Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Cześć ;) 

mam pytanie odnośnie odtwarzania płyt . pytanie z serii początkujący.  czym się różni odtwarzacz CD od transportera CD ? 

przymierzam się do zakupu Cyrusa One i chciałem do niego dobrać coś dzięki czemu mógłbym słuchać płyt. z serii Cyrusa widziałem np Cyrus CD t, da się to bezpośrednio podłączyć do tego wzmacniacza czy trzeba coś jeszcze pośredniego ? 

ewentualnie coś zamiennego w podobnym lub mniejszym budżecie ?

interesuje mnie tylko odtwarzanie płyt, nie słucham muzyki z sieci, przez bt itp 

pozdrawiam 

Napisano

W skrócie:

Transport CD (a nie transporter  - poprawiłem już tytuł tego wątku) wysyła sygnał w postaci cyfrowej poprzez złącze optyczne lub koaksjalne (zazwyczaj), a w wyższych modelach również przez AES/EBU lub inne (np. BNC - potrzebna jest wtedy przejściówka z BNC na cinch).
Aby grał - potrzebny jest zewnętrzny DAC (przetwornik cyfrowo-analogowy) lub wzmacniacz/amplituner który ma taki DAC na pokładzie (czyli ma wejścia cyfrowe optyczne i/lub koaksjalne).
Można przyjąć, że np. każdy amplituner kina domowego lub wzmacniacz kina domowego z ostatnich 20 lat ma takie wejście 😎

Natomiast odtwarzacz CD to inaczej transport z wbudowanym DAC'em - i sygnał wychodzi wtedy na wzmacniacz poprzez analogową parę cinch (lewy + prawy). Zazwyczaj odtwarzacz CD ma też wyjście/wyjścia cyfrowe.

Zaś odnośnie Cyrusa - fajny model i zacna firma. Jest na Forum klub Cyrusa:

Pozdrawiam
PS. Narmer - witaj na naszym Forum 🙂   - i napisz proszę, jaki masz już sprzęt audio.

Napisano
12 godzin temu, narmer napisał:

ewentualnie coś zamiennego w podobnym lub mniejszym budżecie ?

Sluchałeś Cyrusa? Jakie masz kolumny?

Teraz Cyrus jest w ofercie promocyjnej w znacznie obniżonej cenie. Nie wiem czy znajdziesz coś ciekawszego.

Napisano

Cześć,
W Twoim przypadku potrzebny jest odtwarzacz CD, ponieważ nie masz DACa w Cyrusie One. Jesli chciałbyś zachować ten sam design to Cyrus CD i wydaje się być najlepszym rozwiązaniem. Brzmienie jest spójne łączące cechy dynamiki oraz muzykalności. 

Napisano

Dzięki za odpowiedzi :) 

czyli wychodziło by z tego że w wypadku Cyrusa One i Cyrus CD musiałbym jeszcze  dokupić DAC 

13 godzin temu, S4Home napisał:

Sluchałeś Cyrusa? Jakie masz kolumny?

Teraz Cyrus jest w ofercie promocyjnej w znacznie obniżonej cenie. Nie wiem czy znajdziesz coś ciekawszego.

Słuchałem tego Cyrusa w zestawieniu z Audiosymptom i6 . Właśnie widziałem, że ostatnio była obniżka

13 godzin temu, Q21 napisał:

Cześć,
W Twoim przypadku potrzebny jest odtwarzacz CD, ponieważ nie masz DACa w Cyrusie One. Jesli chciałbyś zachować ten sam design to Cyrus CD i wydaje się być najlepszym rozwiązaniem. Brzmienie jest spójne łączące cechy dynamiki oraz muzykalności. 

Chciałbym utrzymać się w tym kanonie. Odpowiada mi ich minimalistyczny design  

10 godzin temu, Na Temat Audio napisał:

Cześć,

Ewentualnie rozważ zakup Cyrusa One HD, będziesz miał już daca na pokładzie i w przyszłości będzie mógł do niego dobrać transport CD.

Pozdrawiam,

Michał

ok, dzięki . własnie o taki zestawik mi chodzi 

Napisano (edytowany)

Słyszałem je w tym zestawieniu jakiś czas temu, nie muszą być koniecznie te ale były w porządku :) przy okazji po sprawdzeniu ile kosztują okazało się że mają całkiem spoko cenę . Z tego co widzę na rynku jest strasznie dużo sprzętu, dla kogoś kto chce kupić coś po raz pierwszy czyli mnie aż nawet za dużo. Mnogość firm,modeli,zestawień przyprawia o zawrót głowy. Po przekopaniu się po różnych str doszedłem do wniosku że najbardziej odpowiadałby mi ten Cyrus tylko właśnie miałem problem z CD bo nie byłem pewien czy da się to połączyć. 

Jeszcze zestaw audiolaba 6000a plus cd z audiolaba jest  w moim przedziale i odpowiada mi funkcyjnie ale póki co dopiero w planie mam posłuchać go na żywo 

Edytowano przez RoRo
Odpowiadając na post poprzednika - nie ma sensu cytować całej wypowiedzi...
Napisano
1 godzinę temu, narmer napisał:

Po przekopaniu się po różnych str doszedłem do wniosku że najbardziej odpowiadałby mi ten Cyrus tylko właśnie miałem problem z CD bo nie byłem pewien czy da się to połączyć.

@Daniel09
Możesz kupić używany odtwarzacz CD Cyrusa (a nie transport) i do tego wzmacniacz Cyrus.
A z nowych - propozycja Cyrus One HD wraz z transportem Cyrus rozwiązuje problem, o czym już wspomnieli przedmówcy.
Cyrus One jest tylko w kolorze czarnym, natomiast CD są w dwóch kolorach (m.in. czarnym matowym), więc można coś dobrać również wśród używek by kolorystycznie w miarę pasowały do siebie oba elementy.

Pozdrawiam
PS. Proszę nie cytuj całej wypowiedzi poprzednika (w razie potrzeby - tylko konkretny fragment), a do poprawienia swojej wypowiedzi (jest na to ok. godziny) użyj przycisku "Edytuj".

Napisano

@narmer, jak długo słuchałeś Cyrusa z kolumnami audiosymptom ? Moim zdaniem (chociaż słyszałem te paczki jedynie na AV show) to zestawienie na dłuższą metę może męczyć. U mnie Cyrus one gra z kolumnami dali zensor i właśnie w cieplejsze kolumny celował bym do tego piecyka. Dali zensor, oberon, heco aurora, dynaudio emit. Może coś z mission. No i kolejna kwestia czy masz aż tak bogaty zbiór CD, że upierasz się przy odtwarzaczu płyt ? Ja też przez chwilę miałem odtwarzacz CD ale szybko zmieniłem go na strumieniowiec i nie żałuję. Oczywiście wybór zależy od Ciebie. Pozdrawiam i życzę udanego wyboru. 

Napisano

@seba3002 nie jakoś bardzo długo i chyba na jednak zbyt okrojonym zestawie muzyki. Spróbuję jeszcze innych kolumn, dzięki za wyżej wymienione propozycję :)

Co do CD to jestem zdecydowany, miejsce w którym będzie ten zestaw stał nie ma dostępu do internetu i raczej na pewno nie będzie miało w przyszłości 

Napisano

No to musisz odsłuchać więcej. Ja z Audiosypton tez miałem mało do czynienia. Ale na pewno nie grają jak Klipsch. Są łagodniejsze mimo tuby.

Czy będą męczyć nie wiem. Nie takie połączenia mają ludzie :P

Jeśli akceptujesz klasyczny wygląd CD to Pioneer z modelami PD robi na prawdę solidne odtwarzacze.

Czyli na razie dobieramy CD bez wzmaku i bez kolumn ?:)

Napisano
Dnia 7.09.2020 o 09:03, S4Home napisał:

Czyli na razie dobieramy CD bez wzmaku i bez kolumn ?:)

hah nie no :) został  wybór między zestawem audiolaba i konfiguracją cyrus one hd + cyrus cd T , jeszcze kolumny i finito 

dla mnie wszystko póki co grało lepiej od tego co mam w domu czyli ponad 10 letnią więżą sony ze 3 płytową zmieniarką :)