Bombalina Napisano 12 lutego 2019 Udostępnij Napisano 12 lutego 2019 Witam Jestem na etapie kończenia mojej konfiguracji sprzętu audio oraz poprawie akustyki pomieszczenia, został Mi tylko jeden element do poprawy czyli kabel głośnikowy. Testowałem mój system na różnych kablach i zawsze była wyczuwalna różnica w brzmieniu, mój sprzęt CXA60 + Dynaudio Emit 20 + CD jako transporter. Czego oczekuję od całości: detaliczna góra, dociążony dźwięk, dobrze kontrolowany bas. Testowane kable: Melodika BSC2330 Brown Sugar - analogowe granie, ładna średnica, nie pasuje mi bas oraz kabel za ciemny do mojego systemu brakuje mi detalicznej góry. VAN DAMME Blue Series StudioGrade Speaker Studyjny Kabel głośnikowy 2 x 2.5mm² - są detale jest ładna średnica ale niestety kabel wykastrował bas. Jantzen Audio SOLID CORE 2x1,0 - bardzo dobra kontrola basu, sterylna średnica oraz góra. Przewód YTDY 6x0.5 mm - muszę przyznać że całkiem nieźle zagrał. Obecnie mam podłączony kabel Bandridge LC1254 który najbardziej mi pasuje ale mam za krótkie odcinki i kabel sobie dynda, szukam podobnego grania, dlatego muszę kupić nowy kabel i chciałbym przy wymianie kabla poprawić mój system. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 12 lutego 2019 Udostępnij Napisano 12 lutego 2019 Ile metrów potrzebujesz razem na dwie strony? Jaki budżet za metr przewodu? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bombalina Napisano 12 lutego 2019 Autor Udostępnij Napisano 12 lutego 2019 Potrzebuję 2X2,5 metra, jeśli będzie trzeba to mogę wydać ok 150 zł maksymalnie za metr, ale nie ukrywam że chciałbym wydać sporo mniej za przyzwoity kabel. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 12 lutego 2019 Udostępnij Napisano 12 lutego 2019 Jak bardzo Ci się spieszy? Wytrzymasz około tygodnia? Miałbym przewód który mógłby spełnić Twoje oczekiwania. Wysłałbym Ci w przyszłym tygodniu na testy. O szczegóły pytaj w priv. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 12 lutego 2019 Udostępnij Napisano 12 lutego 2019 No to kolego zdecydowanie polecam Kimber 4 TC albo Chord Shawline. Możesz go u nas wypożyczyć przed kupnem. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bombalina Napisano 12 lutego 2019 Autor Udostępnij Napisano 12 lutego 2019 32 minuty temu, S4Home napisał: No to kolego zdecydowanie polecam Kimber 4 TC albo Chord Shawline. Możesz go u nas wypożyczyć przed kupnem. Piotr Cena wysoka, ale przemyśle propozycję. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 12 lutego 2019 Udostępnij Napisano 12 lutego 2019 To bez rabatów. 2 godziny temu, Bombalina napisał: mogę wydać ok 150 zł maksymalnie za metr, Zmieścisz się poniżej zakładanego budżetu. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bombalina Napisano 12 lutego 2019 Autor Udostępnij Napisano 12 lutego 2019 Wolałbym Chord Shawline, pomyśle nad wypożyczeniem. Mam jeszcze jeden kabel do przetestowania. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rms.pl Napisano 12 lutego 2019 Udostępnij Napisano 12 lutego 2019 Chord Odyssey, jak nic https://sklep.rms.pl/chord-odyssey-2-przewod-glosnikowy-2x3-31-mm2 https://sklep.rms.pl/s?q=odyssey&cat= Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 13 lutego 2019 Udostępnij Napisano 13 lutego 2019 18 godzin temu, Bombalina napisał: Wolałbym Chord Shawline, pomyśle nad wypożyczeniem. Mam jeszcze jeden kabel do przetestowania. No to nie ma sprawy. Pisz. Czy ten drugi kabel też możemy dla ciebie załatwić? Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 13 lutego 2019 Udostępnij Napisano 13 lutego 2019 Witaj, Również myślę, że Chord Odyssey 2 może być strzałem w dziesiątkę. Detaliczna góra, bardzo dobrze kontrolowany bas bez odchudzania i neutralna, muzykalna średnica. Rozważyłbym jeszcze atrakcyjnie wycenioną oryginalną konfekcję Tellurium Q Blue Speaker 2x2,5m. Zagrają nawet trochę bardziej analogowo od Chorda. Dysponujemy tymi przewodami do wypożyczenia - zapraszam Pozdrawiam, Michał. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bombalina Napisano 13 lutego 2019 Autor Udostępnij Napisano 13 lutego 2019 Witam Dziękuję za zainteresowanie, faktycznie cały czas chodzę za mną kable firmy Chord dlatego że kiedyś miałem Chord Clearway Speaker którego sprzedałem i teraz żałuję. Na razie testuję mój system na różnych tanich kablach w celu stwierdzenia co mi pasuje a czego brakuje, jeśli stwierdzę że faktycznie potrzebuję nowego kabla to chciałbym kupić coś z tego. Chord Clearway Speaker Chord Rumour Chord Odyssey 2 Chord Shawline Van den Hul The Clearwater Dali SC RM230ST Tellurium Q Ultra Blue Speaker Jest jeszcze jeden kabel który mnie interesuje to BELDEN 9497 którego można dostać tylko za granicy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bombalina Napisano 16 lutego 2019 Autor Udostępnij Napisano 16 lutego 2019 Od kilku dni słucham kabla VAN DAMME Blue Series StudioGrade Speaker Studyjny Kabel głośnikowy 2 x 2.5mm² i co raz bardziej podoba Mi się jego charakterystyka, gra bardzo równo tak jak lubię. Idąc tym tropem chciałbym wybrać kabel dla mojego systemu i wybrać optymalny kabel. poszperałem w necie i posłuchałem rad z branży i jestem zdecydowany na 90% kupić kabel Cardas 101. Jakie jest wasze zdanie o Cardas 101 oraz czy ktoś z was miał do czynienia z kablem Oyaide Explorer V2 Zależy mi na waszej opinie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mar Ka Napisano 17 lutego 2019 Udostępnij Napisano 17 lutego 2019 Jeżeli podoba się granie Blue Studio,to może warto spróbować van Damme HiFi grade? Płaski, kierunkowy typu shotgun.Zbiera równie dobre opinie,a cena nie powala na kolana. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 18 lutego 2019 Udostępnij Napisano 18 lutego 2019 Szczerze to kable są takie że tylko testowąć w domu. Aż dziwne że nie trafił tu jeszcze żaden sceptyk. Ale musisz je słuchać sam. Tak to niestety wygląda Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bombalina Napisano 18 lutego 2019 Autor Udostępnij Napisano 18 lutego 2019 Testuje podstawowy kabel DALI SC F222C i jestem bardzo miło zaskoczony, mam wszystko co potrzebuję, bas średnica i przyjemna góra. Kabel za 16 za metr spełnił moje oczekiwania, może jeszcze przetestuję wyższy model DALI SC RM230C Zostaję przy Dali spełnia moje oczekiwania. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 18 lutego 2019 Udostępnij Napisano 18 lutego 2019 Hehe widzisz i załatwiłeś sprawę dużo taniej niż się spodziewałes. Reszty już nie testujesz? Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bombalina Napisano 18 lutego 2019 Autor Udostępnij Napisano 18 lutego 2019 (edytowany) Mam zamiar przetestować wyższy model Dali DALI SC RM230C który można kupić w dobrej cenie. Jeśli DALI SC RM230C będzie jeszcze lepszy od poprzednika to kończę z kompletowaniem sprzętu i zajmę się akustyką. Przestaje czytać audiofilski bełkot który zalewa internet, i omijam szerokim łukiem blogi audio. Edytowano 18 lutego 2019 przez Bombalina Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 18 lutego 2019 Udostępnij Napisano 18 lutego 2019 15 minut temu, Bombalina napisał: Przestaje czytać audiofilski bełkot który zalewa internet, i omijam szerokim łukiem blogi audio. Tym tekstem udowodniłeś że jesteś dojrzały w audio! Brawo. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bombalina Napisano 1 marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 1 marca 2019 (edytowany) Witam ponownie Zostaję przy Melodika BSC2330 Brown Sugar, kabel okazał się bez konkurencyjny. Zmieniłem tylko wtyki bananowe na lutowane i okazało się że uf kabel jest dla mnie bardzo dobry. Przedtem kabel posiadał zwykłe wtyki bananowe przykręcone dwoma małymi śrubkami, postanowiłem sprawdzić jak to wygląda po roku użytkowaniu, jak się okazało przykręcenie kabla spowodowało że przykręcone druciki rozlazły się na boki w wtyku i tylko część drucików była przykręcona. Melodika BSC2330 Brown Sugar składa się z kilkunastu dość grubych drucików które ciężko się skręca ze sobą i tani wtyk bananowy z małymi śrubkami nie jest wstanie dostatecznie dobrze połączyć wtyk z kablem. Teraz po zastosowaniu wtyków do lutowania mam połączone wszystkie druciki z wtykiem. Jestem zadowalany z mojego systemu, gra bardzo dobrze i czas poprawić akustykę. Wszystkie kable które kupiłem do testu trzeba będzie sprzedać, Melodika BSC2330 Brown Sugar zostaje na długo i nie zamierzam jej wymieniać. Edytowano 1 marca 2019 przez Bombalina Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bombalina Napisano 12 maja 2019 Autor Udostępnij Napisano 12 maja 2019 Witam ponownie. Oczywiście moja ciekawość wzięła górę i postanowiłem spróbować i sprawdzić kabel Chord Clearway i po dłuższym słuchaniu Melodika BSC2330 Brown Sugar została schowana do szafy. Co uzyskałem wpinając do mojego systemu Chord-a, dynamikę, blask wysokich tonów, bas lepiej kontrolowany i więcej powietrza. Oczywiście apetyt rośnie w trakcie jedzenia i mam ochotę wypróbować kabel srebrzony, mam pytanie do użytkowników który mają doświadczenie z kablami QED REVELATION Signature, Chord Rumour oraz Chord Odyssey. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 13 maja 2019 Udostępnij Napisano 13 maja 2019 Hehe chyba gdzieś wyżej o kim pisałem chord ma bardzo dobre kable. jesli chcesz sprawdzić resztę to możemy ci wypożyczyć. Nic nie kupisz kupować i bujać się później z odsprzedażą. pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rms.pl Napisano 13 maja 2019 Udostępnij Napisano 13 maja 2019 Pora na wymianę kolumn. Kable masz już dość dobre, żeby sięgnąć po dużo lepsze monitory Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bombalina Napisano 13 maja 2019 Autor Udostępnij Napisano 13 maja 2019 3 godziny temu, rms.pl napisał: Pora na wymianę kolumn. Kable masz już dość dobre, żeby sięgnąć po dużo lepsze monitory Też tak myślę, chciałem spróbować kabla srebrzonego i tyle. Dźwięk moich monitorów bardzo mi odpowiada i zapewne zostaną u mnie na dłużej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 14 maja 2019 Udostępnij Napisano 14 maja 2019 Też nie widzę potrzeby zmiany kolumn. Skoro kable poprawia w delikatny sposób brzmienie systemu to można nimi dopasować. Emit 20 może nie każdemu spasują, ale to jednak bardzo dobre monitory. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts