Skocz do zawartości

Kraft

Recommended Posts

11 godzin temu, 77Mariusz77 napisał:

Zielona też jest marna  . To jest jedna wielka dziura.  Pomiary są na forum gdzieś. Poszukam . 

W stereo mam 2 x T9x . 

Nie mogę znaleźć wykresu od stereo był nie co gorszy od tego z kina , ale niewiele. 

Gdzieś jest na forum.

Screenshot_2024-02-03-17-52-29-80_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg

A można cały plik REW?

Edytowano przez KrólKiczu

Dnia 21.03.2025 o 19:26, Marek333 napisał:

Cała analiza pokazuje,  że jednak robimy błąd odsuwając kolumny od ściany i powinny być dosunięte maksymalnie  na styk do ściany aby amplitudy fal niskich nie intereferowały  fal odbitych z główną  falą docierającą do naszej głowy

Nie wiesz jak powinien brzmiec dobrze zlozony system, dlatego błądzisz strasznie... 🫣

Znajdz moze kogos w Warszawce kto ma ogarniety pokoj i system bo nie wiesz czego sluchac i wychodza Tobie jakies chore teorie. 

Dnia 21.03.2025 o 19:40, 77Mariusz77 napisał:

Bas basem ale nigdy nie będziesz miał takiej sceny jak przy uczciwe wysuniętych kolumnach więc nie do końca tędy droga

No raczej. 

Dnia 21.03.2025 o 20:32, AudioTube napisał:

A jak Wy sobie radzicie ze Złodziejem Basu i Radości? 
Dla mnie to o wiele ważniejsze aniżeli dylematy scenowe.

Bas stanowi podstawe calosci i daje fajne wrazenia, ale bez glebi, szerokosci sceny, odpowiedniej separacji pomiedzy instrumentami i bez wlasciwej (nie za duzej i nie za malej) wielkosci instrumentow na scenie, jest tylko plumkajacym odczuciem niskich dzwiekow.  A wtedy nie ma opcji zeby dobrze uslyszec detale na gorze i odpowieni przekaz srednicy.  Innymi slowy, bas bedzi tobie maskowal w jakims stopniu pozostale czestotliwosci. 

Muzyka musi byc rowna i spojna od dolu po gore...

Przed chwilą, Marek333 napisał:

Michał spokojnie. Odsunięte. Tak lepiej. Po temacie

Ja ci daje dobra rade, moje doswiadczenie za free dla ciebie. Wpros sie z kawa czy piwem do kogos kto ma wszystko dobrze ogarniete, to zrozumiesz czego ci brakuje. Ja tez tak robilem, zrozumialem jak to moze grac a potem probowalem zrobic to u siebie. Nie slyszac poprawnego systemu nie wiesz w ktora strone isc.

23 minuty temu, Mikelas76 napisał:

Nie wiesz jak powinien brzmiec dobrze zlozony system, dlatego błądzisz strasznie... 🫣

Skąd wiesz, że nie wie? Bo napisał o bardzo istotnej rzeczy dotyczącej efektu SBIR i wyraził swoje wątpliwości co do odsunięcia kolumn od ściany?

24 minuty temu, Mikelas76 napisał:

bo nie wiesz czego sluchac

Na pewno nie Ciebie.

25 minut temu, Mikelas76 napisał:

Muzyka musi byc rowna i spojna od dolu po gore

Nie musi. Co to w ogóle za teoria? Równa muzyka? Jeszcze może ma słuchać tego co Tobie się podoba? Twój słuch jest równy od góry do dołu? Idealna linijka?

28 minut temu, Mikelas76 napisał:

odpowiedniej separacji pomiedzy instrumentami i bez wlasciwej (nie za duzej i nie za malej) wielkosci instrumentow na scenie, jest tylko plumkajacym odczuciem niskich dzwiekow

A skąd wiesz jaka powinna być odpowiednia wielkość instrumentów na scenie? Skąd wiesz jakiego dźwięku oczekuje @Marek333? To w jaki sposób gra ma się podobać jemu i tylko jemu.

1 godzinę temu, Mikelas76 napisał:

Bas stanowi podstawe calosci

I jako główny aktor dba o wrażenie 3D. Oddech/subbas nawet ten do 60Hz brzmienia w pokoju to dowód na trzeci wymiar. Jeśli poduchy basowej nie ma, to żadna średnica czy wysokie tej przestrzeni nie zrobią. Super tweeter/nieliczne dają wrażenie przestrzeni w sytuacji oddania pogłosów i wybrzmień. Ale to nie ta skala, co na dole.
Choćbym nie wiem jak zadbał o akustykę, to z tzw średnicy wrażenia przestrzeni nie da rady nawet porównać z wrażeniami przy najniższym paśmie. Kotły, ebas, kontrabas/E1, stopa, basowa. 

Pytałem o ZBiR. 

2 godziny temu, Mikelas76 napisał:

Znajdz moze kogos w Warszawce kto ma ogarniety pokoj i system bo nie wiesz czego sluchac i wychodza Tobie jakies chore teorie. 

No raczej. 

Bas stanowi podstawe calosci i daje fajne wrazenia, ale bez glebi, szerokosci sceny, odpowiedniej separacji pomiedzy instrumentami i bez wlasciwej (nie za duzej i nie za malej) wielkosci instrumentow na scenie, jest tylko plumkajacym odczuciem niskich dzwiekow.  A wtedy nie ma opcji zeby dobrze uslyszec detale na gorze i odpowieni przekaz srednicy.  Innymi slowy, bas bedzi tobie maskowal w jakims stopniu pozostale czestotliwosci. 

Muzyka musi byc rowna i spojna od dolu po gore...

To jak powinien brzmieć ten dobrze złożony system? I skąd pewność, że Twój taki jest? Bo Jacek poklepał po ramieniu?

59 minut temu, marcinmarcin napisał:

A skąd Ty to możesz wiedzieć? Po co ten ton mentorski... 

Mikejlas został namaszczony przez nadaudiofila i wydaje mu się, że jest kolejnym audio-jedi.

1 godzinę temu, marcinmarcin napisał:

A skąd Ty to możesz wiedzieć? Po co ten ton mentorski

To nie mentorski ton, znam kolege, bylem u niego, duzo rozmawialismy i duzo pisalismy.

To chyba znaczy ze wiem o nim cos  wiecej niz wy... 

52 minuty temu, lpomis napisał:

Na pewno nie Ciebie

Moze Ciebie?

53 minuty temu, lpomis napisał:

Nie musi

Aha 🫣

Przed chwilą, Mikelas76 napisał:

To chyba znaczy ze wiem o nim cos  wiecej niz wy... 

Tak gwoli przypomnienia. Jakiś czas temu pisałeś też, że jesteś lata świetlne "przed nami". U ilu z tych "nas" byłeś? Czy po prostu zbyt wiele rozmów z nadudiofilem sprawiło, że poczułeś się bytem wyższym?

20 minut temu, KrólKiczu napisał:

skąd pewność, że Twój taki jest? Bo Jacek poklepał po ramieniu?

Poważnie? 

Czy ja mu napisałem przyjedz do Gniezna posluchac zajebistego systemu zajebistego Mikelasa? 🤭

Poradzilem pojezdzic, "powpraszac" sie do ludzi w Warszawce gdzie mieszka Marek... 

23 minuty temu, KrólKiczu napisał:

Mikejlas został namaszczony przez nadaudiofila i wydaje mu się, że jest kolejnym audio-jedi

Przeskoczmy na Diune Herberta co? 

Moze uznajmy mnie choc za fedajkina? Bo "jedi" juz sie opatrzyl... 

3 minuty temu, KrólKiczu napisał:

Tak gwoli przypomnienia. Jakiś czas temu pisałeś też, że jesteś lata świetlne "przed nami". U ilu z tych "nas" byłeś? Czy po prostu zbyt wiele rozmów z nadudiofilem sprawiło, że poczułeś się bytem wyższym?

To kiedy i gdzie moge przyjechac posluchac twojego systemu?

Na razie bylem u Jarka, Radka, Macieja i Jacka. 

Dawaj, kiedy i gdzie?

Doswiadczenia i checi mam pewnie wiecej niz ty

Konsekwencji tez. 

59 minut temu, AudioTube napisał:

I jako główny aktor dba o wrażenie 3D. Oddech/subbas nawet ten do 60Hz brzmienia w pokoju to dowód na trzeci wymiar. Jeśli poduchy basowej nie ma, to żadna średnica czy wysokie tej przestrzeni nie zrobią. Super tweeter/nieliczne dają wrażenie przestrzeni w sytuacji oddania pogłosów i wybrzmień. Ale to nie ta skala, co na dole.
Choćbym nie wiem jak zadbał o akustykę, to z tzw średnicy wrażenia przestrzeni nie da rady nawet porównać z wrażeniami przy najniższym paśmie. Kotły, ebas, kontrabas/E1, stopa, basowa. 

Pytałem o ZBiR. 

Masz absolutnie racje, wlasnie dobra podstawa basowa z wyrafinowana gora i srednica buduje pieknie scene, a w szczegolnosci glebie gdzie cykadełka i inne przeszkadzajki grajac w kontrze wzbogacaja wrazenie glebi. A wlasnie, zadbanie o akustyke (np dyfuzory na scianach i suficie) wyciagnie te wszystkie niuanse i razem z podstawa basowa jest bajka. 

Z tym ze nie moze byc tego basu za duzo bo zadusisz gore i efekt sie pojdzie sra... 

4 minuty temu, KrólKiczu napisał:

A kiedy tylko chcesz. Lublin, zadzwoń wcześniej, podam adres i wybierzemy dogodny termin 🥰.

Juz dalej mieszkac nie mogles...?

Ale pomyślę o tym. Dla zasady.

Edytowano przez Mikelas76

Żeby rozluźnić atmosferę to może pokażę Wam coś fajnego. Od tygodnia siedzę sobie w piwnicy robiąc różne ciekawe badania, a przede wszystkim ucząc się i poznając nową zabawkę. Mamy na AGH od pewnego czasu system pomiarowy KLIPPEL MultiScanning Workbench którym w zakresie elektroakustyki możemy zmierzyć... no w sumie to wszystko. Jak na razie wszystko co zostało wymyślone. Jest to jedyny taki system w Polsce a jeśli chodzi o zakres możliwości to w Europie są może jeszcze ze 3 takie, wartość całości bagatela 1.3 mln zł brutto dumnie zakupione ze środków Inicjatywa Doskonałości Uczelnia Badawcza dla AGH. Mamy pełną karuzelę do pomiaru kierunkowości i promieniowania, a osobno stanowisko z laserem skanującym do pomiaru drgań powierzchni zarówno głośników jak i obudów. Od paru dni siedzę i robię różne pomiary, m. in.:

- pomiary do pracy inżynierskiej dla studenta, porównanie tuneli typu BR w różnym kształcie (aktualnie mamy okrągłe, prostokątne i sześciokątne + różne opcje ich zamontowania tj różne miejsca)

- projektuje nowy rodzaj źródła dźwięku do pomiarów w akustyce wnętrz, a więc zestaw wszechkierunkowy. Nie pokaże na razie bo tajne

- zestaw głośnikowy do pomiarów akustycznych w skali, do tego właśnie mierzę mnóstwo mikrogłośników laserem, bo potrzebuję zaprojektować zestaw na zakres pomiarowy 240 - 80000 Hz, wiec będzie jazda z tym. To z kolei praca mgr będzie

485087879_525223500279097_8461746092575625410_n.jpg

485083851_1315524193011202_8864199526000059505_n.jpg