napisano 21 marca Udostępnij Napisano 21 marca Na tę chwilę już nie mam pomysłu jak tu coś poprawić..... 7 godzin temu, pairtick napisał: To nie stawiamy kolumn na krótszej ścianie. Niestety z miejscem odsłuchowym wylądowałbym przy samej ścianie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
77Mariusz77 Napisano 21 marca Udostępnij Napisano 21 marca Subwoofer-y wyplaszczą te fale Dunaju , no ale nie o tym temat 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 21 marca Udostępnij Napisano 21 marca Mariusz, dlaczego nie w temacie. Czy zechciałbyś na tym print screen zielonym kolorem dorysować jak powinien wyglądać wykres do tych 100Hz? I najważniejsze, co to da. Co się zmieni w brzmieniu. Co uzyskamy. Czy warto. Ot teoria. A nawet zabawa. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pairtick Napisano 21 marca Udostępnij Napisano 21 marca 1 godzinę temu, Radek Kostrzewski napisał: Niestety z miejscem odsłuchowym wylądowałbym przy samej ścianie. To nie jest problem. Typowe ustawienie brytyjskie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
77Mariusz77 Napisano 21 marca Udostępnij Napisano 21 marca (edytowany) Tutaj nie bardzo jest co rysować. Moim zdaniem akceptowalnie jest jak wahania mieszczą się w przedziale do 10 dB co nie jest trudne do uzyskania dodając subwoofery. Tutaj na czerwonym wykresie różnice są aż do 35 dB . Nie brzmi to dobrze. Według mnie dudni a później bas znika gdy rozkręcimy głośniej. Mam u siebie cztery subwoofery i wiele pomiarów ich za sobą. Nie jestem fachowcem tylko praktykiem i jak miał bym walczyć z takimi falami za pomocą ustrojów akustycznych w pomieszczeniu mieszkalnym ( salonie ) to bym tego zwyczajnie nie robił. Według mojej wiedzy jest to walka z wiatrakami żeby okiełznać niskie częstotliwości ustrojami w salonie . Ja osobiście w stereo mam dołożone po subie na kanał, skierowanymi na mnie. Stojącymi po zewnętrznej stronie kolumn i minimalnie z tyłu. Do 100 Hz wahania są w przedziale +/- mniej niż 10 dB. Bez kalibracji i DSP. Więc tak to gra bo cieszy ucho i oko gdy symetrycznie stoją 😉 Jest to dwa razy subwoofer Rel podłączony do terminali głośnikowych. W stereo jednak najbardziej podoba mi się dźwięk bez korekcji. Byłoby jeszcze bardziej gładko gdyby jeden stał po drugiej stronie pokoju i grał w przeciwfazie. Kalibracja dirac jeszcze sporo wygładza ale to stosuję w kinie domowym. Nie chcę się wdawać w polemikę tym bardziej z Bartkiem gdyż zwyczajnie się na tym nie znam. Zmierzyć potrafię, słuch mam i idę drogą żeby się przekonać czy coś działa to kupuję i próbuję. Edytowano 21 marca przez 77Mariusz77 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek Kostrzewski Napisano 21 marca Udostępnij Napisano 21 marca Jakie model rela mas, te subwoofery ?. Dlaczego odnosisz się do czerwonej Linni ?. 11 minut temu, 77Mariusz77 napisał: Do 100 Hz wahania są w przedziale +/- mniej niż 10 dB. Bez kalibracji i DSP. Masz jakieś pomiary probione po tych zabiegach.?. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
77Mariusz77 Napisano 21 marca Udostępnij Napisano 21 marca (edytowany) Zielona też jest marna . To jest jedna wielka dziura. Pomiary są na forum gdzieś. Poszukam . W stereo mam 2 x T9x . Nie mogę znaleźć wykresu od stereo był nie co gorszy od tego z kina , ale niewiele. Gdzieś jest na forum. Edytowano 21 marca przez 77Mariusz77 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek Kostrzewski Napisano 21 marca Udostępnij Napisano 21 marca Naprawdę nie używane beż korekcji dsp? To dobra wiadomość dziękuję. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
77Mariusz77 Napisano 21 marca Udostępnij Napisano 21 marca Z korekcją w stereo jakoś mi nie o drodze. Zresztą te suby w stereo to one nawet nie grają tylko wydobywają z siebie delikatny dźwięk który dopełnia przekazu. Nawet nie wiesz , że są jak się na tym dobrze nie znasz. Na jesieni sprzedawałem kolumny , klient który przyjechał poprosił mnie żebym wpiął je w swój główny system do odsłuchu. Jako , że mam wpięte suby również pod ten wzmacniacz to po prostu zapomniałem je wyłączyć. Człowiek nawet nie załapał, że cokolwiek dopełnia przekazu. Ja jako , że przyzwyczajony jestem zdałem sobie sprawę o tym dopiero po fakcie jak zabrał kolumny i pojechał do domu. 🙂 Proponuję spróbować po prostu , nie wiem co na to Bartek ale ja wątpię, że niskie częstotliwości naprostujesz inaczej . 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek Kostrzewski Napisano 21 marca Udostępnij Napisano 21 marca Też tak uważam ,czy na początek jeden wystarczy ?.A zwolennikiem korekcji nie jestem raczej. Uważam że to jest takie trochę stuczne naciąganie dźwięku.... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek333 Napisano 21 marca Udostępnij Napisano 21 marca (edytowany) Czy rzeczywiście mają rację? Bardzo zainteresowały mnie te analizy i wyglądają na bardzo sensowne. https://arqen.com/acoustics-101/speaker-placement-boundary-interference/ Cała analiza pokazuje, że jednak robimy błąd odsuwając kolumny od ściany i powinny być dosunięte maksymalnie na styk do ściany aby amplitudy fal niskich nie intereferowały fal odbitych z główną falą docierającą do naszej głowy ? PS. NIgdy nie dosuwałem do ściany, raczej stawiałem odsunięte z 60 cm. Pierwszy raz dosunąłem na styk i faktycznie mogą mieć rację, jeszcze się wsłuchuję w nowym ustawieniu i wydaje się bas dużo bardziej kontrolowany , nie rozmyty ale też nie podbity. Przyznam, że ten artykuł zrobił małą rewolucję w głowie Edytowano 21 marca przez Marek333 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
77Mariusz77 Napisano 21 marca Udostępnij Napisano 21 marca (edytowany) Bas basem ale nigdy nie będziesz miał takiej sceny jak przy uczciwe wysuniętych kolumnach więc nie do końca tędy droga. Długo zaklinałem rzeczywistość. Pojechałem kupić kolumny do faceta i stały one u niego w proporcji 1/3 do 2/3 pomieszczenia. Przywiozłem do siebie i musiałem dużo wyjechać do przodu pamiętając dźwięk jaki był u niego w domu. Nie jest to często estetyczne czy praktyczne w naszych salonach ale robotę robi. Przy ścianie basu będzie więcej ale też nie zawsze będzie to ładny bas. @Radek Kostrzewski ja bym wypożyczył i spróbował na Twoim miejscu. W najgorszym wypadku stracisz tylko czas. Edytowano 21 marca przez 77Mariusz77 1 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek333 Napisano 21 marca Udostępnij Napisano 21 marca Natomiast na moje ucho lepiej cały system audio brzmi lepiej chyba jednak jak są odsunięte wbrew artykułowi. Niestety z wielu przyczyn nie mogę odsunąć kolumn więcej niż max ! 45-60 cm od absorberów za kolumnami. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 21 marca Udostępnij Napisano 21 marca (edytowany) 52 minuty temu, 77Mariusz77 napisał: takiej sceny jak przy uczciwe wysuniętych kolumnach Audiofilska scena to rozdzielenie między kanałami L i P. Czysta manipulacja. Największy wpływ odgrywają tu cechy pokoju odsłuchowego. Tej tzw sceny w nagraniu nie ma😁. I ja dałem się nabrać. Jakiś czas temu w pokoiku około 10 metrów pogrywały nam LS3/5a. I siadałem w trojkącie 1 metr. Czasem bliżej. I chyba tylko wtedy byłem najbliżej sceny którą „stworzył” oraz zmanipulował mi reżyser nagrania. Ktoś tak próbował? A jak Wy sobie radzicie ze Złodziejem Basu i Radości? Dla mnie to o wiele ważniejsze aniżeli dylematy scenowe. Edytowano 21 marca przez AudioTube Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts