KrólKiczu Napisano 7 maja 2020 Napisano 7 maja 2020 Ale co ten odtwarzacz CD, który kosztuje 3/5 wartości kolumn i wzmaka wniesie do tego systemu? Odpisz, cytując
S4Home Napisano 7 maja 2020 Napisano 7 maja 2020 nie mówię że nie umiesz liczyć, absolutnie. Nigdzie tak nie powiedziałem. Mówię że to nie system za 9k w sensie jego elementy nie będą grac na taki budżet. O to mi chodzi. Troszkę jak przedmówca się zgadzam. 10 godzin temu, Miras23 napisał: ode mnie się teraz nauczysz, że nawet 5 watów wystarcza, żeby zagrać GŁOŚNO w pokoju 40 m2. Więc dlaczego 50 W miałoby nie wystarczyć? Może skończmy już z tymi mocami... Oj dziekuje za lekcję. To teraz ja Ci coś powiem od siebie. Istnieje znaczna różnica pomiędzy 5 watowym wzmacniaczem w klasie D a takim w klasie A! Mówiać o 5 watach na pewno chodziło Ci o lapmę właśnie. zobacz pod jakim amperażem pracuje NAD 338 a pod jakim wzmacniacz lampowy czy też tranzystorowy jak Leema Tucana II. Wiec owszem dzwoni Ci w kościele ale nie wiesz ktorym. I nic w tym złego, tylko chce to wyjaśnić. Owszem 5W lampa albo tranzystorem pracującymw czystej klasie A nagłośnisz takie pomieszczenie, ale wzmacniacz w klasie D będzie miał z tym problem. NAD ma zmierzone nawet 2x80 w 8 omach. Jeśli się nie mylę to ma jednak z tyłu napisane że pobiera 20W. Więc wiesz. Starsze NAdy owszem były wydajne. Ale te nie są. Nie twierdzę że to złe urzadzenie. Ale w 40 metrach może dostać zadyszki. Jak to się przejawia w klasie D? Nie ciepłem ale dzwiek staje się po prostu szorstki i ostry. Odpisz, cytując
Miras23 Napisano 7 maja 2020 Napisano 7 maja 2020 Zadyszki, to prędzej dostanie lampa, rozgrzeje się do parzenia rąk, a potem narosną bardzo duże zniekształcenia i z tych kilku watów nic nie zostanie. Powiem Ci, że nie chodzi tu o licytację wiedzy, ale o realne fakty dotyczące topologi urządzeń. Klasa D generuje najmniej zniekształceń i nie grzeje się w ogóle, co tylko pomaga przy wysokich obciążeniach. W dalszym ciągu utrzymuje, że NAD C338, bez problemów poradzi sobie w 40 metrach kwadratowych. Odpisz, cytując
marcinc Napisano 7 maja 2020 Napisano 7 maja 2020 To dobieranie mocy do powierzchni to chyba przy założeniu, że ktoś chce robić dyskotekę. Przy normalnym słuchaniu do 40m2 w zupełności wystarczy ten sam sprzęt co do 20m2. Odpisz, cytując
Karol64208 Napisano 7 maja 2020 Napisano 7 maja 2020 12 minut temu, marcinc napisał: Przy normalnym słuchaniu do 40m2 w zupełności wystarczy ten sam sprzęt co do 20m2. dla takich powierzchni maks. 90W do 120W RMS, ale z lepsza skuteczność pow 91dB i 3 drożne. Bardzie wypełni przestrzeń i nie narobi wrzasku i niepotrzebnych efektów. Odpisz, cytując
S4Home Napisano 8 maja 2020 Napisano 8 maja 2020 Oczywiscie nie chodzi tu o licytację czy kłótnie. Masz swoje zdanie i ja je szanuję. Ja trzymam się swojego I pełna zgoda i szacunek. @Staszek_M wysyłamy coś na testy? https://s4home.pl/wypozyczamy/ Odpisz, cytując
Recommended Posts