MobyDick Napisano 30 października 2020 Udostępnij Napisano 30 października 2020 3 godziny temu, yacool napisał: A nie jest czasem tak (nie uzywam Q5, dlatego pytam) ze wzmak ma troche za mało wydajny zasilacz i stąd te przesterowania? Pamietam ze dawno temu testowałem jakies niewielkie konstrukcje cyfrowe ( w rodzaju mały ale wariat) i jeden znich (jakiś chiński Lepai czy coś) znacznie sie poprawiał po wymianie zasilacza na wydajniejszy prądowo. Jeśli jego zasilacz jest w stanie utrzymać 19V do 120W wydatkowanej mocy znamionowej to podłączanie mocniejszego nie powinno nic zmienić. Wiele takich niewielkich wzmacniaczy impulsowych jest sprzedawanych z zasilaczami o zbyt małej mocy i wtedy to limituje ich wydajność. Często nawet napięcie takich dodawanych zasilaczy jest zbyt niskie do uzyskania pełnej mocy. Często jest też tak że budowa wzmacniacza sprawia że zasilanie odpowiednio mocnym zasilaczem może ograniczyć żywotność takiego sprzętu. Przy obecnie sprzedawanych Q5 pro wygląda na to że zasilacz jest dobrany optymalnie. Za to charakterystyka zniekształceń w funkcji mocy jest właśnie taka a nie inna i nieskończenie wydajny zasilacz tego w znaczącym stopniu nie zmieni. Wiele wzmacniaczy impulsowych, nawet tych o bardzo dużych mocach ma podobny rozkład zniekształceń w górnym ich zakresie. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 30 października 2020 Udostępnij Napisano 30 października 2020 1 godzinę temu, MobyDick napisał: Często jest też tak że budowa wzmacniacza sprawia że zasilanie odpowiednio mocnym zasilaczem może ograniczyć żywotność takiego sprzętu. Tak sie właśnie zastanawiam jaka jest mniej/wiecej żywotność tego typu sprzetu. Czy po usterce będzie tzw. Śmietnik? Czy ktos wogóle bedzie chcial cos takiego naprawiać? O ile z tańszym nie ma problemu to z drozszymi cyfrowymi raczej nie bedzie ciekawie. W starych analogowych konstrukcjach jest fajne to ze prawie każdy elektronik naprawi nie mowiac juz o dziesiatkach lat pracy takiego wzmacniacza np. A A/B (wzmacniacze vintage). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 30 października 2020 Udostępnij Napisano 30 października 2020 Myślę że ten problem nie dotyczy samej technologii wzmacniaczy impulsowych. Bardziej urządzeń o wysokim stopniu scalenia układów. Awaryjność takich urządzeń jest zwykle dość niska. Z naprawą może być potem różnie jeśli jednak coś nawali. Układy scalone używa się od bardzo dawna i wymienia się je. Z tego co wiem to trochę trudniej się lutuje układy do montażu powierzchniowego. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 30 października 2020 Udostępnij Napisano 30 października 2020 Awaryjność jak wiecie to też odpowiednie traktowanie sprzętu temperatura, częste i bardzo głośne słuchanie muzyki skraca mu życie w dużym stopniu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yacool Napisano 30 października 2020 Udostępnij Napisano 30 października 2020 Awaryjność jak wiecie to też odpowiednie traktowanie sprzętu temperatura, częste i bardzo głośne słuchanie muzyki skraca mu życie w dużym stopniu.Akurat sprzet analogowy pracuje w wyzszych temperaturach zazwyczaj Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 30 października 2020 Udostępnij Napisano 30 października 2020 Akurat mi chodziło o sprzęt cyfrowy 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yacool Napisano 30 października 2020 Udostępnij Napisano 30 października 2020 Dlatego akurat z tą temperaturą nie trafiles, cyfra malo sie grzeje Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 30 października 2020 Udostępnij Napisano 30 października 2020 Znowu zepsuła mi się sypialniana jamaszka Czy jest coś w stylu tego urządzenia jak ten smsl, który jest prosty w obsłudze, kręci się gałka żeby wybrać radio i gra z pendrive albo po sinozębnym z telefonu? Proste w obsłudze musi być Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 31 października 2020 Udostępnij Napisano 31 października 2020 1 godzinę temu, yacool napisał: Dlatego akurat z tą temperaturą nie trafiles, cyfra malo sie grzeje Akurat chodziło mi o to żeby taki sprzęt stał w odpowiednim miejscu, a nie wciśnięty na siłę w szafkę. Wiem jakie temperatury osiąga wzmacniacz cyfrowy używam go codziennie 😋 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 31 października 2020 Udostępnij Napisano 31 października 2020 4 godziny temu, Fafniak napisał: Znowu zepsuła mi się sypialniana jamaszka Czy jest coś w stylu tego urządzenia jak ten smsl, który jest prosty w obsłudze, kręci się gałka żeby wybrać radio i gra z pendrive albo po sinozębnym z telefonu? Proste w obsłudze musi być Bardzo praktycznym dodatkiem do wzmacniacza z tego tematu jest Chromecast Audio. Masz radio internetowe sterowane z telefonu, serwisy streamingowe i odtwarzanie plików po sieci z serwera DLNA. Do tego możliwość przesyłania dźwięków spod androidów i z przeglądarki Chrome z PC-tów. Łatwiej niż może się wydawać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 31 października 2020 Udostępnij Napisano 31 października 2020 To wiem. Ale czy ten smsl akceptuje np pendrive 256gb z muzyką? Będzie z niego odtwarzał? Uzależnienie tylko od sieci / internetu jest dla mnie bezsensu. Pomijam już to że żeby posłuchać radia muszę wykonać znowu kilka czynności zamiast włączyc jamaszkę i przekręcić gałeczkę. Prostoty nowoczesnych systemów są iluzoryczne Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 31 października 2020 Udostępnij Napisano 31 października 2020 (edytowany) Muzyki z pendrive Q5 nie akceptuje. Uzależnienie od sieci nie jest takie złe ja lecę z radiem internetowym przez CA zaletą mnogość stacji 😉 Edytowano 31 października 2020 przez Gość Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 31 października 2020 Udostępnij Napisano 31 października 2020 Jak już wspomniałem Chromecastem można sobie posłuchać muzyki z plików z serwera lokalnego ( np. z komputera będącego w sieci lokalnej lan/wi-fi ). Tylko nie wiem po co mu wtedy jest jeszcze potrzebny internet, bo bez niego nie zadziała. Co do radia to narzekasz trochę za bardzo. Wprawdzie mając amplituner to wystarczy go włączyć i ewentualnie przełączyć na radio. Gdy masz wzmacniacz i tuner radiowy osobno, dochodzi dodatkowe włączenie radia . Tu musisz po prostu odpalić apkę na smartphone i wybrać ze ma lecieć na chromecascie. To jest dość porównywalne z uruchomieniem zewnętrznego tunera radiowego . Za to stacji radiowych masz multum ... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ma1234 Napisano 31 października 2020 Udostępnij Napisano 31 października 2020 Właśnie zamówiłem Q5 pro z chin. Czytałem wasze recenzje i myśle że będzie w sam raz do sypialni. Pomieszczenie 25 metrów . Potrzebuje pomocy w wyborze głośników podstawkowych o dobrej przestrzeni i nie za dużym basie. Bedzie podpięty do telewizora. Budżet na głośniki to 3500 złotych . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 31 października 2020 Udostępnij Napisano 31 października 2020 Nie ma głośników podstawkowych? Prędzej kolumny podstawkowe 😋 25m² spore pomieszczenie jak na tego typu kolumny, dopytam nowe czy używane? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubad Napisano 31 października 2020 Udostępnij Napisano 31 października 2020 Przy 25 metrach na twoim miejscu szukałabym podłogowych chyba że nie masz na nie miejsca. Monitory chcesz postawić na jakiejś rtvce, czy na podstawkach? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ma1234 Napisano 31 października 2020 Udostępnij Napisano 31 października 2020 Nowe i używane . Nie mam miejsca na podłogowe . Będą stały na zrobionych podstawkach. Chwalono Elac BS 123 więc skłaniam sie ku nim lub Kef LS50 lecz nie wiem jak grają . Może wy wiecie ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 31 października 2020 Udostępnij Napisano 31 października 2020 5 godzin temu, MobyDick napisał: już wspomniałem Chromecastem można sobie posłuchać muzyki z plików z serwera lokalnego ( np. z komputera będącego w sieci lokalnej lan/wi-fi ). Tylko nie wiem po co mu wtedy jest jeszcze potrzebny internet, bo bez niego nie zadziała Jeżeli tak jest jak piszesz i ten chrome nie działa bez internetu, nawet z lokalnych zasobów, oznacza że google chce wiedzieć co odtwarzasz Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 31 października 2020 Udostępnij Napisano 31 października 2020 (edytowany) ELAC BS 123 świetne kolumny stereofonia,słychać wyraźnie wokale poszczególne instrumenty, naprawdę szczerze polecam ale???? Są za słabe do do twojego pomieszczenia. Kupiłem je jako kolumny przechodnie planuję właśnie Kef LS 50 one są mocniejsze jak Elac'i więc to może być dobry pomysł. EISA AWARD 2012/2013 z jakiegoś powodu te Kef dostały tę nagrodę! Edytowano 31 października 2020 przez Gość Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 31 października 2020 Udostępnij Napisano 31 października 2020 mocniejsze ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 31 października 2020 Udostępnij Napisano 31 października 2020 (edytowany) Kef moc znamionowa RMS 100W, Elac moc znamionowa RMS 70W, Skuteczność chyba podobna 87db Edytowano 31 października 2020 przez Gość Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 31 października 2020 Udostępnij Napisano 31 października 2020 No tak. Jasne 🤣 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 31 października 2020 Udostępnij Napisano 31 października 2020 Ja bym stawiał na KEF LS50. One mimo że nie są zbyt duże, to powinny dać radę w takim pomieszczeniu z dość głośnym graniem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 31 października 2020 Udostępnij Napisano 31 października 2020 (edytowany) Chyba trochę się wygłupiłem tak że tego ten 😜 😂 Edytować nie będę biorę na klatę 👍 Edytowano 31 października 2020 przez Gość Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Orzech Napisano 3 listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 listopada 2020 Sorki ale nikt nie odniósł się do wymienionych przeze mnie Klipshów RP6000. W różnych recenzjach mówią że łatwo o ich wysterowanie , że można podłączyć to słabszych urządzeń a i tak zagrają. Są niby mocne , żywe .... Czy to dobry kierunek? Dobra zmiana w stosunku to Jamo? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts