Rega Napisano 17 września 2020 Udostępnij Napisano 17 września 2020 (edytowany) @tomek4446- dopiero teraz zauważyłem cenę tych JBL L-100. To ponad dwukrotny Twój budżet. L-100, co prawda nie mam, ale proponuje wypożyczenie na jak długo zechcesz L-86. Nawet rok lub dłużej. Trochę je zewnętrznie odnawiałem i myślę, że Twojej żonie mogłyby zbytnio nie przeszkadzać. Też ostatnio nie widziałem ich w Polsce. Jeśli chcesz to nie ma problemów. Edytowano 17 września 2020 przez Rega Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 17 września 2020 Autor Udostępnij Napisano 17 września 2020 Roman , piszesz zapewne o wznowieniu L 100 , czyli kolumnach z obecnej produkcji i te faktycznie kosztują powyżej 18k. https://www.hfc.com.pl/test/3733,jbl-l100-classic.html Ja słuchałem oryginałów za mniej niż 1/3 tej kwoty Dziękuję za propozycję chętnie skorzystam , może po zrobieniu Twojego pre , jakoś to powiążemy. Zauważyłem , że większość kolumn proponowanych to monitory studyjne. Jak się ma ta " studyjność " do odsłuchu domowego z 3m. ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 17 września 2020 Udostępnij Napisano 17 września 2020 Nie ma problemu. Jeśli chcesz to proszę bardzo. U mnie w tej chwili i tak stoją niepodłączone. Poza tym, oprócz Dali, których teraz używam, mam jeszcze w zapasie Coral 10SA-5A. Też niezłe, choć to już o innej konstrukcji i innym rodzju dźwięku, ale z lampą grają zupełnie dobrze. To konstrukcja zamknięta. No i po Twoich testach też mógłby Sanwing sobie je potestować. Kiedyś, coś wspominał, że chciałby. Ostatecznie do Ciebie ma kilkakrotnie bliżej niż do mnie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MDMA66 Napisano 17 września 2020 Udostępnij Napisano 17 września 2020 27 minut temu, tomek4446 napisał: Roman , piszesz zapewne o wznowieniu L 100 , czyli kolumnach z obecnej produkcji i te faktycznie kosztują powyżej 18k. https://www.hfc.com.pl/test/3733,jbl-l100-classic.html Ja słuchałem oryginałów za mniej niż 1/3 tej kwoty Dziękuję za propozycję chętnie skorzystam , może po zrobieniu Twojego pre , jakoś to powiążemy. Zauważyłem , że większość kolumn proponowanych to monitory studyjne. Jak się ma ta " studyjność " do odsłuchu domowego z 3m. ? 3m to raczej będziesz miał git, u mnie kiepsko robi się przy 2m. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 17 września 2020 Udostępnij Napisano 17 września 2020 Zgadza się - u mnie też lepiej z ok 2,8 - 3m niż bliżej. Poza tym JBL odbieram lepiej jeśli stoją niżej, ale są lekko odchylone do tyłu, niż wtedy kiedy stoją prosto na standach. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 17 września 2020 Udostępnij Napisano 17 września 2020 Hmm... skoro tak to moje Ess Amt 10B też mozesz odsluchać. Kupiłem je zeby posluchać u siebie technologii, ktorej jeszcze u mnie nie było czyli AMT. Wiedzialem, że kolumny są za duże ale tu zdziwko, wogóle nie dudniły, niezaleznie od ustawienia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 17 września 2020 Autor Udostępnij Napisano 17 września 2020 Corali słuchałem z Hitachi , w fatalnym akustycznie pomieszczeniu / szkło , beton na podłodze/ , zaskoczyły mnie miękkością grania mimo tylu podbić i rezonansów jakie generował pokój. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 17 września 2020 Udostępnij Napisano 17 września 2020 A właśnie .. standy. Do Ess nie mam. Uzywalem standy od kef 103/3. Poprzedni wlasciciel mowił, ze przydałyby sie wyzsze. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 17 września 2020 Udostępnij Napisano 17 września 2020 A może te, lub jakieś podobne. https://www.googleadservices.com/pagead/aclk?sa=L&ai=DChcSEwjjiMvb3O_rAhVM5u0KHaTfBN8YABAnGgJkZw&ohost=www.google.com&cid=CAESQOD299A3nr_s2DMuRJvOKmBHkr8jrtRX8OKM94tie8Pm7Yd-i4SzPmJaJ4BcnUx93Fo2DFXRmxPLuMSGj_5p8_s&sig=AOD64_3bJgwXqe9nZsHYspQd0mDcmx5dqw&ctype=5&q=&ved=2ahUKEwirrsHb3O_rAhXD-KQKHU4_C8U4ChD1oAJ6BQgMEJIB&adurl= Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 17 września 2020 Udostępnij Napisano 17 września 2020 Oj nie. Potrzebne jakieś 40 cm. Wogole fajny watek Tomek załozył. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 17 września 2020 Autor Udostępnij Napisano 17 września 2020 1 godzinę temu, Rega napisał: ale proponuje wypożyczenie na jak długo zechcesz L-86. 22 minuty temu, audiowit napisał: skoro tak to moje Ess Amt 10B też mozesz odsluchać. Panowie , dobrze idzie , jak tak dalej będzie to w ogóle nie będę musiał kupować kolumn Teraz udaje się na urlop , ale po powrocie zaraz wystawiam Dali na sprzedaż , jak tego nie zrobię to nigdy nie zmienię . A co do standów myślałem o takich niskich z prętów , gdzie kolumna jest odchylona do tyłu. Wysokość podstawek i tak pewnie zweryfikuje mi wysokość wysokotonowego. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 17 września 2020 Udostępnij Napisano 17 września 2020 No bez przesady :). Swoje juz wystawiłem na sprzedaż. Ty musisz coś kupić żeby nam coś pozyczyć ;). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 17 września 2020 Autor Udostępnij Napisano 17 września 2020 Dlaczego wystawiłeś ' moje kolumny odsłuchowe " na sprzedaż ? 17 minut temu, audiowit napisał: Ty musisz coś kupić żeby nam coś pozyczyć Pogadamy dzisiaj , to coś się wymyśli. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 17 września 2020 Udostępnij Napisano 17 września 2020 Dziś zadzwonię ale powazna rozmowa nas czeka po weekendzie ;). W sprawie monosow. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 17 września 2020 Autor Udostępnij Napisano 17 września 2020 Dzwoniłem do WBA , swoje zawożę w październiku / o ile się nie przeprowadzi/ lub w listopadzie , jestem umówiony na telefon. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 17 września 2020 Udostępnij Napisano 17 września 2020 U Piotrka postęp galopuje. Moze bedą nowe konstrukcje na lampy 6sn7 i el84. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 17 września 2020 Udostępnij Napisano 17 września 2020 Ostatnio z nudów troche ale i z troski o lepsze brzmienie wystrugałem sam standy do kolumn. Zachęcam bo pracy niewiele, a można do centymetra dobrać wysokość. Moje BMN są wysokie i na wysokich standach (razem 111 cm) dość karykaturalnie wyglądają nie wspominając o umiejscowieniu tweetera, który ok. 10 cm za wysoko śpiewał. Dojdą podstawki granitowe, może sprężynki pod kolumnę ale i tak będzie niżej jakieś 8 cm. To naprawdę lepszy upgrade niż wymiana przewodu głośnikowego wg mnie. Mam wrażenie, że lepiej słyszalny Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MDMA66 Napisano 17 września 2020 Udostępnij Napisano 17 września 2020 (edytowany) 3 godziny temu, Rega napisał: Zgadza się - u mnie też lepiej z ok 2,8 - 3m niż bliżej. Poza tym JBL odbieram lepiej jeśli stoją niżej, ale są lekko odchylone do tyłu, niż wtedy kiedy stoją prosto na standach. Z ustawieniem jak ze wszystkimi pudłami. Przykładowo niektóre mają regulowane wysokotonowce, pokrętłem lub satelitą, jeszcze więcej roboty. Moje się trochę duszą w 15metrach kw, dlatego ustawiłem je standardowo, bez udziwnień, jak najdalej od ściany i jak najszerszą scene. Edytowano 17 września 2020 przez MDMA66 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 17 września 2020 Autor Udostępnij Napisano 17 września 2020 @MariuszZ myślałem o takich https://www.rogoz-audio.com/pl/produkty/standy.html ale jak zobaczyłam Twoje .... rewelacja. Osobiście jestem za drewnem , widziałem podobne też DIY do starych kolumn Yamahy i robiło wrażenie. Świetne standy ma mój kolega w komisie , stare oryginalne do KEF-ów z regulacją kąta nachylenia, ale nie mam co marzyć by mi sprzedał niestety. Stand jakoś się wystruga , na razie muszę znaleźć kolumny. A jeszcze ; https://www.olx.pl/oferta/diatone-ds-2000-high-end-unikatowe-kolumny-CID99-IDF8ksG.html#602b39c893 https://www.olx.pl/oferta/pioneer-hpm-150-CID99-IDEAxg4.html#3d5c5acf33 https://www.olx.pl/oferta/tannoy-stirling-prestige-gr-CID99-IDEHbuS.html#874acba8a8 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 17 września 2020 Udostępnij Napisano 17 września 2020 13 minut temu, tomek4446 napisał: myślałem o takich Standy to sprawa drugorzędna ale też ważne. Te zalinkowane to już pełna profeska. BMNy ze wstydu by spłonęły, że stoją na droższych podstawkach niż one same kosztowały 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MDMA66 Napisano 17 września 2020 Udostępnij Napisano 17 września 2020 https://allegro.pl/oferta/kultowe-monitory-yamaha-ns-1000m-made-in-japan-9344137329 https://www.olx.pl/oferta/kolumny-grundig-box-2500-professional-CID99-IDGvM2e.html#0da9408e9d Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 17 września 2020 Udostępnij Napisano 17 września 2020 @MariuszZ tam masz różne wysokości standów , także coś nie poszło po myśli chyba Pewnie było piłowane do ideału by było równo na 4 nogach i stąd takie różnice Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 17 września 2020 Udostępnij Napisano 17 września 2020 @Kubakk Pan z Brikomarsze piłował. Ja tylko posklejałem i pomalowałem. Te wysokie Tombejsy dostałem w komplecie z paczkami. Nie wiedziałem, że może to mieć znaczenie ale dojrzałem, żeby już i tym się zająć. BMNy już na sprężynach się gibają do muzyki. Nie wiem czy lepiej słuchać ale w głowie mniej zakłóceń więc na jedno wychodzi. Jest lepiej 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 17 września 2020 Autor Udostępnij Napisano 17 września 2020 @MDMA66 do salonu z pierwszego linku / Retrospekcja Vintage / mam rzut beretem , jakieś 15 min. samochodem , Bywałem tam często i nawet coś sprzedałem , coś kupiłem , ale staram się ograniczyć wizyty ,bo jak tam wchodzę na chwilę to spędzam realnie pół dnia a najchętniej bym tam zamieszkał Pisałem już , salon jest super , sprzęt wygląda jak by wczoraj opuścił fabrykę, kompleksowy przegląd i gwarancja, ale to kosztuje. Co do kolumn, to po tym co poczytałem na zagranicznych i naszych forach są legendy i ......legendy. Z jednej strony jak wywalam nie mało kasy, to chyba tak jak większość osób osób chciałbym mieć coś wyjątkowego . Z drugiej strony " legenda " nie koniecznie musi się wpasować w system. Propozycje które padają są bardzo ciekawe , o istnieniu wielu marek nie miałem pojęcia. Zwykle bazujemy na tym co możemy spotkać w salonach , mam nadzieje , że ten wątek przyczyni się do poszerzenia horyzontów. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 17 września 2020 Udostępnij Napisano 17 września 2020 Tu facet testuje lampę ze wspomnianymi wyżej Tandbergami. Posłuchaj, może powie o czymś co jest ważne dla Ciebie bo o jakości dźwięku w tym linku trudno mówić. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts