rakins Napisano 27 marca 2019 Udostępnij Napisano 27 marca 2019 Dzień dobry😉 Jako, że jestem już po wyborze wzmacniacza🤔, przyszedł czas na kolumny (wiem, że powinno być odwrotnie). Tutaj pytanie zarówno do branży jak i posiadaczy wspomnianego Nad-a 356, z jakimi kolumnami podłogowymi zagra najlepiej. Kolumny nowe choć mogą być dobre używki, budżet to 4 -5 tys. (oczywiście im taniej tym lepiej, ale bez przesady). Zaznaczam, że nie mam jakoś super przygotowanego pomieszczenia, salon ma łącznie ponad 40 m2, cześć odsłuchowa (telewizyjna) ok. 20 m2. Jedna kolumna będzie stała pod schodami (ażurowymi skośnymi), ale myślę, że to nie problem. Szerokość ściany to 4,1 m za schodami rozszerza się do do 5,5 m, długość 9 metrów. Muzyka wszystkiego po trochę (Abba, Queen, Italo Disco, Jarre, DM, lata 80, 90, 00, ale też Rammstein, Metallica no i niezapomniane Manieczki😎. Więc kolumny chyba w miarę uniwersalne, choć tu czekam na poradę - opinię. Dodam, że chciałbym, żeby była scena, stereo, żeby było szczegółowo no i wiadomo środek bass i sopran. Niby nie realne w tych pieniądzach, ale wiem, że POMOŻECIE!!! Moje typy są takie: - Heco Aurora 700/1000 (lider); -Magnaty 757/759; -Canton Chrono 509.2 DC; -Dynavoice Df 8; -MA Bronze 6; -Tannoy Revolution XT 8F w tym przypadku powystawówki lub używki); Co do starszych kolumn nie mam typów😏 Liczę na pomoc i wsparcie, a także ewentualną możliwość wypożyczenia (odsłuchu). Serdecznie pozdrawiam😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 27 marca 2019 Udostępnij Napisano 27 marca 2019 Cześć, W Wrocławiu mamy salon przy ul. Legnickiej, zachęcam do odwiedzenia i przesłuchania kilku opcji z naszej oferty, finalnie to co Ci się najbardziej spodoba możesz wypożyczyć do domu. NAD'a mamy na miejscu. Moim zdaniem patrząc po twoich oczekiwaniach najlepiej sprawdzą się PSB X2T (wyjściowo przekraczamy budżet ale po negocjacjach myśle, że zmieścimy się w widełkach). PSB -NAD to jedna firma i ich kolumny bardzo dobrze zgrywają się z tą elektroniką, połączenie to bardzo często jest wybierane przez naszych klientów. Owe kolumny są idealne do gorzej zrealizowanej muzyki, charakteryzują się potężnym, nisko schodzącym basem z zachowaniem dobrej kultury pozostałych pasm. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rakins Napisano 27 marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 27 marca 2019 1 godzinę temu, Top Hi-Fi Poznań napisał: Cześć, W Wrocławiu mamy salon przy ul. Legnickiej, zachęcam do odwiedzenia i przesłuchania kilku opcji z naszej oferty, finalnie to co Ci się najbardziej spodoba możesz wypożyczyć do domu. NAD'a mamy na miejscu. Moim zdaniem patrząc po twoich oczekiwaniach najlepiej sprawdzą się PSB X2T (wyjściowo przekraczamy budżet ale po negocjacjach myśle, że zmieścimy się w widełkach). Cześć😉, co do salonu we Wrocławiu, to zostałem tam potraktowany po macoszemu przez jednego ze sprzedawców-konsultantów, stąd też moja lekka niechęć do odsłuchu w tym salonie😏. Nomen omen, niestety chyba jako jedyni mają Nada 356 we Wrocławiu. Może trafiłem akurat na tego gorszego, nie wiem. Po forum widzę, że w poznańskim salonie jest dużo lepiej🤩 Dziękuję za pierwszą propozycję, bez bicia przyznaję, że nie znam tych kolumn, ale na pewno będę chciał odsłuchać👍 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 27 marca 2019 Udostępnij Napisano 27 marca 2019 Witaj, w podanym budżecie jest bardzo wiele dobrych kolumn, które optymalnie będą współpracowały z Twoim wzmacniaczem. Zacznę od polskiej konstrukcji Audio Academy Hyperion IV. Wiem, że trochę powyżej budżetu, ale to zestaw, który powinien Cię w pełni usatysfakcjonować. Dobra dynamika, duża swoboda grania, a przy tym świetna plastyka, barwa, wypełnienie. To moja rekomendacja. Warto posłuchać Kef Q750. W tym przypadku kolumny wyróżniają się świetną sceną, budowaniem trójwymiarowej przestrzeni. Oczywiście dobry bas, szybkość. Bardzo ciekawą opcją są wspomniane przez Ciebie Tannoy Revolution XT 8F oraz bliźniacze Fyne Audio F502. Warto posłuchać także Pylon Audio Diamond 25. To tylko kilka konkretnych konfiguracji, które powinny Ci się spodobać, na miejscu w naszym salonie mamy dziesiątki kolumn, które w komfortowych warunkach możesz posłuchać i porównać. Zapraszam serdecznie, z Wrocławia masz do nas 1.5 godziny drogi autostradą, na miejscu duży prywatny parking. Oczywiście dla forumowicza atrakcyjna oferta cenowa. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rakins Napisano 27 marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 27 marca 2019 A co myślicie o HECO Celan GT 702? Bo mam możliwość używki w dobrych pieniądzach, ale wiadomo nic na siłę🤨 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 28 marca 2019 Udostępnij Napisano 28 marca 2019 Do nada? Tannoy xt8f. Heco celan GT jeśli jeszcze znajdziesz. Monitor audio silver 300 Zapraszam na odsłuch. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rakins Napisano 28 marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 28 marca 2019 Ktoś zaproponuje coś z używek, powystawówek czy starszych? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 29 marca 2019 Udostępnij Napisano 29 marca 2019 Przeszukaj neta. Podeślij linki. Ja wtedy się określenie co o nich myślę. Jeśli to ci pomoże. Sam nie mam czasu na to Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rakins Napisano 29 marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 29 marca 2019 8 godzin temu, S4Home napisał: Przeszukaj neta. Podeślij linki. Ja wtedy się określenie co o nich myślę. Jeśli to ci pomoże. Sam nie mam czasu na to Piotr Dobra Piotrek popatrzę kto z czym dobierał, będę pisał. Nikt z użytkowników Nad-a nie chce pomóc??? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 29 marca 2019 Udostępnij Napisano 29 marca 2019 https://allegro.pl/oferta/kolumny-stereo-dali-evidence-870se-special-edition-7808048812 bym się zainteresował Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 29 marca 2019 Udostępnij Napisano 29 marca 2019 Z używanych kolumn na pewno dobrym pomysłem pod tego NAD'a będą B&W 683S2, kolumny te były bardzo popularne i nie powinno być problemu z znalezieniem ich na rynku wtórnym. (widzę ze nawet teraz są na allegro). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 29 marca 2019 Udostępnij Napisano 29 marca 2019 Za 6k widziałem kiedyś używane precision 6.4 nie miały takiego basu jak dali evidence ale stereofonia na lepszym poziomie. Obie w gronie zainteresowan. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miras23 Napisano 29 marca 2019 Udostępnij Napisano 29 marca 2019 Co niektórzy trochę przesadzają z możliwościami Nada 356 Moim zdaniem kolumny do kwoty 4 tysięcy do górna półka dla tego wzmacniacza. Fakt, do dobre urządzenie, ale ma też swoje ograniczenia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rakins Napisano 30 marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 30 marca 2019 11 godzin temu, Miras23 napisał: Co niektórzy trochę przesadzają z możliwościami Nada 356 Moim zdaniem kolumny do kwoty 4 tysięcy do górna półka dla tego wzmacniacza. Fakt, do dobre urządzenie, ale ma też swoje ograniczenia. Więc co proponujesz? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miras23 Napisano 30 marca 2019 Udostępnij Napisano 30 marca 2019 Dobre jest "firmowe" połączenie.Czyli z PSB z X1T dla przykładu. Choć dla innych może to być petarda dźwięku, to sądzę że ten setup może się podobać dla większości. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rakins Napisano 30 marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 30 marca 2019 Miras, możesz to trochę szerzej rozpisać! Halo Miras, rozwiń temat, bo myślę że jest więcej zainteresowanych😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 1 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 1 kwietnia 2019 Oczywiście nie jest to hiend. Ale przy 356 ja słyszę różnice w kolumnach. Jeśli są dobrze pod niego dobrane to zwłaszcza. A mając takie kolumny zawsze jest opcja kolejnego levelu wyżej i z czasem wymiany wzmacniacza. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rakins Napisano 2 kwietnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 2 kwietnia 2019 (edytowany) Może i nie jest hi end, ale nie jest to też jakiś słabiak🤨. Na każde ucho gra to inaczej😉temat był po to, żeby ustalić jakieś 3-4 pary kolumn w miarę uniwersalnych i dobranych typowo pod charakter Nad-a 356 bee, żeby wybrać te wymarzone perły🤩Budżet w granicach 4,5 tys. w grę wchodzą nowe i używki. Pozdrawiam😉 Edytowano 2 kwietnia 2019 przez rakins Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 2 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 2 kwietnia 2019 No to 4 propozycję już padły. Będziesz słuchał? Czy czytał? Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rakins Napisano 2 kwietnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 2 kwietnia 2019 Oczywiście, że w końcu będę słuchał, ale liczyłem jeszcze, że inni użytkownicy którzy mieli bądź mają Nad-a 356 podrzucą coś wartego odsłuchu, przecież rozpoczynając przygodę z Nad-em też musieli coś w końcu wybrać😉 Pozdrawiam😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 3 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 3 kwietnia 2019 Nada 356 to ma paręnaście tysięcy osób albo jeszcze więcej. Ale czy to byś zrobił na zasadzie ankiety kto co z czym? Chodzi o akustykę, ta masz inną. Sprawdź te 3 pary i daj nam znać. Będziemy wtedy dalej doradzać. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
howk84 Napisano 25 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 25 czerwca 2020 Jeżeli kolega szuka nadal głośników, to mam do sprzedania PSB Imagine X2T, zakupione 11.2019 w salonie Top HiFi, na gwarancji. Cena 4000. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 25 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 25 czerwca 2020 Szukał rok temu. Mamy tutaj dział "sprzedam" Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
howk84 Napisano 25 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 25 czerwca 2020 5 godzin temu, S4Home napisał: Szukał rok temu. Mamy tutaj dział "sprzedam" Przepraszam, mój błąd, już się poprawiłem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts