zieluwid Napisano 18 lutego 2020 Udostępnij Napisano 18 lutego 2020 Nie ma za co, jakby coś było trzeba to pisz Czekam na relację. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jabba_87 Napisano 20 lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 20 lutego 2020 (edytowany) Witam serdecznie, Ten wątek mógłbym nazwać książkowym modelem wykorzystania wiedzy forumowiczów przy zakupie sprzętu audio Wzmacniacz Harman/Kardon HK6100 + KEF Cresta 2 cena = 800 zł. Budżet zaakceptowany. Dzięki wielkie przy wyborze, próba dźwięku niestety w dopiero w przyszłym tygodniu (wyjazd) P.S Mam nadzieję, że uda mi się to wszystko sprawnie podłączyć (nie mam kabli do głośników?! - o jakie pytać?) Piotrek Edytowano 20 lutego 2020 przez Jabba_87 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 20 lutego 2020 Udostępnij Napisano 20 lutego 2020 Nie pytać tylko świadomie kupić. Procab ls25 albo Oehlbach typ 1008. Oba w granicach 12 zł za metr. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 20 lutego 2020 Udostępnij Napisano 20 lutego 2020 Szybko poszło Pozdrawiam i daj znać jak odsłuchasz sprzęt, Pozdrawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jabba_87 Napisano 25 lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 25 lutego 2020 Ehhh. Nie mam najmniejszego pojęcia jak ja mam to podpiąć... Kupiłem kabel, do tego banany które wogole nie pasują do tych wejść przy Kefach. Zdjolem oslone kabla, wpakowałem przy wzmacniaczu do speaker system 1 w right i left ale w głośniku 1 mam ten oba końca kabla zainstalować w jedno wejście? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 25 lutego 2020 Udostępnij Napisano 25 lutego 2020 (edytowany) Złącza głośnikowe masz opisane na obudowie wzmacniacza i kolumn. We wzmacniaczu masz wyjścia na 2 pary kolumn, a w kolumnach osobne złącza dla sekcji niskotonowej i wysokotonowej. Tyle że one są połączone razem zworami. Po jednej i drugiej stronie kabla podłączasz pary przewodów w jednym kablu pod jeden kanał. Jeden przewód do czerwonego złącza a drugi do czarnego. Jak na rysunku A. Edytowano 25 lutego 2020 przez MobyDick Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jabba_87 Napisano 25 lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 25 lutego 2020 (edytowany) Dobra gra, jest sukces. Ale coś czuję że powinno grać lepiej, musze sprawdzić czy dobrze po wpinane bo basów nie słyszę. Edytowano 25 lutego 2020 przez Jabba_87 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 25 lutego 2020 Udostępnij Napisano 25 lutego 2020 Jeśli podłączyłeś jedną kolumnę w odwrotnej fazie, wtedy jest taki efekt. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jabba_87 Napisano 25 lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 25 lutego 2020 (edytowany) Nie wiem, ale mam wrażenie że dziwnie słychać wokal, jakby w tle, taki wycofany zupełnie od czapy. Kombinuje dalej. Mam wrażenie że gra jak powinno odkąd zmieniłem 'balance', bo na neutralnym jakoś wokal ginie, brzmi płasko ale już przesunięcie pokrętła na L lub R nadaje mocy. Edytowano 25 lutego 2020 przez Jabba_87 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 25 lutego 2020 Udostępnij Napisano 25 lutego 2020 Zrób zdjęcia jak podłączyłeś kolomn i wzmacniacza. Balance powinien być na 0. Speekers powinno być na ustawieniu 1 lub 2. Pomiń ustawienie 1+2. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jabba_87 Napisano 25 lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 25 lutego 2020 Wygląda to tak jak na zdj. Nie wiem czy bedzie wyraźne. Najwyżej doślę większe zbliżenie, ale tak- używałem ttlko tego 2+1 na wzmacniaczu, poprostu 1 albo 2 gra jeden głośnik. Balance jak daje na neutralne dzwiek jest dIwny, wokal jak nie wiem z pod wody, dopiero jak zaczolem bawić się tym wtedy zaczęło lepiej brzmieć. Ale wydaje mi się że któryś kabel źle podłączony albo nie styka do końca.. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 25 lutego 2020 Udostępnij Napisano 25 lutego 2020 @Jabba_87 Źle! Spalisz wzmacniacz, albo uszkodzisz kolumny!! Podłączasz czarny do czarnego, czerwony do czerwonego!! Tylko górne zaciski we wzmacniaczu lub dolne!! Sprawdź ile omowe masz kolumny i ile omów obsługuje wzmacniacz. Podaj wartości. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 25 lutego 2020 Udostępnij Napisano 25 lutego 2020 Kable masz źle podłączone do wzmacniacza. Nie wolno tak robić. Poco ja wkleiłem rysunek jak podłączać ? Czarne do czarnego i czerwone do czerwonego złącza. U góry masz przyłącza do zestawu A a na dole do B ( lub odwrotnie ). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 25 lutego 2020 Udostępnij Napisano 25 lutego 2020 (edytowany) Zwróć uwagę u mnie żyła z napisami do czarnego, bez napisów do czerwonego. Edytowano 25 lutego 2020 przez 1Ender Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 25 lutego 2020 Udostępnij Napisano 25 lutego 2020 U góry jest zestaw nr 1, u dołu 2. Masz tylko jedną parę kolumn i tylko do jednego zestawu kolumn zaciski używasz ( przynajmniej przy podłączeniu jedna parą kabli ). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jabba_87 Napisano 25 lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 25 lutego 2020 Źle zrozumiałem to że na wzmacniaczu mam to rozpisane na speaker 1 system i speaker 2 system, dlatego myslame ze jeden głośnik do pierwszego a drugi do drugiego. W tych kablach ciężko rozeznać żeby czerwony do czerwonego i czarny do czarnego, spróbuje jakoś je oznaczyć. Dobra słuchajcie czyli tak, wszytko w lini speaker 1 system i tak jak było wyżej prawy głośnik Czerwony do prawego czerwonego na wzmacniaczu etc. Dziś już tego nie odpale, dam znać jak to podłącze jutro. Maja 8 omów. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 25 lutego 2020 Udostępnij Napisano 25 lutego 2020 Na jednym przewodzie z pary masz chyba czerwony pasek i wystarczy że te kable podłączysz do czerwonych zacisków, a te bez paska do czarnych. I tylko podłączasz do górnego kompletu zacisków we wzmacniaczu. Dolne zostaw w spokoju. Z przodu włączasz tylko zestaw nr 1 . A te kolumny zgodnie ze zwyczajem wielu producentów mimo że mają napisane 8 ohm, to są naprawdę 4 omowe i nie próbuj z nimi podłaczać równocześnie innej pary kolumn. https://www.hifi.pl/recenzje/kolumny/kefcresta2.php Cresta 2 nie jest aż tak łatwym obciążeniem jak to obiecuje producent. Określona jako 8 omów impedancja w rzeczywistości ma w zakresie 200-300Hz wartość około 3,2 oma. Właściwe jest więc zaliczenie KEF'ów do grupy kolumn 4-omowych. Mimo wszystko w zestawieniu z efektywnością 90 dB zestawy powinny być łatwym partnerem dla każdego wzmacniacza przystosowanego do współpracy z obciążeniami 4-omowymi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 25 lutego 2020 Udostępnij Napisano 25 lutego 2020 (edytowany) Czy masz problemy z kolorami? Jeżeli tak to poproś jakąś kobietę do pomocy. Serio! 😁 Odepnij wszystko od wzmacniacza. Weź kabel od lewej kolumny. Zobacz czy ma zaznaczone kolory przewodów? Może jest napis lub zabarwienie na którejś żyle przewodu? W takim przypadku na żyle bez napisu, koloru przyklej taśmę izolacyjną. Końcówkę oznaczoną czarną taśmą jednego końca przykręcasz do czarnego zacisku w kolumnie, bez taśmy do czerwonego zacisku w kolumnie. Teraz przewód podłączamy do wzmacniacza. Interesują Cię TYLKO górne zaciski wzmacniacza oznaczone jako SPEAKER SYSTEM 1. Przewód lewej kolumny bez taśmy podłączasz do górnego lewego zacisku czerwonego LEFT. Obok czerwonego LEFT jest czarny zacisk GND tam podłączasz przewód oznaczony taśmą. Teraz prawa kolumna. Przewód prawej kolumny bez taśmy podłączasz do górnego prawego zacisku czerwonego RIGHT. Obok czerwonego RIGHT jest czarny zacisk GND tam podłączasz przewód oznaczony taśmą. PAMIĘTAJ ABY PRZEWODY PODŁĄCZAĆ NA WYŁĄCZONYM WZMACNIACZU!! Pozdrawiam Edytowano 26 lutego 2020 przez 1Ender Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maverick2005 Napisano 25 lutego 2020 Udostępnij Napisano 25 lutego 2020 Popraw te połączenia,bo zaraz minus z plusem będzie się stykał. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 26 lutego 2020 Udostępnij Napisano 26 lutego 2020 @maverick2005 prawdopodobnie już i tak jest uszkodzony sprzęt... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maverick2005 Napisano 26 lutego 2020 Udostępnij Napisano 26 lutego 2020 Całkiem możliwe,jak zobaczyłem te połączenia 😬😬😬 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 26 lutego 2020 Udostępnij Napisano 26 lutego 2020 Czekajcie czy ja przed chwilą widziałem podłączone kolumny tak jak widziałem? Jaki cudem to nie wybuchło? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 26 lutego 2020 Udostępnij Napisano 26 lutego 2020 14 minut temu, S4Home napisał: Jaki cudem to nie wybuchło? Bo to stary HK i nie jedno takie podłączenie przeżył Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 26 lutego 2020 Udostępnij Napisano 26 lutego 2020 Trzeba liczyć na to że zadziałały zabezpieczenia ... Końcówki mocy zostały zmostkowane i połączone 2 kolumnami 4-ro omowymi połączonymi równolegle, dając obciążenie 2 ohmy, gdy w takiej konfiguracji dopuszczalne było by obciążenie 8 ohm. Do tego luźne końce kabli głośnikowych grożą zwarciem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 26 lutego 2020 Udostępnij Napisano 26 lutego 2020 ( Warto podkreślić ze zostały te kanały zmostkowane w przeciwnej fazie i przez to wszystko co słychać to różnica pomiędzy kanałami ) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts