bubu78 Napisano 19 kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 19 kwietnia 2020 Witam, chciałbym prosić o fachową pomoc i radę w sprawie wyboru KD (zaznaczam, że nie jestem fachowcem w tym temacie, od wczoraj czerpię wiedzę z internetu). Planuje wydać około 5 tys. zł, powierzchnia 18m2 (4m szerokości, 4.5 długości, ustawienia TV planujemy po długości pokoju pod ścianą, naprzeciw kanapa około 1m od ściany), przy wyborze proszę o uwzględnienie dwóch typów głośników (stojące lub\i wiszące), bo nie wiemy jeszcze jakie będę miał meble w nowym mieszkaniu... też planujemy:) Z góry dziękujemy i pozdrawiamy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 19 kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 19 kwietnia 2020 Cześć, Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem będą kolumny wolnostojące, podwieszane będą pewnego rodzaju kompromisem i pytanie czy lubisz dobre brzmienie czy może ma to być tylko miły dodatek. Napisz coś więcej jakie brzmienie preferujesz i czy ma to być typowy zestaw pod kino domowe czy może także będziesz słuchał muzykę. Opcji jest kilka ale musimy poznać więcej szczegółów. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bubu78 Napisano 19 kwietnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 19 kwietnia 2020 Gustuję w dobrych dźwiękach i nie ukrywam, że 30% chcę wykorzystać na słuchanie dobrej muzyki, czyli czystego dźwięku, mocnego uderzenia. Po przeczytaniu n-artykułów mam na chwilę obecną faworyta Yamaha RX-V685, ale co do kolumn nie mam bladego pojęcia.... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miras23 Napisano 19 kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 19 kwietnia 2020 To zostaw sobie tą Yamaszkę RXV 685. Ona Ci pogodzi muzykę i film. A z głośników, może zainteresuj się Indianami Tesi 561. Często tu rekomendowane. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bubu78 Napisano 19 kwietnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 19 kwietnia 2020 Widzę, że decydując się na ten amplituner RX V-685 i głośniki przednie z tych polecanych przez Miras23, już mam przekroczone 5 tys. Wnioskuję, że chcąc skompletować 5.1 na przyzwoitym poziomie i za tą sumę, należy kompletować częściowo, a pozostałe głośniki + subwoofer w dalszej przyszłości.... Czy tak to powinno wyglądać? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek72 Napisano 20 kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 20 kwietnia 2020 Szukaj używanych Tannoy . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 20 kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 20 kwietnia 2020 Jeśli sprzet nowy to Yamaha 685 + Taga 606 V3 + Magnat sub 302A 5k to taki newralgiczny punkt. Bo w tym budzecie jest mniej systemów. A dokładając trochę następuje przeskok jakościowy na kolumnach. Np dołozył bym do Melodiki BL 40 MK III czy też wspomnianych Indiana Line Tesi 561. Sub Magnat sub 302A Chyba że używane. Wówczas pomysł z Tannoyem jest ok. M4/ F4 set albo Klipsch F2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bubu78 Napisano 20 kwietnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 20 kwietnia 2020 (edytowany) Przepraszam, że "marudzę", ale wpadła mi dziś pewna myśl, żeby w moim budżecie czyli około 5 tys. zainwestować na razie tylko w amplituner i dwa frontowe głośniki (ewentualnie jeszcze subwoofer), a w przyszłości dokupić 3 pozostałe głośniki do KD. Przykładowy zestaw Yamaha 685 + Klipsch R-620F, jak sądzicie, czy to dobry pomysł??? Edytowano 20 kwietnia 2020 przez bubu78 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeczek_11 Napisano 20 kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 20 kwietnia 2020 A czy Onkyo tx-nr686 to nie będzie lepsze od tej yamahy? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 21 kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 21 kwietnia 2020 Nie będzie bo i w czym? Yamah 685 czy też onkyo 686 too modele konkurencyjne. 10 godzin temu, bubu78 napisał: Przykładowy zestaw Yamaha 685 + Klipsch R-620F, jak sądzicie, czy to dobry pomysł??? W Klipscha 620 się nie pakój. Jak chcesz teraz ampli + dwa lepsze fronty to lepiej zrobisz wybierając Heco Aurora 700, Melodika BL40 MKIII, Polk Signature S50 czy Monitor Audio Silver 6. Pozdrawiam i zapraszam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bubu78 Napisano 23 kwietnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 23 kwietnia 2020 Byłem dziś na odsłuchu (zesprzętu: Denon 1600 i Yamaha 485), bardziej odpowiada mi dźwięk z Denona jest bardziej czysty. Oferowano mi kolumny Klipsh 620F. Jeli chodzi o amplituner to chyba pójde w kierunku Denon, ale o klase wyższy czyli 2600 DAB, ale nadal nie jestem przekonany do kolumn... S4Home, mógłbyś mi napisać czemu nie pakować się w Klipsh??? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edward Gałka Napisano 23 kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 23 kwietnia 2020 Klipsch R męczą w muzyce są specjalnie projektowane do kin domowych gdzie liczą się efekty a klipsch daje ich dużo. Wersja rp jest poprawiona pod względem muzyki.Jak chcesz kolumny to koniecznie końcówki mocy, tylko nie wiem po co na 18m2 kupować kolumny Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad Kulwicki Napisano 23 kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 23 kwietnia 2020 41 minut temu, bubu78 napisał: Jeli chodzi o amplituner to chyba pójde w kierunku Denon, ale o klase wyższy czyli 2600 DAB, ale nadal nie jestem przekonany do kolumn... Jak bardzo nie potrzebujesz, to oszczędź trochę biorąc 'zwykłe' x2600h, bez DAB - w dobie internetowego radia nie jest wg mnie specjalnie atrakcyjne. Klipsche, jak wyżej napisano,są uznawane za zdecydowanie bardziej nastawione na kino, niż odsłuch muzyki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
anderg Napisano 23 kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 23 kwietnia 2020 (edytowany) 9 minut temu, Edward Gałka napisał: tylko nie wiem po co na 18m2 kupować kolumny że co,a co ma kupić plastiki ? w swoim pałacu ustawiasz od 30 m w góre. kolumny? Edytowano 23 kwietnia 2020 przez anderg Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bubu78 Napisano 23 kwietnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 23 kwietnia 2020 Reasumując dotychczas, nie iść w kolumny Klipsh przy stereo (pominę stwierdzenie, że niepotrzebne mi kolumny przy 18 m2....) i darować sobie DAB, tylko żebym nie żałował. W takim razie to może pójść w Denona 1600 zamiast 2600? Natomiast temat wyboru kolumn nadal otwarty::) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edward Gałka Napisano 23 kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 23 kwietnia 2020 (edytowany) 3 godziny temu, anderg napisał: że co,a co ma kupić plastiki ? w swoim pałacu ustawiasz od 30 m w góre. kolumny? Każdy kupuje co uważa,, tylko ile potrzeba mocy aby wykorzystać potencjał kolumn? Na podstawkowych przynajmniej się tak amplituner nie przegrzewa i równowaga w kinie lepsza myślę że przynajmniej do 20m2. Tak wolał bym plastiki z subem do kina w niewielkim pomieszczeniu niż zestaw 5.0 gdyby nie było mnie stać na suba. Takie sensowne kino z kolumnami podłogowymi lub podstawkowymi 5.1 trzeba liczyć przynajmniej 2tyś więcej, ale to nie w tym temacie powinniśmy o tym pisać Edytowano 23 kwietnia 2020 przez Edward Gałka Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edward Gałka Napisano 23 kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 23 kwietnia 2020 3 godziny temu, bubu78 napisał: Reasumując dotychczas, nie iść w kolumny Klipsh przy stereo (pominę stwierdzenie, że niepotrzebne mi kolumny przy 18 m2....) i darować sobie DAB, tylko żebym nie żałował. W takim razie to może pójść w Denona 1600 zamiast 2600? Natomiast temat wyboru kolumn nadal otwarty::) Ja bym na początek wynajął sobie np. demon x2600h i dali oberon 5 lub 3 i kilka jeszcze innych zanim bym zdecydował Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 24 kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 24 kwietnia 2020 10 godzin temu, bubu78 napisał: S4Home, mógłbyś mi napisać czemu nie pakować się w Klipsh??? Do Denona możesz. Nie pakował bym się do Yamahy czy Onkyo. Bo to wówczas sterylne granie. 9 godzin temu, Edward Gałka napisał: Klipsch R męczą w muzyce są specjalnie projektowane do kin domowych gdzie liczą się efekty a klipsch daje ich dużo. Wersja rp jest poprawiona pod względem muzyki.Jak chcesz kolumny to koniecznie końcówki mocy, tylko nie wiem po co na 18m2 kupować kolumny Dokłandie tak. Ale jesteśmy w dziale kinowym więc jak kolega musi to niech bierze. Ale posłuchaj ich przed zakupem. Ja stronie. 6 godzin temu, Edward Gałka napisał: Ja bym na początek wynajął sobie np. demon x2600h i dali oberon 5 lub 3 i kilka jeszcze innych zanim bym zdecydował nie polecam łączenia Denona z Dali. Pisałem już pare razy czemu :0 Nie pytajcie p oraz kolejny proszę. Moim zdaniem zacznij od kolumn. Ich odsłuchu a później elektronika do tego. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edward Gałka Napisano 24 kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 24 kwietnia 2020 (edytowany) 4 godziny temu, S4Home napisał: nie polecam łączenia Denona z Dali. Pisałem już pare razy czemu :0 Nie pytajcie p oraz kolejny proszę. Oberony 3 z denonem brzmią audiofilsko, nie wiem jak z kolumnami, mają więcej głośników niskotonowych Edytowano 24 kwietnia 2020 przez Edward Gałka Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bubu78 Napisano 24 kwietnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 24 kwietnia 2020 No dobrze to już wiemy że Denon 2600, to może rozważmy jakie wyjście czy kolumny podłogowe, czy też podstawkowe do takiej powierzchni oraz jaki producent. Wówczas będziemy mięli pointę, pozdrawiam:) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bubu78 Napisano 30 kwietnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 30 kwietnia 2020 Witam ponownie, chciałbym już skończyć ten wątek, ale nadal nie wiem jakie są najlepsze kolumny do Denona 2600(1600), czy mógłby ktoś dać profesjonalną radę, z góry dziękuję. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edward Gałka Napisano 1 maja 2020 Udostępnij Napisano 1 maja 2020 (edytowany) Weź Sobie oberony 3 jeśli to będzie kino w przyszłości.ew b&w 600, audio Silver 100 Nikt na tym forum nie pisze o problemach związanych z odsłuchem w niedużych pomieszczeniach ,dziwi mnie to bardzo choć profesjonalistą nie jestem. Przy kolumnach będziesz miał bardzo duże problemy w 18m2 ,aby to się wszystko dobrze zgrało ludzie kombinują ustawiają móc na minus na frontach ręcznie po kalibracji. Jest wiele takich tematów na zagranicznych forach, nie wiem dlaczego w Polsce jest tak mało tematów o tym. Edytowano 1 maja 2020 przez Edward Gałka Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markcox Napisano 1 maja 2020 Udostępnij Napisano 1 maja 2020 co za bełkot... jeżeli ktoś stawia sprzęt tylko i wyłącznie do kina, to monitory na frontach są jak najbardziej wskazane i polecane, ale jeżeli dochodzi do tego również chęć odsłuchu stereo (i to w jednym systemie), to wtedy pojawiają się propozycje frontów podłogowych, jeżeli warunki na to pozwalają. Więc nie wyrywaj z kontekstu i nie jątrz. Bo póki co widzę, że takie masz główne zadanie. Chcesz błysnąć? Za dużo wolnego czasu i już nie masz pomysłu na siebie kolego? Niemalże co Twój post, to ręce opadają. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek09 Napisano 1 maja 2020 Udostępnij Napisano 1 maja 2020 Mam taki sam metraż i wybrałem kolumny podłogowe. Jeśli masz miejsce, żeby kolumny postawić to ja bym szedł w podłogówki. Przy odsłuchu stereo bedziesz miał bardziej obszerne i dociążone brzmienie. Pamiętaj tylko, żeby kolumn nie wciskać w ciasną przestrzeń. Musi mieć trochę miejsca. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 4 maja 2020 Udostępnij Napisano 4 maja 2020 Zaobserwowałem właśnie że Edward zaczął doradzać na forum a jego posty często są dosc kontrowersyjne. Nie przemyślane albo po prostu Dnia 1.05.2020 o 12:18, Edward Gałka napisał: choć profesjonalistą nie jestem i już ale po co wtedy doradzać komuś kto chce uzyskać pomoc? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts