Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam Kolegów.

Mam takie pytanie dot. zakupu kina do 16.000 PLN

Heco Aurora cena ok 7500  PLN do tego chciałbym jakiś amplituner najlepiej z Atmos i wyjściem pre-out oraz funkcjami sieciowymi +dab oraz jakiś wzmacniacz stereofoniczny.

Budżet jak wspomniałem. Będę wdzięczny za sugestie i rady. Pomieszczenie ok 25 m2

😀Bardzo dziękuję w imieniu siostry.

Napisano (edytowany)

@Bali, a możesz powiedzieć czemu uważasz heco aurora za lepsze? Chyba już o to pytałem ale nie wiem czy Ciebie i nie pamiętam na czym stanęło. Jest tutaj watek kolegi @JaZz, który też wybierał między oberonami i heco. Ostatecznie wybrał heco, aczkolwiek chyba wybrał je bez takiej pewności jak Ty. 

Edytowano przez seba3002
Napisano

Z amplitunerów zwróć uwagę na bardzo udane nowe modele Marantza oraz Denona , Marantz SR 5015 lub Denon AVC -3700H, Marantz gra dźwiękiem bardziej rozdzielczym i szczegółowym, Denon jest cieplejszy ma lepiej wyeksponowaną średnicę pasma. Do Marantz wzmacniacz tej samej firmy model PM8006, który ma możliwość pracy w trybie końcówki mocy i co ważne przełączanie odbywa się pilotem.  Najlepiej podjechać do nas i posłuchać mamy fizycznie dostępne zarówno Heco jak i Dali oraz wiele więcej. Zapraszamy.

Napisano
[mention=24650]Bali[/mention], a możesz powiedzieć czemu uważasz heco aurora za lepsze? Chyba już o to pytałem ale nie wiem czy Ciebie i nie pamiętam na czym stanęło. Jest tutaj watek kolegi [mention=49939]JaZz[/mention], który też wybierał między oberonami i heco. Ostatecznie wybrał heco, aczkolwiek chyba wybrał je bez takiej pewności jak Ty. 
Dla mnie to prosta sprawa. Miałem kiedyś Dali Zensor7 i nie były to dla mnie złe kolumny, doskonale nadają się do spokojnej muzyki typu jazz no i oko cieszą, po nich przyszedł chyba i kryzys i Dali wypuszcza serie Oberon. Sam wygląd już mówi sam za siebie, ale jak je usłyszałem to tak jak w Z7 był jako taki bass to w Oberon7 jest on jakiś taki z kartonu. Heco poszło o krok dalej, tak jak im się udała seria Musi style to teraz Aurora gra większym bassem oraz dźwięk sam jest bardziej przestrzenny. Jeśli chodzi o wygląd, kwestia gustu, mi się bardzo podobają w białym kolorze.
MusicStyle słuchałem na Onkyo 8270 i się zdziwiłem że tak fajnie Amp stereo może zagrać z nimi oraz na Denon pma1510ae. Fajne połączenie, polecam. Aurora700 słuchałem z Cambridge Audio Cx80 i tu też było fajnie ale moim zdaniem ciut za dużo basu ale to chyba akustyka była, no i z Yamaha ale modelu nie pamiętam i też fajne połączenie, szybki punktowy nas który nie był dudniący. Jeśli chodzi o Heco Aurora700 to ciężko znaleźć konkurencję w nowych kolumnach do 3tyś zł. Na mnie pozytywne wrażenie zrobiła firma Pylon Audio i szczerze ja polecam.
Napisano (edytowany)

pierwotnie chciałem zestawić Oberony 7 z Onkyo rz840 ale nie mają, dlatego rozważam , Aurory w wersji 1000/c30 z Denonem AVX x3700.

Czy macie pomysł jaki wybrać wzmacniacz stereo do w/w zestawu? razem chciałem się zamknąć w 16000. Aurory ok 7500 , Denon ok 5000, Na wzmacniacz zostaje 3500. Jakieś pomysły?

Dzięki

Edytowano przez snoopy25
Napisano (edytowany)

Do 3500 masz audiolaba, atolla, Cyrusa i Pioneera z wejściem main in. Kolega @JaZz testował heco z atollem, Cyrusem i Cambridgem (ten nie ma wejścia main in). Możesz do niego napisać, jeśli tutaj się nie odezwie. Ja mam akurat Cyrusa one i uważam go za udane urządzenie. Podobno z heco gra dobrze. No i do 25 metrów uważam, że heco 700 spokojnie wystarczą.

Kolejna rzecz - ja na Twoim miejscu zrezygnowałbym z denona i kupił yamahe 685. Zostanie kilka złotych na streamer a yamaha w KD zagra lepiej niż denon. 

Dzięki kolego @Bali za szczegółowy opis 🙂i wyjaśnienie. 

Edytowano przez seba3002
Napisano
pierwotnie chciałem zestawić Oberony 7 z Onkyo rz840 ale nie mają, dlatego rozważam , Aurory w wersji 1000/c30 z Denonem AVX x3700.
Czy macie pomysł jaki wybrać wzmacniacz stereo do w/w zestawu? razem chciałem się zamknąć w 16000. Aurory ok 7500 , Denon ok 5000, Na wzmacniacz zostaje 3500. Jakieś pomysły?
Dzięki

Za 3500zł to Atoll 200in, Cyrus HD, Roksan K3, Denon pma-1520ae lub wyższa seria pma2000/2010/2020ae
Napisano
46 minut temu, JaZz napisał:

Chcecie to mnie zabijcie, ale ja przystopowałem, złapałem oddech i stwierdziłem że za takie zmiany nie warto płacić 2,6 - 4,2k. 

No właśnie. I to jest też bardzo ważna kwestia. Ile jesteśmy w stanie dopłacić za te zmiany. Ja każda zmianę u siebie uważam za wartą pieniędzy, które zapłaciłem. Co nie znaczy, że ktoś inny musi tez tak uważać 🙂. Dlatego tak ważne jest testowanie sprzętu, zwłaszcza we własnych pomieszczeniach. 

Napisano
A co myślicie o zestawie Denon PMA-1600NE + Denon AVC-X3700H + HECO AURORA 5.1 700 lub 1000?

Denon avc-x3700 tak
Heco Aurora 700 tak
Pma-1600ne już nie bo on nie może pracować jako końcówka mocy w kd, nie nie posiada"parę Out" "main in"
Denon pma-1520ae ma to jak i 1500ae/1510ae/2000ae/2010ae/2020ae/2500ne
Czy musi być specjalnie wzmacniacz? Czy nie mogą być końcówki mocy np. Emotiva Bass X-500 (zamiast 5kanalow to fronty na bi-amp zrobisz plus central)
Napisano
Szczerze mówiąc nie wiem. Nie zastanawiałem się.
Chciałbym kino i wzmacniacz stereo do muzyki, który spotęguje doznania...

Szczerze to najpierw kup AVR+kolumny+sub, potem testuj który wzmacniacz będzie najlepszy dla Twojego ucha. W ciemno nic nie kupuj.
Napisano

Jeśli chcesz pełny Atmos 5.1.4 to taki amplituner będzie drogi. Co nie zmienia faktu że w budżecie się uda zamknąć.

Chyba że może byc 5.1.2 wówczas dochodzi szerszy wybór nawet z końcówkami mocy czy integrami do poprawy stereo.

W zależności od wyboru amplitunera polecam różne kolumny

Do Yamahy wspomniane Heco, do Denona nowe Monitor audio Bronze

Zapraszam na odsłuch oraz po dalsze porady

Piotr

Napisano

Miałem zensory 5 z niższym modelem amplitunera Marantza (nr1509). Wg mnie w kinie grało to całkiem przyzwoicie. Zresztą po wymianie frontów i dołożeniu wzmacniacza gra to do dziś i nie narzekam. Jeśli nie zależy Ci na tym, żeby wszystkie Twoje klocki były z jednej firmy to możesz też zwrócić uwagę na Cyrusa one, który z kolumnami dali gra bardzo dobrze. 

Napisano
2 minuty temu, snoopy25 napisał:

Marantz SR6015 lub Denon AVC-X3700H cz mógłby mi ktoś doradzić jakie kolumny?

bierz Denona, SR6014 to odpowiednik X3600 i niestety pomimo dobrego dawcy, wypadł kiepsko w pomiarach. X3700 został już sprawdzony i wypadł bardzo dobrze, niestety o 6015 nie wiadomo dużo, zatem ja bym brał to co sprawdzone.

Poniżej pomiary Denona x3700:

https://www.audiosciencereview.com/forum/index.php?threads/denon-avr-x3700h-avr-review.15031/