Skocz do zawartości

Pure Direct, Cd Direct

Buri

Recommended Posts

Jasne, dzięki.

Mialem podobnie/sypialnia 35-65Hz kilkanaście dB braku/niesłyszenie. Przy średnio cichym odsłuchu, późnymi wieczorami byłem smutny, ponieważ sypialnia nie „oddychała”. Płaskie brzmienie. Grubsze i przeważnie żeńskie wokale „zagłuszały”, wychodziły do przodu. Wiem od kolegów, że to duża niedogodność. 

49 minut temu, Mikelas76 napisał:

o to to to 👍

Jakie "o to to to"?

11 minut temu, Mikelas76 napisał:

Screenshot_20250306_184224.jpg

Czy to jest MAKSYMALNIE wierne brzmienie?

No nie! 

Inna sprawa, czy Ci się podoba, czy nie, i jakie masz doświadczenia (lub przesądy) związane z korekcją DSP, ale maksymalnie wierne nie jest. Z pomocą korekcji byłoby wierniejsze. 

Edytowano przez Kraft

O ile pomiar/print screen,  poprawnie zrobiony, to byłby ten właśnie moment, by tak przy 70Hz uciąć midwoofer, on i tak w tym sweet spot nie pracuje jak trzeba i dołożyć dodatkowe źródło niskich tonów. A tam wyrzeźbić odpowiednią korekcję. Właśnie słucham, średnio cicho. Pokój oddycha, a czytelność i zróżnicowanie, przy drive i punch nie do wiary.

2 godziny temu, michaudio napisał:

Ta "lepszość" plików hi-res wynika po części właśnie z tego, że porównuje się je do kopii CD powstałych z plików po niesymetrycznym down samplingu.

Muszę cię rozczarować. Wielu realizatorów rejestrowało nagrania w jakości 48 kHz (maksymalnej dostępnej). Uważali, że więcej znaczy lepiej, a niuansami się nie przejmowali.

44 minuty temu, Kraft napisał:

. Z pomocą korekcji byłoby wierniejsze. 

Miałem swego czasu pianino koncertowe w salonie w domu, salon z tzw. salonową, czyli słabą „akustyką”. Co ciekawe, pomimo nie najlepszej akustyki, brzmienie było fenomenalne. W każdym miejscu salonu / kuchni / jadalni słychać było, że gra ”żywe” pianino. Choć wiadomo że były górki i dołki, a nie płaska charakterystyka. 
Myślisz, że taki teoretyczny DSP, ingerując w dźwięk pianina, tu coś wycinający, tu coś ograniczający, tu coś podbijający spowodowałby, że brzmienie pianina byłoby lepsze?

Moim zdaniem - nie, raczej efekt byłby odwrotny, bo to już by nie było to prawdziwe, naturalne brzmienie.

Co innego adaptacja akustyczna. Aczkolwiek i bez nie było wspaniale i tego efektu nie zapewniłyby żadne kolumny niezależnie od ceny i inwestycji w pomieszczenie.

1 minutę temu, DiBatonio napisał:

W jakich latach, ktoś odpowie, bo na krafta nie liczę?

Tak siesklada, że większe znaczenie ma głębokość bitowa ciezki dźwiękowej niż częstotliwość próbkowania.

Próbkowanie 48kHz było standardem audio dla formatu filmów na DVD.

Próbkowanie 44,1 kHz to standard dla muzy na  CD.

Czyli od 1972 roku DVD ( 48kHz ) a od 1979 CD ( 44,1 kHz )

Kiedyś wspominał o tym Maciej Stryjecki, ten od HiFi i muzyka.

W latach kiedy prowadził wytwórnię muzyczną "Dux" musiał bez przerwy pilnować realizatorów nagrań, żeby nagrywali w 16/44,1. Dzięki temu tamte płyty brzmiały tak dobrze. Realizatorzy woleli oczywiście 48kHz, ale po konwersji w dół brzmiało to dla niego nie do przyjęcia.

1 godzinę temu, Kraft napisał:

Inna sprawa, czy Ci się podoba, czy nie, i jakie masz doświadczenia (lub przesądy) związane z korekcją DSP, ale maksymalnie wierne nie jest. Z pomocą korekcji byłoby wierniejsze

Jestes inteligentnym facetem Jarku, ale prosze przestan traktowac innych uzytkownikow jak lekko opoznionych w rozwoju. Czytasz ze zrozumieniem, czy wogole nie czytasz co tutaj sie pisze? 

Czy moja wypowiedz świadczy o przesadach? Napisalem wyraznie, ze zabieg korekcji cyfrowej to "cos za cos".  Ja to przetestowalem wielokrotnie roznymi programami posilkujac sie wiedza doswiadczonych uzytkownikow forum AUDIOSTEREO. 

Nadal nie odpowiedziales tez czy uzywasz swojego mini dsp w celu korekcji twojego pomieszczenia. A umowmy sie ze twoje pomieszczenie wymaga korekcji z uwagi na chocby lokalizacje sprzetu w jednym z naroznikow pokoju. 

Czekam tez na twoj wykres SPL. Oczywiscie nie przyjmuje do wiadomosci ze nie masz czasu, czy ci sie nie chce, czy nie potrzebujesz tego robic. 

Opiniujac czyjes warunki odsluchowe wypadaloby przedstawic swoje.

1 godzinę temu, AudioTube napisał:

O ile pomiar/print screen,  poprawnie zrobiony, to byłby ten właśnie moment, by tak przy 70Hz uciąć midwoofer, on i tak w tym sweet spot nie pracuje jak trzeba i dołożyć dodatkowe źródło niskich tonów. A tam wyrzeźbić odpowiednią korekcję. Właśnie słucham, średnio cicho. Pokój oddycha, a czytelność i zróżnicowanie, przy drive i punch nie do wiary.

Zdaje sie masz paczki od audio synergia vel father pio. Rzezbione na miare dla twojego sprzetu i pokoju prawda? Posiadaja mozliwosc korekcji na modulach basowych?

Bedziesz kiedys w Polsce wpadnij do mnie posluchac, a jak ja bede w Holandii? wlece z przyjemnoscia do Ciebie posluchac

1 godzinę temu, michaudio napisał:

Kiedyś wspominał o tym Maciej Stryjecki, ten od HiFi i muzyka.

W latach kiedy prowadził wytwórnię muzyczną "Dux" musiał bez przerwy pilnować realizatorów nagrań, żeby nagrywali w 16/44,1. Dzięki temu tamte płyty brzmiały tak dobrze. Realizatorzy woleli oczywiście 48kHz, ale po konwersji w dół brzmiało to dla niego nie do przyjęcia.

Stryjecki prowadził Wytwórnie ARMS Records, mam kilka płyt.

Każda była na złotym nośniku,  "SIN" Grzecha Piotrowskiego na przykład, "Mutru" Piotra Żaczka na której mi się podpisał, kiedy dał koncert w Poznaniu. Bardzo fajne realizacje. 

Edytowano przez DiBatonio

Przed chwilą, Kraft napisał:

Nie opiniuję Twoich warunków. Rozmowa (z mojej strony) jest teoretyczna (czyli abstrahujemy od konkretnych przypadków). 

Tak, jestes znany z bycia teoretykiem Jarku. 

A co z tymi wykresami SPL? 

Uzywasz swojego mini dsp, pokazesz moze jakieś wygenerowane filtry i do jakiej krzywej nawiazujesz? Do harmana moze?