Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 61
  • Created
  • Ostatnia odpowiedź

Top Posters In This Topic

Napisano (edytowany)
3 godziny temu, tomek4446 napisał:

O dźwięku już przy prawidłowym rozstawie będę mógł coś napisać w poniedziałek , bo w niedzielę udaje się do kolegi na " wielkie otwarcie " pokoju muzycznego :) 

@tomek4446: Dzięki za opis. Z pewnością biorę Cyrusa w takim razie na odsłuch. U mnie powierzchnia trochę większa (7x5m), więc do tego większe podłogówki podłączę i zobaczymy.

Jeśli chodzi o światełka (i sam wygląd), to już wymyśliłem, że zawsze zamiast stawiać go na półce pod telewizorem, mogę go wrzucić do szafki (z przyciemnianą szybą) :)

Daj koniecznie znać jak poszło po ustawieniu wszystkiego przy poprawnym ustawieniu.

A co do pokoju muzycznego, to ja się nie dziwię Pani Architekt. Pewnie wymaganie było sprecyzowane "to będzie pokój muzyczny - zostawiam Pani doświadczeniu takie zaprojektowanie, żeby, żeby rodzina nie narzekała, że za głośno. Ja się mam tam delektować". No to Pani Architekt wstawi do takiego pokoju szezląg, lodówkę i barek, zaproponuje słuchawki na uszy i pozwoli delektować się muzyką ze szklanką w ręce. Przecież nie ma sensu inaczej, bo od kolumn z pewnością byłoby za głośno, więc rodzina mogła by narzekać :P 

-----------------------------------------------------------------------------------

A żeby wrócić do mojego oryginalnego pytania:
Mam na razie typy: Cyrus one + Yamaha 685 albo Roksan K3 + ta sama Yamaha, a do tego malina.

Czy ktoś jescze może zaproponować jakiś dobrze brzmiący zestaw wzmak + ampli, gdzie oba te urządzenia nie powinny przekroczyć okolic 8.5k?

Muzyka: rock, indie-pop + unplugged (w obu wokal - zwłaszcza damski), trochę ścieżek z filmów (orkiestra). 60% ważności
Film: 5.1 (ewentualnie 7.2, ale nie więcej). 40% ważności

Do tego pasujące brzmieniem i mocą kolumny: fronty około 4k plus SW, tyły i centralny.

Myślę, że jak będę miał jeszcze ze 2 propozycje, to zamawiam wszystko na odsłuch :)

Edytowano przez Przem.Ko
Napisano
9 godzin temu, MobyDick napisał:

Przypomina mi się wątek z jakiegoś programu TV, gdzie architekci urządzali komuś dom. Ten chciał mieć stereo i powieszono mu 2 soundbary. Jeden pod TV a drugi obok niego :) .

Dla Ciebie to zabawne a my na prawdę mamy z nimi do czynienia. I nie jest wesoło :/

7 godzin temu, Przem.Ko napisał:

A żeby wrócić do mojego oryginalnego pytania:
Mam na razie typy: Cyrus one + Yamaha 685 albo Roksan K3 + ta sama Yamaha, a do tego malina.

Czy ktoś jescze może zaproponować jakiś dobrze brzmiący zestaw wzmak + ampli, gdzie oba te urządzenia nie powinny przekroczyć okolic 8.5k?

Muzyka: rock, indie-pop + unplugged (w obu wokal - zwłaszcza damski), trochę ścieżek z filmów (orkiestra). 60% ważności
Film: 5.1 (ewentualnie 7.2, ale nie więcej). 40% ważności

Do tego pasujące brzmieniem i mocą kolumny: fronty około 4k plus SW, tyły i centralny.

Myślę, że jak będę miał jeszcze ze 2 propozycje, to zamawiam wszystko na odsłuch

Pamiętaj że pozyczamy :)

Dopisz jeszcze Denona PMA 1600 i NAD 375

Co do kolumn w tym budzecie: Heco Aurora 700, Bronze 6, ELAC F6.2, KEF Q750, Fyne F501 no jest tego trochę.

Napisano

Odsłuchałem Cyrusa One oraz Musicala Fidelity M3si. Do tego kolumny: Emit m30, KEF q750 oraz q950.

Cyrus z m30 brzmiał dla mnie bardzo dobrze. Basu jest wystarczająco, choć pewnie można by się czepiać, że może być trochę za mało. I to był jedyny "minus" jak dla mnie. Mogłby być trochę głośniejszy i byłoby idealnie. Za to wokale kobiece i "wyższe męskie" brzmią dla mnie idealnie. Mam wrażenie, że są mocno podkreślone i lekko odseparowane od tła muzycznego (ale w przyjemny sposób, który pozwala sobie wyobrazić, że wokalista jest bliżej niż sekcja instrumentów). Instrumenty w tle brzmią świetnie i można skupić się na każdym osbno, jeśli ktoś ma ochotę. Wokale męskie "średnie" i "niskie" brzmią dobrze, choć nie wybijają się tak na pierwszy plan, jak te nieco wyższe.

Cyrus z q950 brzmiał dla mnie za grubo. Bas oczywiście był mocny i stanowczy (więc ktoś, kto lubi dobry bas pewnie by się cieszył), choć dla mnie brzmiał jakby był trochę podkolorowany. Ta siła i specyficzność basu spowodowała, że całość sceny w moim odczuciu została lekko przyćmiona. Miałem wrażenie, że kolumny stoją za jakąś zasłoną. Po podpięciu q750 było lepiej i miałem wtedy spory dylemat, czy m30 czy q750 brzmi lepiej. q750 miały mniej basu niż q950, więc średnica i wysokie tony brzmiały czyściej. Finalnie jednak mój werdykt poszedł na korzyść m30. Doszedłem do tego dopiero po chwili, łapiąc się na tym, że szukam w q750 jak powinny grać, żeby być bliżej m30 (a nie w drugą stronę).

Musicala słuchałem tylko z Emit m30, ale odpadł u mnie, bo miałem wrażenie, że dźwięk nie jest tak przejrzysty, jak z Cyrusa. Nie chciałem więc sprawdzać jak będzie brzmiał z KEFami, bo podejrzewam, że skoro brzmią mi zbyt basowo, to z Musicalem akcent byłby położony zupełnie nie na to, czego oczekiwałem.

Dziękuję wszystkim, którzy  służyli pomocą :)

Finalnie idę z taką specyfikacją:

- Cyrus One HD
- Emit m30
- Centralne, SW i surroundy: Monitor Audio (Bronze 50 + C150 + W10)
- Yamha rx-v685
- Malina + Digi+ Pro (chciałem Allo, ale niestety nie ma na stanie w Botlandzie)

Napisano

HA. I powiem Ci w większości się zgadzamy. Serio!

18 godzin temu, Przem.Ko napisał:

- Centralne, SW i surroundy: Monitor Audio (Bronze 50 + C150 + W10)

- Centralne, SW i surroundy: Monitor Audio (Bronze FX + C150 + W10)

I się w pełni zgadzamy. Także jeżeli chodzi o odsłuch.

Zapraszam po wyceny.