Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam Szanownych Forumowiczów.

Chciałbym wymienić, stary wysłużony amplituner technicsa sa-dx 1050 na coś nowego. Będzie używany z kolumnami tonsil maestro I, które zapewne za jakiś czas wymienię. Będę go używał zarówno do oglądania filmów jak i do słuchania muzyki, myślę że w równych proporcjach. Chciałbym aby posiadał radio internetowe, wifi. Salon, w zasadzie strefa Tv to ok 5x5 m.

Mam taki pomysł, aby kupić amplituner 7.1, w salonie używać go jako 5.1, a pozostałe dwa kanały używać do podłączenia dwóch kolumn głośnikowych na tarasie. Czy mój pomysł jest do zrealizowania ? Czy może głupoty wypisuję ?

Z czasem dokupię do amplitunera odtwarzacz cd/dvd/bluray.

Przedział cenowy amplitunera myślę 2500-3500 tys ? Chyba nie chcę denona, ze względu na wygląd/design. Każdą inną markę akceptuję :)

Bardzo proszę o fachowe doradztwo. Dziękuję.

Napisano

Jeżeli chodzi o niższy pułap przedziału to może to być Yamaha rxv685 ma wszystko to czego potrzebujesz dotykowo możliwość podpięcia końcówki mocy dla lepszego efektu stereo. Na twoim miejscu umówiłbym się na odsłuch z paroma konfiguracjami głośników żeby ułatwić sobie wybór na później. 

Napisano

Panowie moje typy póki co to :

YAMAHA RX-A680

- ONKYO TX-NR696 s

- Marantz SR 5014 sr

- Marantz NR1609

Podoba mi się ten mniejszy Marantz, ze względu na wymiary :) Czy on odstępuje tym o normalnych wymiarach ? Onkyo i Yamaha, też fajne. I bądź tu mądry :/

Napisano

Jeśli amplituner ma obsługę drugiej strefy to zrobisz tak jak chciałeś. I to faktycznie działa.

Yamaha 680 na pewno nie! Jak juz to Yamaha 685.

Jeśli nie potrzebujesz slim to model 1609 też odrzuć. Moim zdaniem wybieraj między Yamaha 685, marantzem 5014 a Onkyo 696. 

Z tym że jak słusznie zaznaczył kolega wyżej. Powinieneś to zrobić pod kolumny. Później będzie ci gorzej.

Zapraszam po wyceny.

Pozdrawiam

Napisano

Dziękuję, o takie wskazówki mi chodziło. 

Odrzucam jednak marantza.

Teraz zostaje wybór między yamahą, a onkyo. Na odsłuch nie znajdę czasu, zdaje się na Wasze opinie, w końcu Fachowcy w temacie :) 

Napisano

Ale amplitunera nie będę wybierał pod stare kolumny, tylko kupię jako początek nowego systemu. 

Teraz nie stać mnie na zakup kolumn, a chcę juz oglądać filmy w dzwięku 5.1. 

Stary ampli mi to uniemożliwia. 

Napisano

Robimy często tego typu instalacje na Onkyo 696. Działa to super sprawnie, amplituner ma zapas mocy, mogę go polecić z czystym sumieniem. Dzisiejsze amplitunery kina domowego mają naprawdę bogate możliwości jak na cenę. Warto jednak pamiętać, że wymagają dobrego chłodzenia. 

https://sklep.rms.pl/onkyo-tx-nr696-tx-nr-696-amplituner-kina-domowego-7-2-z-dolby-atmos-dts-x-certyfikatem-thx-promocja

Napisano
4 godziny temu, Jamo c 97II czy Heco napisał:

może dobrym wyborem był by onkyo 8270 

Kolega Norbi wyraźnie napisał, ze poszukuje amplitunera do kina domowego. A ten model jest stereo

Napisano
6 godzin temu, Jamo c 97II czy Heco napisał:

umknęła mi ta informacja że 5,1  może dlatego że dla mnie coś takiego w nie istnieje hehe

Proszę:  wypowiadaj się na temat.
Jeżeli masz jakieś sensowne propozycje dotyczące kina domowego - to napisz. Bo niestety Twoja ocena stereo do kina domowego jest nie na miejscu. skoro autor wątku wyraźnie chce amplituner wielokanałowy, a nie stereo.

Pozdrawiam

Napisano
19 godzin temu, Jamo c 97II czy Heco napisał:

może dobrym wyborem był by onkyo 8270 

Kolego czytaj ze zrozumieniem!

RoRo Cie już upomniał ale w innych tematach pytasz o to co wybrać a tu doradzasz. Nie czujesz że to wciskanie kitu?

Dnia 23.12.2019 o 17:41, Norbi napisał:

Teraz zostaje wybór między yamahą, a onkyo.

Yamaha ze względu na lepszą kalibrację.

Napisano

Dziękuję wszystkim, którzy doradzają fachowo :)

Zdecydowałem się na onkyo ze względu na cenę odtwarzacza blu-ray yamahy ( 2300 zł ). A chciałbym mieć komplet od jednego producenta.

Napisano

Nie kupuj odtwarzacza Blu Ray tylko po to żeby mieć ładnie wyglądający zestaw 🙂. Za dużo mniejsze pieniądze kupisz jakiegoś marketowego Panasonica, Sony czy inne lg. Pakowanie pieniędzy w "markowy" Blu Ray moim zdaniem mija się z celem.