MobyDick Napisano 12 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 12 sierpnia 2020 (edytowany) Jeśli wystarczy 1,5 m to lepiej użyć krótszy. Trochę szkoda ze nie zdecydowałeś się umieścić centralny nad TV lub przynajmniej warto spróbować. Edytowano 12 sierpnia 2020 przez MobyDick Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 12 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 12 sierpnia 2020 2 godziny temu, Tadzik napisał: Czasami zdarzają się takie przydźwięki z subwoofera, jakby pogłos burzy. Jest to spowodowane zbyt długim kablem, czy może jakość kabla słaba? Długość to 3m, wystarczył by może i półtora metra. Jakieś pomysły? Obstawialbym raczej sam subwoofer niz kabel. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 12 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 12 sierpnia 2020 Zapewne należy do tych bardziej podatnych na przydźwięki. Nawet wtedy krótszy kabel zwykle zmniejsza ten problem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 12 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 12 sierpnia 2020 19 minut temu, MobyDick napisał: Nawet wtedy krótszy kabel zwykle zmniejsza ten problem. Zgadzam się , mam jeden z krótszych tj. 14 mb. od amp. do suba / po prostu puściłem w listwie przypodłogowej, bo ten bydlak jak na złość najlepiej brzmi jak stoi po drugiej stronie pokoju / . Ja z mojego doświadczenia za przydźwięk winiłbym bardziej same wtyki niż kabel. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 12 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 12 sierpnia 2020 Jak juz przy kablach jestesmy to.... pamietajmy o zlotej zasadzie by zasilanie w miare mozliwosci nie "leciało" razem z sygnałem. Nawer w car hi-fi zasilajac np. Subniskotonowe w bagazniku zasilanie biegnie jednym słupkiem a sygnał drugim. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 12 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 12 sierpnia 2020 1 godzinę temu, Chyba Miro 84 napisał: Jak juz przy kablach jestesmy to.... pamietajmy o zlotej zasadzie by zasilanie w miare mozliwosci nie "leciało" razem z sygnałem. Czyli tak jak u mnie ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 12 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 12 sierpnia 2020 13 minut temu, tomek4446 napisał: Czyli tak jak u mnie ? Dokladnie oo to mi chodzilo👍 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 12 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 12 sierpnia 2020 No to mi ulżyło i fajnie , że się rozumiemy A poważniej , to masz rację , ja przerobiłem już interkonekty ściągające lepiej niż moja antena do radia , to że mam za szafką łącznie z zasilającymi , głośnikowymi, ethernetowymi , antenowymi , HDMI - 53 przewody i nic nie brumi jest zasługą wielu eksperymentów z kablami i odpowiednim doborem. Niektóre połączenia mogą się obyć bez dobrego ekranowania i izolacji , niektóre nie . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 12 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 12 sierpnia 2020 (edytowany) Kiedys żona zrobiła mi prezent i kupiła taka otoczke na kable zeby spiąć wsxystkie razem zeby to wizualnie lepiej wyglądało. Nawet sobie nie wyobrazasz jak ciezko bylo wytlumaczyc ze nie wolno razem splatać glosnikowych, zasilajacych, ic.... itd. Ach te Kobiety..... Edytowano 12 sierpnia 2020 przez Chyba Miro 84 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadzik Napisano 12 sierpnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 12 sierpnia 2020 (edytowany) 6 godzin temu, MobyDick napisał: Jeśli wystarczy 1,5 m to lepiej użyć krótszy. Trochę szkoda ze nie zdecydowałeś się umieścić centralny nad TV lub przynajmniej warto spróbować. Kąty do mocowania miał za duże i wtedy dźwięk "leciał" na 2 metry przed słuchacza. Ale generalnie dobrze słychać dialogi, krzesło nie zasłania go, ma po wysokości jakieś 20 cm od niego. Spróbuję, póki co, oddalić trochę kabel zasilania od rca 👍🏻 Edytowano 12 sierpnia 2020 przez Tadzik Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 12 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 12 sierpnia 2020 Krzesło to jeden problem, ale bardziej obawiał bym się odbić od blatu stołu. Jeśli dźwięk jest dobry to chyba może tak zostać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 13 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 13 sierpnia 2020 No i tu jest wentylacja amplitunera! Pochwała! A co do suba to zależy co masz na mysli mówiąc przydźwięk? Wtedy keidy nie trzeba? To ja bym obstawiał jakość kabla a nie długość. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jasiek88 Napisano 13 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 13 sierpnia 2020 Jest coś takiego jak fazer 777 jeśli przy przyłożeniu do kabli lub wtykow obudowy fazer świeci to mamy wycieki czyli słabe kable zasiljace, ekrany w nich. W zasadzie chyba wszystkie kable dostarczone standardowo do sprzętów świecą Kiedyś nagram filmik z porównania. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadzik Napisano 17 sierpnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 17 sierpnia 2020 Samo odsunięcie rca od zasilającego i innych kabli nic nie dało, dalej słychać przydźwięki. Który z tych kabli będzie najlepszy? 1. https://allegro.pl/oferta/wireworld-chroma-digital-crv-rca-1-5m-7350889884?utm_medium=app_share&utm_source=facebook 2. https://allegro.pl/oferta/kabel-interkonekt-analogowy-wireworld-terra-1-5m-7881550155?utm_medium=app_share&utm_source=facebook Mam nadzieję, że nie będzie tego przydźwięku jak zakupie tak drogi kabel, inaczej się pochlastam 😀 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 17 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 17 sierpnia 2020 Przez wiele lat miałem podpięty https://audiotop.pl/pl/p/Kabel-do-subwoofera-Prolink-Exclusive-TCV-3610-3m/3759# nic nie brumiło. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadzik Napisano 17 sierpnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 17 sierpnia 2020 (edytowany) A na jaką częstotliwość macie ustawiony subwoofer, żeby się załączał? Bo może to jest powodem? Edytowano 17 sierpnia 2020 przez Tadzik Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 17 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 17 sierpnia 2020 (edytowany) Częstotliwość podziału pomiędzy subwoofer i kolumny frontowe raczej nie będzie mieć wpływu na przydźwięk. Jaką masz ustawioną wartość w amplitunerze ? w subwooferze powinna być na max. Najlepiej jeśli ją wybierze układ kalibracji. Edytowano 17 sierpnia 2020 przez MobyDick Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadzik Napisano 17 sierpnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 17 sierpnia 2020 (edytowany) Na subwooferze mam na maxa, w amplitunerze mną początku chyba ustawiło mi na 60, później ustawiłem na maxa czyli na 200, a teraz mam na 120 - tak, wydaje mi się, gra dobrze Edytowano 17 sierpnia 2020 przez Tadzik Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 17 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 17 sierpnia 2020 60 Hz to zdecydowanie za mało jak na takie małe kolumny. 120 Hz powinno być ok. Możesz dać nieco wyższą częstotliwość podziału. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadzik Napisano 18 sierpnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 18 sierpnia 2020 13 godzin temu, Tadzik napisał: Samo odsunięcie rca od zasilającego i innych kabli nic nie dało, dalej słychać przydźwięki. Który z tych kabli będzie najlepszy? 1. https://allegro.pl/oferta/wireworld-chroma-digital-crv-rca-1-5m-7350889884?utm_medium=app_share&utm_source=facebook 2. https://allegro.pl/oferta/kabel-interkonekt-analogowy-wireworld-terra-1-5m-7881550155?utm_medium=app_share&utm_source=facebook Mam nadzieję, że nie będzie tego przydźwięku jak zakupie tak drogi kabel, inaczej się pochlastam 😀 A co do kabla? Może da się skrócić ten co mam? Jeżeli jest szansa, że to pomoże. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 18 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 18 sierpnia 2020 Jeśli wtyczki są rozbieralne to da się skrócić. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 18 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 18 sierpnia 2020 15 godzin temu, Tadzik napisał: Samo odsunięcie rca od zasilającego i innych kabli nic nie dało, dalej słychać przydźwięki. Który z tych kabli będzie najlepszy? 1. https://allegro.pl/oferta/wireworld-chroma-digital-crv-rca-1-5m-7350889884?utm_medium=app_share&utm_source=facebook 2. https://allegro.pl/oferta/kabel-interkonekt-analogowy-wireworld-terra-1-5m-7881550155?utm_medium=app_share&utm_source=facebook Mam nadzieję, że nie będzie tego przydźwięku jak zakupie tak drogi kabel, inaczej się pochlastam 😀 Ani jeden ani drugi nie jest do suba. Polecam Luna 8 https://www.wireworldcable.com/audio-interconnects.html#subwoofer Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadzik Napisano 18 sierpnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 18 sierpnia 2020 Najtańszy jaki znalazłem, to ten 160 zł za 4m https://www.audioneo.pl/pl/p/Wireworld-Luna-8-subwoofer-mono-4m-Gwarancja-Audio-Center-Autoryzowany-Salon-Audio-Tczew/2179?utm_source=ceneo&utm_medium=referral Drogie trochę 😋 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 18 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 18 sierpnia 2020 Wracając do skracania przewodu który masz, to jeśli wtyczka nie jest rozbieralna, w sumie możesz go uciąć i na końcu przylutować inną wtyczkę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadzik Napisano 18 sierpnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 18 sierpnia 2020 Niby tak, ale jak kupię lepszą wtyczkę, a okaże się, że skrócenie kabla nie pomogło to znowu niepotrzebne koszta. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts