Dawidson Napisano 21 września 2020 Udostępnij Napisano 21 września 2020 Planuje wymianę swojego kina domowego (5.1) na zestaw stereo (w przyszłości pewnie dokupię subwoofer :) Sprzęt będzie stał w salonie (z aneksem kuchennym) o powierzchni 24m2. Odległość kanapy od ściany gdzie będzie stał sprzęt to 4,3m Kolumny będą od siebie oddalone o 1,6m Muzyka - lubię muzykę z dużą ilością basu i raczej z jakimś rytmem :) - Techno , trance, elektroniczna. Słucham również hip hopu i tzw hitów radiowych w stylu bardziej dance :) łatwiej będzie napisać czego nie słucham - klasycznej, jazzu, bluesa , rocka, heavy metalu . Jestem z tych osób , które lubią "****olnięcie* i falowanie włosów :) W aucie zainstalowany wzmak plus skrzynia zamknięta z głośnikiem Rockford fostgate. Lubię gdy włosy f Sprzęt musi być nowy. Na ten moment zainteresowałem się amplitunerem Yamaha MusicCast R-N803D Do tego sprzętu rozważałem dwie opcje Pylon Audio Pearl 27 oraz Heco Aurora 700 (jak tu poradzić sobie z 8ohm kiedy wzmacniacz jest 4 ohm?) Proszę Was znawców o pomoc i opinie. Może jakieś inne propozycje macie ze swojej strony? Budżet , który napisałem jest ostateczny (i tak już naciągnięty) Do tego dojdą zapewne jakieś dodatki typu kable więc tutaj też proszę o poradę. Zastanawiam się również do czego mógłby mi się przydać HDMI (gdyby był) ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 21 września 2020 Udostępnij Napisano 21 września 2020 (edytowany) 26 minut temu, Dawidson napisał: Odległość kanapy od ściany gdzie będzie stał sprzęt to 4,3m Kolumny będą od siebie oddalone o 1,6m Czyli ze do kolumn bedzie ok 4metry a szeroko rozstawione na 1.6. Daleko i wąsko. 26 minut temu, Dawidson napisał: Jestem z tych osób , które lubią "****olnięcie* i falowanie włosów W aucie zainstalowany wzmak plus skrzynia zamknięta z głośnikiem Rockford fostgate Rockford-y robia fajna robotę. Trudno bedzie uzyskac cos tego typu w domu.... chociaż kiedyś wrzuciłem na testy samochodowy monoblok jl audio wraz z glosnikiem jl rowniez w obudowie zamknietej no i powiem ze fala udezeniowa miala moc. 26 minut temu, Dawidson napisał: rozważałem dwie opcje Pylon Audio Pearl 27 oraz Heco Aurora 700 Ja bym odsłuchał klipsch-e. I ewentualnie w przyszłości dołożył 2! Subwoofery w stereo. Powinno spełnić oczekiwania Edytowano 21 września 2020 przez Chyba Miro 84 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 21 września 2020 Udostępnij Napisano 21 września 2020 Cześć, z wymienionego przez Ciebie duetu z Yamahą R-N803d zdecydowanie większą masą i dołem będą się odznaczały Aurory 700 jako alternatywę sugerowałbym do nich raczej Polk s55e ewentualnie Klipsch R-620F lub Klipsch RP-4000f. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dawidson Napisano 21 września 2020 Autor Udostępnij Napisano 21 września 2020 27 minut temu, Chyba Miro 84 napisał: Ja bym odsłuchał klipsch-e. I ewentualnie w przyszłości dołożył 2! Subwoofery w stereo. Powinno spełnić oczekiwania W moim budżecie będzie tylko chyba R-620F - myślisz ,że zagrają lepiej niż Aurore? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 21 września 2020 Udostępnij Napisano 21 września 2020 Czy lepiej to już pytanie do Ciebie co Ci bardziej przypadnie do gustu. Klipsch oprócz basu ma jeszcze mocno uwydatnioną górę, Aurory zagrają równiej od klipscha. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DudasDudek Napisano 21 września 2020 Udostępnij Napisano 21 września 2020 Jak w aucie masz tube oraz sam mówisz, że lubisz dużo basu, to bez subwoofera się nie obejdzie. Zestaw 2.1 jest musem, same kolumny nigdy nie dadzą tyle basu, co osobny sub. Jak kolega wyżej pisze, trochę wąskie ustawienie kolumn... Może być problem ze stereofonią. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dawidson Napisano 21 września 2020 Autor Udostępnij Napisano 21 września 2020 2 minuty temu, DudasDudek napisał: Jak w aucie masz tube oraz sam mówisz, że lubisz dużo basu, to bez subwoofera się nie obejdzie. Zestaw 2.1 jest musem, same kolumny nigdy nie dadzą tyle basu, co osobny sub. Jak kolega wyżej pisze, trochę wąskie ustawienie kolumn... Może być problem ze stereofonią. pomierzyłem pomyślałem i max 2m mogę rozstawić. Subek wjedzie myślę ,że na początku przyszłego roku bo to wydatek rzędu 2k... a co byście polecali w takim razie za suba do zestawu z aurorami 700? Yamaha da sobie radę jeszcze z napędzeniem Suba? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DudasDudek Napisano 21 września 2020 Udostępnij Napisano 21 września 2020 2 minuty temu, Dawidson napisał: pomierzyłem pomyślałem i max 2m mogę rozstawić. Subek wjedzie myślę ,że na początku przyszłego roku bo to wydatek rzędu 2k... a co byście polecali w takim razie za suba do zestawu z aurorami 700? Yamaha da sobie radę jeszcze z napędzeniem Suba? Subwoofer kupujesz aktywny, już z wbudowanym wzmacniaczem. Jedynie potrzebujesz wzmacniacz z wyjściem Pre Out, bądź dedykowanym wyjściem na subwoofer. A co będzie źródłem muzyki? Spotify? Tidal? I czy zależy Ci na wygodzie, czy jednak na lepszym brzmieniu. Wygodna to wzmacniacz z streamerem czyli np. ta Yamaha. Brzmienie to jednak klasyczny wzmacniacz plus zewnętrzny streamer. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dawidson Napisano 21 września 2020 Autor Udostępnij Napisano 21 września 2020 Opcja wygodna jest dla mnie idealna. Yamaha wydaje się spełniać moje oczekiwania. Z tego co widze ta yamaha ma wyjście do suba. Jaki subwoofer do 2000zł byś polecił? Z uwagi na rodzaj słuchanej muzyki chciałbym aby Bass był szybki (nie jak w wiejskich tubach wożonych w bagażniku ) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubad Napisano 21 września 2020 Udostępnij Napisano 21 września 2020 Podzielam zdanie dotyczące suba w twoim przypadku będzie konieczny. Pamiętaj też aby wcześniej przesłuchać zestaw żeby później nie było zdziwienia, że nie gra tak jak chciałeś. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DudasDudek Napisano 21 września 2020 Udostępnij Napisano 21 września 2020 Hymmm chciałem polecić SVS SB-1000, ale on jest trochę droższy. Zauważyłem, że na allegro jest wyprzedaż SVS SB12-NSD. Ale to koledzy z branży muszą się wypowiedzieć, czy jest on okej. Albo polowanie na używkę np. Velodyne Eq-Max. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubad Napisano 21 września 2020 Udostępnij Napisano 21 września 2020 Oprócz svs zwróć uwagę na tel t5i trochę ponad budżetem ale zawsze można negocjować lub polować na jakąś używkę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 22 września 2020 Udostępnij Napisano 22 września 2020 Jak można było polecić Klipsch 620 albo RP 4000? Chyba że to taki sarkazm patrząc na minke ? To kolumny 100% kinowe. Z Klipscha ok ale RP 6000. Dalej Aurora 700 czy ELAC F6.2 Do muzyki Rel z serii T sprawdza się znacznie lepiej niż zamknięte SVS SB. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DudasDudek Napisano 22 września 2020 Udostępnij Napisano 22 września 2020 Tylko Rel T5 nie mieści się w budżecie, chyba że używany. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 23 września 2020 Udostępnij Napisano 23 września 2020 No to trzeba kupić kolumny bez dodatkowego suba w takim razie. Jeśli ma być sub pod muzykę to nie ma kompromisu bo efekt będzie gorszy niż bez niego. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts