Mateusz Kucharczyk Napisano 24 maja 2019 Udostępnij Napisano 24 maja 2019 Witam, Nadeszła pora na zakup zestawu stereo do salonu (ok 30m2). Powiem wprost, że nie znam się na doborze kolumn do wzmacniaczy i kompletowania całego zestawu dlatego z prośbą zwracam się do was z nadzieją, że dacie radę złożyć konkretny zestaw do ceny podanej w tytule(4000 zł ale jakby zestaw niewiele przekroczył próg to nic się nie stanie). Zależy na dobrym czystym brzmieniu z przyjemnym głębokim basem. Jeżeli podałem za mało informacji to proszę dopytywać o więcej, gdyż w temacie audio jestem kompletnie zielony. Z góry dziękuję za pomoc. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 24 maja 2019 Udostępnij Napisano 24 maja 2019 Cześć, a co będzie źródłem ? tzn słuchasz płyt, Spotify, Tidal, chcesz podłączyć TV, konsolę ? Fajnie gdybyś posłuchał kilku zestawów. Jakie miasto ? Jest tu sporo zaprzyjaźnionej branży ale w weekend już się zaczął Strzelając w ciemno potrzebujesz pewnie amplituner z obsługą spotify czy tidal, wejściem na TV i radiem internetowym. Polecane modele teraz to: Onkyo 8250 ( lub 8270 z HDMI ), Yamaha R-N602, Nad C338, Pioneer SX-N30 Do tego kolumny ( do 30 metrów potrzebujesz podłogowe ) zależnie od tego jaki dzwięk lubisz ( ciepły czy analityczny, mniej lub więcej basu itd ) Melodika BL40 MK3 , Heco Audora 700, ( ode mnie polecane Polk Audio s50e bo je lubie na prawdę ) lub podobne Z gotowych zestawów przykłądowe to: https://s4home.pl/produkt/pioneer-sx-n30ae-heco-aurora-700/ https://www.tophifi.pl/stereo/zestawy-stereo/nad-c338-elac-debut-f5.html https://www.q21.pl/onkyo-tx-8250-polk-audio-signature-s50e.html Jedż do sklepu posłuchać, wypożycz do domu na kilka dni, ciesz się muzyką. Jeżeli powiesz,że jesteś z forum możesz nawet coś utargować Jeżeli wolisz system dzielony tzn oddzielnie wzmacniacz, CD, streamer, DAC czy gramofon to napisz coś więcej. Tak czy tak, bez odsłuchów się nie obejdzie i nie kupuj bez tego bo potem będziesz myślał a co by było gdyby Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 24 maja 2019 Udostępnij Napisano 24 maja 2019 Mało informacji podałeś. Jeśli wymagana jest funkcjonalność sieciowa, spójrz na amplituner Yamaha R-N602, który połączyłbym z kolumnami Melodika BL40 MK3 lub Pylon Audio Sapphire 25. Jeśli masz inne źródło dźwięku i szukasz klasycznego wzmacniacza, spójrz na NAD C356 BEE lub trochę spokojniejszy, ale bardziej plastyczny, dokładny Audiolab 6000A w połączeniu z Heco Aurora 700. To droższy zestaw, ale dźwiękowo znacznie lepszy. Zapraszam serdecznie na odsłuchy, porównania oraz indywidualne wyceny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz Kucharczyk Napisano 25 maja 2019 Autor Udostępnij Napisano 25 maja 2019 Dokładnie tak jak Tomasz Syta pisze, najczęściej spotify albo muzyka włączona na YT na telewizorze. Sporadycznie słuchamy z płyt, więc fajnie jakby sprzęt posiadał czytnik CD, ale wydaje mi się (mogę się mylić), że wystarczyło by dokupić zewnętrzny napęd CD na usb i by się sprawdzało na sporadyczne słuchanie płyt. Co do tego wypożyczania ze sklepu to pierwsze słyszę. Mieszkam ok 10km od Koszalina, ale nie znam żadnych sklepów ukierunkowanych na sprzęt audio. Podejrzewam, że w jakimś MediaMarkt albo MediaExpert może wyjść nieco drożej a i wybór może okazać się mniejszy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maverick2005 Napisano 25 maja 2019 Udostępnij Napisano 25 maja 2019 (edytowany) Najbliżej masz https://www.google.pl/search?source=hp&ei=6KvpXIfHLceQrgTOvKioCA&q=sklep+audio+koszalin&oq=Sklep+audio+kosz&gs_l=mobile-gws-wiz-hp.1.0.0j0i22i30l2.1647.8568..9449...1.0..0.137.1458.7j7......0....1.......8..35i39j0i67j0i131.mR3WciSVFs0#trex=m_t:lcl_akp,rc_ludocids:9759062188313831896,ru_gwp:0%2C7 oraz https://www.google.pl/search?source=hp&ei=6KvpXIfHLceQrgTOvKioCA&q=sklep+audio+koszalin&oq=Sklep+audio+kosz&gs_l=mobile-gws-wiz-hp.1.0.0j0i22i30l2.1647.8568..9449...1.0..0.137.1458.7j7......0....1.......8..35i39j0i67j0i131.mR3WciSVFs0#trex=m_t:lcl_akp,rc_ludocids:9075232104229758820,ru_gwp:0%2C7 Moim zdaniem, warto podjechać posłuchać parę zestawów. Sklepy typu nie dla id... itp. raczej odpuść, nie kupujesz lodówki, tu warto poświęcić trochę czasu na odsłuch byś później nie narzekał że słuchanie na zakupionym sprzęcie Cię męczy. Dnia 24.05.2019 o 18:07, Tomasz Syta napisał: ( ode mnie polecane Polk Audio s50e bo je lubie na prawdę ) Jak byś brał pod uwagę Polk audio, to na ten metraż polecam jednak s55. Może też warto poczekać, bo mają wyjść nowe amplitunery stereo. https://www.q21.pl/blog/nowe-amplitunery-sieciowe-denon-dra-800h-i-marantz-nr1200.html Edytowano 25 maja 2019 przez maverick2005 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 27 maja 2019 Udostępnij Napisano 27 maja 2019 Zapraszam do nas na odsłuch. Pokaże ci jak brzmi czysty wzmacniacz i jak brzmi amplituner stereo. sam wybierzesz co jest dla ciebie optymalne. Patrząc na cenę dra100 jestem niemal pewny że ceny nowych urządzeń stereo koncernu d&m będą na prawdę wysokiej. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 27 maja 2019 Udostępnij Napisano 27 maja 2019 Zapraszam serdecznie do naszego salonu, u nas możesz wypożyczyć urządzenia i kolumny. Za chwilę wchodzi do sprzedaży najnowszy amplituner Denon DRA-800H, który może okazać się świetną propozycją. Jest oparty na platformie Heos, ma pełne wyposażenie sieciowe, także złącza HDMI, a cena w mojej ocenie będzie bardzo atrakcyjna, naprawdę adekwatna do wyposażenia oraz jakości brzmienia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 27 maja 2019 Udostępnij Napisano 27 maja 2019 (edytowany) @Q21 czy są jakieś przewidywane widełki za DRA-800H ? tzn bardziej 3 tys czy 4 tys + ? Edytowano 27 maja 2019 przez Tomasz Syta Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 27 maja 2019 Udostępnij Napisano 27 maja 2019 1 godzinę temu, Tomasz Syta napisał: @Q21 czy są jakieś przewidywane widełki za DRA-800H ? tzn bardziej 3 tys czy 4 tys + ? Jestem pewny, że nie przekroczy 3 tys. zł., z informacji które posiadamy będzie to 2500-2800 zł. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 27 maja 2019 Udostępnij Napisano 27 maja 2019 No to może 8270 zjeść w takiej cenie jeżli będzie lepszy. Super, czekam na rozwój wydarzań jak Korwin na przekroczenie progu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mike24 Napisano 27 maja 2019 Udostępnij Napisano 27 maja 2019 Mają się ukazać dwa nowe modele Marantz NR1200 i Denon DRA-800H , alternatywy dla Yamahy , Onkyo i wielu innych Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 29 maja 2019 Udostępnij Napisano 29 maja 2019 Dnia 27.05.2019 o 10:51, Q21 napisał: Jestem pewny, że nie przekroczy 3 tys. zł., z informacji które posiadamy będzie to 2500-2800 zł. Serio? To doskonała wiadomość dla klientów a zarazem kopniak dla dra100. Dziwne. Obyście mieli rację . Dnia 27.05.2019 o 12:27, Mike24 napisał: Mają się ukazać dwa nowe modele Marantz NR1200 i Denon DRA-800H , alternatywy dla Yamahy , Onkyo i wielu innych Tak. Czekamy tylko na oficjalną cenę. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 29 maja 2019 Udostępnij Napisano 29 maja 2019 7 minut temu, S4Home napisał: To doskonała wiadomość dla klientów a zarazem kopniak dla dra100. Dziwne. DRA100 jest skierowany do zupełnie innych klientów. To produkt lifestylowy. Coś dla metroseksualistów. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 30 maja 2019 Udostępnij Napisano 30 maja 2019 A no to chyba że tak Co nie zmienia faktu że uświadamia klientom że dostają produkt gorszy s płacą za niego znacznie więcej. No ale w sumie to w innych branżach też tak jest. Ok przesadzam i przyznaje że masz rację Inny odbiorca. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 31 maja 2019 Udostępnij Napisano 31 maja 2019 Dnia 27.05.2019 o 10:51, Q21 napisał: Jestem pewny, że nie przekroczy 3 tys. zł., z informacji które posiadamy będzie to 2500-2800 zł. Dnia 29.05.2019 o 08:29, S4Home napisał: Serio? To doskonała wiadomość dla klientów a zarazem kopniak dla dra100. Dziwne. Obyście mieli rację . Tak. Czekamy tylko na oficjalną cenę. Chyba nie ma się czym emocjonować. Wygląda na to, że, Denon DRA-800H oparty jest na amplitunerze KD Denon AVR-X1500H. Ten wyceniany jest na 2000 zł (obecnie nawet taniej, bo 1800 zł). Czemu zatem mamy się cieszyć, że jego stereofoniczna, okrojona wersja zejdzie z ceną poniżej 3000 zł? Że ma trzy pokrętła na przednim panelu? Zapewne to samo możemy sobie ustawić pilotem w menu AVR. Biorąc pod uwagę, że AVR jest wyposażony w system kalibracji Audyssey MultEQ XT, którego w DRA-800H jak się zdaje poskąpiono, to raczej żądanie za ten sprzęt takich pieniędzy jest niepoważne. Mniej za więcej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 1 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 1 czerwca 2019 8 godzin temu, Kraft napisał: Chyba nie ma się czym emocjonować. Wygląda na to, że, Denon DRA-800H oparty jest na amplitunerze KD Denon AVR-X1500H. Ten wyceniany jest na 2000 zł (obecnie nawet taniej, bo 1800 zł). Czemu zatem mamy się cieszyć, że jego stereofoniczna, okrojona wersja zejdzie z ceną poniżej 3000 zł? Że ma trzy pokrętła na przednim panelu? Zapewne to samo możemy sobie ustawić pilotem w menu AVR. Biorąc pod uwagę, że AVR jest wyposażony w system kalibracji Audyssey MultEQ XT, którego w DRA-800H jak się zdaje poskąpiono, to raczej żądanie za ten sprzęt takich pieniędzy jest niepoważne. Mniej za więcej. Z informacji które posiadamy, DRA-800H nie jest oparty na AVR-X1500H. Oczywiście może sekcja video jest identyczna, ale to nie jest nic złego. Natomiast sekcja audio, a co za tym idzie jakość dźwięku, nie jest kopią amplitunera wielokanałowego. Zresztą za chwilę urządzenia będą w naszym salonie, będzie można posłuchać, porównać i w pełni przetestować. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 1 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 1 czerwca 2019 (edytowany) Może, choć raczej jestem sceptyczny. Ocenimy kto ma rację, jak będą dostępne zdjęcia środka DRA-800H i jego dokładna specyfikacja techniczna. Edytowano 1 czerwca 2019 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 3 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 3 czerwca 2019 Dokładnie. Bez zdjęcia nie da się nic ocenić. Jeśli będzie oparty o x1500 to jego cena jest uzasadniona Jeśli sekcja audio będzie jednak lepsza trzeba też będzie sprawdzić ile to jest to dobra opcja. Chodź patrząc na ten model stereo marantza Kraft może mieć rację. No nic poczekajmy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sammael Napisano 7 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 7 czerwca 2019 (edytowany) bardziej jestem ciekawy Onkyo TX-8390 którego pokazali w Monachium - pewnie to kontra do 803 yamahy- oby był lepszy od 8270 , ciekawe czy wydadzą również wersję bez hdmi i znowu białe napisy na wyświetlaczu, to już mogli zostawić te zielone jak w poprzednich seriach... Edytowano 7 czerwca 2019 przez Sammael Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sammael Napisano 8 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 8 czerwca 2019 (edytowany) kolor napisów wyświetlacza - moja gafa - w srebrnym białe ale w czarnym zielone... żeby tylko jedyną różnicą pomiędzy 8270 nie była tylko sekcja video - hdmi 4K hdr Edytowano 8 czerwca 2019 przez Sammael Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 10 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 10 czerwca 2019 Dnia 7.06.2019 o 18:46, Sammael napisał: bardziej jestem ciekawy Onkyo TX-8390 którego pokazali w Monachium - pewnie to kontra do 803 yamahy- oby był lepszy od 8270 , ciekawe czy wydadzą również wersję bez hdmi i znowu białe napisy na wyświetlaczu, to już mogli zostawić te zielone jak w poprzednich seriach... Jeśli będzie to cena rn803 albo niewiele więcej i jej jakość to nie ma potrzeby rezygnować z HDMI. Wówczas i tak zepchnie yamahe do lamusa. Tam z kolei mamy jeszcze kalibrację. Ciekaw jestem na ceny i realnej jakości. Dnia 8.06.2019 o 06:18, Sammael napisał: kolor napisów wyświetlacza - moja gafa - w srebrnym białe ale w czarnym zielone... żeby tylko jedyną różnicą pomiędzy 8270 nie była tylko sekcja video - hdmi 4K hdr To już standard. Prawdę mówiąc tak po prostu lepiej pasuje. Dawniej byl taki lekko pomarańczowy w srebrnych. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sammael Napisano 10 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 10 czerwca 2019 (edytowany) 1 godzinę temu, S4Home napisał: Jeśli będzie to cena rn803 albo niewiele więcej i jej jakość to nie ma potrzeby rezygnować z HDMI. Wówczas i tak zepchnie yamahe do lamusa. Tam z kolei mamy jeszcze kalibrację. Ciekaw jestem na ceny i realnej jakości. cena w przedsprzedaży taka jak widać na obrazku koło usb jest dodane setup mic - więc dodali kalibrację - chociaż nie wiem czy jest ona sensowna - kolega ma 803 i mówi ze jak ustawił kalibracje na fotel gdzie siedzi to jest OK , ale jak się ruszy 2 metry w bok lub do przodu to robi się kicha. Z tego co widzę to ten model ma obudowę wyższą od poprzednika. Edytowano 10 czerwca 2019 przez Sammael Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rms.pl Napisano 10 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 10 czerwca 2019 W takim budżecie to tylko Onkyo 8250 - za 2000zł dostajesz wszystkie funkcje plus bardzo przyzwoitą jakość dźwięku a reszta kasy zostaje na to co naprawdę generuję jakość, czyli kolumny https://sklep.rms.pl/onkyo-tx-8250-tx8250-amplituner-stereo-z-wifi-bluetooth-airplay np https://sklep.rms.pl/melodika-bl30-mk3-bl30mk3-nowa-wersja-kolumny-podlogowe-stereo-2-szt https://sklep.rms.pl/tannoy-eclipse-three-3-kolumny-podlogowe-2szt https://sklep.rms.pl/fyne-audio-f302-f-302-kolumny-podlogowe-2-szt https://sklep.rms.pl/polk-audio-signature-s50-s-50-kolumny-podlogowe-2szt-ex-demo Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 11 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 11 czerwca 2019 Jeśli to kalibracja taka jak w amplitunerach kina czyli accueq to jest to jedynie ustawienie odległości i mocy. Powiedzmy ok. Nie uważam tego jednak za przydatne. Cena ok. Pytanie teraz jak z jakością czy będzie to zbudowane na bazie 9150 czy to jednak ekstra rozbudowany 8270. Konkurent dla nowego Denona i marantza w każdym razie jest. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sammael Napisano 11 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 11 czerwca 2019 (edytowany) co do jakości to dopiero się okaże jak sklepy / redakcje dostaną go na stan , Piotrze będziesz chciał go przetestować i porównać do 8270 / 803 ? Edytowano 11 czerwca 2019 przez Sammael Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts