Przemek Ost Napisano 11 lutego 2019 Udostępnij Napisano 11 lutego 2019 Cześć, nadszedł czas na temat akustyki mojego salonu ( @1Ender tutaj mozesz juz rozwinac skrzydła i nie musimy robic off top ) . Sprzęt wstawiony, czas na aranżacje salonu po remoncie. Dużo prostych jednolitych powierzchni, w planie jest kilka ustroi, która mają poprawić aktualna aksutyke. Pod poniższym linkiem znajdziecie zdjecia salonu i prosty (ale jakze wiele mowiacy ) schemat. https://drive.google.com/open?id=1u794RXN2Co4vMltL5sPlG7kddOH2d30S W planie z "naturalnych" ustrojów, które z czasem się pojawią to regał na ksiązki i inne pierdoły, duży obraz na płótnie za sofą (lub 2 mniejsze), oraz szafka wisząca na płyty. Wczoraj wiechał gruby dywan, są zasłony, a w oknach plisy. Tragicznie nie jest, ale nieskie tony to jeszcze nie to na co wiem że stać NAD c356 i Heco Aurora 700. Zastanawiam się nad pułapkami basowymi, a konkretnie tymi: https://www.mega-acoustic.pl/sklep/pulapka-basowa-mp-2/ Niestety moja żona nie jest zachwycona wątpliwą urodą tych ustroi (w ogóle się nie dziwię). Pytanie czy macie lepsze pomysły ? Bas faktycznie w rogach się kotłuje. Myślicie że planowane meble wystarczą czy jednak tego typu paneliki narożne są niezbędne ? Albo w ogóle czy to nie jest "pic na wode", kto ma, kto testowal ? Z góry odpada aranżacja sufitu, to samo jeżeli chodzi o panele na sciany w miejscach pierwszych odbic. Za kolumnami tez nie maja sensu bo jak wjedzie wiekszy TV to na niego wypadna punkty pierwszych odbic. PS jednoczesnie chcialem zaznaczyc ze zle totalnie nie jest, ale wiem ze moze byc lepiej Z gory dzieki za porady Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slaw0001 Napisano 11 lutego 2019 Udostępnij Napisano 11 lutego 2019 2 godziny temu, Przemek Ost napisał: Z gory dzieki za porady Rozumim, że kolego już poczytał wcześniejsze wątki? Tu jak chyba nigdzie indziej jest kupa przydatnej wiedzy. Co do basstrapów mógłbyś sprobowac w rogu za kanapą i przyszłym regałem. Co do ich roli w akustyce proponuję obejrzeć filmiki z poprzedzającego wątku Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Ost Napisano 11 lutego 2019 Autor Udostępnij Napisano 11 lutego 2019 Poczytalem artykuly i blogi osob udzielajacych sie na forum. A pytam konkretnie o te basstrapy z podanego linku, bo myslalem o kupnie wlasnie ich, a na rynku mimo ze szalowego wyboru nie ma to pojawiaja sie tez inne. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 11 lutego 2019 Udostępnij Napisano 11 lutego 2019 9 minut temu, Przemek Ost napisał: Poczytalem artykuly i blogi osob udzielajacych sie na forum. A pytam konkretnie o te basstrapy z podanego linku, bo myslalem o kupnie wlasnie ich Cóż.. to chyba niezbyt dokładnie Co chcesz więcej wiedzieć ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Ost Napisano 11 lutego 2019 Autor Udostępnij Napisano 11 lutego 2019 Czytalem ten temat, ale nie zwrocilem uwagi ze to konkretnie te stosowales u siebie. 2 godziny temu, Przemek Ost napisał: Pytanie czy macie lepsze pomysły ? Bas faktycznie w rogach się kotłuje. Myślicie że planowane meble wystarczą czy jednak tego typu paneliki narożne są niezbędne ? Albo w ogóle czy to nie jest "pic na wode", kto ma, kto testowal ? Dalej pozostaja te pytania, rozumiem ze u Ciebie sie sprawdzily aczkolwiek sam pisales ze spodziewales sie czegos wiecej. Ciekaw jestem jeszcze innych opinii. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 11 lutego 2019 Udostępnij Napisano 11 lutego 2019 Myślę że musiałbyś zobaczyć pułapki basowe z prawdziwego zdarzenia Zapomnij w tym momencie o zgodzie żony To co proponują chłopaki z tej firmy to kompromis wielkość/wygląd/działanie. To nie kosztuje dużo ... można spróbować Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Ost Napisano 11 lutego 2019 Autor Udostępnij Napisano 11 lutego 2019 No ja sobie z tego zdaje sprawe, chociazby to ze sami maja 2 razy wieksze w ofercie. Wezme do 2 rogow zobacze czy jest w ogole roznica i jak to sie prezentuje ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slaw0001 Napisano 11 lutego 2019 Udostępnij Napisano 11 lutego 2019 9 minut temu, Przemek Ost napisał: No ja sobie z tego zdaje sprawe, chociazby to ze sami maja 2 razy wieksze w ofercie. Wezme do 2 rogow zobacze czy jest w ogole roznica i jak to sie prezentuje ? Masz duzo jasnego w pokoju. Moze malzonce spodoba sie opcja ciemnoszarej ściany za kanapą a wtedy basstrapy będą prawie niewidoczne Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Ost Napisano 11 lutego 2019 Autor Udostępnij Napisano 11 lutego 2019 Haha pokazalem zonie jak koledzy z forum staraja sie zeby pogodzic obie strony ? docenia starania ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slaw0001 Napisano 12 lutego 2019 Udostępnij Napisano 12 lutego 2019 13 godzin temu, Przemek Ost napisał: Haha pokazalem zonie jak koledzy z forum staraja sie zeby pogodzic obie strony ? docenia starania ? A jak ja zacytowałem powyzsze to moja żona powiedziałe, żebym nawet nie próbował jej urabiać . Czyli jak zawsze. Dziłamy sprawdzoną metodą faktów dokonanych. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 12 lutego 2019 Udostępnij Napisano 12 lutego 2019 Przemek Ost, absolutnie odradzam panele z gąbki. Jesli wogóle dzialają to w minimalny sposób. Jesli jest to powierzchnia użytkowa to proponuję półki z książkami w rogach i pod sufitem. Jesli kogoś szokuje takie rozwiazanie to widzialem juz niejednokrotnie takie u moich kolegow. Dzialają bardzo dobrze i tak nie straszą. Doradzam szerokopasmowy panel na pierwsze odbicie prawej kolumny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slaw0001 Napisano 12 lutego 2019 Udostępnij Napisano 12 lutego 2019 27 minut temu, audiowit napisał: absolutnie odradzam panele z gąbki. Jesli wogóle dzialają to w minimalny sposób. Myślę, że jest to daleko idące uogólnienie. Są pianki i pinaki wysokospecjalizowane o wysoki poziomie pochłaniani. Żeby zabudować sobie taki pokój książkami to potrzeba duuuuzo czasu, a panele można mieć już, a ponadto moga byc mobilne tzn. ustawiany na czas powazniejszego słuchania. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 12 lutego 2019 Udostępnij Napisano 12 lutego 2019 Napewno ich atutem jest to, ze są tanie. No i mobilne. Doskonale wylatuja przez okno. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slaw0001 Napisano 12 lutego 2019 Udostępnij Napisano 12 lutego 2019 2 minuty temu, audiowit napisał: Doskonale wylatuja przez okno. Kolega miał jakies nieprzyjemości z tym materiałem?? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 12 lutego 2019 Udostępnij Napisano 12 lutego 2019 Nie. Ale akustyki nie da się oszukać. Lepsze są juz walce z rury szalunkowej. Niewiele drozsze, a dzialają. Moze nie pochlaniaja tak niskich tonow ale niwelują mody. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slaw0001 Napisano 12 lutego 2019 Udostępnij Napisano 12 lutego 2019 11 minut temu, audiowit napisał: Moze nie pochlaniaja tak niskich tonow ale niwelują mody. Tzn? Jak to działa? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 12 lutego 2019 Udostępnij Napisano 12 lutego 2019 15 minut temu, audiowit napisał: Nie. Ale akustyki nie da się oszukać. Cóż... Inni słuchali i wiedzą ty tylko przypuszczasz Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 12 lutego 2019 Udostępnij Napisano 12 lutego 2019 Twarda powierzchnia rury odbija wysokie i srednie czestotliwosci, czesciowo pochlania niskie ale przede wszystkim wypelnia Ci narozniki. A wiemy co dzieje się z basem w rogach pomieszczenia. Fafniak, ja codziennie bywam w adoptowanych akustycznie pomieszczeniacz. Nie musialem przechodzić przez etap foremek na jajka czy gabki na scianach. Fafniak przyszedl ja spadam. Nie chce autorowi zasmiecac watku. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek Chojnacki Napisano 12 lutego 2019 Udostępnij Napisano 12 lutego 2019 3 minuty temu, audiowit napisał: Twarda powierzchnia rury odbija wysokie i srednie czestotliwosci, czesciowo pochlania niskie ale przede wszystkim wypelnia Ci narozniki. A wiemy co dzieje się z basem w rogach pomieszczenia. to jaki Twoim zdaniem jest ten mechanizm niwelowania modów, skoro nie pochłaniają? bo nie pochłaniają, a jak już to jakąś jedną wybraną częstotliwość bo to się robi z tego rezonator ćwierćfalowy i to o bardzo słabej dobroci, bo jednak ta powierzchnia nie jest bardzo twarda, a dla niskich częstotliwości... wręcz transparentna Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slaw0001 Napisano 12 lutego 2019 Udostępnij Napisano 12 lutego 2019 2 minuty temu, audiowit napisał: Twarda powierzchnia rury odbija wysokie i srednie czestotliwosci, czesciowo pochlania niskie ale przede wszystkim wypelnia Ci narozniki. A wiemy co dzieje się z basem w rogach pomieszczenia. No, ale tektura raczej nie stanowi problemu dla niskich czestotliwości. Jest chyba raczej dla nich transparetna. Rozumiem, że to jest czymś wypełnone tak? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek Chojnacki Napisano 12 lutego 2019 Udostępnij Napisano 12 lutego 2019 wypełnienie rogu nawet betonem nie zlikwiduje problemu z modami, a jedynie przeniesie go w inne miejsce. Jest szansa, że takim zabiegiem przesuniesz minimum modu poza obręb punktu odsłuchowego i wtedy może być lepiej, ale mówimy tutaj o wypełnieniu całkowitym, zamianie w twardą powierzchnię - np betonem, nie tubą, zwłaszcza pustą. No i problem pozostanie, ale nie będzie wiadomo gdzie i ciężej będzie z tym walczyć Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 12 lutego 2019 Udostępnij Napisano 12 lutego 2019 W jakimś tam zakresie w niewielkim stopniu pochlania. Napewno wiekszym niz gąbka otwartoporowa o zadnej masie. Natomiast beton o wysokiej gęstosci i masie nie jest dla niskich czestotliwosci transparentny. Juz napewno lepszym rozwiazanuem są te Wasze trójkąty wstawiane do rogow. A najlepszym bastrap robiony do konkretnego pomieszczenia. U Przemka mysle, ze wiekszym problemem bedzie echo trzepoczace lub zbyt dlugi pogłos. Nie widzę wiekszej szansy na pozbycia się dudnienia basu bez duzej kanapy, łóżka. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek Chojnacki Napisano 12 lutego 2019 Udostępnij Napisano 12 lutego 2019 1 minutę temu, audiowit napisał: W jakimś tam zakresie w niewielkim stopniu pochlania. Napewno wiekszym niz gąbka otwartoporowa o zadnej masie. no cóż, niestety muszę Ci powiedzieć że na pewno nie w większym stopniu i masa nie jest tutaj istotna. Nie mam pod ręką odpowiedniej ilości takich rur, ale przez chwilę nawet stałem i chciałem przynieść gąbki do komory pogłosowej żeby je na szybko zmierzyć i pokazać w czym rzecz... ale chyba jednak nie mam czasu. Niech każdy zdecyduje sam, już te Twoje książki regały szafki itd. mają znacznie więcej sensu, bo szafka może w pewnym stopniu zadziałać jako absorber płytowy albo tak jak pisałem, przenieść rezonans gdzie indziej. Zaraz zapytam kolegi może ma jakieś sprawozdanie studenckie z zeszłego roku gdzie studenci mierzyli te niedziałające pianki, ale tam na pewno nie mierzyli tak nisko... Jeszcze podrzucę ten film w sam raz na ta okazję, standardowo oczywiście proszę słuchać na słuchawkach! Bo inaczej rzeczywiście wyjdzie że nie działa... Jeden z porównywanych wariantów to właśnie obecność samej pianki w narożnikach, 20 cm, fakt że jej tu jest więcej niż taka pułapka 20 cm bo są szersze... dlatego mamy też pułapki 40 cm. Te 20 cm są zdecydowanie słabsze, a te 40 to już praktycznie wychodzi to samo co na tym nagraniu 3 minuty temu, audiowit napisał: Natomiast beton o wysokiej gęstosci i masie nie jest dla niskich czestotliwosci transparentny. zwróć uwagę że właśnie to napisałem, tj. jeśli wypełnisz róg betonem to właśnie przez to że nie jest transparenty tylko będzie odbijał nawet najniższe częstotliwości to "wypełnisz róg" i przeniesiesz ten rezonans gdzie indziej Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 12 lutego 2019 Udostępnij Napisano 12 lutego 2019 (edytowany) Sam obecnie walczę z innym elementem Audio, ale kolejnym krokiem będzie wzięcie na warsztat (czyt. pożyczenie) GRAND-11 czy 6, z sopockiego premiumsound. Są ograniczenia działania, ale są też zalety. Sam zacznę poprawę akustyki od tych paneli z regulacją rozpraszania a tłumienia http://avcon.com.pl/panele-grand-7 Edytowano 12 lutego 2019 przez Bogusław Kożyczkowski Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 12 lutego 2019 Udostępnij Napisano 12 lutego 2019 Ale ja nie mówię o przesunięciu tylko przynajmniej cześciowym rozproszeniu czyli zniwelowaniu modów. Bartek, mowimy o salonie, a nie studio. Chcesz facetowi pianki pod sufit czy na rogi przykleić? Naprawde czasem lepiej meblami lub miejscem odsluchowym cos zmienić niz szpecić komus salon. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts