Maciek12325 Napisano Poniedziałek o 20:50 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 20:50 (edytowany) 7 godzin temu, Kraft napisał: Na razie przysposobiłem trzy szafki. Mam wrażenie, że wpłynęły korzystnie. Za jakiś czas pomierzę, ale na razie nie mam do tego głowy. Wolę sobie w wolnym czasie słuchać;). Mam jeszcze parę innych pomysłów. Jak skończę, to może się okzać, że na adaptację wydałem więcej niż na kolumny. Ale tak trzeba. To właściwa droga. Łap kalkulator. Ćwiczyłem w domu pułapki z regałów Ikea, ale jako membrany używałem MLV (EPDM_- można ku;pić na allegro. Stroiłem na ok 50hz- oczywiście chwytały szerszy zakres. Bartek polecał zamiast wiotkiej membany bardziej sztywną (sklejkę/mdf). Warunkiem takich pułapek jest szczelność, ale pewnie taka szafka też w jakiś sposób zadziała. Powiem Ci, że na te eksperymenty trochę kasy wydałem, ale czego się dowiedziałem to moje. Zobacz sobie też fajny film na youtube. Materiał Tecsound jest dostępny w Polsce- trzeba tylko zakupić całą rolkę- cena coś ok 300-500 zł. http://www.acousticmodelling.com/membrane.php Zielony przed wstawieniem pułapek, niebieski po. Miałem takie 4 szt. Edytowano Poniedziałek o 20:56 przez Maciek12325 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano Poniedziałek o 21:31 Autor Udostępnij Napisano Poniedziałek o 21:31 Dzięki za podrzucenie kolejnego tropu. Tylko ja nie chciałem robić pułapek membranowych. Chodziło mi o zwykłe, szerokopasmowe. Fala wpada do szafki, tam się obija i w międzyczasie wygasza na wytłumieniu. Tak to widzę. Może błędnie. Nie wiem, a @Bartek Chojnackimilczy;(. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikelas76 Napisano Poniedziałek o 23:35 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 23:35 2 godziny temu, Kraft napisał: Chodziło mi o zwykłe, szerokopasmowe Ale to jest chyba za mala powierzchnia zeby ci skutecznie zadzialalo jako szerokopasmowe. Jaki masz wymiar tej szafki od frontu? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano Poniedziałek o 23:50 Autor Udostępnij Napisano Poniedziałek o 23:50 W sumie byłby cztery rogi pokoju ruszone, więc coś już to powinno dać. Po 30 cm grubości wytłumienia w każdym. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts