Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

witam wszystkich.

Rozglądam się właśnie za głośnikami, w grę wchodzi tylko stereo, pomieszczenie jest dość nietypowe ponieważ salon jest otwarty tak na kuchnię jak i na korytarz i jest w kształcie wagonu czyli długie a wąskie, po środku tego usytuowany jest salon, czyli dość niekorzystnie.

Szukam czegoś co zagra lepiej niż głośniki w tv, używać tego będę w 70 % do telewizji, filmów i 30 % muzyka. 

Wertując strony w internecie mam w zasadzie 2 opcje, chyba że coś mi jeszcze innego podpowiecie. 

Pierwsza opcja zapewne skrytykowana przez większość, ale zajmująca względnie mało miejsca i nie rzucająca się specjalnie w oczy to Soundbar wybrałem Bang & Olufsen Dolby Atmos lub Sennheiser Ambeo Soundbar, kieruję się tu głównie ceną nie dźwiękiem i nigdy tego na oczy nie widziałem i zapewne zagra to zawsze gorzej niż jakaś kolumna głośnikowa., za to zajmie najmniej miejsca.

Druga opcja to głośniki: Klipsch Heresy IV - tutaj bardzo pasuje mi ich wygląd, który jest w stylu retro, nie są tez głośnikami wysokimi przez co nie będa się tak w oczy rzucać, ani też zaburzać przestrzeni. Raczej odpadają jakieś typowe głośniki podłogowe ze względu na brak miejsca.

Dodam jeszcze, że jest to mieszkanie i słuchanie mega głośno też odpada ze względu na sąsiadów, a delektować dźwiękiem zapewne by się chciało :)

Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, Xretro napisał:

Szukam czegoś co zagra lepiej niż głośniki w tv, używać tego będę w 70 % do telewizji, filmów i 30 % muzyka. 

Moim zdanie to masz dwie opcje B&O lub Klipsch Heresy IV , choć do TV to przetestuj B&O.

Jaka byla by odległość pomiędzy kolumnami  i  odsłuchu ?

Edytowano przez Karol64208
Napisano

Odległość między głośnikiem prawym i lewym to jakieś 310 cm a odległość od tv do miejsca odsłuchu to ok 350 cm. 

Jest to jednak pomiesczenie otwarte i po lewej stronie jest kuchnia a po prawej korytarz 

Napisano

Witaj,

Porównanie tych dwóch produktów jest tak abstrakcyjne, że ciężko mi zająć jednoznaczne stanowisko :) no ale spróbujmy. Klipsch Heresy to audiofilskie kolumny dla wymagających i świadomych słuchaczy, entuzjastów stereo, wymagające od elektroniki (nikt nie wspomniał nic o wzmacniaczu, odtwarzaczu, przewodach itd) oraz od akustyki - jednym słowem dla zaawansowanych użytkowników. Porównywanie do nich soundbara to trochę jakby mieć dylemat czy kupić bolid formuły 1 czy może jednak kompakt ze stajni Dacii.. Myślę, że w Twoim wypadku i akustyce lepszym rozwiązaniem będzie dobry soundbar. Jeśli chciałbyś jednak położyć większy nacisk na stereo, wtedy już pomyślmy o systemie stereo czyli dwie kolumny i np. dobry amplituner stereo z funkcjami sieciowymi ale nie mieszajmy w to Klipsch Heresy ;) Rozważ jeszcze Naim Mu-So. To bardzo ambitne urządzenie, potrafi zaskoczyć dźwiękiem i potęgą grania a do tego jest perfekcyjnie wykonany. 

Pozdrawiam.

Napisano
4 godziny temu, Q21 napisał:

Jeśli chciałbyś jednak położyć większy nacisk na stereo, wtedy już pomyślmy o systemie stereo czyli dwie kolumny i np. dobry amplituner stereo z funkcjami sieciowymi ale nie mieszajmy w to Klipsch Heresy ;) 

Q21

Najlepiej byłoby zakupić coś co będzie służyć na dłużej i co da zadowalający dźwięk, napisałeś, że nie mieszajmy w to Klipsh Heresy, czyli że to jest zły wybór ?

Tutaj kieruje się zdecydowanie ich wyglądem, są to dość niskie kolumny co mi bardzo pasuje plus fakt, że wyglądają na stare w stylu retro, zapewne zagrają też zdecydowanie lepiej niż nawet najlepszy soundbar.

Oczywiście zdaję sobie sprawę, że ich zakup wiąże się z dodatkowym wzmacniaczem stereo i inny osprzętem.

Napisano

Klipsch Heresy to fajna kolumna , tylko musisz posłuchać czy takie brzmienie Ci pasuje.

W dawnych czasach pojedyncza taka służyła do KD jako głośnik centralny :D  Z czasem Klipsch zauważył ,że można by z 2 zrobić kolumny do kameralnego słuchania - także pod Twe zapotrzebowanie powinny się sprawdzić szczególnie nowa odsłona z lepszym basem

Napisano

Klipsch Heresy wprawdzie zbudowano jako głośnik centralny, ale nie do kina domowego :D . W tamtych czasach topowe modele tej marki były konstrukcjami tubowymi do ustawienia w narożach pokojów, bo ostatnim elementem ich tuby były ściany. Wtedy problemem stawało się często wypełnienie sceny dźwiękowej na środku ( gdy były szeroko rozstawione ). Takie Herezje ( bo nie tubowe ) podłączone do specjalnego procesora i dodatkowej końcówki mocy uzupełniały dźwięk w muzyce. A przy okazji okazało się że zupełnie dobrze sobie radzą we dwie w normalnym stereo.

Napisano
4 minuty temu, Karol64208 napisał:

Atoll DAC 300 to jest przetwornik DAC, a nie wzmacniacz, szukasz wzm. do ty kolumn?

tak czegoś co je zasili i będzie odpowiednie do tych głośników, wtedy się wybiorę na odsłuch takiego zestawu 

Napisano

?

Faktycznie albo coś czytasz i błądzisz albo któs Ci źle wskazał drogę.

Moim zdaniem przepraszam ale nie docenisz Klipsch. Jak koledzy z branzy powiedzieli to kolumny dla osób wiedzacych co chcą.

Vintage dla ludzi to Magnat 1500 transplus. Da Ci więcej dynamiki i energii. Zagra Vką co cieszy.

Do tego Magnat MA1000 i dobry CXN V2 i pozamiatane.

Pozdrawiam

Napisano
9 godzin temu, Xretro napisał:

tak czegoś co je zasili i będzie odpowiednie do tych głośników, wtedy się wybiorę na odsłuch takiego zestawu 

proponuję do tych kolumn wzmacniacz lampowy PP do 2x35W / z integrowany, lub samą końcówkę mocy jeśli kupisz Atoll DAC 300/ to będzie bardzo dobry zestaw z tymi głośnikami, ale odradzam chińskie. 

Napisano

2x35W z Klipsch Heresy oj to będzie pot max na godz 9.

Przecież są to typowe kolumny o wysokiej skuteczności jak pamiętam ok 96dB albo i więcej i impedancji 8ohm. Tutaj wystarczy nawet Arioso 2A3 z mocą 4W.

PP 2x35W i pewnie El34/KT88 to napęd lampowy dla kolumn z kategorii "trudno wysterowalnych".

Napisano
1 godzinę temu, elektron6 napisał:

2x35W z Klipsch Heresy oj to będzie pot max na godz 9.

Przecież są to typowe kolumny o wysokiej skuteczności jak pamiętam ok 96dB albo i więcej i impedancji 8ohm. Tutaj wystarczy nawet Arioso 2A3 z mocą 4W.

PP 2x35W i pewnie El34/KT88 to napęd lampowy dla kolumn z kategorii "trudno wysterowalnych".

Otóż to ;) Karol nie ma zbytnio pojęcia o czym pisze :P 

Te klipsche nawet 1-2,5W wzmacniacze lampowe wysterują elegancko :D 

Napisano

Po prostu z postów założyciela tematu wynika, że nie poszukuje on audiofilskiego systemu stereo i Klipsch Heresy paradoksalnie mogą zagrać źle pomimo tego, że to bardzo dobre kolumny. Jeśli jako system optymalny do TV dla początkującego słuchacza uważamy takie kolumny oraz wzmacniacze lampowe o mocy 2 Watt to ja chętnie przeniosę się do takiego świata :) Uważam, że tutaj potrzebny jest bardziej uniwersalny, przyziemny system i da użytkownikowi więcej radości. Przecież nikt nie kupuje opon typu slick żeby odwozić dzieci do szkoły w mieście ;) Zachęcam oczywiście do odsłuchu aby  to zweryfikować. Ja jednak widzę bardziej zastosowanie wzmacniacza stereo z funkcjami cyfrowymi lub dobrego amplitunera plus dwa fajne monitory (jeśli wysokie kolumny podłogowe nie wchodzą w grę). Myślę, że tutaj potrzebne jest gruntowne doradztwo od samego początku. Wnioskuję choćby po propozycji podłączenia kolumn do DAC. Przede wszystkim wzmacniacz i kolumny, później akcesoria dodatkowe.

Napisano

Oczywiście, zapewne znajdzie się i system TV z kolumnami Avantgarde.. ;) A tak poważnie to na pewno ten JBL oferuje bardziej uniwersalne i łatwo przyswajalne brzmienie. Myślę, że doświadczeni użytkownicy wiedzą o co mi chodzi. Zachęcam do wizyt w dobrych salonach audio aby samemu wyrobić sobie opinię. Żeby jeszcze bardziej "dolać oliwy do ognia" dodam, że sam prywatnie korzystam z Kipsch Heresy :) Tym bardziej czuję się upoważniony, żeby zajmować stanowisko w ich kwestii.

Napisano

q21

z tego co widzę, prowadzisz jakiś sklep audio pod Łodzią, ja w Łodzi bywam raz w miesiącu, może byś przygotował do odsłuchu jakieś propozycje

na końcu bym zdecydował co zakupić. 

Napisano
8 godzin temu, Kubakk napisał:

Otóż to ;) Karol nie ma zbytnio pojęcia o czym pisze :P 

Te klipsche nawet 1-2,5W wzmacniacze lampowe wysterują elegancko :D 

chyba nie chcesz je podpiąć pod EL84 lub EL86 >:(to szkoda te kolumny kupować. A jaki jest przedział mocy dla 6L6, EL34 to jest do 35W. 

Napisano

Ale Karol dokładnie dlaczego ten wzmacniacz?

Parametry to wiem a dźwięk?

23 godziny temu, Karol64208 napisał:

ale odradzam chińskie.

Czemu?

17 godzin temu, Q21 napisał:

Po prostu z postów założyciela tematu wynika, że nie poszukuje on audiofilskiego systemu stereo i Klipsch Heresy paradoksalnie mogą zagrać źle pomimo tego, że to bardzo dobre kolumny.

Ja się z tym zgadzam całkowicie. O czym pisałem wczesniej.

Chcesz retro kolumny to Magnat Transplus 1500.

12 godzin temu, Xretro napisał:

q21

z tego co widzę, prowadzisz jakiś sklep audio pod Łodzią, ja w Łodzi bywam raz w miesiącu, może byś przygotował do odsłuchu jakieś propozycje

na końcu bym zdecydował co zakupić. 

Jesli jesteś też w oświecimiu czasem to także zapraszam do nas.

Napisano
1 godzinę temu, S4Home napisał:

Ale Karol dokładnie dlaczego ten wzmacniacz?

nie podałem ten wzmacniacz, bo to by oznaczało już nazwę wzm. producenta, a tylko parametr jaki powinien być.

Dlaczego nie chińskie, pozostawię odpowiedź dla innych.

poza tym znajomy używa te kolumny i były do nich podłączane inne wzm. dla testów.

1 godzinę temu, S4Home napisał:

Chcesz retro kolumny to Magnat Transplus 1500.

Tu nie chodzi o retro kolumn . 

Uważam że Xretro wie czego szuka, wybór jest trafny i zmieni swoje preferencje z TV 70% na muzykę 70%