Mario voyager Napisano 5 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 5 czerwca 2020 Witam, słuchałem muzyki filmowej i symfonicznej na zestawie lampowym: Monobloki Quad II, przedzwmacniacz lampowy Quad Pa-One i kolumny Sonus Faber Venere 2.5. Odsłuch do tego typu muzyki jak dla mnie prawie ideał. Piszę prawie. Ciepłe brzmienie, świetnie brzmi vocal, czasami nie słychać dobrze tła. Nic nie jest idealne, ale jak dla mnie marzenie. Ponieważ jest to dość kosztowny zestaw zacząłem szukać coś co móglbym zastąpić jakimś tańszym wzmacniaczem tranzystorowym. Zacząłem odsłuchy w sklepach i co się okazuje. Większość wzmacniaczy tranzystorowych spłaszcza np. dźwięk instrumentów smyczkowych. Aż uszy bolą I tu pytanko do zacnych audiofili, Czy znacie jakiś wzmacniacz który by nie spłaszczał instrumentów smyczkowych i miał ciepłe brzmienie? Od razu mówię słuchałem wzmacniaczy Denon, Marantz, Musical Fidelity, Audiolab, Moonriver Audio 404. Denon okazał się najgorszy do tego typu muzyki. do 6000 zł, najlepszy był Marantz - słychać najlepiej tło lecz smyczki nie brzmią zbyt naturalnie. Jednak najlepiej sobie radził szwedzki Moonriver, jednak jego cena jest dość wysoka Czy Waszym zdaniem jest możliwe znaleźć coś do kwoty powiedzmy 5000 zł max? Muzyki słucham z komputera. Może ktoś wie od czego zależy spłaszczanie dźwięku/brzmienia instrumentów smyczkowych. Na jakie parametry zwracać uwagę? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 5 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 5 czerwca 2020 Za 5000zł może w używkach , ale będzie ciężko To o czym piszesz mam na wzmacniaczu z podpisu SET 300B Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 5 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 5 czerwca 2020 szukaj sudgen-a taniej densen-a Ale ponieważ każdy ma inne odczucia - trzeba odsłuchać. tylko nie wierz w bajki o sansui - faktem jest ze model A coś tam jest ciekawy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 5 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 5 czerwca 2020 Hej! Jeżeli piszesz, że masz prawie ideał i liczysz na forum to chyba się przeliczyłeś Nikt Ci nie podpowie bo nikt nie posłuchał u Ciebie żeby się wypowiadać. Za dużo zmiennych typu akustyka, czułość ucha i wrażliwość muzyczna (pomijam kondensatory w torze audio ;)). Kierunki i owszem i można po podpowiedziach obrać ale trzeba posłuchać i już ... Ja mam wrażenie, że kolumny są ograniczeniem mimo, że nie słuchałem ale "szczelam" w ciemno Pozdrawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario voyager Napisano 5 czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 5 czerwca 2020 Chodzi czy może ktoś zna jaki wzmacniacz tranzystorowy dobrze oddaje instrumenty smyczkowe i ma ciepłe brzmienie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 5 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 5 czerwca 2020 20 minut temu, Mario voyager napisał: Chodzi czy może ktoś zna jaki wzmacniacz tranzystorowy dobrze oddaje instrumenty smyczkowe i ma ciepłe brzmienie Jak widac ciezko bedzie pomoc na odleglosc mam wlasnie maranza i mimo iz pod pewnymi wzgledami jest kompromisowy to właśnie z instrumentami w sferze budzetowej wypada bardzo fajnie. Ale wiecej tak naprawde wnoszą kolumny. Wiec moze by tak jeszcze pogrzebać w zespolach glosnikowych....? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 5 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 5 czerwca 2020 31 minut temu, Mario voyager napisał: Chodzi czy może ktoś zna jaki wzmacniacz tranzystorowy dobrze oddaje instrumenty smyczkowe i ma ciepłe brzmienie Szukaj wzmacniacza pracującego w klasie A , np. http://www.luxman.com/product/detail.php?id=1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 5 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 5 czerwca 2020 9 minut temu, Kubakk napisał: Szukaj wzmacniacza pracującego w klasie A Kuba, a czego nie mają wzmacniacze pracujące w innej klasie niż A? Patrząc na tabelki i parametry nic ich nie wyróżnia poza tym, że płacimy więcej za marnotrawienie mocy. Klasa D może pod warunkiem pozostawienia tychże kolumn Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fortepiano Napisano 6 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 6 czerwca 2020 (edytowany) 9 godzin temu, Mario voyager napisał: Chodzi czy może ktoś zna jaki wzmacniacz tranzystorowy dobrze oddaje instrumenty smyczkowe i ma ciepłe brzmienie Podpowiem Ci inaczej . Mam wzmacniacz vintage ale brzmienie jego jak i całego zestawu odmieniło się diametralnie w kierunku realności barw ( skrzypiec, fortepianu, instrumentów dętych i wszelkich innych) po odwibrowaniu całego systemu wraz ze wzmacniaczem. Opisana metoda antywibracyjna jest w wątku wibracje i drgania przez Nowy 78. Ciepłe brzmienie mają wzmacniacze vintage z lat 70 i początek 80 tych np. Grundig, Luxman, Marantz, Pioneer, Sansui, Sanyo, Kenwood, Nad, Onkyo. Do wyboru do koloru. Edytowano 6 czerwca 2020 przez Fortepiano Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 6 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 6 czerwca 2020 (edytowany) 9 godzin temu, misiek x napisał: Fafniak jakiego modelu Sansui słuchałeś ? U Samcro - jedyny który zrobił na mnie wrażenie zaczynał sie na A (ale co dalej juz nie pamiętam) (AU-07) ? Reszta której słuchałem - wybacz ale nie chcę dyskutować, dlatego też nie wchodzę do "waszego" wątku. A tym bardziej dla @Mario voyager bo sansuje z cenami poszybowały w stronę abstrakcji Edytowano 6 czerwca 2020 przez Fafniak Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 6 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 6 czerwca 2020 13 godzin temu, Mario voyager napisał: słuchałem muzyki filmowej i symfonicznej na zestawie lampowym: Monobloki Quad II, przedzwmacniacz lampowy Quad Pa-One i kolumny Sonus Faber Venere 2.5. Witam, czy ten zestaw masz już kupiony, czy na razie odsłuchujesz? Zamiast Monobloki Quad II i Quad Pa-One /słuchawkowy/, wymień ten zestaw na QII-Integrated, albo inny zintegrowany wzmacniacz lampowy. Tranzystor nie da Ci pełnej satysfakcji. Kolumny tez pozostawiają wiele do życzenia, poszukaj trójdrożne klasy Hi-fi i nie muszą być tak mocne do 100W RMS powinny wystarczyć, może z rynku wtórnego . Napisz jaki duży pokój masz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 6 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 6 czerwca 2020 13 godzin temu, Mario voyager napisał: Ponieważ jest to dość kosztowny zestaw zacząłem szukać coś co móglbym zastąpić jakimś tańszym wzmacniaczem tranzystorowym. Zacząłem odsłuchy w sklepach to jest zdanie poniżej Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario voyager Napisano 8 czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 8 czerwca 2020 Dnia 6.06.2020 o 08:30, Karol64208 napisał: Witam, czy ten zestaw masz już kupiony, czy na razie odsłuchujesz? Zamiast Monobloki Quad II i Quad Pa-One /słuchawkowy/, wymień ten zestaw na QII-Integrated, albo inny zintegrowany wzmacniacz lampowy. Tranzystor nie da Ci pełnej satysfakcji. Słuchałem QII-Integrated i przyznam że w porówaniu do monobloków niebo, a ziemia No tak, zdaję sobie sprawę że to co w lampach jest jako podstawa to w tranzystorach tzreba się sowicie napracować by uzyskać podobny efekt. Posłucham kilku propozycji. Zacielawił nie też tren projekt DIY na 300B Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts