MobyDick Napisano 17 marca 2020 Udostępnij Napisano 17 marca 2020 Granit raczej na skrzynkę. To będzie z kolei wymagało pewnie wzmocnienia skrzynki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kajt Napisano 17 marca 2020 Udostępnij Napisano 17 marca 2020 @MobyDick No właśnie to mnie zastanawia najbardziej Btw. Wnioskując po przesłanym linku bardziej proponujesz opcję 2M Red niż OM 10? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 17 marca 2020 Udostępnij Napisano 17 marca 2020 Zdecydowanie . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kajt Napisano 17 marca 2020 Udostępnij Napisano 17 marca 2020 Znajomy mówi, że 2M red może być troszkę za ciężkie do ramienia Dual'a 505-3... ale trzeba zweryfikować dokładnie Za to już ogarnąłem sobię płytę granitową pod gramofon. Ze mną jak z dzieckiem... trzeba mi powiedzieć co i jak 😂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 17 marca 2020 Udostępnij Napisano 17 marca 2020 Moim zdaniem najlepiej się tu sprawdzi igła OM10 (wychodzi taniej od 2M Red, która jest w zasadzie tą samą wkładką tylko w innym "opakowaniu"). Jak chcesz zaszaleć, to kup igłę OM20 (ok. 800 zł). To już przepaść w jakości dźwięku 16 minut temu, Kajt napisał: Za to już ogarnąłem sobię płytę granitową pod gramofon. Ze mną jak z dzieckiem... trzeba mi powiedzieć co i jak 😂 No i super! Jeżeli chodzi o gramofony, to tutaj bardzo istotne jest odizolowanie ich od wszelkich drgań z otoczenia. Dzięki temu mamy lepsze prowadzenie igły w rowku i stabilniejszą pracę całej wkładki. Przy czym tak jak pisze @MobyDick - być może trzeba będzie wzmocnić skrzynię, żeby nie zaczęła pływać pod obciążeniem Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kajt Napisano 17 marca 2020 Udostępnij Napisano 17 marca 2020 (edytowany) 38 minut temu, Audio Autonomy napisał: Moim zdaniem najlepiej się tu sprawdzi igła OM10 (wychodzi taniej od 2M Red, która jest w zasadzie tą samą wkładką tylko w innym "opakowaniu"). No właśnie tą samą informację znalazłem na zagranicznych forach... że jest to ta sama wkładka praktycznie. Dlatego chyba lepiej zainwestować w moim mniemaniu w OM10 wkładkę. Czy mówisz, żeby samą igłę od OM10 wymienić? Tak jak pisałem wcześniej... nachodzi ona bezproblemowo na moją wkładkę... będzie ok? 38 minut temu, Audio Autonomy napisał: Przy czym tak jak pisze @MobyDick - być może trzeba będzie wzmocnić skrzynię, żeby nie zaczęła pływać pod obciążeniem Spokojnie... już przetestowane 😃 wzmak jest nawet trochę cięższy niż będzie płyta i z korzyścią dla płyty rozłoży nacisk na całość skrzyni gdzie wzmak ma 4 punkty nacisku i do tego bliżej środka... powinno być dobrze Edytowano 17 marca 2020 przez Kajt Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 17 marca 2020 Udostępnij Napisano 17 marca 2020 32 minuty temu, Kajt napisał: Czy mówisz, żeby samą igłę od OM10 wymienić? Nie wiem czy wkładka OM10 to dokładnie to samo co ta wkładka Duala. Może się ona czymś delikatnie różnić "w środku", ale obstawiam, że jest co najmniej mocno zbliżona do Ortofona. Myślę, że zakup samej igły będzie w sam raz Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kajt Napisano 17 marca 2020 Udostępnij Napisano 17 marca 2020 (edytowany) No i tutaj odwieczny paradoks... skoro wkładka OM10z igłą jest o 50 droższa niż sama igła... to chyba lepiej zainwestować w całość aaaa i tak dla zajawki porównanie igieł Po lewej om 10, a po prawej igła z ULM 168e Edytowano 17 marca 2020 przez Kajt Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 17 marca 2020 Udostępnij Napisano 17 marca 2020 @Kajt !!!! Drapaka zdejmij z wzmacniacza, by zapewnić dobrą wentylację i odprowadzanie ciepła. To raz. A dwa pole magnetyczne transformatora wzmacniacza może uszkodzić igłę i wkładkę. Gramofon zawsze stawiamy z dala od wzmacniacza. A ramię gramofonu po przeciwnej stronie niż trafo. Musisz sprawdzić z której strony masz transformator, najlepiej zdjąć obudowę. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kajt Napisano 17 marca 2020 Udostępnij Napisano 17 marca 2020 (edytowany) @1Ender Spokojnie... to było tylko do testów czy skrzynka wytrzyma płytę granitową pod gramofon Trafo mam niestety po lewej stronie... ale to nie problem bo mogę zamienić miejscami Dzięki za przestrogę Edytowano 17 marca 2020 przez Kajt Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 17 marca 2020 Udostępnij Napisano 17 marca 2020 Ja jednak na Twoim miejscu zainwestowalbym w budowę szafki audio. W takiej konfiguracji jak masz w tej chwili to szacunkowo za materiał będzie około 100 - 200 zł. Większa 3 komorowa, to myślę że maks 350 zł z długim blatem. Standardowo blat ma głębokość 60 cm, ja zrobiłem około 50 cm, bo tak mi pasowało. Robisz projekt, materiały dotną na wymiar w każdym markecie budowlanym, który ma w sprzedaży płyty meblowe. Kupujesz do tego garść śrubek i mocowania meblowe. Składa się jak klocki lego. 😁 No i masz gwarancję, że będzie stabilnie i solidnie. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 17 marca 2020 Udostępnij Napisano 17 marca 2020 (edytowany) @Ender ma całkowitą rację. Zainwestuj w regał, bo to na czym stoją teraz Twoje klocki to w zadnym wypadku nie nadaje się na sprzet. Pozdrawiam. Edytowano 17 marca 2020 przez Rega Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 17 marca 2020 Udostępnij Napisano 17 marca 2020 Ja by nie był tak bardzo kategoryczny. Może te skrzynki będą dobrze odprzęgać sprzęt od podłoża. Jak się stawia klocki na dmuchanych podstawach antywibracyjnych to jest dobrze , a na skrzynkach musi być źle ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pboczek Napisano 17 marca 2020 Udostępnij Napisano 17 marca 2020 Misiek, to wkładka zasadniczo decyduje o tym jak gra gramofon. Wkładka oraz jej precyzyjne ustawienie, bo bez kalibracji, wszystko będzie takie sobie. Nie musisz od razu kupować wkładki za tysia, możesz zacząć zabawę z czymś tańszym do nauki i zobaczyć z czym to się je i ewentualnie przejść na coś lepszego. Gramofon wygląda na porządny więc nie ma się co zastanawiać. Oczywiście startuj od MM i poczytaj https://hi-fi.com.pl/images/numeryhfim/2011-11/pdf/32-33_11_2011.pdf Moby, te skrzynki to chyba pracują po swojemu i nie koniecznie coś odsprzęgają 🙂, a gramofon jak wiemy potrzebuje stabilnego i wypoziomowanego podłoża. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pboczek Napisano 18 marca 2020 Udostępnij Napisano 18 marca 2020 Ustal masę ramienia i czytaj np. tu http://audiomaniacy.pl/index.php?board=31.0 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilli Napisano 18 marca 2020 Udostępnij Napisano 18 marca 2020 @Kajt, jeśli kasa to nie problem, to pomyśl o szafce z naturalnego drewna, ewentualnie klejonego (bezsękowe), najlepiej coś twardego, choćby buk. Roboty znacznie więcej, ale jeśli ogarniasz prace manualne to efekt może być zaje....bardzo fajny i licowało by to (jeśli pójdziesz w coś jasnego) z obecnym wystrojem Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 18 marca 2020 Udostępnij Napisano 18 marca 2020 Szanowni Koledzy! Czy ktoś, może potrzebuje Igły Pickering D400/V15? Oddam za cene przesyłki. Kupiłem w Vamecie w ubiegłym roku jako pasujaca do wkładki Pickering XSV 4000. Tak przynajmniej zostałem poinformowany telefonicznie kiedy usiłowałem zasiegnąć informacji o kompatybilności. Niestety, wiedza Pana z którym rozmawiałem okazała się bardzo mizerna. Po otrzymaniu okazało się, że igła ma zupełnie inną końcówkę, zupełnie niepasująca do w/w wkładki. Po napisaniu maila do Vamatu o zaistniałej sytuacji, na odpowiedź czekam już kilkanaście miesięcy. No, trudno. Może komuś się przyda. Igła nieużywana. Zdjęcie 1 i 2. Natomiast mam pytanie - czy może ktoś spotkał sie z igłą do wkładki Pickering XSV 4000 za rozsądna kasę? Zdjęcie 3 i 4. Może być zamiennik pasujący do tej wkładki. Okazuje sie, ze to dość egzotyczna, a jednocześnie ciekawa wkładka i na pewno warto byłoby ją uruchomić. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilli Napisano 18 marca 2020 Udostępnij Napisano 18 marca 2020 Rozumiem, że piszesz o Wamacie czy inny sklep? Jeśli Wamat to szkoda, że odpuściłeś temat, ja nigdy nie miałem u nich problemu ze zwrotem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 18 marca 2020 Udostępnij Napisano 18 marca 2020 Tak, sklep to Wamat. Poprzednio napisałem przez ,,V,,. Na jednym mailu się nie skończyło. Napisałem dwa. Oba bez odpowiedzi. Szkoda nerwów. Ale wiecej nic u nich nie kupię. Te igłę, którą mam do oddania, prawdopodobnie można zastosować do innych wkładek. Ja nie mam pojęcia. Ale jeśli ktoś potrzebuje to chętnie oddam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilli Napisano 20 marca 2020 Udostępnij Napisano 20 marca 2020 Oj, to niedobrze, szkoda kasy, która poszła w błoto. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 20 marca 2020 Udostępnij Napisano 20 marca 2020 (edytowany) Fakt - kasa wyrzucona. Całe szczęscie, ze to nie był majątek. Za igłę z przesyłka zapłaciłem ok 85 zł. Potrzebującemu oddam za cenę przesyłki. Mnie nie jest potrzebna. Edytowano 20 marca 2020 przez Rega Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarek_Ogarek Napisano 7 kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 7 kwietnia 2020 Dnia 17.03.2020 o 17:40, 1Ender napisał: @Kajt !!!! (...) Gramofon zawsze stawiamy z dala od wzmacniacza. A jeśli postawię gramofon 4 m od wzmacniacza to jak zareaguje na długie przewody ? Jest na to jakiś patent ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 7 kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 7 kwietnia 2020 Tak daleko nie należy stawiać gramofonu od wzmacniacza. Jeśli już jest taka potrzeba to lepiej podłączyć preamp gramofonowy gdzieś blisko gramofonu i dopiero sygnał z niego wyprowadzony po wzmocnieniu przesyłać kablami dalej. Dobrze by było wtedy móc przesyłać na dłuższej drodze sygnał symetryczny kablami XLR. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 8 kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 8 kwietnia 2020 5 godzin temu, Jarek_Ogarek napisał: A jeśli postawię gramofon 4 m od wzmacniacza to jak zareaguje na długie przewody ? Jest na to jakiś patent ? Generalnie to że przewód gramofon wzmacniacz nie powinien być za długi to wyjaśnił Ci już MobyDick , miałem kiedyś taką sytuację , że musiałem przestawić na jakieś dwa m-ce gramofon i był mi potrzebny przewód 5 m. Z tych które wówczas testowałem / Klotz , Sommer, Balden/ najlepiej sprawdził się przewód Badea 3402 , z tego co widzę jest na Allegro https://allegro.pl/oferta/kabel-bedea-gramofonowy-podwojny-made-in-germany-6888379067 Ideału nie było, ale też nie brzmiało tragicznie biorąc pod uwagę długość połączenia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 8 kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 8 kwietnia 2020 @Jarek_Ogarek Nie pisałem, że 4m. Trafo wzmacniacza musi być po przeciwnej stronie niż ramię drapaka. Możesz postawić obok. Ww założeń. Jak gramofon musi stać dalej to inna sprawa. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts