Fafniak Napisano 13 czerwca 2019 Autor Udostępnij Napisano 13 czerwca 2019 Nie wiem o jaką odwagę ci chodzi. Muszę mieć jakieś punkty odniesienia.(lampy) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 13 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 13 czerwca 2019 Fafniak jak ta lampka? Miałem okazje ja słuchać ale to było dawno temu. Jak z wydajnością, dynamiką? Bo barwę chyba jeszcze pamiętam Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 13 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 13 czerwca 2019 @Fafniak 1.a co z audiolabem? Zostawiasz?? 2.Co będzie teraz Twoim głównym systemem? 3.Jak wiesz, ja też miałem audiolaba, uważam że to świetne wzmacniacze, ale wiem też, że są inne lepiej grające dla mnie wzmaki. A jak jest w Twoim przypadku? Czy znalazłeś swój dźwięk? Albo chociaż kierunek? Pozdrawiam Cię Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 13 czerwca 2019 Autor Udostępnij Napisano 13 czerwca 2019 11 godzin temu, S4Home napisał: Fafniak jak ta lampka? Słuchałem 2h nowych lamp - nie mam jeszcze zdania 6 godzin temu, 1Ender napisał: 1.a co z audiolabem? Zostawiasz?? niestety musze sprzedać - nie mam miejsca a i kasa się przyda 6 godzin temu, 1Ender napisał: 2.Co będzie teraz Twoim głównym systemem? SELENE EL 34 + oberon II 6 godzin temu, 1Ender napisał: 3.Jak wiesz, ja też miałem audiolaba, uważam że to świetne wzmacniacze, ale wiem też, że są inne lepiej grające dla mnie wzmaki. A jak jest w Twoim przypadku? Czy znalazłeś swój dźwięk? Albo chociaż kierunek? Gdybym miał miejsce i kasę miałbym 2 wzmacniacze HAIKU SOL II i ten SELENE 34 Obydwa są zaprzeczeniem Roksana a dla mnie rozwinięciem audiolaba. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 14 czerwca 2019 Autor Udostępnij Napisano 14 czerwca 2019 Dodam że w mojej prywatnej klasyfikacji ATOLLe także klasyfikuję raczej po stronie bardziej 'estradowego" brzmienia To już bliżej mi do exposure i Hegla (nie pomne modeli) czy moon-a Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 14 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 14 czerwca 2019 Mi z kolei do Hegla daleko mimo że do moona i atolla blisko i do haiku audio. Co człowiek to inny gust:) Świetne to jest Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 14 czerwca 2019 Autor Udostępnij Napisano 14 czerwca 2019 No to ciekawe Atoll da mnie ma tę zaletę że każdy klocek gra inaczej (trochę lub "trochę" bardziej) dzięki czemu można poskładać sobie różne zestawy (nigdy 400tki nie słuchałem) ale generalnie nie jest to spokojne zrównoważone granie - dla mnie zbyt często jest zbyt dużo "ekspresji" Podobnie właśnie Roksan Hegel znalazł się po stronie "akceptowanych" ze względu na brak tego (ale słuchałem tylko 2) Natomiast nowe exposure jest uważam świetne ale cena wzięta z kosmosu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nowy78 Napisano 14 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 14 czerwca 2019 14 godzin temu, Fafniak napisał: 21 godzin temu, 1Ender napisał: 2.Co będzie teraz Twoim głównym systemem? SELENE EL 34 + oberon II Skoro wyrażasz się już w sposób mocno zdecydowany, to czy mógłbyś @Fafniak w kilku zdaniach napisać/podsumować, jakie czynniki zdecydowały, że Twoje dalsze obcowanie ze sztuką będzie się odbywało poprzez szklane bańki? Oczywiście moja ciekawość skierowana jest głównie w stronę walorów sonicznych. Konkretnie: 1. Dlaczego zostaje lampa? 2. Który dźwięk uważasz za bardziej poprawny, bliższy oryginałowi słyszanemu na żywo (patrząc na całokształt) - z posiadanego do tej pory wzmacniacza tranzystorowego, czy jednak z lampowego? Pytam, bo od jakiegoś czasu także rozważam pójście w kierunku metalu i szkła (tylko ciągle mi się przytrafiają nieprzewidziane wydatki na inne elementy zestawu audio 😂 ), jednak wciąż docierają do mnie bardzo sprzeczne informacje w tym temacie. Chciałbym po prostu wyrobić sobie bardziej zdecydowany pogląd, zanim podejmę jakiekolwiek działanie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 14 czerwca 2019 Autor Udostępnij Napisano 14 czerwca 2019 Wieczorem Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 14 czerwca 2019 Autor Udostępnij Napisano 14 czerwca 2019 Okazuje się że jednak mam trochę czasu. Dlaczego zostaje lampa... Po pierwsze dlatego że wzmacniacz lampowy chodził mi po głowie od dawna a właściwie od momentu poznania płaszczki. Potem był kontakt z fatmanem i trianglem. A potem jakieś kolejne. Po drugie średnica... nie wiem czy jest bardziej naturalna ale bardziej przypomina mi to co słyszałem w studio jak robiliśmy jakieś makingofy nagrań. Klasa A która posiadam od małych wartości głośności jest bardziej nasycona. To tak w uproszczeniu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nowy78 Napisano 14 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 14 czerwca 2019 Hmm… Chyba jednak będę musiał coś pożyczyć, aby się przekonać. Trudno sobie wyobrazić dźwięk, czytając słowa W każdym razie dzięki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 14 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 14 czerwca 2019 Nowy78, tylko pozycz sobie jakiś pożadny wzmacniacz. Jest mnóstwo paździerza dla " miłosnikow lampowego brzmienia". Trzymaj się z daleka, bo szkoda bedzie Twojego zdania. Haiku jest dobre, Ayony niezłe np scorpio, maki, baty no i japonczyki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 14 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 14 czerwca 2019 Na tą chwilę chyba tylko Haiku ma najlepszą ofertę dostępną do odsłuchania dla każdego. Warto sprawdzić Origami EL 34 , cena przystępna , brzmieniowo także powinno zauroczyć Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 14 czerwca 2019 Autor Udostępnij Napisano 14 czerwca 2019 Dodam coś jeszcze. To nie jest proste aby wyartykułować sensownie "dlaczego" To co mi cały czas przychodzi do głowy, to jest kwestia "obecności" muzyki. W audiolabie miałem zrównoważone granie, z dośc dużą dynamiką ale nie przesadną, bez chorej ekspresji W lampie mam to samo ale przy wrażeniu że muzyka jest bliżej mnie (bez wypychania przed kolumny) jest bardziej namacalna. trąbka ma więcej finezji, flet ma "szersze"/ głębsze brzmienie To samo można pisać o skrzypcach. Jak jest mały skład to jest maly skład a nie wielka orkiestra I to są dziesiątki takich małych rzeczy które czasem ciężko opowiedzieć Błagam nei pytaj o "naturalność" dźwięku. To jest jeden z moich "koników" i problemów. Myślę że ci którzy słuchają prawdziwego dźwięku , mają większy dystans Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 15 czerwca 2019 Autor Udostępnij Napisano 15 czerwca 2019 Dowiedziałem się od autora tych konstrukcji (HAIKU) że te 3 lampy (sterujące?) on zaleca by były takie same ale NIC nie stoi na przeszkodzie aby użyć 2 innych (lewej i prawej) według własnego widzimisię. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 15 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 15 czerwca 2019 @Fafniak Gratuluję wyboru i zazdroszczę odsłuchów. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 15 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 15 czerwca 2019 7 godzin temu, Fafniak napisał: Dowiedziałem się od autora tych konstrukcji (HAIKU) że te 3 lampy (sterujące?) on zaleca by były takie same ale NIC nie stoi na przeszkodzie aby użyć 2 innych (lewej i prawej) według własnego widzimisię. Czyli potwierdziło się iż odwracacza fazy nie trzeba ruszać , więc spokojnie możesz jakąś parę poszukać w przyszłości. Ewentualnie możesz także trzecią pojedynczą NOS lampę dołożyć , wtedy nie trzeba dobierać parametrycznie do pozostałych . Nie przeszkadza upał w odsłuchach ? Ja max 1h wytrzymałem , za rok chyba klima wpadnie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 15 czerwca 2019 Autor Udostępnij Napisano 15 czerwca 2019 1 godzinę temu, Kubakk napisał: Nie przeszkadza upał w odsłuchach ? Ja max 1h wytrzymałem , za rok chyba klima wpadnie Żyję teraz przy pomocy wiatraków Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pędrak Napisano 15 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 15 czerwca 2019 Przepraszam za "nie na temat"... Jeśli ktoś potrzebuje porady nt przenośnego klimatyzatora to służę opinią na priv po zakupie takowego rok temu😎 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 15 czerwca 2019 Autor Udostępnij Napisano 15 czerwca 2019 O!!! To już możesz wymienić kabel zasilający !!! Zyskasz na dynamice nawiewu 😎 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 15 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 15 czerwca 2019 12 minut temu, Pędrak napisał: Przepraszam za "nie na temat"... Jeśli ktoś potrzebuje porady nt przenośnego klimatyzatora to służę opinią na priv po zakupie takowego rok temu😎 Przenośny mam w robocie , kiepskie rozwiązanie Lepiej zamontować agregat na balkonie , i dynks przy suficie ale nie róbmy OT Czy haiku selene el34 nie ma problemów z bassem ? Tworzy scenę niczym z bycia na koncercie , szczególnie przy kameralnych wykonaniach ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 15 czerwca 2019 Autor Udostępnij Napisano 15 czerwca 2019 @Kubakk Wybacz ale moje postrzeganie autentyczności kocertu jest chyba inne niz twoje. Raz słuszałem namiastke czegoś podobnego, niestety na ten system takiej kasy nie wydam choć jest w moim zasięgu finansowym Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 16 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 16 czerwca 2019 @Fafniak https://www.audiostereo.pl/topic/35109-sprzedamkupię/page/202/#comments ciekawa oferta lamp od Yasio ,gdybyś chciał parę wymienić na NOS-y Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 16 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 16 czerwca 2019 Te ostatnie tfk juz są moje A te 6sn7 raytheony też już mam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 16 czerwca 2019 Autor Udostępnij Napisano 16 czerwca 2019 A one pasują ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts