wlodi33 #1 Napisano 4 listopada 2020 (edytowany) Witam, Zastanawiam się nad zakupem audio do pokoju. Na dole daje rzut pomieszczenia. Sprzęt głównie do muzyki/filmów(tak aby nadmiernie nie denerwować sąsiadów). Od razu zaznacze, że klasyczny system KD 5.0 lub 5.1 odpada z powodu braku pożliwości przeprowadzenia kabli od TV do narożnika. Rozważam zakup soundbara Polk Audio Magnifi Max Sr, ze względu na dołączone, bezprzewodowe satelitki. Czy waszym zdaniem rozwiązanie z tym soundbarem się sprawdzi? Czy może jednak rozważyć zakup dwuch większych satekitek(brak miejsca na kolumny) i amplitunera. Tylko tutaj to kompletnie nie wiem czego szukać. Budżet jak się już zdążyłem zorientować mam mały: 3k Edytowano 4 listopada 2020 przez wlodi33 Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
wlodi33 #2 Napisano 4 listopada 2020 Poprzeglądałem troche internety i kilka zestawów stereo w alternatywie znalazłem: RX-V485 + TESI 261 w cenie 2899 NAD C338 + Indiana Line NOTA 260X w cenie 2999 Yamaha R-N602 + Heco Aurora 300 w cenie 3250 Yamaha RX-S602 + NOTA 260X w cenie 3 399 Jakiś zestaw jest ok aby podłączyć do TV? I czy w przyszłości możliwe jest dokupieni i podłączenia subwoofer do wszystkich wymienionych? Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Q21 #3 Napisano 4 listopada 2020 Jeśli będziesz system wykorzystywał także do muzyki, to odradzam soundbar. Zdecydowanie wybierz dobry amplituner sieciowy i dwa monitorki, ewentualnie w przyszłości dokupisz sobie subwoofer, który przyda się podczas oglądania filmów. Moja propozycja to Yamaha R-N602 z kolumnami Heco Aurora 300, ewentualnie troszeczkę drożej Denon DRA-800H z Aurora 300. Denon ma dodatkowo złącza HDMI, które ułatwią podłączenie całego systemu, chociaż nie są niezbędne. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
wlodi33 #4 Napisano 4 listopada 2020 (edytowany) Widziałem sporo pozytywnych opini o tych głośnikach. Czy gdzieś w Warszawie bądź okolicy jest miejsce gdzie znajde te kolumny i będzie możliwy odsłuch? Edytowano 4 listopada 2020 przez wlodi33 Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
S4Home #5 Napisano 5 listopada 2020 Możesz je odsłuchać u siebie w domu wypożyczając od nas. RN 602 + Aurora 300 albo SMSL Q5 PRO + KEF Q350. Zapraszam Piotr Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
wlodi33 #6 Napisano 5 listopada 2020 Dzisiaj byłem na odsłuchu RN 602 + ELAC Debut B5.2 i już napewno wiem, że musze coś kupić. Tylko jeszcze zastanawiam się nad jednym rozwiązaniem. Skoro marzy mi sie KD a zamierzam w dalszej przyszłości zmienić mieszkanie na coś większego to może zamiast amplitunera RN 602 wziąć RX-V685 + Aurora 300 (jestem świadom, że tym rozwiązaniem podniose budżet, który założyłem ale)? Pozniej dokupie brakujące elementy Heco do zestawu 5.1 i bede mial KD bez konieczności zmiany amplitunera? Czy dzięk takiego zestawu będzie znacząco gorszy? I czy na przestrzeni 7 lat do przodu będe mial jeszcze gdzie kupić pozostałę głośniki Heco do zestawu? Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
maverick2005 #7 Napisano 5 listopada 2020 23 minuty temu, wlodi33 napisał: Skoro marzy mi sie KD a zamierzam w dalszej przyszłości zmienić mieszkanie na coś większego t 23 minuty temu, wlodi33 napisał: czy na przestrzeni 7 lat do przodu Jeżeli tak długi czas bierzesz pod uwagę na przeprowadzkę,to odpuść sobie na obecną chwilę KD i ta Yamahę 685,moim zdaniem to poprostu nie ma sensu, będziesz miał słabszą jakość stereo obecnie,a długi czas do pełnego kina,nie mówiąc już o technologii, która przez te parę lat może już wiele zmienić w sprzętach KD. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
patryk.mysiak #8 Napisano 5 listopada 2020 HejNie chcę rozpoczynać nowego wątku, więc podpinam się tutaj.Rodzice ostatnio sprawili sobie tv i chciałbym im dokupic soundbar.Zauważyłem na forum że jest ogromny hejt na tego typu urządzenia.Osobiście dzięki kolega z forum, skompletowałem fajny zestaw stereo z którego jestem zadowolony i wiem że można to zrobić w niewielkich pieniądzach, ale w tej konkretnej sytuacji musi być coś małego.Ojciec ma pokój z głośnikami kilkoma wzmacniaczami gramofonem gdzie jest mnóstwo kabli słucha muzyki głównie na winylach i tam ważna jest moc i odsłuch.W salonie rządzi matka i zabije ojca jak pojawia się jakieś kable czy glosniki bo żyła z kablami 30 lat i powiedział dość.Głośniki w tv są jakie są - tv Samsung q6Pomieszczenie duże około 30m2Chodzi głównie o to by przyjemniej oglądało się tv.Rodzice oglądają często filmy ale nie zależy im na sali kinowej i mega głośnym dźwięku.Od czasu do czasu słuchają muzyki jakiejś z kablówki albo radia z kablówki. Czy są jakieś dobre soundbary tak do max 3kKiedyś testowałem u kolega taki za 600/700 który dostał do tv - nie był dużo lepszy od głośników wbudowanych. Czy za 2500/3000 dostanę coś akceptowalnego.Wysłane z mojego ONEPLUS A6003 przy użyciu Tapatalka Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
RLC #9 Napisano 5 listopada 2020 @patryk.mysiak przekonaj Mamę że belka jest nic nie warta. Można zdecydowanie lepiej wydać te pieniądze 😉 Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
patryk.mysiak #10 Napisano 5 listopada 2020 Standardowa odpowiedz.Nie znasz mojej matki.Jak wspominałem wyżej ojciec ma dobry sprzęt audio głośniki avance / dwa wzmacniacze / dac Soundbar ma tylko trochę poprawic dźwięk z tv.Naprawdę nie ma dobrych belek?Wysłane z mojego ONEPLUS A6003 przy użyciu Tapatalka Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
RLC #11 Napisano 5 listopada 2020 Może inaczej belka ma sens jak dokładają do TV za 1zł 😉 Tutaj bym obstawiał co zaproponuje Branża. @wlodi33 Polecam Smsl Q5 Pro + Kef Q350 świetny zestaw! Myśląc przyszłościowo masz gotowy system do sypialni. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Markcox #12 Napisano 5 listopada 2020 @patryk.mysiak odezwij się bezpośrednio do @Top Hi-Fi & Video Design czy @Q21. Jeżeli już musi być soundbar, to na pewno podpowiedzą, co w założonym budżecie wybrać najrozsądniej Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
S4Home #13 Napisano 6 listopada 2020 Kiedy kupisz resztę do kina? Jak szybko to warto. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
patryk.mysiak #14 Napisano 6 listopada 2020 Kiedy kupisz resztę do kina? Jak szybko to warto. https://forum.audio.com.pl/index.php?/topic/77226-Soundbar-czy-stereo#entry371331Wysłane z mojego ONEPLUS A6003 przy użyciu Tapatalka Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
petroff #15 Napisano 7 listopada 2020 Moim zdaniem elaci jako kino domowe sprawdzą się tak sobie - świetnie przenoszą głoś, ale żeby Ci buczało i huczało jak to niektórzy przy KD lubią, to musiałbyś pójść w podłogówki. Wersja B6.2 też niewiele zmieni. One niby mają niskotowowy większy, ale część osób zwraca uwagę na to, że w niektórych utworach ten bas się gdzieś rozmywa. I ja się też do nich zaliczam. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kubad #16 Napisano 7 listopada 2020 Dnia 5.11.2020 o 20:40, patryk.mysiak napisał: Zauważyłem na forum że jest ogromny hejt na tego typu urządzenia. Może nie hejt a odradzanie będąc świadomy jakości zestawu stereo czy też kina domowego soundbar jest poprostu kiepski. Jeżeli chcesz poprawić jakość dźwięku z tv to jaki soundbar nie kupisz będzie i tak lepiej niż z głośników w tv. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
S4Home #17 Napisano 9 listopada 2020 Tej hejt sobie na to zasłużył po prostu. co do ELACA to w secie trzeba lubić takie gęste granie. Nie jest to typowe kinowe jaśniejsze brzmienie. Z duzą ilością atakującej góry. Piotr Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
wlodi33 #18 Napisano 12 listopada 2020 To teraz mi doradźcie w kwestii stereo w tym budżecie ale jednak z kolumnami podłogowymi. Przearanżuje ten pokój tak, że je zmieszcze! Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
JaZz #19 Napisano 12 listopada 2020 Dnia 7.11.2020 o 12:29, Kubad napisał: jaki soundbar nie kupisz będzie i tak lepiej niż z głośników w tv. Oj zależy w którym aspekcie Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
RLC #20 Napisano 12 listopada 2020 @wlodi33 czego potrzebujesz od zestawu jakie masz pomieszczenie, rodzaj słuchanej muzyki, budżet? Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
wlodi33 #21 Napisano 12 listopada 2020 Pomieszczenie przedstawione na początku z tą różnicą, że prawdopodobnie tv będzie w miejscu regału a kanapa w miejscu stołu. Muzyka różna - rock, pop, soft metal i wiele innych. budżet 3 tys. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kubad #22 Napisano 12 listopada 2020 2 godziny temu, JaZz napisał: Oj zależy w którym aspekcie Chodziło mi o lepszą jakość dźwięku o ile tak to można nazwać Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
RLC #23 Napisano 12 listopada 2020 Bierzesz pod uwagę małe wzmacniacze np SMSL Q5 Pro Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
JaZz #24 Napisano 12 listopada 2020 17 minut temu, Kubad napisał: Chodziło mi o lepszą jakość dźwięku o ile tak to można nazwać Mi też. Miałem sony ht-rt3 i jakość wysokich tonów była jeszcze gorsza niż z sony xf90 moim zdaniem Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kubad #25 Napisano 12 listopada 2020 Można też mieć takie szczęście, dlatego soundbar to ostateczna ostateczność. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach